3 böcker av Per T. Ohlsson du aldrig läst

1. Sveriges statsministrar under 100 år. Rickard Sandler

Rickard Sandler, Sveriges statsminister 1925–1926, var en svindlande och mångsidig begåvning: politiker,agitator, folkbildare, matematiker, kompositör, utredare och chifferexpert.

Han översatte Karl Marx Das Kapital till svenska. Under större delen av 1930-talet var han utrikesminister. Ändå har Sandler hamnat i skuggan av socialdemokratiska generationskamrater som Per Albin Hansson, Gustav Möller och Ernst Wigforss. Den främsta förklaringen är den äventyrliga Ålandspolitik som ledde till hans avgång ur regeringen 1939.
Men Rickard Sandler, som i början tillhörde socialdemokratins yttersta vänster, var en av arbetarrörelsens viktigaste ideologiska och politiska impulsgivare under den mellankrigstid som formade det moderna Sverige.

Hans tid som statsminister blev kort. Hans livsgärning blev bestående.
Rickard Sandler, Sveriges statsminister 1925 –1926, var en svindlande och mångsidig begåvning: politiker, agi tator, folkbildare, matematiker, kompositör, ut redare och chiff erexpert. Han översatte Karl Marx Das Kapital till svenska. Under större delen av 1930-talet var han utrikesminister. Ändå har Sandler hamnat i skuggan av socialdemo kratiska generationskamrater som Per Albin Hansson, Gustav Möller och Ernst Wigforss. Den främsta för klaringen är den äventyrliga Ålandspolitik som ledde till hans avgång ur regeringen 1939. Men Rickard Sandler, som i början tillhörde socialdemokratins yttersta vänster, var en av arbetar rörelsens viktigaste ideologiska och politiska impuls givare under den mellankrigstid som formade det moderna Sverige. Hans tid som statsminister blev kort. Hans livs gärning blev bestående.
Sveriges statsministrar under 100 år. Rickard Sandler är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

2. Albert Bonnier och hans tid

1835 anlände en knappt femtonårig judisk bokhandlarson från Köpenhamn till Stockholm. Två år senare gav han ut sin första bok. Under Alberts tid drog förändringens vindar fram över landet: tekniskt, politiskt, socialt, ekonomiskt – och litterärt. När han avled år 1900 var han den främste förläggaren av svensk skönlitteratur. Han nådde denna position trots en grasserande antisemitism.

2020 är det 200 år sedan Albert Bonnier föddes. Det här är berättelsen om Sveriges första moderna förläggare, ständigt vägledd av den publicistiska princip som han gjort till sin: sprida, icke döma. Boken är rikt illustrerad och vackert formgiven av prisbelönta formgivaren Nina Ulmaja.
Albert Bonnier och hans tid är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

3. 1918

Det var året då allt hade kunnat gå galet. Ute i Europa rasade första världskriget, det neutrala Sverige var avspärrat och livsmedelsbristen skriande. Ransoneringarna hårdnade. I Ryssland hade Lenins bolsjeviker gripit makten, i Finland utkämpades ett grymt inbördeskrig och i Tyskland reste sig en krigstrött befolkning medan amerikanska soldater vällde in över västfronten. En ny tid randades.

Samtidigt närmade sig striden för allmän och lika rösträtt ett slutligt avgörande. Vänstern drev på, högern stretade emot.

Om detta spänningsfyllda år, kanske det mest dramatiska i Sveriges historia, berättar Per T Ohlsson månad för månad om händelserna, konflikterna och personerna.

Luften dallrade av revolutionära stämningar. På hösten var läget så nervöst att slutstyckena avlägsnades ur värnpliktiga soldaters gevär och kung Gustaf V förberedde sig på att fly landet. Och mitt i detta politiska drama svepte spanska sjukans lie över land och folk. När året var till ända hade 27 000 svenskar dukat under för den värsta influensaepidemin någonsin.

Ändå slutade 1918 med en fredlig revolution under ordnade former. Besinningen segrade till sist. I december fattade en nästan enig riksdag beslut om allmän och lika rösträtt för män och kvinnor. Efter flera decenniers kamp vek sig rösträttens motståndare för trycket utifrån och inifrån. Det var demokratins genombrott.

På område efter område – politiken, kulturen, arbetsmarknaden, jämställdheten, näringslivet – tog landet viktiga kliv mot det öppna välfärdssamhälle som vi tar för givet idag: 1918 var året då Sverige blev Sverige.

1918 är tillgänglig som e-bok.

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2023

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇