Marian Keyes 5 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Marian Keyes, född 10 september 1963 i Limerick, County Limerick, Àr en irlÀndsk författare som rönt stora framgÄngar med sina böcker om kvinnor i 30-ÄrsÄldern. Hennes böcker har sÄlt över 22 miljoner exemplar pÄ över 30 olika sprÄk, och hennes bok NÀr Lucy Sullivan skulle gifta sig har blivit TV-serie.

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Marian Keyes 5 bÀsta böcker du mÄste lÀsa.

1. Vara vuxen

Ett bitterljuvt familjedrama frÄn feelgood-genrens drottning! Precis som i Marian Keyes tidigare romaner blandas hÀr mörkare delar med humor.

Familjen Casey Àr en lycklig familj. Johnny Casey, hans tvÄ bröder Ed och Liam och deras fruar och barn trÀffas hela tiden. Och de har det bra. UtÄt sett i alla fall.

Men under ytan Àr det mörkare. Medan vissa personer knappt klarar av varandra, tycker andra om varandra lite för mycket. Allt Àr under kontroll fram tills Eds fru Cara fÄr en hjÀrnskakning. Och plötsligt inte kan hÄlla sina tankar för sig sjÀlv. Efter en ogenomtÀnkt kommentar pÄ Johnnys födelsedagsfest, med hela familjen nÀrvarande, börjar Cara avslöja hemlighet efter hemlighet.

I chockvĂ„gorna efter de stora avslöjandena frĂ„gar sig var och en av de vuxna i familjen om det – Ă€ntligen – har blivit dags att vĂ€xa upp.

Marian Keyes debuterade med Vattenmelonen, som utgavs pÄ svenska 1998. Sedan dess har hennes romaner sÄlt i miljontals exemplar vÀrlden över och utkommer numera i nÀrmare trettio lÀnder. Vuxna mÀnniskor Àr Keyes fjortonde bok.

2. PĂ„ egen hand

Amys man Hugh lÀmnar henne inte. Han tar bara en paus frÄn deras Àktenskap, deras barn och deras liv tillsammans. I sex mÄnader tÀnker Hugh resa runt i sydöstra Asien och det finns ingenting Amy kan göra för att Àndra pÄ det. Javisst har Hugh en medelÄlderskris, men en paus betyder vÀl att det kommer en fortsÀttning?

Mycket kan dock hÀnda pÄ sex mÄnader. NÀr Hugh kommer tillbaka, om han kommer tillbaka, kommer han dÄ att vara samma person som Amy gifte sig med? Kommer hon att vara densamma? För om Hugh har tagit en paus frÄn Àktenskapet, dÄ betyder det vÀl att Amy ocksÄ har en paus?

PÄ egen hand Àr inte en historia om att bli kÀr, utan om att fortsÀtta vara kÀr. Det Àr Marian Keyes nÀr hon Àr som roligast, smartast och bÀst.

3. Vattenmelonen

Det Ă€r illa nog att Claires man James lĂ€mnar henne och deras nyfödda dotter – men om han Ă€ndĂ„ övergett henne för nĂ„gon mer spĂ€nnande Ă€n grannens trista fru.

I brist pÄ bÀttre alternativ tar Claire sin tillflykt till Irland, till förÀldrarna och de tvÄ yngre systrarna Helen och Anna. DÀr Àgnar hon nÄgra mÄnader Ät att tycka synd om sig sjÀlv och driva resten av familjen till vanvett. Men nÀr den senaste i raden av Helens beundrare en dag stiger in i familjens kök förÀndras allt.

Plötsligt blir umgÀnge, pubar, caféer och shopping mycket intressantare Àn att tÀnka ut allsköns dödsdomar Ät den trolöse ex-maken. Och nÀr han Ängerfull efter flera mÄnader hör av sig Àr Claire redo att ta ut en raffinerad och vÀlplanerad hÀmnd.

4. Kvinnan som stal mitt liv

Stella Sweeney Àr tillbaka i Dublin efter att ha levt drömliv i New York i ett Är. Hon har rest runt i USA och gjort PR för sin enormt framgÄngsrika sjÀlvhjÀlpsbok. Pratshower och lyxhotell, fina middagar och beundrare.

Men nu Àr hon tillbaka i vardagen med en smÀll och har ingen aning om vad hon ska skriva om hÀrnÀst. Hur kan hon komma ur skrivkrampen?

Stella lÀmnade inte New York pÄ topp. Varför hade hon sÄ brÄttom tillbaka till Irland? Vem Àr det som hÄller pÄ och ringer henne? Stella vill Äterigen bli kvinnan som hon brukade vara. Men kan hon det? Och borde hon verkligen det?

5. Hemligheten pÄ Mercy Close

Marian Keyes efterlÀngtade nya roman med familjen Walsh Àr Àntligen hÀr! 34 Är gammal har Helen Walsh liv inte blivit som hon tÀnkt sig. Sin lÀgenhet har hon blivit av med, arbetet som privatdetektiv gÄr inget vidare och hennes underbara pojkvÀn insisterar pÄ att vara vÀldigt godvÀn med sin exfru.

SÄ nÀr Helens ex Jay Parker hör av sig med ett fall för henne, blir hon nyfiken. NÀr det visar sig att det gÀller försvinnandet av Wayne Diffney, en fjÀrdedel av Irlands största pojkband nÄgonsin, dÄ Àr hon minst sagt fast.

Bandet har en Äterföreningsturné pÄ gÄng och Helen dras in i en vÀrld av mÀrkliga frisyrer, stora herrgÄrdar och Ànnu större egon, dÀr alla har en baktanke. Men det finns fortfarande inga tecken av Wayne och tiden hÄller pÄ att rinna ut.

Kommer hon att kunna knÀcka fallet och ge sin karriÀr en ny start? Kommer Jay lyckas ta sig tillbaka in i hennes liv? Ska de mörka tankarna som alltid förföljer henne komma ikapp igen?

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!