Jan Guillous 5 bÀsta böcker genom tiderna

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Jan Oskar Sverre Lucien Henri Guillou, född 17 januari 1944 i SödertÀlje, Àr en svensk författare och journalist.

Det hÀr Àr vÄr lista över Jan Guillous 5 bÀsta böcker genom tiderna.

1. Slutet pÄ historien

Efter nÀra femtio Är i exil kommer förre SS-officeren Harald Lauritzen tillbaka frÄn sin tillflykt till Argentina. Hans Äterkomst vÀnder upp och ner pÄ tillvaron för slÀkten Lauritzen. Onkel Harald Àr nÀmligen fortfarande nazist. Men han har ett erbjudande som det inte gÄr att sÀga nej till.

Eric Letangs advokatbyrÄ stÀlls Änyo inför en vÄg av moralpanik. Den hÀr gÄngen Àr det pedofilskrÀcken som leder till Ànnu en hÀxjakt.

1990-talet Àr en tid av ekonomiska kriser och socialdemokratins begynnande nedgÄng. Samtidigt vÀxer frÀmlingshat och högerextremism, en politisk omsvÀngning som alltför mÄnga underskattar. DÀr 1900-talet slutar inleds en helt ny epok som visar att vi ingenting lÀrt av historien.

SLUTET PÅ HISTORIEN Ă€r den tionde och avslutande delen i JAN GUILLOUS romanserie. Med den Ă€r han i mĂ„l med sitt gigantiska bokprojekt Det stora Ă„rhundradet, dĂ€r han skildrar en slĂ€kt som vi fĂ„r följa genom hela 1900-talet.

2. Den andra dödssynden

En ny generation Lauritzen ger sig in i fastighetsbranschen och i en ekonomisk kapplöpning som leder till vÀldiga vinster. Eller avgrunden.

Eric Letangs advokatbyrÄ stÀlls inför helt andra pÄfrestningar i form av den moralpanik som leder till incestmÄl och terroristrÀttegÄngar dÀr rader av oskyldiga kommer att dömas. Det rÀttsliga sammanbrottet kulminerar dÀrefter i mordet pÄ landets statsminister.

1980-talets vildsint egoistiska stÀmningar Àr pÄ vÀg att bli det socialdemokratiska folkhemmets svanesÄng. Allt kan hÀnda. Och det hÀnder.

Den andra dödssynden Ă€r den nionde delen i Jan Guillous romansvit Det stora Ă„rhundradet – en berĂ€ttelse om mĂ€nsklighetens största, grymmaste och blodigaste Ă„rhundrade.

3. Ondskan

Erik Àr van att fÄ stryk. Hans farsa slÄr honom varje dag. I plugget Àr Erik ledare för ett gÀng som begÄr brott. NÀr gÀnget Äker fast mÄste Erik börja i internatskolan StjÀrnsberg. Och hÀr Àr vÄldet vÀrre Àn hemma, mycket vÀrre. Ondskan Àr en fruktansvÀrd bok om vÄld och grymhet. Boken innehÄller inga bilder.

Jan Guillou Ă€r född 1944. Han debuterade som författare med romanen Om kriget kommer 1971 och har sedan dess utgivit över tjugo böcker. De tio romanerna om Carl Hamilton har slagit upplagerekord i Sverige och sĂ„lt i sammanlagt ca 5 miljoner exemplar.

Jan Guillou har varit verksam som journalist i tidningar, tidskrifter och TV sedan 1966 samt skrivit pjÀser för scen och TV.

4. De som dödar drömmar sover aldrig

Nu Àr det 70-tal. VÀnstervÄgen frÄn 1968 ter sig nÀrmast som en idyll jÀmfört med det krig som hÄller pÄ att vÀxa fram mellan Europas sÀkerhetstjÀnster och en alltmer splittrad vÀnsterrörelse. Det blir bokstavligen en frÄga om liv eller död.
Eric Letang arbetar pÄ dagarna som bitrÀdande jurist pÄ Henning Sjöstrands famösa advokatbyrÄ. Men pÄ nÀtterna och fritiden ingÄr han i en hemlig sÀkerhetstjÀnst inom den vÀnster som försöker organisera försvaret mot en hela tiden aggressivare statlig fiende. Hans stora kÀrlek Gertrude Àr verksam som advokat i Hamburg medan klimatet hÄrdnar och hon fÄr uppleva hur hennes vÀnner undan för undan fÀngslas eller dödas.
I Sverige arbetar statens hemliga agenter efter vĂ€sttysk förebild för att försöka provocera fram en öppen konfrontation mellan “terrorister” och staten. För den motstĂ„ndsrörelse dĂ€r Eric Letang ingĂ„r blir det en katt- och rĂ„ttalek i ett allt farligare spel.
Samtidigt som slÀkten Lauritzen vÀxer och en ny generation föds.

De som dödar drömmar sover aldrig
 Ă€r den Ă„ttonde delen i Jan Guillous romanserie om slĂ€kten Lauritzen och 1900-talet.

5. 1968

1968 Àr ett av 1900-talets mest mytomspunna Ärtal. Protesterna mot Vietnamkriget i bÄde USA och VÀsteuropa skapade en vÀnstervÄg som dominerade bÄde politiken och kulturen.

Eric Letang Àr fÀrdigutbildad jurist och brinnande aktiv i politiken. Som ung notarie pÄ den beryktade advokatfirman Henning Sjöstrand tvingas han gÄng pÄ gÄng ta stÀllning till hur juridiken kan anvÀndas till bÄde gott och ont. Hans första stora mÄl för honom ut i Europa den heta sommar nÀr de röda fanorna dominerar gatorna i Paris och nÀr socialism med mÀnskligt ansikte gÄr under i Prag.

Men den vÀnsterradikala vÄgen kommer att Àn mer splittra familjen Lauritzen mellan de yngre som anser att det Àr rÀtt att göra uppror och de Àldre som vidhÄller att ÀganderÀtten stÄr över allt annat.

1968 Ă€r Jan Guillous fyrtioĂ„ttonde bok och en initierad berĂ€ttelse frĂ„n en omstridd epok dĂ€r han sjĂ€lv befann sig mitt i hĂ€ndelsernas centrum.

1968 Ă€r den sjunde delen i Jan Guillous romanserie om slĂ€kten Lauritzen och 1900-talet.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!