5 bästa böckerna av Terry Pratchett du måste läsa

Sir Terry Pratchett skrev, innan hans tragiska död av Alzheimers sjukdom i början av året, över 70 väldigt populära fantasy-romaner, som älskas av både unga och gamla läsare.

Läs vidare för ett urval av de bästa böckerna av den inflytelserika engelska författaren.

1. Equal Rites (1987)

Pratchetts mest kända verk är Discworld-serien – en serie med 40 böcker som handlar om en omfattande rollbesättning av karaktärer i en heltäckande parallell, medeltida, universum – och olika Discworld-romaner tar olika toner, allt från absurd komedi till skarp social kommentar.

Equal Rites, publicerad 1987, är en bra utgångspunkt. Den första boken med den utmärkta karaktären av häxan Granny Weatherwax och en kommentar om sexism i samhället, detta är en måste-läs.

2. Monstrous Regiment (2003)

Night Watch vann andra platsen i den årliga Locus Poll för bästa fantasy-romanen och gjordes till en 5-delad radioanpassning på BBC Radio 4. Det är uppenbart att den har en älskad följd.

Se även  5 bästa böckerna av Agneta Sjödin du måste läsa

Den sjätte Discworld-boken med karaktären av befälhavaren Sam Vimes, och enligt Pratchetts åsikt markerade romanen en utveckling i serien; Pratchett kände starkt att framgången med serien berodde på dess förmåga att förändras över tiden.

3. Small Gods (1992)

I en kvick religion av religion – dess praxis, dess institutioner, dess folk och viktigast av allt dess roll i politiken – berättar små gudar historien om Discworlds gud som heter Om och hans strävan att manifestera sig i världen. Boken, som kämpar med allvarliga ämnen, är aldrig tunghänt och har en känsla av livlighet och medkänsla.

4. Night Watch (2002)

Night Watch vann andra platsen i den årliga Locus Poll för bästa fantasy-romanen och gjordes till en 5-delad radioanpassning på BBC Radio 4.

Se även  Leif G. W. Perssons 5 bästa böcker du måste läsa

Det är uppenbart att den har en älskad följd. Den sjätte Discworld-boken med karaktären av befälhavaren Sam Vimes, och enligt Pratchetts åsikt markerade romanen en utveckling i serien; Pratchett kände starkt att framgången med serien berodde på dess förmåga att förändras över tiden.

5. Snuff (2008)

Den 39: e romanen i Discworld-serien sålde Snuff över 55 000 exemplar under de första tre dagarna av publiceringen, vilket gör den till den tredje snabbast sålda romanen i Storbritannien.

Den här prisbelönta romanen fortsätter historien om Sam Vimes när han löser ett mörkt mysterium. Mörkt meningsfullt, fylld med dubbla betydelser, detta är en elegant skriven och speciell roman.

Se även  Harold Robbins 5 bästa böcker

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara Terry Pratchetts bästa böcker.

Vi hoppas innerligt du hittar en ny, spännande bok att bläddra i!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇