6 bÀsta böckerna av Mario Vargas Llosa du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Mario Vargas Llosa Ă€r en av de nyckelfigurer frĂ„n litteraturrörelsen som kallas ”Latinamerikansk bom”, en mest framtrĂ€dande pĂ„ 1960- och 1970-talet och som drev latinamerikansk litteratur i spetsen för den internationella scenen.

Vargas Llosa Àr född i Peru och har formats av sina erfarenheter under en militÀr diktatur och ett korrupt samhÀlle. HÀr Àr vÄra val för hans bÀsta böcker att kolla in.

1. The Time of the Hero (1963)

Vargas Llosas första roman var hjÀltens tid och bygger pÄ hans egna personliga erfarenheter som ung pojke vid militÀrskolan.

Skildringen av militÀrskolan fick den verkliga skolan som han gick till att brÀnna mer Àn 1000 exemplar av boken, i protest mot Vargas Llosas negativa framstÀllning av den.

BerÀttelsen Àr en bra introduktion till upplevelserna av att vÀxa upp i ett samhÀlle dÀr militÀrt vÄld var sÄ hÀftigt och belyser författarens personliga historia.

2. Conversation in the Cathedral (1969)

Conversation in the Cathedral Àr en av Vargas Llosas mest kÀnda romaner och Àr i huvudsak en kritik av den peruanska diktaturen under Manuel A. Odría under 1950-talet.

BerÀttelsen följer tvÄ unga mÀn, varav en försöker upptÀcka sanningen bakom den roll hans far spelade i mordet pÄ en framstÄende peruansk brottsling. Hans resultat leder till uppenbarelser om det korrupta och vÄldsamma livet under diktaturen, och den allmÀnna meningslösheten i saker gör Conversation in the Cathedral till en av Vargas Llosas mest upprörande romaner.

3. The War of the End of the World (1981)

Denna roman var Vargas Llosas första historiska skönlitterÀra verk och bygger pÄ hÀndelser som Àgde rum i Brasilien i slutet av 1800-talet.

Den följer historien om en kult som uppstÄr pÄ grund av en svÄr ekonomisk situation i norra Brasilien efter slutet av slaveriet, och som leds av en man som tror att vÀrldens Ànde Àr nÀra.

Tonen Àr milt sagt nyktrande och effektiv för att skildra de teman vÄld och fanatism som oundvikligen dyker upp under tider av svÄrigheter.

Vargas Llosa anser att detta Àr hans bÀsta arbete.

4. Aunt Julia and the Scriptwriter (1977)

En annan roman baserad pÄ Vargas Llosas egna personliga upplevelser, moster Julia och manusförfattaren, spelas pÄ 1950-talet i Peru och följer berÀttelsen om en ung man som arbetar pÄ en radiostation (Àven kallad Mario) som börjar ett romantiskt förhÄllande med sin mosters syster.

Medan romanen delvis bygger pÄ personliga upplevelser, satiriserar den ocksÄ peruansk radio och Àr en av Vargas Llosas fÄ serieromaner.

Den gjordes till en engelsksprÄkig komedifilm 1990, med titeln Tune in Tomorrow.

5. The Green House (1965)

The Green House Àger rum under en tidsperiod pÄ 40 Är pÄ olika platser i Peru i en icke-kronologisk ordning. PoÀngen med detta Àr att visa korruptionens fortsatta nÀrvaro genom tiden och överallt, oavsett faktorer som rikedom, landskap eller etnisk grupp.

Romanen anses vara Vargas Llosas mest komplexa verk, och det Àr följaktligen svÄrt att lÀsa, men det Àr fortfarande ett av hans mest definierande och viktiga verk.

Det omfattar ocksÄ olika aspekter av genren av magisk realism, som var en nyckelkÀnnetecken för den latinamerikanska bomben.

6. The Storyteller (1987)

BerĂ€ttaren Ă€r berĂ€ttelsen om en ung peruansk man som lĂ€mnar ‘civilisationen’ för att bli en berĂ€ttare för en isolerad Amazonas-stam.

Temat för romanen Ă€r konsekvenserna av vĂ€sterlĂ€ndsk pĂ„verkan pĂ„ infödda stammar – till exempel genom missionĂ€rer eller exploaterande industriister.

BerÀttaren tros vara baserad pÄ Vargas Llosa sjÀlv, eftersom de delar mÄnga gemensamma erfarenheter och egenskaper. Att lÀsa berÀttaren Àr följaktligen som att höra Vargas Llosa berÀtta historien sjÀlv.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Mario Vargas Llosas bÀsta böcker. Vi hoppas du hittar en ny, fÀngslande bok att lÀsa!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!