Sofi Oksanens 3 bÀsta böcker

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

1. Hundparken (2021)

I Sofi Oksanens “Hundparken” möts ett girigt Helsingfors och ett korrumperat Ukraina. TvĂ„ kvinnor, Olenka och Darja, bĂ€r pĂ„ livsöden som Ă€r sammanflĂ€tade av kĂ€rlek, lojalitet och svikna förtroenden.

Deras historier Ă€r ocksĂ„ en berĂ€ttelse om maktkamp – mellan inflytelserika familjer och mellan könen, dĂ€r striden stĂ„r om herravĂ€ldet över den kvinnliga kroppen, och om barn som kan sĂ€ljas över grĂ€nserna.

Sofi Oksanen har skapat en fÀngslande berÀttelse om en kvinna som hemsöks av minnena av hennes förlorade barn, och som fortfarande jagas av de mÀktiga som hon utmanat.

2. Utrensning (2010)

Ett möte mellan tvÄ kvinnor som historien varit hÄrdhÀnt mot. Den ena Àr den gamla kvinnan Aliide, som av svartsjuka en gÄng gjort sig skyldig till att hennes egen syster deporterats till Sibirien, men som sjÀlv ocksÄ vÄldtagits och misshandlats av sovjetiska soldater.

Den andra kvinnan Zara, Àr ung, och har sökt sig bort frÄn sin barndoms Vladivostok till Berlin, dÀr hon fastnat i prostitution och drogmissbruk, men lyckas till slut bryta sig loss. Aliide hittar den avsvimmade Zara under en björk utanför sitt torp i Estland.

Det Àr strax efter murens fall. De tvÄ kvinnornas öden visar sig vara ovÀntat och tÀtt sammantvinnade. Utrensning Àr en enastÄende roman om kvinnor som tar liv och ger liv, som förnedras men reser sig gÄng pÄ gÄng.

3. Baby Jane (2018)

Vad hÀnde med Piki? Hur kom det sig att stans coolaste tjej blev en fÄnge i sitt eget hem?

Förr var hon frÀck och oblyg, nu Àr hon ett offer för panikÄngest. Piki har isolerat sig i sin bostad och kan inte ta sig an ens de allra enklaste praktiska göromÄl.

FlickvÀnnernas tröstande ord nÄr inte fram och sorgen Àr svÄr att bÀra. Men mitt i lidandet vÀxer det fram en kantig kÀrlekshistoria som bÀr inslag av hopp och skratt.

I sin andra roman, Baby Jane, fÄr Sofi Oksanen marken att rÀmna under lÀsarens fötter.


Det hÀr Àr vÄr lista över Sofia Oksanens bÀsta böcker.

Vi hoppas du hittar en eller flera böcker att börja lÀsa!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!