10 bästa böckerna i modern Filippinsk literatur

De flesta traditionella filippinska böcker berättar antingen historier om nationalism, verkliga upplevelser eller använder legender och fabler för att visa upp filippinska egenskaper och värderingar.

Moderna filippinska böcker är inte långt ifrån att främja sådana kulturella värderingar, eftersom dessa böcker fortsätter att använda symboler och allegorier för att skildra filippinernas dagliga kamp när det gäller att hantera familj, vänner, romantiska partners och samhälle.

Oavsett om det berättas på ett komiskt eller hjärtskärande sätt, misslyckas dessa böcker aldrig läsarna och lämnar en ögonöppnande insikt eller två.

Och på grund av deras inverkan på läsarna, gjorde några av dessa böcker till och med vägen till storbildsskärmen. Här är våra val för de 10 bästa böckerna i modern filippinsk litteratur.

1. ABNKKBSNPLAko?! av Bob Ong

Bokens titel läses fonetiskt som ”Aba nakakabasa na pala ako ?!” som kan översättas som ”Wow jag kan läsa nu ?!” Publicerad 2001 steg Bob Ongs första bok till berömmelse för att skildra de förmodade oförglömliga ögonblicken i hans liv som student – från primärår till högskoledagar – med hjälp av ett förstapersonsperspektiv och konversationstekniker.

På grund av sin framgång bland läsarna fick denna bok sin filmdebut 2014.

2. Para Kay B av Ricky Lee

Ricky Lees Para Kay B är en romantisk komedi som berättar historier om fem olika kvinnor, men bara en av fem av dem får ett lyckligt slut.

Se även  Jules Vernes 5 bästa böcker du måste läsa

Varje karaktär har sitt eget kapitel – ett ögonblick för att berätta sin historia – vilket inte är en vanlig situation i ett filippinskt sammanhang.

En fräsch luft i vanlig romantik, den här boken visar hur människor är villiga att ta risker och uppoffringar för kärlekens skull.

3. Dekada ’70 av Lualhati Bautista

Dekada ’70 (översatt till ”decennium 70”) berättar historien om en kvinnas kamp och hjärtskärande upplevelser under de svåra åren i den filippinska historien som kallas krigslagens era.

Förbered dig på ett tragiskt och känslomässigt intensivt komplott och få en inblick i hur svårt det var för kvinnor att leva under krigsrätten.

Denna bok fick sin filmversion 2002.

4. Ilustrado av Miguel Syjuco

Historien börjar när myndigheterna finner den livlösa kroppen av den fiktiva författaren Crispin Salvador som flyter utanför Hudson River. Enligt myndigheterna fanns det inga bevis för fel spel, vilket fick dem att tro att författaren måste ha tagit sitt eget liv.

Vid den tiden arbetade Salvador med ett manuskript som skulle avslöja mäktiga och inflytelserika människor på Filippinerna. Hans student och vän, som har samma namn som bokens författare Miguel Syjuco, hoppas kunna lösa historien bakom detta mysterium.

Miguel Syjucos roman gav honom en plats som Grand Prize-vinnaren av 2008 Man Asian Literary Prize.

5. Ligo na U, Lapit na Me av Eros Atalia

Grovt översatt är bokens titel ”Ta en dusch. Jag är nästan där nu. ”

Det här är en berättelse om två högskolestudenter vid namn Intoy och Jenny som engagerar sig i en avslappnad sexuell relation. Kort sagt, de är vänner med fördelar.

Boken lär sina läsare att det finns många frågor, och om du vet svaret eller inte garanterar det inte ett lyckligt slut. Ibland lämnas de mest spännande frågorna obesvarade, och du måste bara acceptera det. 2011 slog Ligo na U, Lapit na Me på storskärmen.

Se även  Joyce Carol Oates 5 bästa böcker genom tiderna

6. 100 Tula Para Kay Stella av Jason Paul Laxamana

I 100 Tula Para Kay Stella (”100 poems for Stella”) möter karaktär Fidel Lansangan sin motsatta Stella Puno. Fidel har ett talhinder som gör honom riktigt blyg för människor, medan Stella är en tuff rockerbrud full av självförtroende.

Fidel älskar poesi och är en klassmedveten student, medan Stella inte bryr sig mycket om sina studier – hennes prioritet är att häva ett inspelningskontrakt. Trots sina motsatta personligheter verkar de två komplettera varandra och bli riktigt bra vänner.

Men för Fidel kan han inte dölja sina sanna känslor för alltid, och efter sin 100: e dikt hoppas han kunna berätta allt. Denna bok blev också en hit bland läsarna och fick sin filmdebut i år.

7. 14 av Manix Abrera

Bara genom att titta på bokens omslag får man omedelbart intrycket att den här boken har en mörk, mystisk, sorglig historia. Manix Abreras andra ordlösa grafiska roman avslöjar hur bra författaren är att förmedla meddelanden utan att behöva använda ord.

Medan den här romanen skildrar typiska varelser i filippinsk folklore som en manananggal (varelse utan sin nedre hälft), förväntar sig inte en vit dam och en älva att det är en typisk filippinsk skräckhistoria.

8. The Last Time I Saw Mother av Arlene J. Chai

I Arlene J. Chais roman upptäcker huvudpersonen Caridad att hennes riktiga mamma inte är kvinnan hon växte upp med.

Bortsett från att ta reda på historien bakom Caridads hemliga adoption, får läsarna en detaljerad inblick i hur svårt livet var under den japanska invasionen fram till Marcos-eran och People Power Revolution, där rädsla, avund och hat dröjde kvar bland infödda filippinare.

Se även  3 böcker av Harry Martinson du måste läsa

9. Smaller and Smaller Circles av F.H. Batacan

Författaren F.H. Batacan vann Carlos Palanca Grand Prize för den engelska romanen 1999 för sin bok, Smaller and Smaller Circles.

Detta är den första filippinska brottsdetektivhistorien på Filippinerna. Mysteriet kretsar kring två jesuitiska präster som råkar utföra kriminaltekniska arbeten och hoppas kunna avslöja personen bakom seriemordet i ett slumområde i Manila.

I skrivande stund visas den här filmen på utvalda biografer på Filippinerna.

10. Stupid is Forever av Miriam Defensor-Santiago

Sen senator Miriam Defensor-Santiago kan ha tappat presidentvalet förra året 2016, men hon vann många hjärter för sin humor och humor.

I sin bok, som publicerades 2014, bevisar ’Iron Lady of Asia’ att bara en politiker som hon spontant kan få folk att skratta när hon tar upp sin samling enlinjer, pick-up-linjer och kvicka skämt i den politiska miljön .

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara de 10 bästa böckerna i modern Filippinsk litteratur.

Vi hoppas innerligt på att du hittar en ny bok att bläddra i!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇