10 bÀsta böckerna om Vietnamkriget du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 10 minuter ⏳

Vietnamkriget har Àrrat, förvandlat och inspirerat otaliga författare och konstutövare vÀrlden över. Medan listan över böcker om denna konflikt innehÄller hundratals upplysande verk, vÀljer vi tio av de bÀsta texterna som erbjuder ett lysande perspektiv pÄ kriget, dess sammanhang och de effekter det hade pÄ Vietnam och dess folk.

Det hÀr Àr vÄr lista över de bÀsta böckerna om Vietnamkriget du mÄste lÀsa.

1. The Vietnam Reader: The Definitive Collection of Fiction and Nonfiction on the War (1998) av Stewart O’Nan

Att dyka in i en bok om Vietnamkriget kan vara en skrĂ€mmande upplevelse — i synnerhet med tanke pĂ„ alla val som finns dĂ€r ute. Det Ă€r svĂ„rt att hĂ„lla sig till en enda bok utan att fundera pĂ„ vad de andra kunde ha erbjudit.

Stewart O’Nans The Vietnam Reader Ă€r perfekt för obeslutsamma eftersom den lyfter fram de bĂ€sta texterna ur ett amerikanskt perspektiv, inklusive fiktion, sakprosa, poesi, drama, film, stillbilder och sĂ„ngtexter.

Med hjĂ€lp av en blandning av utdrag frĂ„n sjĂ€lva verken och Ă€ven O’Nans tankar och analys. Vietnam Reader representerar en utmĂ€rkt introduktion till en synvinkel pĂ„ ett av vĂ€rldens mest kontroversiella krig.

2. A Vietnam War Reader: American and Vietnamese Perspectives (2010) av Michael H. Hunt

Även om Michael H. Hunts bok har en liknande titel som O’Nans bok ovan Ă€r “A Vietnam War Reader” nĂ„got helt annat. Kanske mer riktad till de vetenskapliga, samlar den hĂ€r boken officiella dokument och privata brev frĂ„n ett hav av kĂ€llor: amerikanska soldater, kommunistledare, Saigon-lojalister, vietnamesiska bönder och till och med Nixon sjĂ€lv.

Den mĂ„lar upp en oerhört komplicerad berĂ€ttelse som Ă€r bĂ„de upplysande och fĂ€ngslande pĂ„ samma gĂ„ng. Även om den Ă€r akademisk i tonen Ă€r den hĂ€r boken lĂ„ngt ifrĂ„n torr.

Dess fokus pĂ„ de ‘fakta’ som bĂ„da parter hĂ€vdade ger en fascinerande inblick i felkommunikationen av konflikten.

3. Dispatches (1977) av Michael Herr

Dispatches var kritikerrosad redan nÀr den slÀpptes 1977 och var en av de första böckerna som gav allmÀnheten en insiders redogörelse för Vietnamkriget. Michael Herr var en krigskorrespondent för Esquire mellan 1967 och 1969.

Hans skildringar av kriget i Dispatches var banbrytande för dess tid. Den avslöjar de Àrrande effekterna kriget fick pÄ soldaterna och landets landskap.

Vissa beskrivit bokens stil som ‘drömlik’, ‘poetisk’ och ‘upplyst’. Den Ă€r genuint unik för att vara en bok om Vietnamkriget i mitt tycke.

Dispatches förÀndrade inte bara vÀrldens syn pÄ kriget utan ocksÄ hur en bok om Vietnamkriget bör skrivas i första hand.

4. The Sorrow of War: A Novel of North Vietnam (1990) av Bao Ninh

En annan revolutinerande berÀttelse om Vietnamkriget, Bao Ninhs The Sorrow of War, rapporteras ha skrivits mot kommunistpartiets önskemÄl.

Romanen utforskar kriget ur en före detta nordvietnamesisk soldat, Kien, och Àr en icke-linjÀr berÀttelse om hur konflikten förvandlade sig sjÀlv, sitt land och de omkring honom.

Romanen presenterar krigföring frÄn ett icke-heroiskt perspektiv, vilket tar bort alla romantiska konnotationer av krig, och Àr kÀnt för sina hÄrda beskrivningar av alla aspekter av Vietnamkriget.

Sorrow of War har vunnit internationell hyllning för sin brutala Àrlighet och har vunnit mÄnga utmÀrkelser bÄde i Vietnam och runt om i vÀrlden.

En fantastisk bok om Vietnamkriget, helt enkelt.

5. Vietnam: The Ten Thousand Day War (1981) av Michael MacLear

Med tanke pĂ„ den bredare bilden undersöker Michael MacLear’s “Vietnam: The Ten Thousand Day War” bĂ„da Indokinakriget frĂ„n 1945 till 1975.

Berömt för att ge ett tydligt sammanhang till bÄda konflikterna, deras utveckling och de nyckelpersoner som Àr inblandade, lyfter MacLear fram det ibland glömda vietnamesiska perspektivet som sÄg tvÄ krig smÀlta in i ett, eftersom amerikanerna ersatte fransmÀnnen som fienden i mÄnga inföddas ögon.

“Vietnam: The Ten Thousand Day War” Ă€r en övertygande lĂ€sning som ger ytterligare inblick i en komplex situation.

6. The Things They Carried (1990) av Tim O’Brien

Kritikerrosad för sin presentation av kriget och dess fysiska och psykologiska effekter, Ă€r Tim O’Briens “The Things They Carried” en serie icke-linjĂ€ra noveller som fokuserar pĂ„ en pluton av amerikanska soldater.

O’Brien blandar fakta och fiktion och anvĂ€nder sin egen erfarenhet av kriget som ett utkast till löd och innehĂ„ller till och med liknande karaktĂ€rer som föreföll i hans tidigare sjĂ€lvbiografi “If I Die in a Combat Zone”, “Box Me Up” och “Ship Me Home”.

Trots detta innehar boken en del metafiktion, som lyfter fram dess makt att korsa grÀnserna för fiktion och facklitteratur, vilket den dock gör utsökt i mitt tycke.

7. The Latehomecomer: A Hmong Family Memoir (2008) av Kao Kalia Yang

Med tanke pĂ„ kriget frĂ„n ett annat perspektiv handlar Kao Kalia Yangs “The Latehomecomer: A Hmong Family Memoir” om Yangs familj och deras kamp genom kriget och dess följder.

Hmong-folket lider ofta av förföljelse och massakrer för deras samarbete med Amerika under konflikten och förbises i krigets effekter.

Yangs memoar berÀttar hennes familjs historia nÀr de flydde de krigsridda djunglerna i Laos och först till Thailand och sedan till USA.

Passionerad och kraftfull Ă€r “The Latehomecomer” en berĂ€ttelse som belyser invandringens universella smĂ€rta, en av att lĂ€mna hemmet och anpassa sig till nya vĂ€rldar.

8. Matterhorn: A Novel of the Vietnam War (2009) av Karl Marlantes

Det tar 30 Ă„r att skriva om sina egna erfarenheter som marin i Vietnam, “Matterhorn: A Novel of the Vietnam War” skrevs av Karl Marlantes följare — mĂ€nnen frĂ„n Bravo Company, femte marina divisionen, och mĂ„lar upp en vĂ€ldigt, vĂ€ldigt mörk bild av kriget och krig i allmĂ€nhet.

Den första delen fokuserar pÄ tristess och Àr av meningslös karaktÀr, full av vandring, byggnader av utposter och upprepning.

Den andra delen Àr en av vÄld, som beskrivs i viscerala och skrÀmmande detaljer, men ocksÄ i en djupt pÄverkande stil. Internationellt hyllat har Matterhorn vunnit mÄnga utmÀrkelser och stÄr som en universell men ÀndÄ tydlig gripande skildring av krig.

9. The Girl in the Picture: The Story of Kim Phuc, the Photograph, and the Vietnam War (2001) av Denise Chong

Denise Chongs “The Girl in the Picture” fokuserar pĂ„ en person som miljontals mĂ€nniskor har sett men bara fĂ„ vet namnet pĂ„: Kim Phuc, flickan som brĂ€ndes allvarligt av napalm och fĂ„ngades pĂ„ film i den ikoniska bilden av Vietnamkriget.

Denna hemsökta bild var en av de centrala bilderna som förÀndrade massuppfattningen om Vietnamkriget i vÀst, och Phucs berÀttelse Àr lika rörande.

Chong, som beskrivs som inspirerande, fÀngslande och ÀndÄ kraftfullt belysande av krigets destruktiva natur, fokuserar pÄ hur detta foto blev och vad som hÀnde med Phuc och Vietnam efter kriget. En oerhört inspirerande bok om Vietnamkriget och dess effekter.

Köp den hÀr boken om du har svÄrt att vÀlja vilken av böckerna i listan som Àr mest intressant.

10. A Rumor of War (1999) av Philip Caputo

Beskriven av New York Times Book Review som ”det oroliga samvetet i Amerika som talar passionerat och sanningsenligt — Ă€ntligen!”, Ă€r Philip Caputos “A Rumor of War” en brutal skildring av kriget ur Caputos eget perspektiv som löjtnant i den amerikanska armĂ©n.

Kraftfull och hjÀrtskÀrande, den personliga synen pÄ boken tvingar lÀsaren att övervÀga vad de skulle ha gjort under de fruktansvÀrda omstÀndigheterna, vilket ger rörande inblick i krig och soldaters handlingar.

“A Rumor of War” ger en rĂ„ Ă„terblick över kriget, vilket ger en röst till de mĂ€n som upplevde det i första hand.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över de 10 bÀsta böckerna om Vietnamkriget du mÄste lÀsa.

Vi hoppas du hittar en eller flera nya, spÀnnande böcker att lÀsa!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!