3 av Doris Lessings böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Doris May Lessing, född Tayler den 22 oktober 1919 i Kermanshah i Iran, död 17 november 2013 i London, var en brittisk författare, ansedd som en av 1900-talets frÀmsta. Det hÀr Àr vÄr lista över 3 av Doris Lessings böcker vi anser att alla behöver lÀsa.

1. Den femte sanningen

Nobelpriset 2007 Den femte sanningen handlar om en ung kvinna, författarinnan Anna Wulf, som efter ett kraschat Àktenskap valt att leva ensam. Hon har skrivkramp och kan inte fullfölja sin roman som ska handla om fria kvinnor. I stÀllet reflekterar hon över sitt eget liv i fyra olika anteckningsböcker en gul, en röd, en svart och en blÄ.

Böckerna tar i tur och ordning upp hennes yrkesliv, hennes politiska liv, hennes kÀrleksliv och hennes vardagsliv. NÀr Anna förÀlskar sig i en amerikansk författare pÄ flykt frÄn McCarthy-förföljelserna faller hennes vÀrld i bitar. Samtidigt försöker hon i den femte, gyllene dagboken, föra samman tankarna frÄn de fyra första minnesböckerna.

Den femte sanningen innebar Doris Lessings definitiva genombrott och Àr kanske den mest ambitiösa romanen. Ett mÀsterverk i sitt sÀtt att skildra vad det Àr att vara kvinna och portrÀttera vÄr tids livsfrÄgor.

2. Det femte barnet

Harriet och David Lovatt lever i en idyll. Harriet föder barn efter barn och deras stora viktorianska hus genljuder av skratt, doftar av hembakat bröd och Ă€r fyllt av liv och glada barnröster. SĂ„ vĂ€ntar Harriet deras femte barn. Det Ă€r inget lyckligt havandeskap som de fyra tidigare. Och det Ă€r en mörk, ödesdiger kraft som kommer in i familjen nĂ€r Ben föds. FrĂ„n det ögonblicket kan allt hĂ€nda och det som hĂ€nder innebĂ€r oerhörda förĂ€ndringar för dem alla. ‘

‘Doris Lessings roman Ă€r blygsam till omfĂ„nget – bara 150 sidor – Ă€ndĂ„ enligt min mening en av de litterĂ€rt tyngst vĂ€gande i hennes produktion. Det femte barnet Ă€r en kuslig, mĂ„ngtydig berĂ€ttelse med sagans skenbara enkelhet… en nutidsmyt av det smĂ€rtsamma slaget.”
Margareta Norlin i Aftonbladet

”Tydligare Ă€n nĂ„gonsin förenar Doris Lessing sina stilarter till ett svĂ„rmodigt, rasande och ironiskt memento över vĂ„r mĂ€nskliga hybris att vilja ha allt och dĂ€rtill anse oss ha rĂ€tt till det, samtidigt som hon ger drömmarna sitt kĂ€rleksfulla erkĂ€nnande.”
Lisbeth Larsson i Expressen

3. Om katter

Doris Lessings lÄnga kÀrleksfulla förhÄllande till katter började redan nÀr hon som liten blev bekant med de skygga, halvvilda varelser som strök omkring pÄ farmen i Afrika, dÀr hon tillbringade sin barndom.

Fascinationen inför dessa vackra, sjÀlvstÀndiga varelser bara vÀxte med Ären, och mÄnga Àr de katter som hon har delat hem och liv med. KÀrleksfullt men osentimentalt och skarpögt har hon iakttagit dem i samspel med varandra och med mÀnniskor, och som skildrare av katter och deras vÀsen Àr hon oövertrÀffad.

I Om katter finns Doris Lessings berÀttelser om sina mest Àlskade katter samlade. Den bestÄr av Katter, som kom pÄ svenska första gÄngen 1968 och bland annat innehÄller skildringen av katterna pÄ den afrikanska farmen och den klassiska historien om maktkampen mellan de bÄda utsökt vackra honkatterna GrÄ katten och Svarta katten, Rufus, berÀttelsen om en okuvlig katt, utgiven i Sverige till Doris Lessings 70-Ärsdag, och El Magnifico, som handlar om hennes senaste och kanske mest Àlskade katt.

Doris Lessings iakttagelser av katternas beteende, hennes försök att tyda deras signaler till varandra Àr mÀsterliga.

Bara en skarp psykolog, trÀnad pÄ det mÀnskliga, kan studera ett djur med sÄ intressant resultat. Som kattskildrare har författarinnan en fördel som inte alla hennes medskribenter har: hon sentimentaliserar inte, skrev Ruth Halldén i DN om första utgÄvan av Katter.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!