6 bästa böckerna av Mario Vargas Llosa du måste läsa

Mario Vargas Llosa är en av de nyckelfigurer från litteraturrörelsen som kallas ”Latinamerikansk bom”, en mest framträdande på 1960- och 1970-talet och som drev latinamerikansk litteratur i spetsen för den internationella scenen.

Vargas Llosa är född i Peru och har formats av sina erfarenheter under en militär diktatur och ett korrupt samhälle. Här är våra val för hans bästa böcker att kolla in.

1. The Time of the Hero (1963)

Vargas Llosas första roman var hjältens tid och bygger på hans egna personliga erfarenheter som ung pojke vid militärskolan.

Skildringen av militärskolan fick den verkliga skolan som han gick till att bränna mer än 1000 exemplar av boken, i protest mot Vargas Llosas negativa framställning av den.

Berättelsen är en bra introduktion till upplevelserna av att växa upp i ett samhälle där militärt våld var så häftigt och belyser författarens personliga historia.

2. Conversation in the Cathedral (1969)

Conversation in the Cathedral är en av Vargas Llosas mest kända romaner och är i huvudsak en kritik av den peruanska diktaturen under Manuel A. Odría under 1950-talet.

Se även  Sofi Oksanens 3 bästa böcker

Berättelsen följer två unga män, varav en försöker upptäcka sanningen bakom den roll hans far spelade i mordet på en framstående peruansk brottsling. Hans resultat leder till uppenbarelser om det korrupta och våldsamma livet under diktaturen, och den allmänna meningslösheten i saker gör Conversation in the Cathedral till en av Vargas Llosas mest upprörande romaner.

3. The War of the End of the World (1981)

Denna roman var Vargas Llosas första historiska skönlitterära verk och bygger på händelser som ägde rum i Brasilien i slutet av 1800-talet.

Den följer historien om en kult som uppstår på grund av en svår ekonomisk situation i norra Brasilien efter slutet av slaveriet, och som leds av en man som tror att världens ände är nära.

Tonen är milt sagt nyktrande och effektiv för att skildra de teman våld och fanatism som oundvikligen dyker upp under tider av svårigheter.

Vargas Llosa anser att detta är hans bästa arbete.

4. Aunt Julia and the Scriptwriter (1977)

En annan roman baserad på Vargas Llosas egna personliga upplevelser, moster Julia och manusförfattaren, spelas på 1950-talet i Peru och följer berättelsen om en ung man som arbetar på en radiostation (även kallad Mario) som börjar ett romantiskt förhållande med sin mosters syster.

Se även  3 böcker av Per Wästberg du måste läsa

Medan romanen delvis bygger på personliga upplevelser, satiriserar den också peruansk radio och är en av Vargas Llosas få serieromaner.

Den gjordes till en engelskspråkig komedifilm 1990, med titeln Tune in Tomorrow.

5. The Green House (1965)

The Green House äger rum under en tidsperiod på 40 år på olika platser i Peru i en icke-kronologisk ordning. Poängen med detta är att visa korruptionens fortsatta närvaro genom tiden och överallt, oavsett faktorer som rikedom, landskap eller etnisk grupp.

Romanen anses vara Vargas Llosas mest komplexa verk, och det är följaktligen svårt att läsa, men det är fortfarande ett av hans mest definierande och viktiga verk.

Det omfattar också olika aspekter av genren av magisk realism, som var en nyckelkännetecken för den latinamerikanska bomben.

6. The Storyteller (1987)

Berättaren är berättelsen om en ung peruansk man som lämnar ’civilisationen’ för att bli en berättare för en isolerad Amazonas-stam.

Se även  12 bästa böckerna som utspelar sig i Tokyo

Temat för romanen är konsekvenserna av västerländsk påverkan på infödda stammar – till exempel genom missionärer eller exploaterande industriister.

Berättaren tros vara baserad på Vargas Llosa själv, eftersom de delar många gemensamma erfarenheter och egenskaper. Att läsa berättaren är följaktligen som att höra Vargas Llosa berätta historien själv.

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara Mario Vargas Llosas bästa böcker. Vi hoppas du hittar en ny, fängslande bok att läsa!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇