Jo NesbÞs 5 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Jo NesbÞ, född 29 mars 1960 i Oslo, Àr en norsk författare och musiker. NesbÞ, som Àr uppvuxen i Molde, Àr utbildad civilekonom och finansanalytiker frÄn Norges HandelshÞyskole och har arbetat bÄde som aktiemÀklare och journalist. Han Àr Àven sÄngare och lÄtskrivare i popgruppen Di Derre.

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Jo NesbÞs 5 bÀsta böcker du mÄste lÀsa.

1. Kungariket

Roy Àr en mekaniker som lever ett enkelt liv uppe i bergen. Men friden störs nÀr hans lillebror Carl ÄtervÀnder till barndomstrakterna med en ny fru och högtflygande planer. Carl Àr en entreprenör och vill bygga ett stort hotell för att Äteruppliva bygden, men hemligheter frÄn brödernas barndom gör sig snart pÄminda. Roy har alltid skyddat Carl, men kanske har lillebror gÄtt för lÄngt för att Roy ska kunna hjÀlpa honom denna gÄng. Ska han ta vara pÄ sin broder?

Jo NesbÞs nya fristÄende thriller Àr precis som Àlskade Sonen ett ödesmÀttat familjedrama med arketypiska drag, med en mÄngbottnad och gastkramande intrig som kan mÀta sig med de bÀsta böckerna om Harry Hole.

2. Doktor Proktor och den stora guldkuppen

Jo NesbÞs böcker om den pyttelille pojken Bulle, den modiga Lise och den galne och genialiske uppfinnaren doktor Proktor har blivit lÀsarfavoriter vÀrlden över. En perfekt blandning av humor och allvar, och sÄklart en behövlig dos pruttpulver.

Hela Norges guldreserv har blivit stulen! Bulle, Lise och den galne Doktor Proktor tar sig genast an uppdraget att Ă„terbörda guldet, och beger sig till London för att lösa gĂ„tan. UtklĂ€dda till detektiver, gamla tanter och bebisar infiltrerar de tre vĂ€nnerna en kriminell liga som leds av en kvinna sĂ„ ond att inte ens den brittiska polisen vĂ„gar ge sig pĂ„ henne. Men uppdraget blir svĂ„rare Ă€n de hade trott – inte bara att planera ett helt omöjligt rĂ„n pĂ„ egen hand, utan de mĂ„ste ocksĂ„ delta i en cupfinal i fotboll och utmana vĂ€rldens bĂ€ste fotbollspelare, Ibranaldovez.

3. Kackerlackorna

En nÀra vÀn till Norges statsminister knivhuggs till döds pÄ ett sjaskigt motellrum i Thailand. I ambassadörens portfölj pÄtrÀffas bilder pÄ nakna pojkar. För att undvika en politisk skandal skickas kommissarie Harry Hole till Bangkok, dÀr han i hemlighet ska hjÀlpa utrikesdepartementet att hantera mordet. Men Harry Hole Àr ingen diplomat.

Hans allt annat Àn försiktiga metoder kommer vÀl till pass nÀr han inser att hans landsmÀn försöker hindra sanningen frÄn att komma fram. Kackerlackorna Àr Jo NesbÞs andra roman om Harry Hole.

4. Törst

Nominerad till Årets bok 2017.

En person hittas mördad i sitt hem. Kroppen Ă€r tömd pĂ„ blod och polisen upptĂ€cker bitmĂ€rken pĂ„ halsen. Kan det handla om vampyrism – ett mycket omdiskuterat begrepp inom psykiatrin. Före detta utredaren Harry Hole övertalas att hjĂ€lpa till med fallet. Han vet bĂ€ttre Ă€n mĂ„nga andra vad vissa mĂ€nniskor Ă€r kapabla till, och flera av kriminalhistoriens vĂ€rsta seriemördare var vĂ€l diagnostiserade som just vampyrister?

Men Harry har ett eget motiv för att hjĂ€lpa polisen – att fĂ„nga mannen som kom undan. Jaktinstinkten vĂ€cks till liv och Ă„terigen tvingas Harry offra nĂ„got av sig sjĂ€lv i jakten pĂ„ den gĂ€ckande mördaren.

Summa summarum: hur jĂ€kla bra som helst! NesbĂž Ă€ger. Åtminstone i Norden.

– Barometern OT 21 april

5. Fladdermusmannen

En ung kvinna frĂ„n Norge hittas brutalt mördad i Australien. Kommissarie Harry Hole flyger till Sydney och inser snart att han jagar en seriemördare. Tillsammans med sin australiensiska kollega, aboriginen Andrew Kensington, infiltrerar han stadens undre vĂ€rld. SpĂ„ren leder honom till knarkkungar och clowner och mystiska boxare – och samtidigt tyder mycket pĂ„ att mordet har kopplingar till urbefolkningen och dess fĂ€ngslande legender.

Fladdermusmannen Àr Jo NesbÞs debutroman och den första delen i serien om Harry Hole. Den vann flera priser, bland annat Ärets bÀsta kriminalroman.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!