5 bästa böckerna av Ian McEwan du måste läsa

Beräknad lästid: 5 minuter ⏳

Som en flera prisbelönt författare och manusförfattare är Ian McEwan verkligen en av Englands nationella skatter. McEwan började sin karriär 1975 med en novellsamling och har skrivit över ett dussin romaner, varav många senare har anpassats till film.

Läs vidare för att upptäcka de böcker du bör läsa av den kritikerrosade författaren.

1. Atonement (2001)

Det verkar bara naturligt att starta listan med försoning, boken som senast skulle anpassas till storbildsskärmen. Den här romantikromanen, baserad i England runt andra världskrigets tid, är en hjärtskärande uppvisning av ung kärlek som tragiskt och orättvist slet sönder och den skuld som den person som orsakade störningen av detta partnerskap möter.

Även om det skiljer sig ganska från McEwans tidigare verk, som fick honom smeknamnet “Ian Macabre”, kommer denna sorgliga berättelse att göra att du vänder sida efter sida i melankoli.

2. The Child in Time (1987)

McEwans tredje roman, The Child in Time, är en skrämmande historia som beskriver en föräldrars värsta mardröm. Efter bedrifterna från en framgångsrik barnboksförfattare, Stephen Lewis, skildrar McEwan ett skrämmande scenario med förlust och inlösen till följd av hans treåriga dotter plötsliga försvinnande.

McEwans förmåga att skildra verkligt förlamande känslor och förnimmelser demonstreras spökande i denna anmärkningsvärda bok, med bemötande att hantera mörka frågor inklusive ett upplöst äktenskap på grund av den förödande förlusten av ett barn.

3. Amsterdam (1998)

För en bok som vann Bookerpriset 1998 möttes Amsterdam, ovanligt, med blandade recensioner. Med allt utom slutsatsen på platser utanför staden efter vilken denna roman döptes, följer den här berättelsen trängelserna från en kompositör som heter Clive Linley och hans vän, en tidningsredaktör som heter Vernon Halliday.

McEwan lever upp till sitt rykte i detta arbete; en otäck berättelse om vänskapen mellan två män med en avlivningspakt, och den snygga ledningen fram till deras framtida samtidiga bortgång.

4. The Children Act (2014)

Vackert skrivet handlar barnlagen om sig med en domare i High Court i London som heter Fiona Maye. Denna starkt respekterade kvinna är djupt nedsänkt i sitt arbete i familjerätten.

Så djupt nedsänkt att hennes professionella framgång börjar påverka hennes personliga liv.

Efter ett argument som orsakats av sin make Jacks missnöje med deras äktenskap går paret samman och Fiona doppar sig djupare i sitt arbete, i synnerhet ett fall där en 17-årig pojke hyser tron från ett Jehovas vittne och det livräddande blodet transfusion som strider mot dessa övertygelser.

Med ständig konflikt mellan hennes sönderfallande äktenskap och pressen i hennes fall kommer den här berättelsen att låta läsarna bli uppslukade till slutet.

5. Enduring Love (1997)

Denna historia börjar med att huvudpersonen Joe Rose, en vetenskapsjournalist, berättar om en tragisk händelse som involverar en luftballong och en välmenande läkares död som faller till jorden medan han försöker rädda ballongens pilot och hans barnbarn.

Samma förödande dag är när Rose möter Jed Parry, en ung religiös man som blir övertygad om att han är kär i Joe. Parry visar sig lida av de Clérambaults syndrom, ett tillstånd som gör en övertygad om att en främling är kär i dem.

Detta syndrom manifesterar sig i Parry som en besatthet för Rose, som han fortsätter att stjälka. Som man kan förvänta sig av McEwans arbete är detta ett hotfullt stycke och ett lysande exempel på hans vackra men imponerande prosa.

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara de bästa böckerna av Ian McEwan.

Vi hoppas verkligen du hittar en ny, spännande bok att bläddra i.

The following two tabs change content below.

Hanif Ehtesham

Latest posts by Hanif Ehtesham (see all)

    Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇