11 böcker av indiska författare du måste läsa i alla fall en gång

Indien har en unik litteraturhistoria och tradition som sträcker sig över 3000 år tillbaka. Indisk engelsk litteratur kan ha en relativt kortare historia, men är ändå rik på prisbelönta och kritikerrosade mästerverk som ingen bokälskare bör missa.

För att starta din läsresa har vi sammanställt en lista med böcker av författare från Indien som i hög grad har påverkat landets litteratur.

1. White Tiger (2008)

Arvind Adigas Man-Booker-prisbelönta debutroman var allmänt hyllad för sin uppfriskande syn på sociala klassskillnader och motsägelser i det moderna Indien.

Boken är en spännande förstapersonsberättelse som berättas ur Balram Halwai, en ung man från en fattig liten by som flyttar till Delhi för att arbeta som chaufför för eliten.

2. Nectar in a Sieve (1954)

Den hyllade indiska författaren Kamala Markandayas debutroman, Nectar in a Sieve, är berättelsen om snabbt föränderligt Indien från mitten av 1900-talet, berättat ur perspektivet till Rukhmani, en kvinna från Indien på landet och fattigt.

Från hennes arrangerade äktenskap med Nathan, en bonde, till de förändringar som orsakats av tillkomsten av ett stort garveri i deras by, täcker romanen ett rikt utbud av ämnen med unikt gripande prosa.

3. The Great Indian Novel (1989)

Denna satiriska roman av Shashi Tharoor återskapar den hinduiska episka Mahabharata inom ramen för den indiska självständighetsrörelsen och dess följande årtionden för att bli en av de mest spännande läsningarna i samtida indisk litteratur.

Se även  C. S. Lewis 3 bästa böcker på svenska du måste läsa

Tharoors arbete omarbetar siffror från Indiens frihetskamp och politik som mytologiska karaktärer från en 2000 år gammal epik, och är en kraftfull läsning oavsett hur du känner till landet.

4. Train to Pakistan (1956)

Den här historiska indiska boken av Khushwant Singh var allmänt vördad under dess släpp 1956 för att ge ett mänskligt perspektiv till delningen av Brittiska Indien till Indien och Pakistan.

Medan de flesta konton av partitionen vid den tiden främst fokuserade på politiska aspekter, berättade Singh om händelsen när det gäller mänsklig förlust och skräck. Tåg till Pakistan är en viktig läsning för alla som vill utforska indisk litteratur eller historia.

5. Palace of Illusions (2008)

Chitra Banerjee Divakarunis prisbelönta roman berättar om den hinduiska mytologiska episka Mahabharata ur Draupadis perspektiv, dess ledande kvinnliga karaktär.

Draupadi är känd för att ha gift sig med alla fem av Pandava-bröderna – huvudpersonerna i Mahabharata – och är en ständigt närvarande, central karaktär genom sin resa in i exil och krig.

Emellertid berättas lite från hennes perspektiv eller om hennes motiv och tankar i originalet, som Divakaruni taktfullt återvinner i Palace of Illusions.

6. The Guide (1958)

R.K. Narayan är bland de mest lästa och berömda författarna i indiska böcker och litteratur.

Se även  6 böcker av Virginia Woolf du måste läsa

Guiden är baserad i den berömda fiktiva staden Malgudi i södra Indien och följer berättelsen om en järnväg Raju, en korrupt reseguide, och den udda sekvensen av händelser som fortsätter att göra honom till en andlig guide och så småningom en vördad helig man i Land.

7. In Custody (1984)

Anita Desais roman, som låg på listan för Booker-priset, kretsar kring Deven Sharma, en urdu-forskare i den lilla staden Indien som är fångad i ett vanligt, vardagligt liv som lär språket till likgiltiga studenter.

När han ges en chans att intervjua Nur, en av landets finaste urdopoeter, ser han det som ett sätt att kanalisera sin kärlek till språket på ett mer meningsfullt sätt.

8. The God of Small Things (1997)

Den Booker-prisbelönta debutromanen av Arundhati Roy berättar historien om en familj på 1960-talet Kerala.

Berättelsen följer två broderliga tvillingar, deras föräldrar och deras utökade familj när de navigerar i livet i detta högt hyllade verk av den berömda aktivisten och författaren.

9. A Fine Balance (1995)

Rohinton Mistrys litterära mästerverk berättar historien om fyra främlingar från olika samhällsskikt 1975 mot bakgrund av centralregeringens förklaring om undantagstillstånd i hela Indien.

Den här boken var listad för Bookerpriset 1996 och är en gripande redogörelse för politiska, sociala och ekonomiska krafter som drev Indien genom slutet av 1900-talet och in i sin nuvarande form.

10. A Suitable Boy (1993)

Vikram Seths hyllade verk följer historien om fyra familjer i nyligen oberoende och efter partition Indien.

Se även  5 bästa böckerna av Camilla Läckberg du måste läsa

Boken kretsar främst kring fru Rupa Mehra för att hitta ”en lämplig pojke” för att gifta sig med sin dotter, och mediterar på en rad frågor från postpartitionspolitik, hindu-muslimsk strid, kast- och klassspänningar och förändrade familjerelationer.

På 1 349 sidor är Seths arbete bland de längsta engelskspråkiga indiska böckerna som publicerats i en enda volym.

11. The Last Song of Dusk (2016)

Siddharth Dhanvant Shanghvis debutroman berättar historien om Anuradha, som flyttar till Bombay från 1920-talet från Udaipur för att gifta sig med Vardhmaan.

Romanen följer deras blomstrande äktenskap genom dess höga och låga nivåer med kraftfull, beroendeframkallande prosa.

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara de bästa böckerna som blivit skrivna av indiska författare. Läs dessa i alla fall en gång ifall Indien och dess historia intresserar dig.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇