11 böcker av indiska författare du mÄste lÀsa i alla fall en gÄng

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Indien har en unik litteraturhistoria och tradition som strÀcker sig över 3000 Är tillbaka. Indisk engelsk litteratur kan ha en relativt kortare historia, men Àr ÀndÄ rik pÄ prisbelönta och kritikerrosade mÀsterverk som ingen bokÀlskare bör missa.

För att starta din lÀsresa har vi sammanstÀllt en lista med böcker av författare frÄn Indien som i hög grad har pÄverkat landets litteratur.

1. White Tiger (2008)

Arvind Adigas Man-Booker-prisbelönta debutroman var allmÀnt hyllad för sin uppfriskande syn pÄ sociala klassskillnader och motsÀgelser i det moderna Indien.

Boken Àr en spÀnnande förstapersonsberÀttelse som berÀttas ur Balram Halwai, en ung man frÄn en fattig liten by som flyttar till Delhi för att arbeta som chaufför för eliten.

2. Nectar in a Sieve (1954)

Den hyllade indiska författaren Kamala Markandayas debutroman, Nectar in a Sieve, Àr berÀttelsen om snabbt förÀnderligt Indien frÄn mitten av 1900-talet, berÀttat ur perspektivet till Rukhmani, en kvinna frÄn Indien pÄ landet och fattigt.

FrÄn hennes arrangerade Àktenskap med Nathan, en bonde, till de förÀndringar som orsakats av tillkomsten av ett stort garveri i deras by, tÀcker romanen ett rikt utbud av Àmnen med unikt gripande prosa.

3. The Great Indian Novel (1989)

Denna satiriska roman av Shashi Tharoor Äterskapar den hinduiska episka Mahabharata inom ramen för den indiska sjÀlvstÀndighetsrörelsen och dess följande Ärtionden för att bli en av de mest spÀnnande lÀsningarna i samtida indisk litteratur.

Tharoors arbete omarbetar siffror frÄn Indiens frihetskamp och politik som mytologiska karaktÀrer frÄn en 2000 Är gammal epik, och Àr en kraftfull lÀsning oavsett hur du kÀnner till landet.

4. Train to Pakistan (1956)

Den hÀr historiska indiska boken av Khushwant Singh var allmÀnt vördad under dess slÀpp 1956 för att ge ett mÀnskligt perspektiv till delningen av Brittiska Indien till Indien och Pakistan.

Medan de flesta konton av partitionen vid den tiden frÀmst fokuserade pÄ politiska aspekter, berÀttade Singh om hÀndelsen nÀr det gÀller mÀnsklig förlust och skrÀck. TÄg till Pakistan Àr en viktig lÀsning för alla som vill utforska indisk litteratur eller historia.

5. Palace of Illusions (2008)

Chitra Banerjee Divakarunis prisbelönta roman berÀttar om den hinduiska mytologiska episka Mahabharata ur Draupadis perspektiv, dess ledande kvinnliga karaktÀr.

Draupadi Ă€r kĂ€nd för att ha gift sig med alla fem av Pandava-bröderna – huvudpersonerna i Mahabharata – och Ă€r en stĂ€ndigt nĂ€rvarande, central karaktĂ€r genom sin resa in i exil och krig.

Emellertid berÀttas lite frÄn hennes perspektiv eller om hennes motiv och tankar i originalet, som Divakaruni taktfullt Ätervinner i Palace of Illusions.

6. The Guide (1958)

R.K. Narayan Àr bland de mest lÀsta och berömda författarna i indiska böcker och litteratur.

Guiden Àr baserad i den berömda fiktiva staden Malgudi i södra Indien och följer berÀttelsen om en jÀrnvÀg Raju, en korrupt reseguide, och den udda sekvensen av hÀndelser som fortsÀtter att göra honom till en andlig guide och sÄ smÄningom en vördad helig man i Land.

7. In Custody (1984)

Anita Desais roman, som lÄg pÄ listan för Booker-priset, kretsar kring Deven Sharma, en urdu-forskare i den lilla staden Indien som Àr fÄngad i ett vanligt, vardagligt liv som lÀr sprÄket till likgiltiga studenter.

NÀr han ges en chans att intervjua Nur, en av landets finaste urdopoeter, ser han det som ett sÀtt att kanalisera sin kÀrlek till sprÄket pÄ ett mer meningsfullt sÀtt.

8. The God of Small Things (1997)

Den Booker-prisbelönta debutromanen av Arundhati Roy berÀttar historien om en familj pÄ 1960-talet Kerala.

BerÀttelsen följer tvÄ broderliga tvillingar, deras förÀldrar och deras utökade familj nÀr de navigerar i livet i detta högt hyllade verk av den berömda aktivisten och författaren.

9. A Fine Balance (1995)

Rohinton Mistrys litterÀra mÀsterverk berÀttar historien om fyra frÀmlingar frÄn olika samhÀllsskikt 1975 mot bakgrund av centralregeringens förklaring om undantagstillstÄnd i hela Indien.

Den hÀr boken var listad för Bookerpriset 1996 och Àr en gripande redogörelse för politiska, sociala och ekonomiska krafter som drev Indien genom slutet av 1900-talet och in i sin nuvarande form.

10. A Suitable Boy (1993)

Vikram Seths hyllade verk följer historien om fyra familjer i nyligen oberoende och efter partition Indien.

Boken kretsar frĂ€mst kring fru Rupa Mehra för att hitta “en lĂ€mplig pojke” för att gifta sig med sin dotter, och mediterar pĂ„ en rad frĂ„gor frĂ„n postpartitionspolitik, hindu-muslimsk strid, kast- och klassspĂ€nningar och förĂ€ndrade familjerelationer.

PÄ 1 349 sidor Àr Seths arbete bland de lÀngsta engelsksprÄkiga indiska böckerna som publicerats i en enda volym.

11. The Last Song of Dusk (2016)

Siddharth Dhanvant Shanghvis debutroman berÀttar historien om Anuradha, som flyttar till Bombay frÄn 1920-talet frÄn Udaipur för att gifta sig med Vardhmaan.

Romanen följer deras blomstrande Àktenskap genom dess höga och lÄga nivÄer med kraftfull, beroendeframkallande prosa.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara de bÀsta böckerna som blivit skrivna av indiska författare. LÀs dessa i alla fall en gÄng ifall Indien och dess historia intresserar dig.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!