HÄkan Nessers 5 bÀsta böcker genom tiderna

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Sven HÄkan Nesser, född 21 februari 1950 i Kumla, Àr en svensk författare, manusförfattare och före detta högstadielÀrare i Uppsala.

Det hÀr Àr vÄr lista över HÄkan Nessers 5 bÀsta böcker genom tiderna.

1. Den sorgsne busschauffören frÄn Alster

Jag borde verkligen inte leva.

SÄ skriver den före detta akademikern och busschauffören Albin Runge i sina anteckningar frÄn 2012-13. Och nÀr nÄgon eller nÄgra tycks hota honom till livet har han full förstÄelse för detta. De bisarra hoten leder sÄ smÄningom till att polisen i Kymlinge kopplas in.

Hösten 2018 tillbringar kommissarierna Gunnar Barbarotti och Eva Backman av vissa skÀl ett par tjÀnstlediga mÄnader i Rute socken pÄ norra Gotland, och fallet med den olycklige Runge fÄr ovÀntat ny aktualitet. NÄgonting i utredningen frÄn 2013 verkar ha gÄtt fel. KÀpprÀtt fel. Eller?

BerÀttelsen om den egendomlige busschauffören frÄn Alster Àr den sjÀtte (eller möjligen sjunde) boken om kriminalpolisen Gunnar Barbarotti, inte mindre egendomlig han.

2. MĂ€nniska utan hund

December i Kymlinge. Medlemmarna i familjen Hermansson samlas för att fira 105-Ă„rsdagen – pappa Karl-Erik fyller 65, Ă€ldsta dottern Ebba 40.Men ingenting blir som de tĂ€nkt sig. Natten före den stora bemĂ€rkelsedagen gĂ„r Robert, sonen i familjen och ökĂ€ndis efter sin insats i dokusĂ„pan “FĂ„ngarna pĂ„ Koh Fuk”, ut pĂ„ en promenad – och kommer aldrig tillbaka. Och nĂ€sta natt försvinner Ebbas son Henrik lika spĂ„rlöst.Det Ă€r ett egenartat fall som den italienskĂ€ttade kriminalinspektören Gunnar Barbarotti fĂ„r ta hand om.

Kan det vara en ren slump att tvĂ„ mĂ€nniskor försvinner frĂ„n samma familj och samma adress med ett dygns mellanrum? Finns det en plan? Finns det ett samband?För att lösa gĂ„tan med vad som hĂ€nde de dĂ€r decembernĂ€tterna mĂ„ste Barbarotti nĂ„ in till denna dysfunktionella familjs svartaste hemligheter och göra det osynliga synligt – och det Ă€r inte utan att han önskar att det fanns en godartad högre makt att ty sig till i nödens stund.

MÀnniska utan hund Àr den första romanen i HÄkan Nessers Barbarotti-kvartett.

3. De ensamma

Sex nyklĂ€ckta studenter etablerar sig vid Uppsala universitet i början pĂ„ 1970-talet, en teolog, en matematiker och resten sprĂ„kstuderande. 1972 skaffar sig de nu tre paren en buss och genomkorsar östeuropa bakom muren. 1975 Ă„terfinner de varandra i Kymlinge dĂ€r merparten arbetar som lĂ€rarvikarier. Under gemensam svampplockning dödsstörtar en av dem frĂ„n ett stup i skogen. Ytterligare 35 Ă„r senare – idag – hittas Ă€nnu en av dem död i samma skog under samma stup.

Detta kan knappast vara en slump och dÀrmed ett Àrende för den lokala polisen, inspektör Gunnar Barbarotti och hans kolleger. De ensamma Àr fjÀrde delen av HÄkan Nessers planerade bokkvintett om Gunnar Barbarotti.

4. BerÀttelse om herr Roos

Ante Valdemar Roos, 59-Ärig ekonom med pyrofil lÀggning, Anna Gambowska, 20-Ärig flicka pÄ glid, kriminalinspektör Gunnar Barbarotti i gips, kriminalinspektör Eva Backman utan gips. Det Àr nÄgra av personerna i Nessers tredje roman om Gunnar Barbarotti och hans poliskolleger i Kymlinge nÄgonstans i VÀstsverige. Ett falurött torp mitt i skogen och en lÄng kedja av hotell, motell och bensinstationer pÄ strÀckan mellan Kymlinge och Maardam Àr spelplatsen.

5. De vÀnsterhÀntas förening

Medan Marten Winckelstroop och Rejmus Fiste Ànnu gÄr i Oosterby smÄskola bildar de De vÀnsterhÀntas förening. Flera Ärtionden senare brinner ett gammalt pensionat ner till grunden och ett antal mÀnniskor omkommer. Det ena hÀnger ihop med det andra, men det finns ingen kvar i livet som kan förklara hur.

NĂ€stan ingen.

Det har gÄtt femton Är sedan den sista boken om kommissarie Van Veeteren kom ut. Det har gÄtt sex Är sedan man senast kunde lÀsa om inspektör Gunnar Barbarotti. I De vÀnsterhÀntas förening möts de för första (och enda?) gÄngen.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!