3 biografier om entreprenörer att spana in

Böcker är en fantastisk inspirationskälla, en destillering av år av visdom, en ständig vän, en fantasiflykt och också en guide till handling.

Läsning är en viktig vana för ledare och innovatörer, och en av de viktigaste gåvorna som föräldrar och lärare kan ge till de unga.

I den här listan fokuserar vi på en annan sorts bok: inspirerande biografier om innovatörer, affärsmästare och tankeledare. Dessa böcker går utöver kronologier av aktiviteter och prestationer och ger insikter i personlig och professionell etik, kvaliteter och världsbilder.

Dessa böcker är fyllda med kunskap och hela historien bakom deras framgång i att bli riktigt stora entreprenörer.

Jag skäms över att säga att jag ännu inte har läst alla dessa entreprenörsbiografier, men jag har inte hört något annat än bra recensioner om de jag inte har plockat upp och läst ännu.

Många av entreprenörerna i den här listan är framgångsrika miljardärer, inte bara miljonärer. Men jag tänkte att jag skulle kategorisera titeln som miljonärer ändå.

Det här är de 3 bästa entreprenörsbiografierna om framgångsrika miljonärer (varav 2 är svenska):

3 biografier om entreprenörer att spana in

1. Spotify inifrån : så blir man störst i världen av Jonas Leijonhufvud, Sven Carlsson (2019)

På drygt tio år har Spotify räddat skivbolagen från piraterna, ritat om musikindustrin och fått självaste Apple att byta affärsmodell. Spotify inifrån skildrar en värld av intriger, hemliga avtal och uppköpsbud från bolag som Microsoft, Google och Tencent.

Se även  3 biografier om Zlatan Ibrahimovic du måste läsa

På vägen lierar sig Daniel Ek med Napsters Sean Parker och Facebooks Mark Zuckerberg. Boken avslöjar även detaljer om Spotifys mångåriga konkurrens med Apple.

2. Elon Musk : Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid av Ashlee Vance (2017)

Han har jämförts med såväl Thomas Edison som Steve Jobs. Men Elon Musks mål saknar motstycke: han vill att människor ska kunna leva på planeten Mars. Företagsledaren och miljardären Musk står bakom Tesla Motors, SpaceX, PayPal och SolarCity, företag som alla har sänt chockvågor genom affärs- och industrivärlden. I den här undersökande boken skriver teknikjournalisten Ashlee Vance om Elon Musks dramatiska liv och om hur hans häpnadsväckande visioner formar vår framtid.

Se även  2 biografier om jihad du måste läsa

”Ashlee Vance skriver rappt och underhållande. Alla som på något sätt är intresserade av kreativitet och företagsledning måste läsa Vances bok Elon Musk.” Jan Gradvall, Dagens industri

”Efter de sista sidorna kommer ingen läsare att vilja jämföra honom med Steve Jobs. Ge Musk erkännande. Det finns ingen som han.” The New York Times

3. Draken i rummet av Gunilla Von Platen, Malin Roos (2020)

Den osannolika askungesagan om Günel Anip, flyktingflickan i förorten som blev Gunilla von Platen, superentreprenör i näringslivets topp med klackarna i de kungliga salongerna. I ”Draken i rummet” berättar Gunilla personligt om sitt liv – från såväl karriären som om det privata och mörka – mamman som sköts framför hennes ögon, äktenskapet där hon levde under psykisk terror och mordet på Veronica, hennes bästa vän.

Men det handlar också om makten, männen, miljonerna och motgångarna, hur hon som kvinna fått slåss för respekt och en position i en manlig bastion, både som flicka med åtta syskon i ett strängt religiöst hem och i toppen av näringslivet.

Hon är entreprenören, filantropen och företagsledaren med världen som arbetsfält, men som aldrig glömmer sin bakgrund. Gunilla von Platen är idag en av Sveriges mäktigaste drakar.

Se även  3 biografier om starka kvinnor att läsa

Vill du läsa de bästa entreprenörsbiografierna?

För två år sedan var jag egentligen ingen bokläsare. Det borde jag dock ha varit. Berättelserna om framgångsrika entreprenörer är alltid värda att höra om. Speciellt om du är en blivande entreprenör som vill bli en framgång i affärsvärlden.

Det finns bara så många korta videor du kan titta på för att lära dig mer om dem. Och det kommer en punkt där ingenting slår en bok skriven om deras berättelser.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇