3 böcker av Enid Blyton pÄ svenska du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Enid Mary Blyton, född 11 augusti 1897 i East Dulwich, London, död 28 november 1968 i Hampstead, London, var en brittisk författare av ungdomslitteratur. PÄ 1930-talet började hon skriva barnböcker, bland annat om Nicke, som blev enormt populÀra i Storbritannien.

Det hÀr Àr vÄr lista över 3 böcker av Enid Blyton pÄ svenska du mÄste lÀsa.

1. Fem och sjörövarskatten

-Äsch, inte kan det bli nĂ„gra Ă€ventyr i min gamla fyr, sĂ€ger Tiner. -Det hĂ€nder vĂ€l ingenting. Å, han kĂ€nner inte de Fem! Tinker Ă€r ny i gĂ€nget, han vet inte att de Fem Ă€r fantastiska pĂ„ att nosa sig till minsta lilla Ă€ventyr.

Och ett gammalt övergivet fyrtorn pĂ„ en klippö, dĂ€r vrakplundrare har hĂ€rjat förr i vĂ€rlden och dĂ€r hemliga gĂ„ngar leder ner under havsbottnen – det Ă€r en miljö som Ă€r skapat för Ă€ventyr. Det dröjer inte heller lĂ€nge förrĂ€n det börjar hĂ€nda saker …

2. Fem söker en katt

Fem-gÀnget nÀrmade sig Kirrinön. Mitt pÄ ön reste sig slottsruinen. Trasiga valv och halvt nerrasade torn och murar var allt som fanns kvar av byggnaden, som en gÄng i tiden hade varit ett imponerande slott. Nu bodde bara kajorna i det och pÄ murkrönen och tornen satt mÄsarna i flockar.

“Det ser hemskt mystiskt ut”, sa Julian. “Det skulle vara roligt att gĂ„ i land och titta pĂ„ det. Och tĂ€nk vad kul om vi kunde övernatta pĂ„ ön!” Men hade de anat vad de skulle rĂ„ka ut för hade de nog aktat sig för den gamla slottsruinen …

3. Fem pÄ nya Àventyr

Julian trevade över panelen i det mörka rummet. Rutorna stĂ€mde precis med beskrivningen som Dick hade funnit i lönnfacket. Resten av Fem-gĂ€nget stod tysta och vĂ€ntade. Plötsligt gled panelen Ă„t sidan och de stirrade förvĂ„nat in i ett svart hĂ„l. “Det dĂ€r kan inte vara ingĂ„ngen till den hemliga gĂ„ngen”, sa George. Julian tĂ€nde sin ficklampa och stack in den i hĂ„let. “Det sitter ett handtag hĂ€r.

Jag drar i det sĂ„ fĂ„r vi se vad som hĂ€nder.” Samtidigt knakade det till under mattan framför öppna spisen. “Julian, det Ă€r nĂ„got som rör sig pĂ„ golvet”, sa Anne vettskrĂ€mt.

Ingen har vÀl förmÄtt personifiera en genre sÄ som Enid Blyton med sina ungdomsdeckare. Generationer barn vÀrlden över har slukat böckerna om Julian, Dick, George, Anne och förstÄs hunden Tim.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!