7 kända böcker om Kamerun du borde läsa

Kamerunska författare har för länge sedan utforskat teman kring samhälle och kultur och dragit på djupt personliga upplevelser för att verkligen fånga det lokala livet. Många av dessa författare har åstadkommit stor framgång, medan andra förblir kriminellt underskattade.

Vi tar en titt på några av Kameruns bästsäljande och mest övertygande böcker skrivna eller publicerade på engelska för att upptäcka mer om det centralafrikanska landets dynamiska, och ofta gånger tragiska, kultur och historia.

The Old Man and the Medal’ av Ferdinand Oyono

Få romaner satiriserar kolonialism som The Old Man and the Medal av den långvariga kamerunska diplomaten Ferdinand Oyono. Boken publicerades ursprungligen på franska 1956, med den engelska översättningen släpptes 1967 som en del av Heinemann African Writers Series.

Romanen berättar historien om Meka, som lär sig att han ska få en medalj från den franska kolonialregeringen. Familjen förbereder en fest för hela byn. Men huvudpersonen måste konfrontera den starka verkligheten i sin plats i en värld som domineras av hans förtryckare.

‘Prisoner Without a Crime’ av Albert Mukong

Prisoner Without a Crime är en memoar skriven av den kamerunska dissidenten Albert Mukong, som tillbringade sex år i fängelse under regeringen för sitt lands första president, Ahmadou Ahidjo.

Se även  Maria Gripes 3 bästa böcker genom tiderna

En berättelse om mod och högsta disciplin, den beskriver Mukongs upplevelser i de mest fruktansvärda torturkamrarna i landet och interaktioner med några av Kamerunens mest framstående nationalister som Ruben Um Nyobè, Ernest Ouandié och andra som förutsåg en annan framtid för en framväxande och oberoende land, fritt från franskt inflytande.

Tortyr beskrivs som grymt när det administreras, men en av fäderna till den moderna engelskspråkiga rörelsen övervinner äntligen rädslan och bevarar sin värdighet.

Boken sprids fortfarande inte i stor utsträckning i Kamerun, eftersom den behandlar några omtvistade problem som fortsätter att plåga dess engelsktalande region.

‘Foot Prints of Destiny’ av Azanwi Nchami

Denna historiska novell, som spelades in under perioden före första världskriget, djärvt går in i personliga möten med Martin-Paul Samba och Rudolf Duala Manga Bell, två av Kamerunens främsta nationalister.

Det föreställer sig hur dessa män bildade sina idéer, gjorde uppror mot dem som tränade dem och hur de älskade. Protagonisten Martin-Paul Samba adopteras av en tysk aristokrat, men sprickor börjar visa sig när den unge mannen blir kär i aristokratens dotter.

Samba är medveten om tyskarnas uppskattning av honom som en svart afrikaner och därför ovärdig för sin dotters hand och återvänder hem för att ta ställning för sig själv och sitt folk.

En av Kameruns bästa författare, Azanwi Nchami, diskuterar den kamerunska kolonialismen och rasförhållandena i detta, sin klassiker från 1985.

‘Behold the Dreamers’ av Imbolo Mbue

Denna roman har utan tvekan fått mer internationell uppmärksamhet än de flesta andra litterära verk av kamerunska författare.

Se även  7 bästa böckerna av Charles Bukowski du måste läsa

Det berättar historien om Jende, en kamerunisk invandrare som hittar arbete som chaufför för Clark Edwards, en Lehman Brothers-chef och anställd i bankerna vars fall signalerade början på finanskrisen 2008.

Chauffören och bankens liv blir sammanflätade som en kämpar med förlusten av sitt privilegierade liv, medan den andra kämpar för att överleva. Imbolo Mbues debutroman, som publicerades 2016 för kritiskt påstående, vann sina många utmärkelser, inklusive PEN / Faulkner Award 2017 för fiktion.

Författaren, från kuststaden Limbe, flyttade till Amerika på jakt efter ett bättre liv, vilket informerar hennes berättelse om de hårda verkligheterna hos invandrare som söker den amerikanska drömmen.

‘Your Madness, Not Mine: Stories of Cameroon’ av Juliana
Makuchi Nfah-Abbenyi

Denna samling noveller utforskar vanliga kvinnors liv i Kamerun och hur de överlever i en mansdominerad värld där deras ambitioner och personliga behov hamnar på andra plats.

En professor i litteratur och forskare i genusvetenskap, Juliana Makuchi Nfah-Abbenyi hanterar utmaningarna i vardagen, diskriminering, ekonomin, hälsan, patriarkin och de förtrycktes beslutsamhet att bekämpa dessa sjukdomar på sitt eget lilla sätt.

Samtalen i novellerna är en bra introduktion till hur kamerunerna pratar, eftersom hennes karaktärer använder engelska, franska, pidgin engelska och lokala dialekter för att förmedla mening.

‘Dark Heart of Night’ av Leonora Miano

Leonora Mianos skrämmande novell, om en ung kvinnas återupptäckt av sin kultur efter att ha återvänt från Frankrike, målar en mörk bild av några av Afrikas mer tvivelaktiga seder och medborgarnas underlåtenhet att ta ansvar när de stöter på ondska.

Ayane, huvudpersonen, är äcklad av vad hon ser som sitt folks misslyckanden, och de är i sin tur ilska över hennes bortseende från sina traditioner. Till exempel är hennes mamma från en annan by, vilket bara förvärrar misstro som hennes fars folk har mot henne.

Se även  11 böcker av indiska författare du måste läsa i alla fall en gång

Hon tvingas konfrontera det onda, men tvingas också konfrontera sig själv. Den franska versionen publicerades 2005, och en engelsk översättning följde 2010.

‘Limbe to Lagos: Nonfiction From Cameroon and Nigeria’

Tio unga författare från Kamerun och Nigeria samlas i denna antologi för att dela sina liv i djupt personliga uppsatser som utforskar den samtida afrikanska upplevelsen.

Boken är sammanställd av Dzekashu MacViban, Dami Àjàyí och Emmanuel Iduma och visar några av regionens bästa framväxande talanger, som beskriver de gemensamma upplevelserna mellan Kamerun och Nigeria utanför den dagliga politiken och nyheterna.

Dessa reflektioner, som publicerades 2018, ger en sällsynt inblick i hur det är att växa upp i det moderna Afrika.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇