3 böcker av Enid Blyton på svenska du måste läsa

Enid Mary Blyton, född 11 augusti 1897 i East Dulwich, London, död 28 november 1968 i Hampstead, London, var en brittisk författare av ungdomslitteratur. På 1930-talet började hon skriva barnböcker, bland annat om Nicke, som blev enormt populära i Storbritannien.

Det här är vår lista över 3 böcker av Enid Blyton på svenska du måste läsa.

1. Fem och sjörövarskatten

-Äsch, inte kan det bli några äventyr i min gamla fyr, säger Tiner. -Det händer väl ingenting. Å, han känner inte de Fem! Tinker är ny i gänget, han vet inte att de Fem är fantastiska på att nosa sig till minsta lilla äventyr.

Och ett gammalt övergivet fyrtorn på en klippö, där vrakplundrare har härjat förr i världen och där hemliga gångar leder ner under havsbottnen – det är en miljö som är skapat för äventyr. Det dröjer inte heller länge förrän det börjar hända saker …

2. Fem söker en katt

Fem-gänget närmade sig Kirrinön. Mitt på ön reste sig slottsruinen. Trasiga valv och halvt nerrasade torn och murar var allt som fanns kvar av byggnaden, som en gång i tiden hade varit ett imponerande slott. Nu bodde bara kajorna i det och på murkrönen och tornen satt måsarna i flockar.

”Det ser hemskt mystiskt ut”, sa Julian. ”Det skulle vara roligt att gå i land och titta på det. Och tänk vad kul om vi kunde övernatta på ön!” Men hade de anat vad de skulle råka ut för hade de nog aktat sig för den gamla slottsruinen …

3. Fem på nya äventyr

Julian trevade över panelen i det mörka rummet. Rutorna stämde precis med beskrivningen som Dick hade funnit i lönnfacket. Resten av Fem-gänget stod tysta och väntade. Plötsligt gled panelen åt sidan och de stirrade förvånat in i ett svart hål. ”Det där kan inte vara ingången till den hemliga gången”, sa George. Julian tände sin ficklampa och stack in den i hålet. ”Det sitter ett handtag här.

Se även  3 böcker av H.C. Andersen du måste läsa

Jag drar i det så får vi se vad som händer.” Samtidigt knakade det till under mattan framför öppna spisen. ”Julian, det är något som rör sig på golvet”, sa Anne vettskrämt.

Ingen har väl förmått personifiera en genre så som Enid Blyton med sina ungdomsdeckare. Generationer barn världen över har slukat böckerna om Julian, Dick, George, Anne och förstås hunden Tim.


Fakta om Enid Blyton

Enid Blyton var brittisk författare för barnböcker född den 11 augusti 1897. Enids kärlek till att skriva hade dykt upp från början av hennes barndom. Även om hennes mamma aldrig godkände hennes författarskap och tyckte att det bara var slöseri med tid, uppmuntrade hennes far hans dotter att delta i alla sådana aktiviteter. Enid fick förtroende och började skicka sitt arbete till en annan tidning. Till slut gav hennes ansträngningar resultat och hennes dikt med namnet ”Har du?” publicerades för första gången i Nashs tidning.

Enid var ett mycket smart barn som utmärkte sig i studier, var en begåvad pianist och hade enastående skrivförmåga. Hon gick på St. Christopher’s School i Beckenham där hon var huvudflickan. Senare blev hon utbildad lärare och undervisade på Bickly Subiton och Chessington. Under den här tiden gav hon aldrig upp skrivandet. Hon hoppades på att bli en publicerad författare en dag. Hennes dröm gick i uppfyllelse när hennes första bok ”Child Whispers” publicerades 1922. Det var en samling barndikter. Två år senare gifte hon sig med Hugh Alexander Pollock som var bokredaktör på företaget som hade publicerat två av hennes verk.

Se även  Majgull Axelssons 3 bästa böcker du måste läsa

I mitten av trettiotalet gick Enid igenom en kris i sitt liv som inkluderade hennes fars död. Detta besvärade henne känslomässigt och hon började visa tecken på instabilitet. Hon inledde efter äktenskapliga affärer och 1941 skilde sig från sin man för att gifta sig med Kenneth Fraser, en man som hon hade träffat medan hon fortfarande var tillsammans med sin första make. Men hon förblev i sitt andra äktenskap för resten av sitt liv.

Enid Blyton är mest känd för sin bok ”The Famous Five” som är en mysterieserie med 5 karaktärer Julian, Dick, Anne, George och en hund som heter Timmy. Hennes andra välkända roman från ”Mystery-serien” var ”The Adventureous Four” där fyra barn hamnar i olika mysterieexpeditioner. En annan uppföljning är ’The Secret Seven’ som liknar de två föregående romanerna; med ett sällskap på sju barn som arbetar med olika mysterier. En av de mest populära karaktärerna från hennes ”Noddy-böcker” kritiseras ibland för att vara för mjuk och felaktigt gråta när situationer var svåra.

Hennes berättelser var i allmänhet av tre typer. En var där barn som är ganska oberoende av sina föräldrar eller till och med auktoritetspersoner rör sig och löser mysterier och ger sig ut på äventyr. Det andra är pensionatstemat; där berättelsen kretsar kring skollivet och dess händelser som fester, praktiska skämt och relationer mellan de olika karaktärerna. Den tredje typen är fantasins värld där barn befinner sig på en magisk plats med tomtar, troll, älvor och andra typer av fantasifulla varelser.

Se även  Ingmar Bergmans 3 bästa böcker du måste läsa

En hel del av Enids arbete fick kritik för att ha presenterat ”en rosa syn på världen” och vara rasistisk eller könsdiskriminerande. Men detta vacklade aldrig hennes enorma popularitet bland barn. Hennes böcker som når cirka 800 till antalet läses fortfarande med entusiasm och har sålts i otaliga exemplar över hela världen på över 90 översatta språk.

Enids hälsa började försämras efter makens bortgång 1967. Hon rapporteras ha Alzheimers sjukdom och flyttades till ett vårdhem där hon dog den 28 november 1968 vid 70 års ålder. Hon var en bästsäljande författare med över 600 miljoner exemplar av hennes böcker sålda.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇