5 bÀsta böckerna av Margaret Atwood

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Margaret Atwood Àr en kanadensisk författare som har skrivit romaner, noveller, uppsatser och poesi.

Hon Àr mest kÀnd för sina romaner dÀr hon skildrar de kvinnliga karaktÀrernas lidande genom olika genrer och apparater, framför allt science fiction och omarbetningar av myter.

HÀr undersöker vi 5 av hennes bÀsta verk, som har haft den mest anmÀrkningsvÀrda inverkan pÄ den litterÀra vÀrlden.

The Handmaid’s Tale

Handmaid’s Tale Ă€r en futuristisk dystopisk roman som trots sin brist pĂ„ uppenbar skrĂ€ck fortfarande har förmĂ„gan att djupt skrĂ€mma lĂ€saren. Det handlar om förtryck av kvinnor under Gileads totalitĂ€ra regering.

Offred Àr huvudpersonen i denna hjÀrtskÀrande historia och berÀttar kraftfullt hur framtidens samhÀlle berövar kvinnor sina grundlÀggande rÀttigheter som mÀnniska och reducerar dem till förökningsobjekt och ingenting mer.

Genom chockerande scenarier och dystopiska apparater utforskar Atwood kvinnors position bÄde i detta nya samhÀlle och vÄrt eget, och undersöker idéer om underkastelse och handlingsfrihet inom ett patriarkalt samhÀlle.

The Blind Assassin

The Blind Assassin Àr ett komplext, skiktat arbete: en roman om en roman om en science fiction-roman.

Förvirrande? Kanske sÄ, men handlingen Àr sÄ engagerande att den tvingar lÀsaren att fortsÀtta och att upptÀcka idéerna bakom de subtila, blandade berÀttelserna.

Romanens huvudperson, Iris, skyndar sig att dokumentera orkanen av hÀndelser som omfattade hennes liv, i ett försök att rÀdda det som finns kvar av hennes minne innan hennes hjÀrta ger ut vid 80 Ärs Älder.

NÀr hon utforskar kedjan av hÀndelser som leder till sin man, syster och dotters död börjar nÄgot olycksbÄdande föreslÄ sig sjÀlv och skapar en fascinerande atmosfÀr av spÀnning.

The Penelopiad

Alla kÀnner till Odysseus stora berÀttelser nÀr han reste över de magiska haven för att delta i slaget vid Troja, men sÀllan berÀttas berÀttelsen om Penelope, hans fru.

En modern twist till klassikerna frĂ„n Atwoods moderna perspektiv, The Penelopiad Ă€r en förvĂ„nande lĂ€sning. Förutom att ge röst till Penelope, en röst som hon ofta förnekas, har Atwood ocksĂ„ vocalized Penelope’s 12 pigor som hĂ€ngdes av Odysseus efter hans ankomst.

Nyfikenheten bakom dessa pigor dör Àntligen mellan sidorna i denna bok.

Alias Grace

Baserat pÄ en sann historia berÀttar Alias Grace berÀttelsen om Grace Marks, som dömdes för att ha spelat en roll i mordet pÄ sin arbetsgivare och hans gravida Àlskarinna pÄ 1800-talet.

Margaret Atwood berÀttar berÀttelsen frÄn tvÄ synvinklar: en som tillhör Grace och den andra en berÀttelse frÄn tredje person som ger oss en redogörelse för Dr Simon Jordan, lÀkaren som verkar vara mycket intresserad av att avslöja hur Graces sinne fungerar.

Historien har ÄterberÀttats frÄn den information som mottogs som en konversation mellan Grace och Dr Simon Jordan, och Àr en spÀnnande undersökning av psykologin bakom en av sekelens mest mystiska och övertygande karaktÀrer.

The Edible Woman

Atwoods första roman Àr en störande undersökning av konsumtionen och farliga könsroller i 1960-talets samhÀlle.

Huvudpersonen i romanen, Marian McAlphin Àr pÄ grÀnsen till förlovning med sin pojkvÀn Peter. Gradvis finner hon dock att hon inte lÀngre kan Àta mat och ger maten mÀnskliga egenskaper som gör det omöjligt för henne att Àta.

Margaret Atwood anvÀnder sin typiskt kvicka skrivstil och utökade metaforer för att pÄ ett smart sÀtt skildra förtrycket och bristen pÄ frihet som Marian McAlphin kÀnde av sin fÀstmö och mÀnniskor runt omkring henne.

Den Àtbara kvinnan Àr en ovanlig berÀttelse med en satirisk syn pÄ kvinnans roll i att följa samhÀllets regler och förordningar och Àr en mÄste lÀsas.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!