LÀsordning: Mumintrollet med vÀnner

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Tove Janssons berÀttelser om Mumintrollet och hans familj och vÀnner finns som kapitelböcker och bilderböcker. Dessutom finns Mumin som tecknad serie.

Listan nedan visar i vilken ordning de gavs ut.

SmÄtrollen och den stora översvÀmningen

Katalogtext Det Àr i slutet av augusti och Muminpappan Àr försvunnen. Han har gett sig av för att hitta ett hus dÀr Muminfamiljen kan bo under vintern, men inte kommit tillbaka.

Muminmamman och Mumintrollet ger sig ut för att leta efter pappan. Samtidigt hÀnder det nÄgot mycket dramatiskt: Det blir översvÀmning i Mumindalen.Det hÀr Àr den allra första boken i serien om Mumintrollen!

Kometen kommer (först utgiven som Kometjakten)

Det Àr sommar i Mumindalen. Muminpappan sitter pÄ verandan och Muminmamman ordnar snÀckskal runt rabatterna. Allting Àr som vanligt, men en dag upptÀcker familjen ett mÀrkligt sken pÄ himlen. Enligt BisamrÄttan Àr det en komet som nÀrmar sig jorden.

Det röda ögat pÄ himlen blir större för varje dag, och snart packar alla smÄ knytt ihop sina saker och flyr. Men Mumintrollet och Sniff Àr nyfikna och beger sig istÀllet rakt ut i farligheten för att ta reda pÄ vad det Àr som hÀnder.

Trollkarlens hatt Muminpappans memoarer (först utgiven som Muminpappans bravader)

I Trollkarlens hatt beger sig Mumintrollet, Snusmumriken och Sniff ut pÄ Àventyr. Uppe pÄ en bergstopp hittar de en mystisk svart hatt som visar sig ha magiska krafter. Allt som placeras i hatten förvandlas: Àggskal blir rosa moln som man kan sitta pÄ, Muminhuset blir en djungel.

Men en dag hÀnder nÄgot förfÀrligt; Mumintrollet gömmer sig i hatten och nÀr han kommer ut igen har han förvandlats till en frÀmmande varelse som ingen kÀnner igen. Hur ska det nu gÄ?

Trollkarlens hatt Àr Tove Janssons tredje bok om Mumintrollen och hennes egentliga genombrott nÀr den utkom Är 1948. Det Àr en underbar och spÀnnande saga om en sommar som Muminfamiljen aldrig glömmer.

Farlig midsommar

Farlig midsommar handlar om vad som hÀnde i Mumindalen den magiska mÄnaden juni samma Är som det eldsprutande berget vaknade och Mumintrollets mamma gjorde sin vackraste barkbÄt.

Plötslig en dag stiger vattnet i Mumindalen och allting börjar flyta. En teater kommer drivande och Muminfamiljen kliver in i en midsommarnatt full av trolldom och överraskningar. Farlig midsommar utkom 1954.

Trollvinter

Det Àr vinter i Mumindalen. Allt Àr tyst och stilla, för Mumintrollen sover vinterdvala mellan november och april. Men plötsligt hÀnder nÄgot ovÀntat: En kall dag i januari vaknar Mumintrollet, och kan inte somna om.

Först kÀnner Mumintrollet sig rÀdd och ensam i det sovande huset, men smÄningom upptÀcker han en ny och kall vintervÀrld full av förunderliga varelser. Bland dem finns To.

Det osynliga barnet och andra berÀttelser

Novellsamlingen Det osynliga barnet innehĂ„ller nio berĂ€ttelser frĂ„n Mumindalen. Titelnovellen handlar om Ninni som har blivit osynlig efter att hon behandlats illa. Muminfamiljens omsorg gör att hon sakta börjar synas igen. Boken innehĂ„ller ocksĂ„ berĂ€ttelsen Granen, dĂ€r Mumintrollet vĂ€cker sin mamma med orden: “Mamma vakna, nĂ„gonting hemskt har hĂ€nt. De kallar det jul.”

Pappan och havet

Muminpappan gÄr och drömmer om Àventyr. För att fÄ inspiration till sitt skrivande tar han muminfamiljen med sig ut till en liten ö med en stor fyr. Men Àventyret blir inte som familjen hade tÀnkt sig.

Ön och fyren lĂ„ngt ute i havet visar sig vara en vild och enslig plats. Att tĂ€nda fyren visar sig vara svĂ„rare Ă€n de trott. Och vart har egentligen den ursprungligen fyrvaktaren tagit.

Sent i november

Det Ă€r höst i Mumindalen. För dem som kommer dit ser allting annorlunda ut – inte riktigt som de hade tĂ€nkt sig. Och muminfamiljen verkar inte vara hemma. De figurer som samlas i det tomma muminhuset fĂ„r försöka bo och leva med varandra bĂ€st de kan. Det Ă€r Filifjonkan och Hemulen, Mymlan, Onkelskruttet och den lilla homsan Toft. LĂ„ngt bortifrĂ„n kommer Snusmumriken vandrande tillbaka.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!