7 kÀnda böcker om Kamerun du borde lÀsa


BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Kamerunska författare har för lÀnge sedan utforskat teman kring samhÀlle och kultur och dragit pÄ djupt personliga upplevelser för att verkligen fÄnga det lokala livet. MÄnga av dessa författare har Ästadkommit stor framgÄng, medan andra förblir kriminellt underskattade.

Vi tar en titt pÄ nÄgra av Kameruns bÀstsÀljande och mest övertygande böcker skrivna eller publicerade pÄ engelska för att upptÀcka mer om det centralafrikanska landets dynamiska, och ofta gÄnger tragiska, kultur och historia.

The Old Man and the Medal’ av Ferdinand Oyono

FÄ romaner satiriserar kolonialism som The Old Man and the Medal av den lÄngvariga kamerunska diplomaten Ferdinand Oyono. Boken publicerades ursprungligen pÄ franska 1956, med den engelska översÀttningen slÀpptes 1967 som en del av Heinemann African Writers Series.

Romanen berÀttar historien om Meka, som lÀr sig att han ska fÄ en medalj frÄn den franska kolonialregeringen. Familjen förbereder en fest för hela byn. Men huvudpersonen mÄste konfrontera den starka verkligheten i sin plats i en vÀrld som domineras av hans förtryckare.

‘Prisoner Without a Crime’ av Albert Mukong

Prisoner Without a Crime Àr en memoar skriven av den kamerunska dissidenten Albert Mukong, som tillbringade sex Är i fÀngelse under regeringen för sitt lands första president, Ahmadou Ahidjo.

En berÀttelse om mod och högsta disciplin, den beskriver Mukongs upplevelser i de mest fruktansvÀrda torturkamrarna i landet och interaktioner med nÄgra av Kamerunens mest framstÄende nationalister som Ruben Um NyobÚ, Ernest Ouandié och andra som förutsÄg en annan framtid för en framvÀxande och oberoende land, fritt frÄn franskt inflytande.

Tortyr beskrivs som grymt nÀr det administreras, men en av fÀderna till den moderna engelsksprÄkiga rörelsen övervinner Àntligen rÀdslan och bevarar sin vÀrdighet.

Boken sprids fortfarande inte i stor utstrÀckning i Kamerun, eftersom den behandlar nÄgra omtvistade problem som fortsÀtter att plÄga dess engelsktalande region.

‘Foot Prints of Destiny’ av Azanwi Nchami

Denna historiska novell, som spelades in under perioden före första vÀrldskriget, djÀrvt gÄr in i personliga möten med Martin-Paul Samba och Rudolf Duala Manga Bell, tvÄ av Kamerunens frÀmsta nationalister.

Det förestÀller sig hur dessa mÀn bildade sina idéer, gjorde uppror mot dem som trÀnade dem och hur de Àlskade. Protagonisten Martin-Paul Samba adopteras av en tysk aristokrat, men sprickor börjar visa sig nÀr den unge mannen blir kÀr i aristokratens dotter.


Samba Àr medveten om tyskarnas uppskattning av honom som en svart afrikaner och dÀrför ovÀrdig för sin dotters hand och ÄtervÀnder hem för att ta stÀllning för sig sjÀlv och sitt folk.

En av Kameruns bÀsta författare, Azanwi Nchami, diskuterar den kamerunska kolonialismen och rasförhÄllandena i detta, sin klassiker frÄn 1985.

‘Behold the Dreamers’ av Imbolo Mbue

Denna roman har utan tvekan fÄtt mer internationell uppmÀrksamhet Àn de flesta andra litterÀra verk av kamerunska författare.

Det berÀttar historien om Jende, en kamerunisk invandrare som hittar arbete som chaufför för Clark Edwards, en Lehman Brothers-chef och anstÀlld i bankerna vars fall signalerade början pÄ finanskrisen 2008.

Chauffören och bankens liv blir sammanflÀtade som en kÀmpar med förlusten av sitt privilegierade liv, medan den andra kÀmpar för att överleva. Imbolo Mbues debutroman, som publicerades 2016 för kritiskt pÄstÄende, vann sina mÄnga utmÀrkelser, inklusive PEN / Faulkner Award 2017 för fiktion.

Författaren, frÄn kuststaden Limbe, flyttade till Amerika pÄ jakt efter ett bÀttre liv, vilket informerar hennes berÀttelse om de hÄrda verkligheterna hos invandrare som söker den amerikanska drömmen.

‘Your Madness, Not Mine: Stories of Cameroon’ av Juliana
Makuchi Nfah-Abbenyi

Denna samling noveller utforskar vanliga kvinnors liv i Kamerun och hur de överlever i en mansdominerad vÀrld dÀr deras ambitioner och personliga behov hamnar pÄ andra plats.

En professor i litteratur och forskare i genusvetenskap, Juliana Makuchi Nfah-Abbenyi hanterar utmaningarna i vardagen, diskriminering, ekonomin, hÀlsan, patriarkin och de förtrycktes beslutsamhet att bekÀmpa dessa sjukdomar pÄ sitt eget lilla sÀtt.

Samtalen i novellerna Àr en bra introduktion till hur kamerunerna pratar, eftersom hennes karaktÀrer anvÀnder engelska, franska, pidgin engelska och lokala dialekter för att förmedla mening.

‘Dark Heart of Night’ av Leonora Miano

Leonora Mianos skrÀmmande novell, om en ung kvinnas ÄterupptÀckt av sin kultur efter att ha ÄtervÀnt frÄn Frankrike, mÄlar en mörk bild av nÄgra av Afrikas mer tvivelaktiga seder och medborgarnas underlÄtenhet att ta ansvar nÀr de stöter pÄ ondska.

Ayane, huvudpersonen, Àr Àcklad av vad hon ser som sitt folks misslyckanden, och de Àr i sin tur ilska över hennes bortseende frÄn sina traditioner. Till exempel Àr hennes mamma frÄn en annan by, vilket bara förvÀrrar misstro som hennes fars folk har mot henne.

Hon tvingas konfrontera det onda, men tvingas ocksÄ konfrontera sig sjÀlv. Den franska versionen publicerades 2005, och en engelsk översÀttning följde 2010.

‘Limbe to Lagos: Nonfiction From Cameroon and Nigeria’

Tio unga författare frÄn Kamerun och Nigeria samlas i denna antologi för att dela sina liv i djupt personliga uppsatser som utforskar den samtida afrikanska upplevelsen.

Boken Ă€r sammanstĂ€lld av Dzekashu MacViban, Dami ÀjĂ yĂ­ och Emmanuel Iduma och visar nĂ„gra av regionens bĂ€sta framvĂ€xande talanger, som beskriver de gemensamma upplevelserna mellan Kamerun och Nigeria utanför den dagliga politiken och nyheterna.

Dessa reflektioner, som publicerades 2018, ger en sÀllsynt inblick i hur det Àr att vÀxa upp i det moderna Afrika.


The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!