3 av Doris Lessings böcker du måste läsa

Doris May Lessing, född Tayler den 22 oktober 1919 i Kermanshah i Iran, död 17 november 2013 i London, var en brittisk författare, ansedd som en av 1900-talets främsta. Det här är vår lista över 3 av Doris Lessings böcker vi anser att alla behöver läsa.

1. Den femte sanningen

Nobelpriset 2007 Den femte sanningen handlar om en ung kvinna, författarinnan Anna Wulf, som efter ett kraschat äktenskap valt att leva ensam. Hon har skrivkramp och kan inte fullfölja sin roman som ska handla om fria kvinnor. I stället reflekterar hon över sitt eget liv i fyra olika anteckningsböcker en gul, en röd, en svart och en blå.

Böckerna tar i tur och ordning upp hennes yrkesliv, hennes politiska liv, hennes kärleksliv och hennes vardagsliv. När Anna förälskar sig i en amerikansk författare på flykt från McCarthy-förföljelserna faller hennes värld i bitar. Samtidigt försöker hon i den femte, gyllene dagboken, föra samman tankarna från de fyra första minnesböckerna.

Den femte sanningen innebar Doris Lessings definitiva genombrott och är kanske den mest ambitiösa romanen. Ett mästerverk i sitt sätt att skildra vad det är att vara kvinna och porträttera vår tids livsfrågor.

2. Det femte barnet

Harriet och David Lovatt lever i en idyll. Harriet föder barn efter barn och deras stora viktorianska hus genljuder av skratt, doftar av hembakat bröd och är fyllt av liv och glada barnröster. Så väntar Harriet deras femte barn. Det är inget lyckligt havandeskap som de fyra tidigare. Och det är en mörk, ödesdiger kraft som kommer in i familjen när Ben föds. Från det ögonblicket kan allt hända och det som händer innebär oerhörda förändringar för dem alla. ’

’Doris Lessings roman är blygsam till omfånget – bara 150 sidor – ändå enligt min mening en av de litterärt tyngst vägande i hennes produktion. Det femte barnet är en kuslig, mångtydig berättelse med sagans skenbara enkelhet… en nutidsmyt av det smärtsamma slaget.”
Margareta Norlin i Aftonbladet

”Tydligare än någonsin förenar Doris Lessing sina stilarter till ett svårmodigt, rasande och ironiskt memento över vår mänskliga hybris att vilja ha allt och därtill anse oss ha rätt till det, samtidigt som hon ger drömmarna sitt kärleksfulla erkännande.”
Lisbeth Larsson i Expressen

3. Om katter

Doris Lessings långa kärleksfulla förhållande till katter började redan när hon som liten blev bekant med de skygga, halvvilda varelser som strök omkring på farmen i Afrika, där hon tillbringade sin barndom.

Se även  3 böcker av Gerdi Antti du måste läsa

Fascinationen inför dessa vackra, självständiga varelser bara växte med åren, och många är de katter som hon har delat hem och liv med. Kärleksfullt men osentimentalt och skarpögt har hon iakttagit dem i samspel med varandra och med människor, och som skildrare av katter och deras väsen är hon oöverträffad.

I Om katter finns Doris Lessings berättelser om sina mest älskade katter samlade. Den består av Katter, som kom på svenska första gången 1968 och bland annat innehåller skildringen av katterna på den afrikanska farmen och den klassiska historien om maktkampen mellan de båda utsökt vackra honkatterna Grå katten och Svarta katten, Rufus, berättelsen om en okuvlig katt, utgiven i Sverige till Doris Lessings 70-årsdag, och El Magnifico, som handlar om hennes senaste och kanske mest älskade katt.

Doris Lessings iakttagelser av katternas beteende, hennes försök att tyda deras signaler till varandra är mästerliga.

Bara en skarp psykolog, tränad på det mänskliga, kan studera ett djur med så intressant resultat. Som kattskildrare har författarinnan en fördel som inte alla hennes medskribenter har: hon sentimentaliserar inte, skrev Ruth Halldén i DN om första utgåvan av Katter.

Se även  3 böcker av Julia Quinn du måste läsa

Vem var Doris Lessing?

Doris Lessing föddes den 22 oktober 1919 i en brittisk familj som Doris May Taylor i Kermanshah, Persien (numera Iran). Hennes far, kapten Alfred Tayler, tidigare en arméman, var kontorist i en bank (Imperial Bank of Persia) medan hennes mor, Emily Maude Tayler, var en sköterska. Familjen flyttade till Zimbabwe i hopp om att öka sin inkomst genom majsodling. Men tyvärr skördade detta inga fördelar för Taylors.

Doris Lessings mamma var en strikt kvinna och i väntan på att få uppfostra en prim och ordentlig dotter, upprätthöll hon många regler och förordningar i huset. Lessing skickades till en klosterskola och senare till en gymnasieskola för flickor i huvudstaden Salisbury. Lessing hoppade dock av skolan vid tretton års ålder och började därefter självutbilda sig. Hon lämnade sitt hem två år senare i hopp om ett självständigt liv borta från sin mammas stränga grundsats. Hon anställde som barnskötare där hon engagerade sig i att läsa olika ämnen som politik och sociologi. Senare flyttade hon till Salisbury och började arbeta som telefonist. Det var då hon träffade och gifte sig med sin första make, Frank Wisdom som hon också fick två barn med. Hon hade börjat skriva vid det här laget; en passion som snart skulle bli hennes livslånga karriär.

Efter sin skilsmässa 1943 gick Lessing med i en kommunistisk bokklubb som heter ”Left Book Club”. Gottfried Lessing var en huvudmedlem i denna grupp som Lessing gifte sig med senare. De fick en son, Peter, som blev kvar hos Lessing efter hennes andra skilsmässa 1949. Hon flyttade till London där hon började sin professionella karriär och publicerade sin första roman ”Gräset sjunger”. Även om ett mer anmärkningsvärt verk av Lessing publicerades 1962 i hennes roman ”The Golden Notebook”. Hon skrev också två romaner med pseudonymen ”Jane Somers”. Hennes syfte var att avslöja de svårigheter som nya författare möter i deras ansträngningar att få sina verk tryckta. ’The Diary of a Good Neighbor’ och ’If the Old Could’ publicerades så småningom i England och USA 1983 och 1984. De följande åren sågs också några bra romaner av Lessing som ’The Good Terrorist’ (1985), ’Under my Skin’ (1994), ’Walking in the Shade’ (1997) och ’The Sweetest Dream’ (2001).

Se även  Vilhelm Mobergs 5 bästa böcker du måste läsa

Lessings böcker var huvudsakligen fiktiva och kan delas in i tre olika teman; Det kommunistiska temat som varade från 1944 till 1956. Det psykologiska temat startade från 1956 till 1969 och sedan sufismen, som hon introducerades för av ’Idries Shah’, som var en god vän och lärare.

Doris Lessing har vunnit över femton priser för sitt bidrag till den engelska litteraturen. Dessa inkluderar Somerset Maugham Award (1954), Los Angeles Times Book Prize (1995), Order of the Companions of Honor (1999), David Cohen Prize (2001), ST Dupont Golden PEN Award (2002) och den mest hedervärda ”Nobelpriset” 2007. Hon fick också en hedersexamen från Harvard University 1995. Hennes senaste bok heter ”Alfred and Family”. Lessing har meddelat att den här boken är hennes sista och sista verk.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇