4 bÀsta böckerna av Harriet Beecher Stowe du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Född i Connecticut 1811, var Harriet Beecher Stowe en författare och avskaffande som skrev omkring trettio böcker inklusive resmemoarer, romaner och noveller. Beecher Stowes verk var oerhört inflytelserika vid tidpunkten för publicering och spelade en viktig roll i stora politiska debatter pÄ den tiden, med sÀrskild relevans i antislaveripolitik.

1. Uncle Tom’s Cabin (1852)

Harriet Beecher Stowes mest kÀnda roman, farbror Toms stuga, hade rikstÀckande inflytande angÄende antislaveridéer. KaraktÀren Uncle Tom Àr en svart slav. Boken utforskar slaveri, behandlingen av mÀnniskor under slaveri och tanken att mÀnniskor inte kan vara en annan mÀnniskas egendom.

Hennes arbete uttrycker tanken att kristen kÀrlek kan vara en drivkraft för att övervinna nÄgot sÄ grymt som slaveri. Detta Àr en roman av protest som fungerade som en katalysator för avskaffandet av slaveri. Romanen följer tvÄ plotlinjer, och medan den ena Ànden Àr lycklig visar den andra en slavs brutala död i hans mÀstares hÀnder.

Stowes skrivande drog en internationell publik och öppnade de utomlands ögon för fasorna över vad som hĂ€nde i USA vid den tiden. Uncle Tom’s Cabin var 1800-talets bĂ€stsĂ€ljande roman och sĂ„lde miljoner exemplar i USA och Storbritannien; detta gjorde att författarens idĂ©er fick stor politisk inverkan.

2. The Minister’s Wooing (1859)

Publicerad 1859 har Minister’s Wooing beskrivits som en ‘sentimental romantik’, handlingen handlar om Ă€ktenskapet och “wooing” -processen. Stowe utforskar historien om New England och gör lĂ€sarna Ă„terigen medvetna om slaveriets frĂ„gor.

Boken berör ocksÄ religiösa Àmnen och kritiserar den kalvinistiska teologin, den religion som författaren uppfostrades i. Personliga omstÀndigheter fick Beecher Stowe att reflektera över sin religion, och hon lyfter fram personliga bekymmer genom hela romanen om trycket frÄn kalvinistiska principer.

BerÀttelsen följer en tjej vars Àlskare har tÀnkt sig förlorad till sjöss och skildrar hennes kamp nÀr hon bestÀmmer sig för att gifta sig med en annan man.

Slutet Àr dock lyckligt, eftersom hennes Àlskare sÄ smÄningom ÄtervÀnder.

3. Oldtown Folks (1869)

Denna religiösa roman skrevs 1869 och innehĂ„ller idĂ©er som pĂ„verkades av minnen frĂ„n hennes man. Titeln Ă€r ett fiktivt namn för den verkliga staden dĂ€r hennes man föddes och vĂ€xte upp – Natick, Massachusetts.

Romanen, uppdelad i tvÄ volymer, berÀttas av huvudpersonen Horace, en ambitiös karaktÀr vars dröm studerar pÄ ett college. I boken diskuterar byborna i staden de religiösa förÀndringarna som hÀnder vid den tiden.

Romanen reflekterar över kalvinistisk och arminiansk teologi och talar om puritanska livsstilar. Det fokuseras ocksÄ pÄ teman reproduktion och moderskap.

4. Palmetto Leaves (1873)

Eftersom slaveriet hade avskaffats nÀr hon skrev för den hÀr boken, var Stowe mycket intresserad av att förbÀttra ex-slavarnas liv. Palmetto Leaves Àr en reseguide och memoar som dokumenterar tiden hon tillbringade i Jacksonville, dÀr hon Àgde en stuga.

Stowe delade sin tid mellan denna stuga och hennes herrgÄrd i Connecticut, men man tror att hon blev djupt kÀr i delstaten Florida. Det första kapitlet talar om en hungrig, löshund som kastas frÄn ett tÄg och lÀmnas kvar.

Detta tema kan lÀsas som en metafor för fattiga och lidande, som bör tas om hand snarare Àn överges. Andra delar av boken berÀttar afroamerikanernas liv och seder i regionen. Palmetto Leaves betraktades som ett mindre verk men har fortfarande varit populÀrt bland entusiaster och det Àr relevant eftersom det var en av de första reseguiderna som skrevs om Florida, som dÄ mestadels var vildmark. Boken uppmuntrade Floridas turism och bostadsutveckling.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Harriet Beecher Stowes bÀsta verk.

Vi hoppas du hittar en ny, spÀnnande bok att fastna för!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!