BookBeat » Läs omdöme och prova gratis i 7 dagar

Att sitta runt en brasa och ivrigt lyssna på en sagoberättares skildring av fantastiska händelser är något som människor gjort i flera tusentals år.

Det kan sägas vara en av de äldsta formerna av underhållning! 

Det är alltså inget nytt fenomen, men på senare tid har vandrande sagoberättare förstås blivit allt färre. Det moderna alternativet blir istället en tjänst såsom BookBeat. Det här är vårt omdöme av ljudbokstjänsten BookBeat.

BookBeat är en svensk ljudbokstjänst som passar dig som älskar böcker. Med BookBeat får du nämligen möjlighet att läsa, eller lyssna på, flera tusentals olika böcker. 

Utbudet av olika genrer är brett. Från fantasy såsom ”Sagan om Ringen” eller ”Harry Potter”-serien till sci-fi och självhjälp. Du hittar allt du kan tänka dig på BookBeat, som har ett utbud på över 200,000 olika ljud- och e-böcker. 

Utgångspriset är dessutom riktigt bra relativt till liknande ljudbokstjänster – detta samtidigt som tjänsten inte har någon bindningstid. BookBeat är alltså ett riktigt bra alternativ oavsett dina behov! 

I denna artikel får du en närmare titt på denna ljudbokstjänst, för att se om det är en tjänst som kanske passar just dig. Läs på för att lära dig mer om BookBeat!

Vi går igenom allt i vårt omdöme av BookBeat

I den här recensionen av BookBeat går vi igenom allt.

Hur du kommer igång med tjänsten, ljudkvalitén på ljudböckerna som erbjuds, deras utbud, priserna, de olika abonnemangen samt fördelarna och nackdelarna förstås. Vi hoppas verkligen vårt omdöme av BookBeat ger dig bilden och informationen du behöver för att fatta rätt beslut inför ditt val av rätt ljudbokstjänst.

Pröva BookBeat gratis i 7 dagar

Ljudbok eller e-bok?

Med BookBeat får du tillgång till såväl ljudböcker som e-böcker. Varför borde du välja det ena alternativet över det andra? 

Med en ljudbok kan du ”läsa” en bok samtidigt som du gör annat, som exempelvis vårstädning, pussel eller matlagning. Det blir perfekt för dig med en hektisk livstil och en massa hobbies, som känner att du inte har tid till att läsa. 

En e-bok är bäst för dig som älskar att läsa böcker, men inte har plats i hemmet för flera tusentals fysiska böcker. Med mobilen eller en läsplatta kan du få tillgång till tusentals böcker på en och samma skärm! E-böcker passar bäst för de stunder där du vill fokusera helt på läsandet.

Sätt igång med BookBeat

Du som vill sätta igång med BookBeat måste förstås först registrera dig på deras sida. De första 7 dagarna är gratis, men avslutar du inte abonnemanget inom den perioden debiteras du en avgift därefter för en hel månad. 

Du får alltså gott om tid att klura ut huruvida BookBeat är en tjänst som passar just dig! Du måste dock registtera en betalningsmetod innan du kan komma igång med tjänsten. 

När registreringen väl är avklarad är det dags att ladda ner appen. Detta kan du göra på både Android och iOS. Det går dessvärre inte att lyssna på ljudböcker eller läsa e-böcker på datorn; det går alltså endast att läsa via mobilen eller surfplattan. 

När du installerat appen är det bara att logga in för att komma igång med bokläsandet! Du har nu tillgång till över 200,000 olika böcker med en och samma tjänst. 

Du kan dessutom ladda ner böcker för att lyssna online. Det blir perfekt för dig som vill lyssna medan du pendlar, men inte vill slösa på din data. 

Hur ser upplevelsen med tjänsten ut rent konkret? I sektionerna nedan får du läsa mer om sådant som ljudkvalitet, pris och utbudet.

Ljudkvalitet hos BookBeat

Det allra viktigaste med ljudböcker är förstås ljudkvaliteten. Utan en hög bitrate spelar det förstås ingen roll hur bra berättaren är eller hur praktisk och användarvänlig appen är. Bra ljudkvalitet spelar alltså en avgörande roll för kvaliteten på ljudbokstjänsten. 

Storytel hade tidigare haft väldigt dålig ljudkvalitet med deras tjänst, men detta var ett problem som de fixat ett par år tillbaka. BookBeat har dock haft bra ljudkvalitet sedan lanseringen av tjänsten, med en bitrate på minst 64 kb/s för alla deras böcker. 

Upplevelsen blir alltså riktigt bra med BookBeat. Du kan höra varje ton i berättarens röst, vilket blir perfekt för äventyrsberättelser eller annan skönlitteratur. Det blir dessutom enklare att fokusera på din faktabok med en tydligare röst!

Utbudet hos BookBeat

BookBeat erbjuder dig över 200,000 olika e-böcker och ljudböcker, vilket är riktigt bra även relativt till andra liknande tjänster på marknaden.

Det blir förstås fler böcker än du kan läsa under en hel livstid med en enda tjänst! Utbudet för de allra senaste svenska böckerna är även det väldigt bra.

En närmare titt på utbudet

Precis som konkurrerande tjänster finner du på BookBeat i princip alla svenska böcker du kan tänka dig. Det går dock även att hitta ett mindre utbud av olika engelska böcker, samt böcker på övriga språk som exempelvis spanska eller franska. 

Med flera tiotusentals böcker finns det förstås en stor mängd av olika genrer att välja bland. Vare sig det är sci-fi, fantasy, horror eller vetenskap som du tycker är mest intressant går det att hitta en bok som matchar detta. 

Till skillnad från den främste konkurrenten Audible är detta dessutom den perfekta ljudbokstjänsten för dig som främst läser svenska böcker. Du hittar såväl inhemska svenska böcker som många olika översättningar. 

Du kan exempelvis läsa alla möjliga Tolkien-böcker på svenska. Riktigt bra för dig som älskar fantasy, men inte känner dig helt bekväm med engelskan! BookBeat har även en smidig sökfunktion som gör det enkelt att hitta nästa spännande bok.

Du kan söka på titel, författarnamn och uppläsare. Du kan dessutom leta upp de allra senaste böckerna på plattformen för att se vad de allra hetaste böckerna är. Det blir riktigt spännande för dig som älskar att läsa samtida litteratur!

Hur ser priset ut för BookBeat?

BookBeat erbjuder dig flera olika abonnemang att välja bland. Fler alternativ är förstås alltid bättre! 

Totalt sett finns det tre olika abonnemang: Basic, Standard och Premium. Alla paket ger dig tillgång till samtliga böcker på sidan. Det går även att registrera ett familjekonto med upp till fem olika profiler, men priset blir 49 kr extra per månad per extraprofil.

Basic

Basic är det billigaste alternativet. Det kostar endast 99 kr per månad, men det lägre priset innebär även en del kompromisser. Du kan exempelvis endast lyssna 20 timmar per månad med BookBeat Basic. 

BookBeat rekommenderar därför detta alternativ till de som lyssnar och läser mindre. Vet du redan om att du inte kommer att läsa i mer än 20 timmar per månad blir detta förstås det mest prisvärda alternativet! 

Det är dock värt att ha i åtanke att det snabbt blir mycket dyrare om ni är flera läsare på samma konto, även med Basic. 

Standard

Detta alternativ är medeldyrt, och passar enligt BookBeat de allra flesta läsare. Priset ligger här på 149 kr per månad. Lästiden begränsas till 100 timmar per månad, vilket innebär över 3 timmar av läsning per dag! 

Det blir alltså svårt även för ivriga läsare att få slut på timmar under en månadsperiod. Till priset får du förstås tillgång till hela utbudet, utan några ytterligare begränsningar. 

Detta alternativ blir alltså riktigt bra för dig som läser väldigt mycket. Det blir ett stort kliv från endast 20 timmar per månad i Basic! 

Premium

För dig som inte tycker att det räcker med 100 timmar av läsning per månad finns Premium-abonnemanget. Detta är det enda abonnemang som erbjuder dig obegränsad lyssning och läsning. 

Här finns det alltså ingen tidsbegränsning, utan du kan läsa och lyssna så mycket det bara går! Priset blir förstås en del högre, på 199 kronor per månad. 

För dig som läser otroligt ofta blir Premium alltså det bästa valet. Premium passar dessutom den större familjen, eftersom även 100 timmar snabbt går åt om det är flera som lyssnar samtidigt. 

Eftersom det inte finns några begränsningar på detta abonnemang kan det anses vara det mest prisvärda av alla tre! 

Extraprofiler

För varje extra profil blir avgiften ytterligare 49 kronor per månad. Trots att BookBeat tar ut en avgift för detta ligger gränsen på endast 5 profiler, vilket känns rätt underligt! 

För dig som redan har Premium och vill dela tjänsten med partnern eller dylikt blir det dock riktigt prisvärt, eftersom du endast betalar 49 kronor extra för obegränsad lyssning och läsning. 

Fördelar med BookBeat

BookBeat erbjuder dig flera olika fördelar. Några exempel inkluderar!

    • BookBeat Basic erbjuder dig ett lägre pris än det som går att hitta hos konkurrenterna

    • Användarvänlig app finns på både Android och iOS

    • Bra ljudkvalitet som förhöjer upplevelsen

    • Upp till fem personer kan läsa samtidigt med separata profiler

    • Över 200,000 olika ljudböcker och e-böcker att välja bland

   • Stor bredd av olika genrer att läsa

Nackdelar med BookBeat

Nackdelarna med BookBeat är inte särskilt många, men det finns förstås en del nackdelar som du borde ha i åtanke när du väljer en viss ljudbokstjänst.

    • Tjänsten går endast att använda via smartphone eller surfplatta

    • Vissa abonnemang har begränsad lästid, särskilt Basic

    • Det går inte att ha fler än fem samtidiga läsare, trots att varje extraprofil kostar 49 kronor

    • Färre engelska böcker relativt till vissa andra tjänster

    • Klivet mellan Basic och Standard är alldeles för stort. Basic borde ligga närmare 40 timmar

Vanliga frågor om BookBeat (FAQ)

Summering

Kort och gott är BookBeat ett riktigt bra alternativ för dig som vill komma igång med läsandet, oavsett situation! 

Det som skiljer BookBeat från liknande tjänster på marknaden är just det lägre ingångspriset. För dig som redan vet om att du inte kommer att läsa mer än 20 timmar per månad blir Basic-abonnemanget som ligger på 99 kronor per månad riktigt prisvärt! 

Du har dessutom ingen bindningstid med BookBeat; något som är perfekt för dig som vill testa dig på tjänsten innan du investerar alltför mycket i den. 

Vi hoppas verkligen vårt omdöme av BookBeat gör att du vill pröva tjänsten gratis för att se ifall den passar dig.

Inlägg senast uppdaterat: 17 oktober, 2021