7 bästa böckerna att läsa innan du besöker Granada och Sierra Nevada

Den spektakulära naturparken Sierra Nevada – Spaniens största – ligger bara en halvtimmes bilresa utanför den förtrollande staden Granada.

Nedan samlar vi de bästa böckerna att läsa innan du besöker dessa två oförglömliga destinationer, från praktiska guider till klassiker i modern reseskrift.

1. South from Granada (Gerald Brenan, 1957)

1919, efter att ha blivit demobed från den brittiska armén, reste den blivande engelska författaren Gerald Brenan till Spanien.

Efter en episk vandring från landets nordkust – via Madrid och Granada – anlände han till den lilla byn Yegen, i kluster av bosättningar som kallas Alpujarras vid Sierra Nevada södra kant.

En vacker författare om Spanien, särskilt Andalusien, fördjupade sig Brenan i Yegens landsbygdsliv i flera år och tog hjälp från sitt trånga samhälle och det spektakulära landskapet i Alpujarras. Söder från Granada är det fascinerande resultatet.

2. Driving Over Lemons (and sequels; Chris Stewart, 1999-2014)

Chris Stewarts Driving Over Lemons har blivit en modern klassiker av genren ”Brit-moves-to-Spain” och dokumenterar den tidigare Genesis-trummisrenoveringen av en smulande bondgård i Alpujarras.

I humoristisk och lätt prosa beskriver Stewart glädjen och svårigheterna med att konvertera till ett landsbygdssätt som knappt har förändrats i århundraden, från att göra torra murar till att hitta vattenkällor.

Se även  3 böcker om Nordkorea du måste läsa någon gång

Den första boken var så framgångsrik att den skapade tre uppföljare, allt om livet i denna härligt orörda del av Andalusien.

3. Granada: Light of Andalusia (Steven Nightingale, 2015)

Den amerikanska författaren Steven Nightingale förtrollades av Granadas ojämförliga charm när han besökte sin familj 2002.

Han köpte omedelbart ett hus i Albaicin, stadens gamla moriska kvarter, med en karmen – romantiska, muromgärdade trädgårdar som är typiska för grannskapet.

Light of Andalusia är den lyxigt skrivna berättelsen om hans kärleksaffär med Granadas äldsta barrio, som innehåller en detaljerad studie av dess enastående skönhet och turbulenta historia.

Nightingale är också fantastiskt på Al-Andalus (moriska Spanien mellan 711 och 1492) och de kulturella och vetenskapliga framsteg som gjorts av dess pionjärer.

4. Tales of The Alhambra (Irving Washington, 1832)

Irving Washington anlände till Granada år 1828, uppenbarligen för att skriva en bok om de sista åren i Al-Andaluz.

Men den amerikanska författaren blev så fångad av Alhambra – då i ett förfallet tillstånd efter år av försummelse – att han flyttade in och började skapa detta magiska arbete (tillgängligt från de flesta kiosker och bokhandlar i centrala Granada).

En samling uppfinnda berättelser, biografiska skisser och historiska berättelser, det gör en resa runt Andalusiens största monument ännu mer oförglömlig om den läses i förväg. Författaren kommer ihåg av en platta inom fästningen och en staty på kullen upp mot den.

5. Duende (Jason Webster, 2003)

”Ofta slutar vi göra vad vi nästan vill göra eftersom vi saknar modet att göra det vi verkligen vill göra”.

Se även  3 böcker om Afrikas historia du måste läsa

Detta är den arresterande inledande raden i Jason Websters berättelse om att flytta till Spanien, som ung examen, för att lära sig flamencogitarr och söka efter duende – konstens svårfångade väsen (för vilken det inte finns något jämförbart ord på engelska).

Hans strävan tar honom från Alicante till Granada – via en vild, koksdriven stint i Madrid – och djupt in i en alltförödande flamencostil. Fängslande läsning för alla intresserade av Andalusien och dess mest ikoniska musik.

6. A Rose for Winter (Laurie Lee, 1955)

En jämn romantiker av Andalusien, den engelska poeten och romanförfattaren Laurie Lee flydde från Granadas Costa Tropical när det spanska inbördeskriget bröt ut i juli 1939 (han hade bott i fiskebyn Almuñécar).

Han återvände till Spanien i början av 1950-talet med sin fru Katti och gjorde en rundtur i Andalusien, tog in Algeciras, Sevilla, Almuñécar, Écija och Granada och spelade in sina erfarenheter i A Rose for Winter.

Lee skriver lyriskt om Granada, som han såg som ”den mest hemsökta och vackraste av alla spanska städer; ett afrikanskt paradis som ligger under Sierras som en ros bevarad i snö ”.

7. Granada and the Sierra Nevada (Footprint Handbook; Andy Symington, 2015)

Full av praktisk information (var du ska bo, äta, dricka osv.) Och bakgrundsdetaljer, det här är en bra bok att ha till hands före och under din utforskning av Granada och Sierra Nevada (den passar lätt i din dagväska).

Se även  13 klassiska böcker från Nya Zeeland!

Symington är en engagerande författare och hans kapitel om Sacromonte och Albaicin – Granadas zigenare respektive moriska barrios – och Alpujarras är särskilt bra.

Det finns också en foodie-ordlista som kommer att visa sig ovärderlig för att hjälpa dig att navigera i Granadas berömda tapasplats.

Sammanfattning

Detta är år lista över vad vi anser vara de bästa böckerna att läsa innan du besöker Granada och Sierra Nevada. Vi hoppas du lär dig något nytt och att du hittar en eller flera böcker att verkligen uppskatta den närmsta tiden.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇