4 bästa böckerna av Harriet Beecher Stowe du måste läsa

Född i Connecticut 1811, var Harriet Beecher Stowe en författare och avskaffande som skrev omkring trettio böcker inklusive resmemoarer, romaner och noveller. Beecher Stowes verk var oerhört inflytelserika vid tidpunkten för publicering och spelade en viktig roll i stora politiska debatter på den tiden, med särskild relevans i antislaveripolitik.

1. Uncle Tom’s Cabin (1852)

Harriet Beecher Stowes mest kända roman, farbror Toms stuga, hade rikstäckande inflytande angående antislaveridéer. Karaktären Uncle Tom är en svart slav. Boken utforskar slaveri, behandlingen av människor under slaveri och tanken att människor inte kan vara en annan människas egendom.

Hennes arbete uttrycker tanken att kristen kärlek kan vara en drivkraft för att övervinna något så grymt som slaveri. Detta är en roman av protest som fungerade som en katalysator för avskaffandet av slaveri. Romanen följer två plotlinjer, och medan den ena änden är lycklig visar den andra en slavs brutala död i hans mästares händer.

Stowes skrivande drog en internationell publik och öppnade de utomlands ögon för fasorna över vad som hände i USA vid den tiden. Uncle Tom’s Cabin var 1800-talets bästsäljande roman och sålde miljoner exemplar i USA och Storbritannien; detta gjorde att författarens idéer fick stor politisk inverkan.

2. The Minister’s Wooing (1859)

Publicerad 1859 har Minister’s Wooing beskrivits som en ’sentimental romantik’, handlingen handlar om äktenskapet och ”wooing” -processen. Stowe utforskar historien om New England och gör läsarna återigen medvetna om slaveriets frågor.

Boken berör också religiösa ämnen och kritiserar den kalvinistiska teologin, den religion som författaren uppfostrades i. Personliga omständigheter fick Beecher Stowe att reflektera över sin religion, och hon lyfter fram personliga bekymmer genom hela romanen om trycket från kalvinistiska principer.

Berättelsen följer en tjej vars älskare har tänkt sig förlorad till sjöss och skildrar hennes kamp när hon bestämmer sig för att gifta sig med en annan man.

Slutet är dock lyckligt, eftersom hennes älskare så småningom återvänder.

3. Oldtown Folks (1869)

Denna religiösa roman skrevs 1869 och innehåller idéer som påverkades av minnen från hennes man. Titeln är ett fiktivt namn för den verkliga staden där hennes man föddes och växte upp – Natick, Massachusetts.

Se även  5 böcker av Elly Griffiths du måste läsa

Romanen, uppdelad i två volymer, berättas av huvudpersonen Horace, en ambitiös karaktär vars dröm studerar på ett college. I boken diskuterar byborna i staden de religiösa förändringarna som händer vid den tiden.

Romanen reflekterar över kalvinistisk och arminiansk teologi och talar om puritanska livsstilar. Det fokuseras också på teman reproduktion och moderskap.

4. Palmetto Leaves (1873)

Eftersom slaveriet hade avskaffats när hon skrev för den här boken, var Stowe mycket intresserad av att förbättra ex-slavarnas liv. Palmetto Leaves är en reseguide och memoar som dokumenterar tiden hon tillbringade i Jacksonville, där hon ägde en stuga.

Stowe delade sin tid mellan denna stuga och hennes herrgård i Connecticut, men man tror att hon blev djupt kär i delstaten Florida. Det första kapitlet talar om en hungrig, löshund som kastas från ett tåg och lämnas kvar.

Detta tema kan läsas som en metafor för fattiga och lidande, som bör tas om hand snarare än överges. Andra delar av boken berättar afroamerikanernas liv och seder i regionen. Palmetto Leaves betraktades som ett mindre verk men har fortfarande varit populärt bland entusiaster och det är relevant eftersom det var en av de första reseguiderna som skrevs om Florida, som då mestadels var vildmark. Boken uppmuntrade Floridas turism och bostadsutveckling.

Vem var Harriet Beecher Stowe?

Harriet Beecher Stowe var en författare och social aktivist mest känd för sin populära antislaveriroman ”Uncle Tom’s Cabin”.

Harriet Beecher var en författare och matriark i en familj som engagerat sig i social rättvisa. Stowe uppnådde nationell berömmelse för sin antislaveriroman, Uncle Tom’s Cabin, som väckte sektionalismens lågor före inbördeskriget. Stowe dog i Hartford, Connecticut, den 1 juli 1896.

Harriet Beecher Stowe: Tidigt liv

Harriet Elizabeth Beecher föddes den 14 juni 1811 i Litchfield, Connecticut. Hon var ett av 13 barn som föddes till den religiöse ledaren Lyman Beecher och hans fru, Roxanna Foote Beecher, som dog när Harriet var barn. Harriets sju bröder växte upp och blev ministrar, inklusive den berömda ledaren Henry Ward Beecher. Hennes syster Catharine Beecher var en författare och en lärare som hjälpte till att forma Harriets sociala åsikter. En annan syster, Isabella, blev ledare för kvinnors rättigheter.

Se även  5 bästa böckerna av Margaret Atwood

Harriet skrev in sig i en skola som drivs av Catharine, efter den traditionella kursen för klassisk inlärning som vanligtvis är reserverad för unga män. Vid 21 års ålder flyttade hon till Cincinnati, Ohio, där hennes far hade blivit chef för Lane Theological Seminary.

Lyman Beecher intog en stark abolitionistisk hållning efter de proslaviska Cincinnati Riots 1836. Hans attityd förstärkte hans barns, inklusive Stowe, abolitionistiska övertygelser. Stowe hittade likasinnade vänner i en lokal litterär förening som heter Semi-Colon Club. Här bildade hon en vänskap med kollegan och seminarieläraren Calvin Ellis Stowe. De gifte sig den 6 januari 1836 och flyttade så småningom till en stuga nära i Brunswick, Maine, nära Bowdoin College.

Harriet Beecher Stowe: Karriär

Tillsammans med sitt intresse för litteratur delade Harriet och Calvin Stowe en stark tro på avskaffande. År 1850 antog kongressen lagen om flyktingslav, vilket ledde till nöd och nöd i avskaffande och fria svarta samhällen i norr. Stowe bestämde sig för att uttrycka sina känslor genom en litterär representation av slaveri, baserat sitt arbete på Josiah Hensons liv och på hennes egna observationer. År 1851 dök den första delen av Stowes roman, Uncle Tom’s Cabin, upp i National Era. Farbror Toms stuga gavs ut som bok året efter och blev snabbt en bästsäljare.

Stowes känslomässiga skildring av slaveriets inverkan, särskilt på familjer och barn, fångade nationens uppmärksamhet. Omfamnade i norr väckte boken och dess författare fientlighet i söder. Entusiaster satte upp teaterföreställningar baserade på berättelsen, där karaktärerna Tom, Eva och Topsy uppnådde ikonisk status.

Efter att inbördeskriget började reste Stowe till Washington, D.C., där hon träffade Abraham Lincoln. En möjligen apokryf men populär historia ger Lincoln hälsningen, ”Så du är den lilla kvinnan som skrev boken som startade detta stora krig.” Även om lite är känt om mötet, fångar den här historiens envishet den upplevda betydelsen av Uncle Toms Cabin i splittringen mellan norr och söder.

Stowe fortsatte att skriva och kämpa för sociala och politiska saker för resten av sitt liv. Hon publicerade berättelser, essäer, läroböcker och en lång rad romaner, inklusive Oldtown Folks och Dred. Även om ingen av dessa matchade Uncle Tom’s Cabin när det gäller popularitet, förblev Stowe välkänd och respekterad i norr, särskilt i reforminriktade samhällen. Hon ombads ofta att väga in i samtidens politiska frågor, som polygami.

Trots Beechers moraliska rättfärdighet var familjen inte immun mot skandal. År 1872 väckte anklagelserna om en äktenskaplig affär mellan Henry Ward Beecher och en kvinnlig församlingsmedlem nationell skandal. Stowe hävdade att hennes bror var oskyldig under hela den efterföljande rättegången.

Se även  10 bästa böckerna av turkiska författare

Medan Stowe är nära förknippad med New England, tillbringade hon en avsevärd tid nära Jacksonville, Florida. Bland Stowes många orsaker var främjandet av Florida som en semesterdestination och en plats för sociala och ekonomiska investeringar.

Familjen Stowe tillbringade vintrar i Mandarin, Florida. En av Stowes böcker, Palmetto Leaves, utspelar sig i norra Florida, och beskriver både landet och människorna i den regionen.

Stowe dog den 1 juli 1896 i Hartford, Connecticut. Hon var 85. Hennes kropp ligger begravd på Phillips Academy i Andover, Massachusetts, under epitafiet ”Her Children Rise up and Call Her Blessed.”

Landmärken tillägnade Stowes liv, arbete och minne finns i östra USA.

Harriet Beecher Stowe House i Brunswick, Maine, är där Stowe bodde när hon skrev Uncle Tom’s Cabin. År 2001 köpte Bowdoin College huset, tillsammans med en nyare byggnad, och kunde samla in de betydande medel som var nödvändiga för att restaurera huset. Harriet Beecher Stowe House i Hartford, Connecticut, bevarade hemmet där Stowe bodde under de sista decennierna av hennes liv.

Hemmet är nu ett museum, med föremål som ägs av Stowe, samt ett forskningsbibliotek. Hemmet för Stowes granne, Samuel Clemens (mer känd som Mark Twain), är också öppet för allmänheten.

Det finns också ett Harriet Beecher Stowe House i Cincinnati, Ohio,

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara Harriet Beecher Stowes bästa verk.

Vi hoppas du hittar en ny, spännande bok att fastna för!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇