Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

4 bästa böckerna av Harriet Beecher Stowe du måste läsa

Beräknad lästid: 5 minuter ⏳

Född i Connecticut 1811, var Harriet Beecher Stowe en författare och avskaffande som skrev omkring trettio böcker inklusive resmemoarer, romaner och noveller. Beecher Stowes verk var oerhört inflytelserika vid tidpunkten för publicering och spelade en viktig roll i stora politiska debatter på den tiden, med särskild relevans i antislaveripolitik.

1. Uncle Tom’s Cabin (1852)

Harriet Beecher Stowes mest kända roman, farbror Toms stuga, hade rikstäckande inflytande angående antislaveridéer. Karaktären Uncle Tom är en svart slav. Boken utforskar slaveri, behandlingen av människor under slaveri och tanken att människor inte kan vara en annan människas egendom.

Hennes arbete uttrycker tanken att kristen kärlek kan vara en drivkraft för att övervinna något så grymt som slaveri. Detta är en roman av protest som fungerade som en katalysator för avskaffandet av slaveri. Romanen följer två plotlinjer, och medan den ena änden är lycklig visar den andra en slavs brutala död i hans mästares händer.

Stowes skrivande drog en internationell publik och öppnade de utomlands ögon för fasorna över vad som hände i USA vid den tiden. Uncle Tom’s Cabin var 1800-talets bästsäljande roman och sålde miljoner exemplar i USA och Storbritannien; detta gjorde att författarens idéer fick stor politisk inverkan.

2. The Minister’s Wooing (1859)

Publicerad 1859 har Minister’s Wooing beskrivits som en ‘sentimental romantik’, handlingen handlar om äktenskapet och “wooing” -processen. Stowe utforskar historien om New England och gör läsarna återigen medvetna om slaveriets frågor.

Boken berör också religiösa ämnen och kritiserar den kalvinistiska teologin, den religion som författaren uppfostrades i. Personliga omständigheter fick Beecher Stowe att reflektera över sin religion, och hon lyfter fram personliga bekymmer genom hela romanen om trycket från kalvinistiska principer.

Berättelsen följer en tjej vars älskare har tänkt sig förlorad till sjöss och skildrar hennes kamp när hon bestämmer sig för att gifta sig med en annan man.

Slutet är dock lyckligt, eftersom hennes älskare så småningom återvänder.

3. Oldtown Folks (1869)

Denna religiösa roman skrevs 1869 och innehåller idéer som påverkades av minnen från hennes man. Titeln är ett fiktivt namn för den verkliga staden där hennes man föddes och växte upp – Natick, Massachusetts.

Romanen, uppdelad i två volymer, berättas av huvudpersonen Horace, en ambitiös karaktär vars dröm studerar på ett college. I boken diskuterar byborna i staden de religiösa förändringarna som händer vid den tiden.

Romanen reflekterar över kalvinistisk och arminiansk teologi och talar om puritanska livsstilar. Det fokuseras också på teman reproduktion och moderskap.

4. Palmetto Leaves (1873)

Eftersom slaveriet hade avskaffats när hon skrev för den här boken, var Stowe mycket intresserad av att förbättra ex-slavarnas liv. Palmetto Leaves är en reseguide och memoar som dokumenterar tiden hon tillbringade i Jacksonville, där hon ägde en stuga.

Stowe delade sin tid mellan denna stuga och hennes herrgård i Connecticut, men man tror att hon blev djupt kär i delstaten Florida. Det första kapitlet talar om en hungrig, löshund som kastas från ett tåg och lämnas kvar.

Detta tema kan läsas som en metafor för fattiga och lidande, som bör tas om hand snarare än överges. Andra delar av boken berättar afroamerikanernas liv och seder i regionen. Palmetto Leaves betraktades som ett mindre verk men har fortfarande varit populärt bland entusiaster och det är relevant eftersom det var en av de första reseguiderna som skrevs om Florida, som då mestadels var vildmark. Boken uppmuntrade Floridas turism och bostadsutveckling.

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara Harriet Beecher Stowes bästa verk.

Vi hoppas du hittar en ny, spännande bok att fastna för!

Inlägg senast uppdaterat: 1 juni, 2021

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇