10 bÀsta böckerna i modern Filippinsk literatur

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

De flesta traditionella filippinska böcker berÀttar antingen historier om nationalism, verkliga upplevelser eller anvÀnder legender och fabler för att visa upp filippinska egenskaper och vÀrderingar.

Moderna filippinska böcker Àr inte lÄngt ifrÄn att frÀmja sÄdana kulturella vÀrderingar, eftersom dessa böcker fortsÀtter att anvÀnda symboler och allegorier för att skildra filippinernas dagliga kamp nÀr det gÀller att hantera familj, vÀnner, romantiska partners och samhÀlle.

Oavsett om det berÀttas pÄ ett komiskt eller hjÀrtskÀrande sÀtt, misslyckas dessa böcker aldrig lÀsarna och lÀmnar en ögonöppnande insikt eller tvÄ.

Och pÄ grund av deras inverkan pÄ lÀsarna, gjorde nÄgra av dessa böcker till och med vÀgen till storbildsskÀrmen. HÀr Àr vÄra val för de 10 bÀsta böckerna i modern filippinsk litteratur.

1. ABNKKBSNPLAko?! av Bob Ong

Bokens titel lĂ€ses fonetiskt som “Aba nakakabasa na pala ako ?!” som kan översĂ€ttas som “Wow jag kan lĂ€sa nu ?!” Publicerad 2001 steg Bob Ongs första bok till berömmelse för att skildra de förmodade oförglömliga ögonblicken i hans liv som student – frĂ„n primĂ€rĂ„r till högskoledagar – med hjĂ€lp av ett förstapersonsperspektiv och konversationstekniker.

PÄ grund av sin framgÄng bland lÀsarna fick denna bok sin filmdebut 2014.

2. Para Kay B av Ricky Lee

Ricky Lees Para Kay B Àr en romantisk komedi som berÀttar historier om fem olika kvinnor, men bara en av fem av dem fÄr ett lyckligt slut.

Varje karaktĂ€r har sitt eget kapitel – ett ögonblick för att berĂ€tta sin historia – vilket inte Ă€r en vanlig situation i ett filippinskt sammanhang.

En frÀsch luft i vanlig romantik, den hÀr boken visar hur mÀnniskor Àr villiga att ta risker och uppoffringar för kÀrlekens skull.

3. Dekada ’70 av Lualhati Bautista

Dekada ’70 (översatt till “decennium 70”) berĂ€ttar historien om en kvinnas kamp och hjĂ€rtskĂ€rande upplevelser under de svĂ„ra Ă„ren i den filippinska historien som kallas krigslagens era.

Förbered dig pÄ ett tragiskt och kÀnslomÀssigt intensivt komplott och fÄ en inblick i hur svÄrt det var för kvinnor att leva under krigsrÀtten.

Denna bok fick sin filmversion 2002.

4. Ilustrado av Miguel Syjuco

Historien börjar nÀr myndigheterna finner den livlösa kroppen av den fiktiva författaren Crispin Salvador som flyter utanför Hudson River. Enligt myndigheterna fanns det inga bevis för fel spel, vilket fick dem att tro att författaren mÄste ha tagit sitt eget liv.

Vid den tiden arbetade Salvador med ett manuskript som skulle avslöja mÀktiga och inflytelserika mÀnniskor pÄ Filippinerna. Hans student och vÀn, som har samma namn som bokens författare Miguel Syjuco, hoppas kunna lösa historien bakom detta mysterium.

Miguel Syjucos roman gav honom en plats som Grand Prize-vinnaren av 2008 Man Asian Literary Prize.

5. Ligo na U, Lapit na Me av Eros Atalia

Grovt översatt Ă€r bokens titel ”Ta en dusch. Jag Ă€r nĂ€stan dĂ€r nu. ”

Det hÀr Àr en berÀttelse om tvÄ högskolestudenter vid namn Intoy och Jenny som engagerar sig i en avslappnad sexuell relation. Kort sagt, de Àr vÀnner med fördelar.

Boken lÀr sina lÀsare att det finns mÄnga frÄgor, och om du vet svaret eller inte garanterar det inte ett lyckligt slut. Ibland lÀmnas de mest spÀnnande frÄgorna obesvarade, och du mÄste bara acceptera det. 2011 slog Ligo na U, Lapit na Me pÄ storskÀrmen.

6. 100 Tula Para Kay Stella av Jason Paul Laxamana

I 100 Tula Para Kay Stella (“100 poems for Stella”) möter karaktĂ€r Fidel Lansangan sin motsatta Stella Puno. Fidel har ett talhinder som gör honom riktigt blyg för mĂ€nniskor, medan Stella Ă€r en tuff rockerbrud full av sjĂ€lvförtroende.

Fidel Ă€lskar poesi och Ă€r en klassmedveten student, medan Stella inte bryr sig mycket om sina studier – hennes prioritet Ă€r att hĂ€va ett inspelningskontrakt. Trots sina motsatta personligheter verkar de tvĂ„ komplettera varandra och bli riktigt bra vĂ€nner.

Men för Fidel kan han inte dölja sina sanna kÀnslor för alltid, och efter sin 100: e dikt hoppas han kunna berÀtta allt. Denna bok blev ocksÄ en hit bland lÀsarna och fick sin filmdebut i Är.

7. 14 av Manix Abrera

Bara genom att titta pÄ bokens omslag fÄr man omedelbart intrycket att den hÀr boken har en mörk, mystisk, sorglig historia. Manix Abreras andra ordlösa grafiska roman avslöjar hur bra författaren Àr att förmedla meddelanden utan att behöva anvÀnda ord.

Medan den hÀr romanen skildrar typiska varelser i filippinsk folklore som en manananggal (varelse utan sin nedre hÀlft), förvÀntar sig inte en vit dam och en Àlva att det Àr en typisk filippinsk skrÀckhistoria.

8. The Last Time I Saw Mother av Arlene J. Chai

I Arlene J. Chais roman upptÀcker huvudpersonen Caridad att hennes riktiga mamma inte Àr kvinnan hon vÀxte upp med.

Bortsett frÄn att ta reda pÄ historien bakom Caridads hemliga adoption, fÄr lÀsarna en detaljerad inblick i hur svÄrt livet var under den japanska invasionen fram till Marcos-eran och People Power Revolution, dÀr rÀdsla, avund och hat dröjde kvar bland infödda filippinare.

9. Smaller and Smaller Circles av F.H. Batacan

Författaren F.H. Batacan vann Carlos Palanca Grand Prize för den engelska romanen 1999 för sin bok, Smaller and Smaller Circles.

Detta Àr den första filippinska brottsdetektivhistorien pÄ Filippinerna. Mysteriet kretsar kring tvÄ jesuitiska prÀster som rÄkar utföra kriminaltekniska arbeten och hoppas kunna avslöja personen bakom seriemordet i ett slumomrÄde i Manila.

I skrivande stund visas den hÀr filmen pÄ utvalda biografer pÄ Filippinerna.

10. Stupid is Forever av Miriam Defensor-Santiago

Sen senator Miriam Defensor-Santiago kan ha tappat presidentvalet förra Äret 2016, men hon vann mÄnga hjÀrter för sin humor och humor.

I sin bok, som publicerades 2014, bevisar ‘Iron Lady of Asia’ att bara en politiker som hon spontant kan fĂ„ folk att skratta nĂ€r hon tar upp sin samling enlinjer, pick-up-linjer och kvicka skĂ€mt i den politiska miljön .

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara de 10 bÀsta böckerna i modern Filippinsk litteratur.

Vi hoppas innerligt pÄ att du hittar en ny bok att blÀddra i!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!