10 klassiska böcker om Argentina du måste läsa

Argentina har inte bara sin egen rika litterära historia utan har också varit föremål för ett antal utländska författare som har blivit fascinerade av detta vackra och förtrollande land.

Det är landet Jorge Luis Borges, en av de mest kända spanskspråkiga författarna, liksom ett antal andra hemodlade författare som arbetar inom genren av politisk och historisk fiktion, magisk realism eller literatura gauchesca.

Läs vidare för att upptäcka höjdpunkterna i litteraturen med fokus på Argentina.

La Autopista del Sur y Otros Cuentos av Julio Cortázar

Julio Cortázar är en av Argentinas mest berömda författare, och denna antologi fungerar som en bra introduktion till hans verk.

Det är en novellsamling och är en utmärkt demonstration av hans färdigheter som författare inom maginrealismens genre, en genre som är speciell för Latinamerika som kombinerar både övernaturliga och realistiska element.

Magisk realism blev framträdande i mitten av 1900-talet då Latinamerika växte ekonomiskt och även kulturellt och påverkades starkt av europeisk surrealism.

Denna samling innehåller ett antal av Cortázars mest berömda noveller, som Casa Tomada och Las Puertas del Cielo.

En fantastisk introduktion till en genre och en författare som har satt normerna för argentinsk litteratur.

In Patagonia av Bruce Chatwin

Publicerad 1977, In Patagonia skrevs av en engelsk författare och journalist som slutade spontant med att resa till den stora argentinska regionen Patagonia, där han tillbringade sex månader på att utforska vildmarken.

Boken är facklitteratur och består av en serie korta kapitel som täcker underhållande anekdoter från hans resor, historiska utdrag och berättelser om hans dagliga äventyr.

Boken är en utmärkt introduktion för dem som är på väg till Patagonia, och hans livfulla beskrivningar ger verkligen läsarna en smak av hur regionen verkligen är.

Ficciones av Jorge Luis Borges

Ett av Argentinas, och även Latinamerikas, största bidrag till den litterära världen är Jorge Luis Borges.

Se även  Viveca Stens 3 bästa böcker du måste läsa

Han skrev främst noveller, och förmodligen hans mest kända samling är Ficciones som publicerades första gången 1941. Urvalet av berättelser förenas med temat labyrint, som fungerar som en metafor för världens komplexitet, eller olika abstrakta begrepp; mycket av hans författare omfattar den magiska realistgenren.

Medan många av berättelserna äger rum på icke-beskrivande platser hänvisade Borges ofta till Argentina i sitt arbete eller åtminstone hade det i åtanke. Ingen samling argentinsk litteratur kan vara komplett utan ett inlägg från honom.

The Tango Singer av Tomás Eloy Martínez

Tango Singer är en fiktiv berättelse om en amerikansk student som reser till Buenos Aires för att undersöka en bit som han skriver om argentinsk tango. Han letar specifikt efter en legendarisk men mystisk tangosångare, men hans sökning börjar avslöja en otrevlig sida av staden.

Det spelas in i början av 2000-talet, och även om ett av huvudteman är problemet med brott och brist på rättvisa, målar det också en vackert levande bild av Buenos Aires tangokultur.

Det fungerar också som en hyllning till Borges, av vilken huvudpersonen är ett fan. En fantastisk introduktion till Buenos Aires, både de positiva och negativa sidorna av staden.

The Motorcycle Diaries av Ernesto ‘Che’ Guevara

En av Argentinas mest kända (eller ökända) medborgare var den revolutionära Che Guevara, som också skrev The Motorcycle Diaries, en memoar av sina resor runt Latinamerika. Hans resor begränsades inte uteslutande till Argentina, men hans berättelse börjar i Buenos Aires och den beskriver hur upplevelsen förändrade Guevara och hjälpte till att förvandla honom från studentläkaren till den revolutionära som vi känner så väl.

Han rör sig av de orättvisor som han ser, särskilt fattigdom, och han blir gradvis en kämpe för social förändring.

Se även  3 böcker av Sylvia Browne på svenska du måste läsa

Motorcykeldagböckerna är ett utmärkt sätt att lära sig mer om denna berömda argentinare och erbjuder också beskrivningar och berättelser om Argentina och mycket av Latinamerika.

Det sista kapitlet är särskilt djupt och avslöjar Guevaras djupa och gripande tankar om sociala problem i Sydamerika.

My Father’s Ghost is Climbing in the Rain av Patricio Pron

Den här romanen av Patricio Pron är en av de bästa samtida antaganden om militär diktaturens missbruk av och krig mot vänster dissidenter under 1970-talet.

Historien är semi-självbiografisk och baseras på händelser som var och är vanliga, nämligen försvinnanden av underjordiska oppositionskämpar och regeringens brist på vilja att utreda.

Pron erbjuder en svårläst men verklighetstrogen skildring av tidigare och nuvarande problem i Argentina och ger ett perspektiv från en yngre generation argentinare som inte kommer ihåg mycket eller till och med något av diktaturen, men lever i ett samhälle som är fortfarande traumatiserad av det.

Martín Fierro av José Hernández

Även om Martin Fierro kan vara en svår text att få tag på, är den ändå en höjdpunkt i argentinsk litteratur. Det publicerades runt 1872, med en uppföljare som följer 1879, och är en episk dikt som berättar historien om en gaucho eller argentinsk cowboy.

Det är den mest kända biten av literatura gauchesca, en litteraturgenre som visar gaucho som en hjälte och en patriot.

Den förkroppsligar olika aspekter av argentinsk nationell identitet och historia, och beskriver det dagliga livet i pamporna och gör en punkt om vikten av gauchos i självständighetskriget. Enkelt en av de bästa verk av historisk fiktion om landsbygden Argentina.

Enduring Patagonia av Gregory Crouch

I Enduring Patagonia erbjuder Gregory Crouch en magnifik förstahandsredogörelse för höjder och nedgångar för att utforska Patagonias vilda landskap.

Han skildrar det hårda klimatet och den robusta miljön perfekt, inklusive farliga berättelser om bergsklättring som förbrukar och skrämmer läsaren.

Crouch beskriver både hans framgångar och hans misslyckanden, vilket ger en realistisk och ärlig aspekt av boken, och innehåller ett antal bilder från hans resor.

El Túnel av Ernesto Sábato

El Túnel är en fascinerande kort roman av en av Argentinas mest kända författare som utforskar teman för besatthet, förtvivlan och existentialism. Historien berättas i första personen av huvudpersonen, som skriver från sin fängelsecell efter att ha mördat en kvinna som han hade blivit besatt av.

Se även  3 böcker av Emma Hamberg du måste läsa

Historien berättar om Buenos Aires och en estancia (ranch) nära staden Mar del Plata under 1940-talet, när Juan Perón var president. Det är ett av Sábatos finaste verk och är ett exemplar av argentinsk realistisk litteratur.

¡Che Boludo!: A Gringo’s Guide to Understanding the Argentines av James Bracken

¡Che Boludo! är en humoristisk men ändå mycket informativ guide för besökare till Argentina.

Denna praktiska guide är mest lämplig för dem som redan har ett bra grepp om spanska och ger en slangordbok och ett antal praktiska förklaringar av fraser eller kulturella vanor.

Argentinsk spanska anses inte bara vara den svåraste förståelsen, utan den är också full av vardagliga fraser som inte ger någon mening för utländska talare, inte ens de som talar flytande spanska. Att lära sig bara några exempel från den här boken kommer säkert att hjälpa besökare på vägen.

Sammanfattning

Det här är vår lista över de bästa, klassiska böckerna om Argentina! Vi hoppas du hittar rätt bok för just dig!

Stort lycka till i din jakt!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇