10 klassiska böcker om Argentina du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 9 minuter ⏳

Argentina har inte bara sin egen rika litterÀra historia utan har ocksÄ varit föremÄl för ett antal utlÀndska författare som har blivit fascinerade av detta vackra och förtrollande land.

Det Àr landet Jorge Luis Borges, en av de mest kÀnda spansksprÄkiga författarna, liksom ett antal andra hemodlade författare som arbetar inom genren av politisk och historisk fiktion, magisk realism eller literatura gauchesca.

LÀs vidare för att upptÀcka höjdpunkterna i litteraturen med fokus pÄ Argentina.

La Autopista del Sur y Otros Cuentos av Julio CortĂĄzar

Julio Cortåzar Àr en av Argentinas mest berömda författare, och denna antologi fungerar som en bra introduktion till hans verk.

Det Àr en novellsamling och Àr en utmÀrkt demonstration av hans fÀrdigheter som författare inom maginrealismens genre, en genre som Àr speciell för Latinamerika som kombinerar bÄde övernaturliga och realistiska element.

Magisk realism blev framtrÀdande i mitten av 1900-talet dÄ Latinamerika vÀxte ekonomiskt och Àven kulturellt och pÄverkades starkt av europeisk surrealism.

Denna samling innehÄller ett antal av Cortåzars mest berömda noveller, som Casa Tomada och Las Puertas del Cielo.

En fantastisk introduktion till en genre och en författare som har satt normerna för argentinsk litteratur.

In Patagonia av Bruce Chatwin

Publicerad 1977, In Patagonia skrevs av en engelsk författare och journalist som slutade spontant med att resa till den stora argentinska regionen Patagonia, dÀr han tillbringade sex mÄnader pÄ att utforska vildmarken.

Boken Àr facklitteratur och bestÄr av en serie korta kapitel som tÀcker underhÄllande anekdoter frÄn hans resor, historiska utdrag och berÀttelser om hans dagliga Àventyr.

Boken Àr en utmÀrkt introduktion för dem som Àr pÄ vÀg till Patagonia, och hans livfulla beskrivningar ger verkligen lÀsarna en smak av hur regionen verkligen Àr.

Ficciones av Jorge Luis Borges

Ett av Argentinas, och Àven Latinamerikas, största bidrag till den litterÀra vÀrlden Àr Jorge Luis Borges.

Han skrev frÀmst noveller, och förmodligen hans mest kÀnda samling Àr Ficciones som publicerades första gÄngen 1941. Urvalet av berÀttelser förenas med temat labyrint, som fungerar som en metafor för vÀrldens komplexitet, eller olika abstrakta begrepp; mycket av hans författare omfattar den magiska realistgenren.

Medan mÄnga av berÀttelserna Àger rum pÄ icke-beskrivande platser hÀnvisade Borges ofta till Argentina i sitt arbete eller Ätminstone hade det i Ätanke. Ingen samling argentinsk litteratur kan vara komplett utan ett inlÀgg frÄn honom.

The Tango Singer av TomĂĄs Eloy MartĂ­nez

Tango Singer Àr en fiktiv berÀttelse om en amerikansk student som reser till Buenos Aires för att undersöka en bit som han skriver om argentinsk tango. Han letar specifikt efter en legendarisk men mystisk tangosÄngare, men hans sökning börjar avslöja en otrevlig sida av staden.

Det spelas in i början av 2000-talet, och Àven om ett av huvudteman Àr problemet med brott och brist pÄ rÀttvisa, mÄlar det ocksÄ en vackert levande bild av Buenos Aires tangokultur.

Det fungerar ocksÄ som en hyllning till Borges, av vilken huvudpersonen Àr ett fan. En fantastisk introduktion till Buenos Aires, bÄde de positiva och negativa sidorna av staden.

The Motorcycle Diaries av Ernesto ‘Che’ Guevara

En av Argentinas mest kÀnda (eller ökÀnda) medborgare var den revolutionÀra Che Guevara, som ocksÄ skrev The Motorcycle Diaries, en memoar av sina resor runt Latinamerika. Hans resor begrÀnsades inte uteslutande till Argentina, men hans berÀttelse börjar i Buenos Aires och den beskriver hur upplevelsen förÀndrade Guevara och hjÀlpte till att förvandla honom frÄn studentlÀkaren till den revolutionÀra som vi kÀnner sÄ vÀl.

Han rör sig av de orÀttvisor som han ser, sÀrskilt fattigdom, och han blir gradvis en kÀmpe för social förÀndring.

Motorcykeldagböckerna Àr ett utmÀrkt sÀtt att lÀra sig mer om denna berömda argentinare och erbjuder ocksÄ beskrivningar och berÀttelser om Argentina och mycket av Latinamerika.

Det sista kapitlet Àr sÀrskilt djupt och avslöjar Guevaras djupa och gripande tankar om sociala problem i Sydamerika.

My Father’s Ghost is Climbing in the Rain av Patricio Pron

Den hÀr romanen av Patricio Pron Àr en av de bÀsta samtida antaganden om militÀr diktaturens missbruk av och krig mot vÀnster dissidenter under 1970-talet.

Historien Àr semi-sjÀlvbiografisk och baseras pÄ hÀndelser som var och Àr vanliga, nÀmligen försvinnanden av underjordiska oppositionskÀmpar och regeringens brist pÄ vilja att utreda.

Pron erbjuder en svÄrlÀst men verklighetstrogen skildring av tidigare och nuvarande problem i Argentina och ger ett perspektiv frÄn en yngre generation argentinare som inte kommer ihÄg mycket eller till och med nÄgot av diktaturen, men lever i ett samhÀlle som Àr fortfarande traumatiserad av det.

Martín Fierro av José Hernåndez

Även om Martin Fierro kan vara en svĂ„r text att fĂ„ tag pĂ„, Ă€r den Ă€ndĂ„ en höjdpunkt i argentinsk litteratur. Det publicerades runt 1872, med en uppföljare som följer 1879, och Ă€r en episk dikt som berĂ€ttar historien om en gaucho eller argentinsk cowboy.

Det Àr den mest kÀnda biten av literatura gauchesca, en litteraturgenre som visar gaucho som en hjÀlte och en patriot.

Den förkroppsligar olika aspekter av argentinsk nationell identitet och historia, och beskriver det dagliga livet i pamporna och gör en punkt om vikten av gauchos i sjÀlvstÀndighetskriget. Enkelt en av de bÀsta verk av historisk fiktion om landsbygden Argentina.

Enduring Patagonia av Gregory Crouch

I Enduring Patagonia erbjuder Gregory Crouch en magnifik förstahandsredogörelse för höjder och nedgÄngar för att utforska Patagonias vilda landskap.

Han skildrar det hÄrda klimatet och den robusta miljön perfekt, inklusive farliga berÀttelser om bergsklÀttring som förbrukar och skrÀmmer lÀsaren.

Crouch beskriver bÄde hans framgÄngar och hans misslyckanden, vilket ger en realistisk och Àrlig aspekt av boken, och innehÄller ett antal bilder frÄn hans resor.

El TĂșnel av Ernesto SĂĄbato

El TĂșnel Ă€r en fascinerande kort roman av en av Argentinas mest kĂ€nda författare som utforskar teman för besatthet, förtvivlan och existentialism. Historien berĂ€ttas i första personen av huvudpersonen, som skriver frĂ„n sin fĂ€ngelsecell efter att ha mördat en kvinna som han hade blivit besatt av.

Historien berÀttar om Buenos Aires och en estancia (ranch) nÀra staden Mar del Plata under 1940-talet, nÀr Juan Perón var president. Det Àr ett av Såbatos finaste verk och Àr ett exemplar av argentinsk realistisk litteratur.

¡Che Boludo!: A Gringo’s Guide to Understanding the Argentines av James Bracken

¥Che Boludo! Àr en humoristisk men ÀndÄ mycket informativ guide för besökare till Argentina.

Denna praktiska guide Àr mest lÀmplig för dem som redan har ett bra grepp om spanska och ger en slangordbok och ett antal praktiska förklaringar av fraser eller kulturella vanor.

Argentinsk spanska anses inte bara vara den svÄraste förstÄelsen, utan den Àr ocksÄ full av vardagliga fraser som inte ger nÄgon mening för utlÀndska talare, inte ens de som talar flytande spanska. Att lÀra sig bara nÄgra exempel frÄn den hÀr boken kommer sÀkert att hjÀlpa besökare pÄ vÀgen.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över de bÀsta, klassiska böckerna om Argentina! Vi hoppas du hittar rÀtt bok för just dig!

Stort lycka till i din jakt!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!