Bli av med ångest utan medicin med en bok

Bli av med ångest utan medicin – läs en bra bok om ångest!

Om du kämpar med ångest (tänk: känslor av oro, oro eller överdriven nervositet), är du inte ensam.

Detta medicinska tillstånd påverkar cirka 264 miljoner människor över hela världen – och kvinnor löper nästan dubbelt så stor risk som män att utveckla ett ångestsyndrom, enligt Anxiety and Depression Association of America (ADAA).

Ångest behandlas bäst med rådgivning och medicinering, men självhjälpsböcker kan också vara till nytta (de kan komplettera traditionell behandling).

”Många självhjälpsböcker ger en bättre förståelse för vad ångest är, vilken roll din hjärna har och hur tankar kan ta över”, säger Elizabeth Lombardo, Ph.D., en legitimerad klinisk psykolog.

Så länge de stöds av forskning kan dessa läsningar vara till hjälp för individer som är i behov av praktiska verktyg på en daglig basis, konstaterar L. Kevin Chapman, Ph.D., en legitimerad psykolog som är specialiserad på ångestsyndrom.

Enligt Ellen Hendriksen, Ph.D., en klinisk psykolog och författare till How to Be Yourself: Quiet Your Inner Critic and Rise Above Social Anxiety, uppfyller en solid självhjälpsbok för ångest tre kriterier: Den uttrycker en känsla eller upplevelse du har burit i flera år men inte kunnat identifiera, krymper skam och isolering och uppmuntrar dig att gå framåt.

Se även  7 diabetesböcker du måste läsa

”Du kanske kommer ifrån en bra självhjälpsbok med en förändrad attityd, annorlunda beteende, ny motivation eller något annat glänsande och nytt att provköra”, säger hon.

Det här är boken om ångest vi anser vara bäst på svenska just nu.

Tänk om jag är knäpp?! Om någon du känner har ångest, tvång, panik, fobier

Låste jag dörren? Slog jag av spisen? Tittar alla på mig? Jag får hjärtklappning!

Jag kvävs, jag måste fly! Men vad håller jag på med, är jag knäpp?

Den här boken vänder sig till dig som har problem med ångest,

panikattacker, fobier eller tvångssyndrom. Den vänder sig även till anhöriga och vänner som ibland står handfallna när de så gärna vill hjälpa till.

Se även  Bästa boken om feng shui du inte läst

Christina Gustavson , medicine doktor och specialistläkare, beskriver på lättbegripligt och avdramatiserat men utförligt sätt olika psykiska problem, som hör till våra stora folksjukdomar.

Boken inleds med fallbeskrivningar som skildrar hur vardagliga situationer kan ställa till bekymmer eller upplevas som jobbiga. Tvångshandlingar innebär till exempel att man har man behov av att göra eller undvika vissa saker för att känna sig lugn: räkna saker, tvätta sig noga eller inte gå på skarvar i gatubeläggningen. Det kan ta så mycket tid i anspråk att yrkesliv, vardagliga göromål och till och med nära relationer blir lidande.

Författaren beskriver olika problemområden och ger en bild av vad ångest, panik, fobier och tvångssyndrom är. Hon berättar om olika yttringar och symptom, vilken behandling man kan få och hur man som medmänniska hjälper den som drabbats. Ett utförligt register finns med.

Christina Gustavson har tidigare givit ut boken ”Om någon du känner har en depression.” Hon är Medicine doktor, forskare, specialistkompetent läkare och författare och har lång erfarenhet av arbete med människor med psykiska problem.

Se även  10 böcker om AIDS-epidemin du måste läsa

Tänk om jag är knäpp?! Om någon du känner har ångest, tvång, panik, fobier är tillgänglig som ljudbok.

Det här är kanske den bästa boken om ångest du aldrig läst. Den gör ett försök till att hjälpa dig bli av med ångest så snart det bara går.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇