10 bästa böckerna om Vietnamkriget du måste läsa

Vietnamkriget har ärrat, förvandlat och inspirerat otaliga författare och konstutövare världen över. Medan listan över böcker om denna konflikt innehåller hundratals upplysande verk, väljer vi tio av de bästa texterna som erbjuder ett lysande perspektiv på kriget, dess sammanhang och de effekter det hade på Vietnam och dess folk.

Det här är vår lista över de bästa böckerna om Vietnamkriget du måste läsa.

1. The Vietnam Reader: The Definitive Collection of Fiction and Nonfictiohttps://www.bokus.com/bok/9780385491181/the-vietnam-reader-the-definitive-collection-of-fiction-and-nonfiction-on-the-war/n on the War (1998) av Stewart O’Nan

Att dyka in i en bok om Vietnamkriget kan vara en skrämmande upplevelse — i synnerhet med tanke på alla val som finns där ute. Det är svårt att hålla sig till en enda bok utan att fundera på vad de andra kunde ha erbjudit.

Stewart O’Nans The Vietnam Reader är perfekt för obeslutsamma eftersom den lyfter fram de bästa texterna ur ett amerikanskt perspektiv, inklusive fiktion, sakprosa, poesi, drama, film, stillbilder och sångtexter.

Med hjälp av en blandning av utdrag från själva verken och även O’Nans tankar och analys. Vietnam Reader representerar en utmärkt introduktion till en synvinkel på ett av världens mest kontroversiella krig.

2. A Vietnam War Reader: American and Vietnamese Perspectives (2010) av Michael H. Hunt

Även om Michael H. Hunts bok har en liknande titel som O’Nans bok ovan är ”A Vietnam War Reader” något helt annat. Kanske mer riktad till de vetenskapliga, samlar den här boken officiella dokument och privata brev från ett hav av källor: amerikanska soldater, kommunistledare, Saigon-lojalister, vietnamesiska bönder och till och med Nixon själv.

Se även  10 böcker om andra världskriget du måste läsa 2022

Den målar upp en oerhört komplicerad berättelse som är både upplysande och fängslande på samma gång. Även om den är akademisk i tonen är den här boken långt ifrån torr.

Dess fokus på de ’fakta’ som båda parter hävdade ger en fascinerande inblick i felkommunikationen av konflikten.

3. Dispatches (1977) av Michael Herr

Dispatches var kritikerrosad redan när den släpptes 1977 och var en av de första böckerna som gav allmänheten en insiders redogörelse för Vietnamkriget. Michael Herr var en krigskorrespondent för Esquire mellan 1967 och 1969.

Hans skildringar av kriget i Dispatches var banbrytande för dess tid. Den avslöjar de ärrande effekterna kriget fick på soldaterna och landets landskap.

Vissa beskrivit bokens stil som ’drömlik’, ’poetisk’ och ’upplyst’. Den är genuint unik för att vara en bok om Vietnamkriget i mitt tycke.

Dispatches förändrade inte bara världens syn på kriget utan också hur en bok om Vietnamkriget bör skrivas i första hand.

4. The Sorrow of War: A Novel of North Vietnam (1990) av Bao Ninh

En annan revolutinerande berättelse om Vietnamkriget, Bao Ninhs The Sorrow of War, rapporteras ha skrivits mot kommunistpartiets önskemål.

Romanen utforskar kriget ur en före detta nordvietnamesisk soldat, Kien, och är en icke-linjär berättelse om hur konflikten förvandlade sig själv, sitt land och de omkring honom.

Romanen presenterar krigföring från ett icke-heroiskt perspektiv, vilket tar bort alla romantiska konnotationer av krig, och är känt för sina hårda beskrivningar av alla aspekter av Vietnamkriget.

Sorrow of War har vunnit internationell hyllning för sin brutala ärlighet och har vunnit många utmärkelser både i Vietnam och runt om i världen.

En fantastisk bok om Vietnamkriget, helt enkelt.

5. Vietnam: The Ten Thousand Day War (1981) av Michael MacLear

Med tanke på den bredare bilden undersöker Michael MacLear’s ”Vietnam: The Ten Thousand Day War” båda Indokinakriget från 1945 till 1975.

Berömt för att ge ett tydligt sammanhang till båda konflikterna, deras utveckling och de nyckelpersoner som är inblandade, lyfter MacLear fram det ibland glömda vietnamesiska perspektivet som såg två krig smälta in i ett, eftersom amerikanerna ersatte fransmännen som fienden i många inföddas ögon.

Se även  10 böcker om andra världskriget du måste läsa 2022

”Vietnam: The Ten Thousand Day War” är en övertygande läsning som ger ytterligare inblick i en komplex situation.

6. The Things They Carried (1990) av Tim O’Brien

Kritikerrosad för sin presentation av kriget och dess fysiska och psykologiska effekter, är Tim O’Briens ”The Things They Carried” en serie icke-linjära noveller som fokuserar på en pluton av amerikanska soldater.

O’Brien blandar fakta och fiktion och använder sin egen erfarenhet av kriget som ett utkast till löd och innehåller till och med liknande karaktärer som föreföll i hans tidigare självbiografi ”If I Die in a Combat Zone”, ”Box Me Up” och ”Ship Me Home”.

Trots detta innehar boken en del metafiktion, som lyfter fram dess makt att korsa gränserna för fiktion och facklitteratur, vilket den dock gör utsökt i mitt tycke.

7. The Latehomecomer: A Hmong Family Memoir (2008) av Kao Kalia Yang

Med tanke på kriget från ett annat perspektiv handlar Kao Kalia Yangs ”The Latehomecomer: A Hmong Family Memoir” om Yangs familj och deras kamp genom kriget och dess följder.

Hmong-folket lider ofta av förföljelse och massakrer för deras samarbete med Amerika under konflikten och förbises i krigets effekter.

Yangs memoar berättar hennes familjs historia när de flydde de krigsridda djunglerna i Laos och först till Thailand och sedan till USA.

Passionerad och kraftfull är ”The Latehomecomer” en berättelse som belyser invandringens universella smärta, en av att lämna hemmet och anpassa sig till nya världar.

8. Matterhorn: A Novel of the Vietnam War (2009) av Karl Marlantes

Det tar 30 år att skriva om sina egna erfarenheter som marin i Vietnam, ”Matterhorn: A Novel of the Vietnam War” skrevs av Karl Marlantes följare — männen från Bravo Company, femte marina divisionen, och målar upp en väldigt, väldigt mörk bild av kriget och krig i allmänhet.

Den första delen fokuserar på tristess och är av meningslös karaktär, full av vandring, byggnader av utposter och upprepning.

Den andra delen är en av våld, som beskrivs i viscerala och skrämmande detaljer, men också i en djupt påverkande stil. Internationellt hyllat har Matterhorn vunnit många utmärkelser och står som en universell men ändå tydlig gripande skildring av krig.

9. The Girl in the Picture: The Story of Kim Phuc, the Photograph, and the Vietnam War (2001) av Denise Chong

Denise Chongs ”The Girl in the Picture” fokuserar på en person som miljontals människor har sett men bara få vet namnet på: Kim Phuc, flickan som brändes allvarligt av napalm och fångades på film i den ikoniska bilden av Vietnamkriget.

Se även  10 böcker om andra världskriget du måste läsa 2022

Denna hemsökta bild var en av de centrala bilderna som förändrade massuppfattningen om Vietnamkriget i väst, och Phucs berättelse är lika rörande.

Chong, som beskrivs som inspirerande, fängslande och ändå kraftfullt belysande av krigets destruktiva natur, fokuserar på hur detta foto blev och vad som hände med Phuc och Vietnam efter kriget. En oerhört inspirerande bok om Vietnamkriget och dess effekter.

Köp den här boken om du har svårt att välja vilken av böckerna i listan som är mest intressant.

10. A Rumor of War (1999) av Philip Caputo

Beskriven av New York Times Book Review som ”det oroliga samvetet i Amerika som talar passionerat och sanningsenligt — äntligen!”, är Philip Caputos ”A Rumor of War” en brutal skildring av kriget ur Caputos eget perspektiv som löjtnant i den amerikanska armén.

Kraftfull och hjärtskärande, den personliga synen på boken tvingar läsaren att överväga vad de skulle ha gjort under de fruktansvärda omständigheterna, vilket ger rörande inblick i krig och soldaters handlingar.

”A Rumor of War” ger en rå återblick över kriget, vilket ger en röst till de män som upplevde det i första hand.

Sammanfattning

Det här är vår lista över de 10 bästa böckerna om Vietnamkriget du måste läsa.

Vi hoppas du hittar en eller flera nya, spännande böcker att läsa!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇