5 bÀsta böckerna av Ian McEwan du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Som en flera prisbelönt författare och manusförfattare Àr Ian McEwan verkligen en av Englands nationella skatter. McEwan började sin karriÀr 1975 med en novellsamling och har skrivit över ett dussin romaner, varav mÄnga senare har anpassats till film.

LÀs vidare för att upptÀcka de böcker du bör lÀsa av den kritikerrosade författaren.

1. Atonement (2001)

Det verkar bara naturligt att starta listan med försoning, boken som senast skulle anpassas till storbildsskÀrmen. Den hÀr romantikromanen, baserad i England runt andra vÀrldskrigets tid, Àr en hjÀrtskÀrande uppvisning av ung kÀrlek som tragiskt och orÀttvist slet sönder och den skuld som den person som orsakade störningen av detta partnerskap möter.

Även om det skiljer sig ganska frĂ„n McEwans tidigare verk, som fick honom smeknamnet “Ian Macabre”, kommer denna sorgliga berĂ€ttelse att göra att du vĂ€nder sida efter sida i melankoli.

2. The Child in Time (1987)

McEwans tredje roman, The Child in Time, Àr en skrÀmmande historia som beskriver en förÀldrars vÀrsta mardröm. Efter bedrifterna frÄn en framgÄngsrik barnboksförfattare, Stephen Lewis, skildrar McEwan ett skrÀmmande scenario med förlust och inlösen till följd av hans treÄriga dotter plötsliga försvinnande.

McEwans förmÄga att skildra verkligt förlamande kÀnslor och förnimmelser demonstreras spökande i denna anmÀrkningsvÀrda bok, med bemötande att hantera mörka frÄgor inklusive ett upplöst Àktenskap pÄ grund av den förödande förlusten av ett barn.

3. Amsterdam (1998)

För en bok som vann Bookerpriset 1998 möttes Amsterdam, ovanligt, med blandade recensioner. Med allt utom slutsatsen pÄ platser utanför staden efter vilken denna roman döptes, följer den hÀr berÀttelsen trÀngelserna frÄn en kompositör som heter Clive Linley och hans vÀn, en tidningsredaktör som heter Vernon Halliday.

McEwan lever upp till sitt rykte i detta arbete; en otÀck berÀttelse om vÀnskapen mellan tvÄ mÀn med en avlivningspakt, och den snygga ledningen fram till deras framtida samtidiga bortgÄng.

4. The Children Act (2014)

Vackert skrivet handlar barnlagen om sig med en domare i High Court i London som heter Fiona Maye. Denna starkt respekterade kvinna Àr djupt nedsÀnkt i sitt arbete i familjerÀtten.

SÄ djupt nedsÀnkt att hennes professionella framgÄng börjar pÄverka hennes personliga liv.

Efter ett argument som orsakats av sin make Jacks missnöje med deras Àktenskap gÄr paret samman och Fiona doppar sig djupare i sitt arbete, i synnerhet ett fall dÀr en 17-Ärig pojke hyser tron frÄn ett Jehovas vittne och det livrÀddande blodet transfusion som strider mot dessa övertygelser.

Med stÀndig konflikt mellan hennes sönderfallande Àktenskap och pressen i hennes fall kommer den hÀr berÀttelsen att lÄta lÀsarna bli uppslukade till slutet.

5. Enduring Love (1997)

Denna historia börjar med att huvudpersonen Joe Rose, en vetenskapsjournalist, berÀttar om en tragisk hÀndelse som involverar en luftballong och en vÀlmenande lÀkares död som faller till jorden medan han försöker rÀdda ballongens pilot och hans barnbarn.

Samma förödande dag Àr nÀr Rose möter Jed Parry, en ung religiös man som blir övertygad om att han Àr kÀr i Joe. Parry visar sig lida av de Clérambaults syndrom, ett tillstÄnd som gör en övertygad om att en frÀmling Àr kÀr i dem.

Detta syndrom manifesterar sig i Parry som en besatthet för Rose, som han fortsÀtter att stjÀlka. Som man kan förvÀnta sig av McEwans arbete Àr detta ett hotfullt stycke och ett lysande exempel pÄ hans vackra men imponerande prosa.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara de bÀsta böckerna av Ian McEwan.

Vi hoppas verkligen du hittar en ny, spÀnnande bok att blÀddra i.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!