4 böcker om IKEA du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Det hÀr Àr vÄr lista över böcker om IKEA du mÄste lÀsa.

1. Breven berÀttar: Ingvar Kamprads visionÀra ledarskap pÄ IKEA av Staffan Jeppsson (2020)

Breven BerÀttar Ingvar Kamprads visionÀra ledarskap pÄ IKEA ger oss en unik bild av Ingvar Kamprads jordnÀra ledarskap genom publiceringen av en rad viktiga affÀrsbrev signerade Kamprad sjÀlv.

“Tillsammans Ă€r vi starkare! Var försiktig med kostnader! FöregĂ„ alltid med gott exempel! “

Kamprads ledarskap handlade i första hand om att visa respekt och förtroende för medarbetaren. Han var personlig, nÀrvarande och inkluderande -lÀrdomarna man kan dra ur hans ledarskap Àr minst lika viktiga i dagens digitala vÀrld som de var dÄ det begav sig. Bokens författare Staffan Jeppsson var Kamprads personlige assistent under sex Är pÄ 1990-talet.

Varje enskilt, handskrivet brev följs av en renskrift samt en fördjupande kommentar frÄn författaren. DÀrutöver bjuder boken pÄ en rad underhÄllande anekdoter som med vÀrme och skÀrpa skriver fram visionÀren Kamprad.

Genom Kamprads ord fÄr lÀsaren ta del av hur Ingvars berömda smÄlÀndska bondförnuft sÄvÀl pÄ det kommersiella som pÄ det mÀnskliga planet omformas till ett passionerat och visionÀrt ledarskap. Ett ledarskap som fortsÀtter bygga vÀrldens största heminredningsföretag.

2. Den fantastiska berÀttelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skÄp av Romain Puértolas (2014)

Pugalendhi heter en bluffande 38-Ärig fakir frÄn Rajasthan, som har lurat sina grannar i byn att samla ihop pengar för att han ska kunna Äka till Paris och köpa Ikeas senaste innovation, spikmattesÀngen Svavelvikspik. Men sÀngen visar sig vara dyr, vilket gör att fakiren tvingas lura till sig pengar av den vackra fransyskan Marie, för att sedan tillbringa natten pÄ Ikea.

Han gömmer sig i en garderob som naturligtvis packas in i en lÄda och skickas ivÀg, och detta Àr startskottet för en galen jakt över vÀrlden.

En resa dÀr fakiren lÀr kÀnna sudanesiska flyktingar, blir jagad av hÀmndlystna romer pÄ Barcelonas flygplats, skriver början pÄ en roman och fÄr ett bokkontrakt i Rom samt hÀnger pÄ ett hotellrum i ett konfliktdrabbat Libyen. Under tiden upptÀcker han mycket som han inte visste om bÄde kÀrlek och vÀnskap.

Det hĂ€r Ă€r en hejdlöst rolig och dessutom livsbejakande surrealistisk skröna, som en korsning mellan HundraĂ„ringen som klev ut genom fönstret och försvann och BerĂ€ttelsen om Pi. LĂ€saren som förvĂ€ntar sig en berĂ€ttelse i stil med HundraĂ„ringen … och En man som heter Ove kommer inte att bli besviken. Denna bok bottnar dock i ett budskap om livsvisdom, dĂ€r vĂ„r Candide-liknande huvudperson gör sin resa för att lĂ€ra sig medmĂ€nsklighet och andra grundlĂ€ggande vĂ€rden i livet.

3. Historien om IKEA: Ingvar Kamprad berÀttar för Bertil Torekull (2015)

I Historien om IKEA möter vi en öppenhjÀrtig Ingvar Kamprad. Utan att skona sig sjÀlv i ting som sprit, kÀrlek, affÀrer, drömmar, politik och fiaskon berÀttar han hur en 17-Ärings blomfröfirma kunde vÀxa till en global möbelgigant som omsÀtter nÀrmare 250 miljarder.

HĂ€r trĂ€der en kĂ€nslosam superentreprenör fram, en 85-Ă„ring som Ă€nnu arbetar full tid och inte lĂ„ter sig stoppas i mödan att göra sitt IKEA Ă€n starkare samt pĂ„ köpet sprida köttbullar och lingon och annan svenskhet över vĂ€rlden …

BortÄt 650 miljoner mÀnniskor besöker de över 300 varuhusen i 40-talet lÀnder, ditlockade av en katalog som 2011 trycktes i 208 miljoner exemplar pÄ 29 sprÄk, en upplaga Àven Bibeln har svÄrt att matcha.

Historien om IKEA, första gĂ„ngen utgiven 1998, Ă€r skriven av Bertil Torekull, 80 Ă„r, pionjĂ€r inom svensk affĂ€rsjournalistik, 1976 grundare av Dagens Industri och Ă€nnu aktiv debattör och författare. Ingen har kommit mĂ€nniskan Kamprad nĂ€rmare och hans vision om “god kapitalism”.

Denna nyutgÄva frÄn 2011 presenterar uppdaterade siffror, tillÀgg i centrala kapitel, ett nytt framÄtblickande förord samt ett utbyggt appendix gÀllande IKEAs organisation och dess viktigaste befattningshavare.

4. Ingvar Kamprad och hans IKEA: en svensk saga (2018)

Detta Àr den fantastiska sagan om smÄlÀnningen som med tvÄ tomma hÀnder pÄ nÄgra decennier byggde upp ett vÀrldsimperium i möbler. Med sÀllsynt mÄlmedvetenhet och kÀnsla för vad folk vill ha utvecklade Ingvar Kamprad möbler och heminredning i takt med folkhemmets gyllene Är.

Hans nu vĂ€rldsberömda innovationer var distributionen, den lĂ„ngt drivna sjĂ€lvbetjĂ€ningen och att förlĂ€gga möbelvaruhus utanför stadens centrum. Redan pĂ„ 1950-talet sade Ingvar Kamprad till en god vĂ€n: “Jag ska gĂ„ ut över hela vĂ€rlden och ha varuhus överallt. Du skall fĂ„ se”. Ingvar Kamprad och hans Ikea Ă€r berĂ€ttelsen om hur det gick till.

För första gĂ„ngen presenteras privatpersonen Ingvar Kamprad, hans dramatiska bakgrund och uppbyggnaden av vĂ€rldsföretaget Ikea. Thomas Sjöberg har intervjuat ett stort antal mĂ€nniskor i Ingvar Kamprads nĂ€rhet – skolkamrater, vĂ€nner, arbetskamrater – och samlat ett unikt material om pojken som gjorde affĂ€rer redan i skolan, om studenten, officeren, kamraten och företagsledaren.

HÀr finns Àven en unik dokumentation om Kamprads aktivitet i nazistiska organisationer under och efter andra vÀrldskriget.


Det hÀr Àr vÄr lista över böcker om IKEA du mÄste lÀsa ifall du Àr intresserad av dess historia.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!