2 böcker om Greta Thunberg du måste läsa

Greta Thunberg, i sin helhet Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg, (född 3 januari 2003, Stockholm, Sverige), är en svensk miljöaktivist som arbetade för att ta itu med problemet med klimatförändringarna, grundade (2018) en rörelse känd som Fridays for Future (även kallad Fridays for Future). Skolstrejk för klimatet).

Thunbergs mamma var operasångerska och hennes pappa var skådespelare. Greta fick diagnosen Aspergers syndrom, som nu anses vara en autismspektrumstörning (ASD). Den kännetecknas av avvikelser i sociala interaktioner (som i klassisk autism) men med normal intelligens och språkutveckling. Människor med Aspergers syndrom tenderar att fokusera djupt på en idé eller ett intresse, och Thunbergs orsak blev klimatförändringar.

Hon lärde sig först om problemet när hon var ungefär åtta år gammal, och inom några år ändrade hon sina egna vanor, blev vegan och vägrade resa med flyg.

I det här inlägget tipsar vi om 2 böcker om Greta Thunberg vi tror du kommer tycka om!

1. Fakta om Greta Thunberg av Tomas Dömstedt

I augusti 2018 började Greta Thunberg strejka för klimatet. Då visste nästan ingen vem hon var. Ett halvår senare kände alla till henne; hennes klimatstrejk ”Fridays for Future” hade spritt sitt i hela världen. Nu talar hon i FN och direkt med världens ledare.

Se även  2 böcker om att vara elöverkänslig du måste läsa

Hur började allt, och hur blev hon så känd? Det och mycket annat får du veta i den här boken.

Nypons lättlästa faktaböcker är framtagna för de mest läsovana eleverna. Med lite text men mycket bilder uppmuntrar böckerna till läsning. Tack vare den lättillgängliga formen, det enkla språket och de intressanta ämnena väcker böckerna läslust hos såväl yngre som äldre läsare.

Gemensamt är också att de har en innehållsförteckning och ibland förekommer mycket enkla diagram, som i en traditionell faktabok. Färg och form är speciellt framtaget för att locka till vidare läsning.

Lättlästa böcker från Nypon är ofta något kortare, har alltid ett lättare språk och ett innehåll anpassat för den tänkta läsarens ålder.

Se även  Boken om cigarrer du aldrig läst

Fakta om Greta Thunberg är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

2. Gretas historia: Ingen är för liten för att göra något stort av Valentina Camerini

För att vara en sensommarmorgon i Stockholm var den 20 augusti 2018 extremt varm. På nyheterna kunde man höra att temperaturerna de senaste månaderna varit ovanligt höga och att skogsbränder härjade runt om i Sverige. Den dagen inledde den då femtonåriga Greta Thunberg sin strejk framför riksdagen: Vi kan inte vänta längre, politikerna måste göra något för att rädda miljön.

Förbered er på en historia om hopp, mod och övertygelse. Detta är berättelsen om Greta Thunberg, men också om många andra barn över hela världen som trotsar vuxenvärldens ointresse och bristande engagemang och kämpar för en bättre framtid. Man är aldrig för liten för att göra skillnad.

Greta Thunberg, född 2003, är miljöaktivist. I augusti 2018 strejkade hon från skolan och satte sig framför riksdagshuset för att uppmana politikerna att vidta åtgärder mot den globala uppvärmningen. Hennes initiativ spred sig långt utanför Sveriges gränser och inspirerade ungdomar världen över. Greta har deltagit, och dessutom talat, på FN:s klimatkonferens i Katowice och Världsekonomiskt forum i Davos. Hon är nominerad till Nobels fredspris 2019 och hon slutar inte att kämpa för vår planets överlevnad.

Se även  20 bästa böckerna om framgång & personlig utveckling 2021

Gretas historia: Ingen är för liten för att göra något stort är tillgänglig som ljudbok.

Inlägg senast uppdaterat: 18 februari, 2023

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇