5 bästa böckerna av Margaret Atwood

Margaret Atwood är en kanadensisk författare som har skrivit romaner, noveller, uppsatser och poesi.

Hon är mest känd för sina romaner där hon skildrar de kvinnliga karaktärernas lidande genom olika genrer och apparater, framför allt science fiction och omarbetningar av myter.

Här undersöker vi 5 av hennes bästa verk, som har haft den mest anmärkningsvärda inverkan på den litterära världen.

The Handmaid’s Tale

Handmaid’s Tale är en futuristisk dystopisk roman som trots sin brist på uppenbar skräck fortfarande har förmågan att djupt skrämma läsaren. Det handlar om förtryck av kvinnor under Gileads totalitära regering.

Offred är huvudpersonen i denna hjärtskärande historia och berättar kraftfullt hur framtidens samhälle berövar kvinnor sina grundläggande rättigheter som människa och reducerar dem till förökningsobjekt och ingenting mer.

Genom chockerande scenarier och dystopiska apparater utforskar Atwood kvinnors position både i detta nya samhälle och vårt eget, och undersöker idéer om underkastelse och handlingsfrihet inom ett patriarkalt samhälle.

The Blind Assassin

The Blind Assassin är ett komplext, skiktat arbete: en roman om en roman om en science fiction-roman.

Se även  3 böcker av Enid Blyton på svenska du måste läsa

Förvirrande? Kanske så, men handlingen är så engagerande att den tvingar läsaren att fortsätta och att upptäcka idéerna bakom de subtila, blandade berättelserna.

Romanens huvudperson, Iris, skyndar sig att dokumentera orkanen av händelser som omfattade hennes liv, i ett försök att rädda det som finns kvar av hennes minne innan hennes hjärta ger ut vid 80 års ålder.

När hon utforskar kedjan av händelser som leder till sin man, syster och dotters död börjar något olycksbådande föreslå sig själv och skapar en fascinerande atmosfär av spänning.

The Penelopiad

Alla känner till Odysseus stora berättelser när han reste över de magiska haven för att delta i slaget vid Troja, men sällan berättas berättelsen om Penelope, hans fru.

En modern twist till klassikerna från Atwoods moderna perspektiv, The Penelopiad är en förvånande läsning. Förutom att ge röst till Penelope, en röst som hon ofta förnekas, har Atwood också vocalized Penelope’s 12 pigor som hängdes av Odysseus efter hans ankomst.

Se även  Patricia Cornwells 3 bästa böcker på svenska

Nyfikenheten bakom dessa pigor dör äntligen mellan sidorna i denna bok.

Alias Grace

Baserat på en sann historia berättar Alias Grace berättelsen om Grace Marks, som dömdes för att ha spelat en roll i mordet på sin arbetsgivare och hans gravida älskarinna på 1800-talet.

Margaret Atwood berättar berättelsen från två synvinklar: en som tillhör Grace och den andra en berättelse från tredje person som ger oss en redogörelse för Dr Simon Jordan, läkaren som verkar vara mycket intresserad av att avslöja hur Graces sinne fungerar.

Historien har återberättats från den information som mottogs som en konversation mellan Grace och Dr Simon Jordan, och är en spännande undersökning av psykologin bakom en av sekelens mest mystiska och övertygande karaktärer.

The Edible Woman

Atwoods första roman är en störande undersökning av konsumtionen och farliga könsroller i 1960-talets samhälle.

Huvudpersonen i romanen, Marian McAlphin är på gränsen till förlovning med sin pojkvän Peter. Gradvis finner hon dock att hon inte längre kan äta mat och ger maten mänskliga egenskaper som gör det omöjligt för henne att äta.

Se även  3 böcker av Charlotte Brontë du måste läsa

Margaret Atwood använder sin typiskt kvicka skrivstil och utökade metaforer för att på ett smart sätt skildra förtrycket och bristen på frihet som Marian McAlphin kände av sin fästmö och människor runt omkring henne.

Den ätbara kvinnan är en ovanlig berättelse med en satirisk syn på kvinnans roll i att följa samhällets regler och förordningar och är en måste läsas.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇