9 bÀsta böckerna som utspelar sig i Amsterdam


BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Kombinationen av Amsterdams fulla historia, kÀnsla av övergivande och rikedom av kultur har lett till en litterÀr produktion som Àr mörk, smart och ofta mycket rolig.

HÀr Àr nÄgra av de bÀsta böckerna i den nederlÀndska huvudstaden.

‘The Fall’ av Albert Camus (1956)

Jean-Baptiste Clamence, berÀttaren för denna hyllade filosofiska roman av Camus, liknar de koncentriska kanaler som utgör centrala Amsterdam med helvetets cirklar.

NĂ€r han tillbringar sina nĂ€tter i en bar med rött ljus, placerar Clamence sig sjĂ€lv – och hans lĂ€sare, som tar rollen som Clamences kompanjon – i helvetets symboliska centrum, dĂ€r brott blir “tĂ€tare, mörkare”.

Mot bakgrund av andra vÀrldskriget skildrar denna filosofiska idissling om skuld och ansvar ett Amsterdam som Àr mörkt, syndigt och representativt för mÀnsklighetens hÀrkomst.

‘The Evenings’ av Gerard Reve (2016)

Gerard Reves debutroman följer de nedstÀmda Frits nÀr han vandrar mÄllöst genom Amsterdams dystra gator.

Hans sinne plĂ„gas av störande bilder av död och förstörelse, mentala fixeringar som han regelbundet delar med sin enda följeslagare – en fylld leksakskanin.

Denna sardoniska huvudperson dricker och röker sig igenom tio pÄ varandra följande kvÀllar och klagar över sitt livliga liv medan han försöker förstÄ den Àndlösa monotonin som strÀcker sig framför honom.

‘The Dinner’ av Herman Koch (2012)

Denna tÀtt sÄrade roman ger varje ögonblick av huvudpersonernas vÀxande obehag, rastlöshet och desperation.

Efter att deras söner begÄtt en fruktansvÀrd, kriminell handling bestÀmmer sig tvÄ bröder och deras fruar för att trÀffas och diskutera situationen pÄ en av Amsterdams finaste restauranger, dÀr de planerar att konspirera mot rÀttvisans gÄng.


NĂ€r aperitifferna och hors d’oeuvres rensas frĂ„n sitt bord, kommer varje gĂ€st gradvis att inse den övervĂ€ldigande allvaret i deras situation.

‘The Laws’ av Connie Palmen (1991)

Connie Palmens första roman handlar om en Amsterdam-baserad filosofistudent omÀttlig törst efter kunskap.

Denna unga kvinna lovar att lÀra sig samhÀllets lagar och de principer som upprÀtthÄller verkligheten. För att Ästadkomma detta förför hon sju intellektuellt anmÀrkningsvÀrda mÀn, hÀmtade frÄn sju olika akademiska discipliner.

Varje erövring bidrar till hennes vÀrldsbild, vilket gör att hon kan upptÀcka styrkor och svagheter i sina valda omrÄden.

‘An Empty House’ av Marga Minco (1966)

En annan roman som intrÀffade i efterdyningarna av Förintelsen, Mincos roman berÀttar historien om Yona, en ung flicka som tillbringade den nazistiska ockupationen i NederlÀnderna under gömning.

ÅtervĂ€nder till sitt familjehem i Amsterdam, finner hon att det har bordats upp och helt ransakats. Ingenting Ă„terstĂ„r Ă€n ett tomt hus, en rest av ett förflutet som Ă€r för hemskt för att sörja.

‘Molenbeekstraat’ av Ernst Jansz (2006)

Molenbeekstraat Àr en sjÀlvbiografisk roman i flera lager som Äterspeglar Ernst Janszs familjehistoria. Efter att ha ÄtervÀnt till sitt barndomshem i södra Amsterdam Àr Jansz övervÀldigad av det förflutna.

Han pÄminner om sin fars vÀnliga nÀrvaro och den avlÀgsna kÀnslan av sorg som drabbade hans uppförande. NÀr Jansz grÀver igenom sina förÀldrars tillhörigheter gör han flera hÀpnadsvÀckande upptÀckter.

Det Àr en rörande inblick i livet för en av de mest berömda musikerna frÄn NederlÀnderna.

‘Last Call’ av Harry Mulisch (1985)

I den hÀr gÄtfulla romanen har Harry Mulisch listigt knutit sig till tvÄ av hans favoritÀmnen: teatern och Amsterdam.

Handlingen kretsar kring en föraktlig Àldre skÄdespelare vars tur plötsligt förÀndras nÀr han erbjuds huvudrollen i en avantgardeproduktion. Snart visar sig denna drömroll vara en mardröm och Mulischs huvudperson tvingas navigera i Amsterdams olycksbuk.

‘The Fault in Our Stars’ av John Green (2012)

Denna bĂ€stsĂ€ljande roman för unga vuxna berĂ€ttar historien om cancerpatienter Hazel och Augustus, som – efter att ha lĂ€st en ofullstĂ€ndig roman – bestĂ€mmer sig för att spĂ„ra författaren, en mystisk man som gĂ„r med pĂ„ att trĂ€ffa dem i sitt hem i NederlĂ€nderna.

I Amsterdam upplever de stjÀrnkorsade tonÄrsÀlskarna flera uppenbarelser och staden blir nÄgot av en lekplats för dem. De besöker Anne Franks hus, Àter middag i fina restauranger och tillbringar sin första natt tillsammans i ett hotellrum.

‘The Diary of a Young Girl’ av Anne Frank (1947)

Anne Franks dagbok blev omedelbart en del av den europeiska historien efter publiceringen 1947.

Denna informella men ÀndÄ vackert skrivna tidskrift överlevde mirakulöst andra vÀrldskriget och dess författares brutala mord. Frank fick en dagbok som födelsedagspresent och noterade sina tankar regelbundet pÄ sidorna under sin tid i Amsterdam.


Hennes lÀttsamma prosa tyngs av de historiska omstÀndigheterna som omger henne och Franks allmÀnt positiva kommentarer understryks av en pÄtaglig kÀnsla av rÀdsla.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!