7 bÀsta böckerna att lÀsa innan du besöker Granada och Sierra Nevada

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Den spektakulĂ€ra naturparken Sierra Nevada – Spaniens största – ligger bara en halvtimmes bilresa utanför den förtrollande staden Granada.

Nedan samlar vi de bÀsta böckerna att lÀsa innan du besöker dessa tvÄ oförglömliga destinationer, frÄn praktiska guider till klassiker i modern reseskrift.

1. South from Granada (Gerald Brenan, 1957)

1919, efter att ha blivit demobed frÄn den brittiska armén, reste den blivande engelska författaren Gerald Brenan till Spanien.

Efter en episk vandring frĂ„n landets nordkust – via Madrid och Granada – anlĂ€nde han till den lilla byn Yegen, i kluster av bosĂ€ttningar som kallas Alpujarras vid Sierra Nevada södra kant.

En vacker författare om Spanien, sÀrskilt Andalusien, fördjupade sig Brenan i Yegens landsbygdsliv i flera Är och tog hjÀlp frÄn sitt trÄnga samhÀlle och det spektakulÀra landskapet i Alpujarras. Söder frÄn Granada Àr det fascinerande resultatet.

2. Driving Over Lemons (and sequels; Chris Stewart, 1999-2014)

Chris Stewarts Driving Over Lemons har blivit en modern klassiker av genren “Brit-moves-to-Spain” och dokumenterar den tidigare Genesis-trummisrenoveringen av en smulande bondgĂ„rd i Alpujarras.

I humoristisk och lÀtt prosa beskriver Stewart glÀdjen och svÄrigheterna med att konvertera till ett landsbygdssÀtt som knappt har förÀndrats i Ärhundraden, frÄn att göra torra murar till att hitta vattenkÀllor.

Den första boken var sÄ framgÄngsrik att den skapade tre uppföljare, allt om livet i denna hÀrligt orörda del av Andalusien.

3. Granada: Light of Andalusia (Steven Nightingale, 2015)

Den amerikanska författaren Steven Nightingale förtrollades av Granadas ojÀmförliga charm nÀr han besökte sin familj 2002.

Han köpte omedelbart ett hus i Albaicin, stadens gamla moriska kvarter, med en karmen – romantiska, muromgĂ€rdade trĂ€dgĂ„rdar som Ă€r typiska för grannskapet.

Light of Andalusia Àr den lyxigt skrivna berÀttelsen om hans kÀrleksaffÀr med Granadas Àldsta barrio, som innehÄller en detaljerad studie av dess enastÄende skönhet och turbulenta historia.

Nightingale Àr ocksÄ fantastiskt pÄ Al-Andalus (moriska Spanien mellan 711 och 1492) och de kulturella och vetenskapliga framsteg som gjorts av dess pionjÀrer.

4. Tales of The Alhambra (Irving Washington, 1832)

Irving Washington anlÀnde till Granada Är 1828, uppenbarligen för att skriva en bok om de sista Ären i Al-Andaluz.

Men den amerikanska författaren blev sĂ„ fĂ„ngad av Alhambra – dĂ„ i ett förfallet tillstĂ„nd efter Ă„r av försummelse – att han flyttade in och började skapa detta magiska arbete (tillgĂ€ngligt frĂ„n de flesta kiosker och bokhandlar i centrala Granada).

En samling uppfinnda berÀttelser, biografiska skisser och historiska berÀttelser, det gör en resa runt Andalusiens största monument Ànnu mer oförglömlig om den lÀses i förvÀg. Författaren kommer ihÄg av en platta inom fÀstningen och en staty pÄ kullen upp mot den.

5. Duende (Jason Webster, 2003)

”Ofta slutar vi göra vad vi nĂ€stan vill göra eftersom vi saknar modet att göra det vi verkligen vill göra”.

Detta Ă€r den arresterande inledande raden i Jason Websters berĂ€ttelse om att flytta till Spanien, som ung examen, för att lĂ€ra sig flamencogitarr och söka efter duende – konstens svĂ„rfĂ„ngade vĂ€sen (för vilken det inte finns nĂ„got jĂ€mförbart ord pĂ„ engelska).

Hans strĂ€van tar honom frĂ„n Alicante till Granada – via en vild, koksdriven stint i Madrid – och djupt in i en alltförödande flamencostil. FĂ€ngslande lĂ€sning för alla intresserade av Andalusien och dess mest ikoniska musik.

6. A Rose for Winter (Laurie Lee, 1955)

En jÀmn romantiker av Andalusien, den engelska poeten och romanförfattaren Laurie Lee flydde frÄn Granadas Costa Tropical nÀr det spanska inbördeskriget bröt ut i juli 1939 (han hade bott i fiskebyn Almuñécar).

Han Ă„tervĂ€nde till Spanien i början av 1950-talet med sin fru Katti och gjorde en rundtur i Andalusien, tog in Algeciras, Sevilla, Almuñécar, Écija och Granada och spelade in sina erfarenheter i A Rose for Winter.

Lee skriver lyriskt om Granada, som han sĂ„g som ”den mest hemsökta och vackraste av alla spanska stĂ€der; ett afrikanskt paradis som ligger under Sierras som en ros bevarad i snö ”.

7. Granada and the Sierra Nevada (Footprint Handbook; Andy Symington, 2015)

Full av praktisk information (var du ska bo, Àta, dricka osv.) Och bakgrundsdetaljer, det hÀr Àr en bra bok att ha till hands före och under din utforskning av Granada och Sierra Nevada (den passar lÀtt i din dagvÀska).

Symington Ă€r en engagerande författare och hans kapitel om Sacromonte och Albaicin – Granadas zigenare respektive moriska barrios – och Alpujarras Ă€r sĂ€rskilt bra.

Det finns ocksÄ en foodie-ordlista som kommer att visa sig ovÀrderlig för att hjÀlpa dig att navigera i Granadas berömda tapasplats.

Sammanfattning

Detta Àr Är lista över vad vi anser vara de bÀsta böckerna att lÀsa innan du besöker Granada och Sierra Nevada. Vi hoppas du lÀr dig nÄgot nytt och att du hittar en eller flera böcker att verkligen uppskatta den nÀrmsta tiden.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)