7 böcker för att lära sig programmera Javascript 2021

Javascript är ett av världens bästa programmeringsspråk att lära sig just nu. Med Javascript som grund kan du gå hur lång som helst som programmerare. Det vet du säkert redan.

Jag som skriver det här inlägget kan skriva skript i HTML & CSS samt programmera vissa grundläggande funktioner med hjälp av Javascript. Tack vare min kunskap om Javascript har det inte alls varit svårt att ta till sig andra programmeringsspråk som exempelvis PHP eller Python.

Även ramverk för Javascript likt Node.js eller Express.js blir förstås betydligt enklare att förstå sig på och bli bekväm i när man har en gedigen grund inom Javascript i sitt baggage. Jag har därför tagit mig tiden att sammanställa vad jag anser vara de 5 bästa böckerna om Javascript just nu.

Jag hoppas du hittar en ny och utmanande bok om Javascript att bläddra i.

1. JavaScript and JQuery av Jon Duckett (2014)

Det här är en av mina absoluta favoritböcker för att lära sig Javascript enkelt.

Är det här ens något som är möjligt undrar förstås du. Mitt svar är ett enkelt ja.

I boken Javascript and JQuery har författaren Jon Duckett nämligen tagit en visuell approach till att lära ut JavaScript, varför den här boken är placerad högt bland mina favoriter.

Det här är det närmsta du kommer ett interaktivt spel i din webbläsare för att lära dig mer JavaScript — fast i statiskt format.

Jag kan inte rekommendera den tillräckligt. Boken är verkligen unik i det avseendet.

Sammanfattning: En bok om JavaScript som tar en visuell approach till att lära ut programmeringsspråket.

2. Javascript For Kids av Nick Morgan (2014)

Det här är också en bok som platsar högt i min lista över de bästa böckerna om JavaScript då den lyckas lära ut något så abstrakt som ett programmeringsspråk till något så outvecklat som ett litet barn.

Se även  2 grymma böcker om speldesign du måste läsa

Det här är en bok som är tänkt lära ut Javascript till barn från 10 år och uppåt, varför den även passar väldigt bra för deras föräldrar i sin tur.

Även den här boken tar en unik approach när det kommer till att lära ut programmeringsspråket.

JavaScript för barn är trots allt titeln på boken, varför den onekligen kommit att bli stor bland människor som försökt lära sig Javascript genom åren.

Det finns väldigt många vuxna som lärt sig Javascript via den här boken men inte vill erkänna det.

Sammanfattning: Det här är en bok som lär dig Javascript på det lättaste sättet möjligt. Boken är dessutom väldigt lättläst och genuint skoj att bläddra igenom. Ett inte allt för tungt sätt att börja bekanta sig med programmeringsspråket utan att det känns allt för stort.

3. JavaScript – The Definitive Guide, 7e av David Flanagan (2020)

Det här är en bok som har en given plats i den här listan.

De senaste 25 åren har den här bästsäljaren varit go-to boken för människor som velat lära sig Javascript.

Det bästa av allt är att den nästan årligen får uppdateringar och nya element tillagda varför jag starkt rekommenderar att man inte bara köper den här boken en gång, utan även gärna i framtiden för att säkra att man lär sig Javascript på rätt sätt.

Versionen av boken som släpptes år 2020 är fylld med den senaste informationen kring programmeringsspråket Javascript och därmed anpassad till nuet.

Sammanfattning: Faktumet att den här boken har varit en bästsäljare i över 25 år vad gäller människor som försökt lära sig Javascript är fantastiskt. Jag har inte svårt att förstå varför. Den är verkligen så bra.

4. Functional JavaScript av Michael Fogus (2013)

Den här boken har länge trotts vara den ideala introduktionen till Javascript ifall man redan är en programmerare.

Detta då den trycker väldigt mycket på att lära ut hur man programmerar i Javascript utan att nyttja sig av klasser vilket många programmerare är vana vid som exempelvis kommer från programmeringsspråket Java.

Se även  Lär dig programmera i Python: 3 bästa böckerna på svenska

Det här är alltså inte en bok för nybörjare med andra ord, den kräver att du redan har rätt bra koll på programmering i allmänhet.

Sammanfattning: Perfekt bok om Javascript för dig som redan är en programmerare och kan koda flytande i andra programmeringsspråk.

5. JavaScript: The Good Parts av Douglas Crockford (2008)

Många programmeringsspråk består av både positiva och negativa delar. Tyvärr är Javascript ett av språken som kanske är mest stökigt och har minst fokus på korrekt syntax för att det faktiskt ska gå att köra koden.

För dig som inte visste det så utvecklades programmeringsspråket Javascript och lanserades innan det var helt klart, varför det fortfarande hade många buggar.

Douglas Crackford anses vara en av världens främsta experter inom just Javascript, varför du bör ta allt som skrivs i den här boken på blodigt allvar. Boken är menad att lära dig vad i Javascript som är dåligt och även att tvinga dig att lära bort vad som är dåligt som du kanske redan lärt dig.

Sammanfattning: En grym bok skriven av en av världens främsta experter inom ämnet.

6. Programmering 1 JavaScript av Mikael Tylmad och Pontus Walck (2018)

Det här är en bok som är menad att användas i skolan bland elever som lär sig Javascript i gymnasiet, varför jag anser den vara perfekt för någon som är ny till Javascript och är på jakt efter ett bra verktyg för att lära sig mer om programmeringsspråket.

Sett till att den här boken är menad att användas av gymnasister så leder till att den är skriven på ett sätt som uppfattas som lätt av de flesta läsarna.

Det jag gillar allra mest med boken är faktumet att den gör det lätt att lära sig Javascript, bokstavligen talat.

Sammanfattning: En bok om Javascript menad att användas av gymnasister. Perfekt för hemmastudier.

7. Eloquent Javascript, 3rd Edition av Marijn Haverbeke (2018)

En klassiker bland alla programmerare som försökt lära sig Javascript genom åren. En bästsäljare i uppdaterad form för att även täcka all den nya magin som tillkommit Javascript senaste åren.

Javascript är trots allt grunden för alla av världens mest moderna webbapplikationer, varför det kommit att bli ett av världens mest använda programmeringsspråk. Inte så konstigt, med andra ord.

Se även  5 bästa böckerna för att lära sig webbdesign (HTML och CSS) 2021

Det här är den tredje upplagan av boken som varit populär ända sen tidigt 90-tal.

Det positiva med den här upplagan av boken är att den även går in på hur man kan nyttja sig av Node.js i syfte att bygga mer avancerade applikationer på webben.

Sammanfattning: En bok som aldrig slutar vara relevant. Jag kan inte rekommendera den tillräckligt för någon som är på jakt efter att lära sig mer om Javascript med hjälp av böcker.

Varför läsa böcker om Javascript?

Böcker är i vanlig ordning ett av de absolut bästa sätten att lära sig nya saker på. Javascript är inget undantag.

När det kommer till just programmeringsspråk så finns det otaliga mängder spel och program som låter dig öva in dina programmeringskunskaper på ett interaktivt sätt. Nackdelen med dessa är att de oftast fokuserar på praktiken i mitt tycke och nästan ingenting alls på teorin bakom varför man gör som man gör.

Det kan därför vara en bra idé att komplettera med en bok om Javascript i mitt tycke.

Sammanfattning

Jag tycker alla som intresserar sig för Javascript bör överväga att köpa en bok för att fördjupa sig i ämnet ytterligare. Det är det enskilt bästa sättet att öka sin kunskapsnivå om programmeringsspråket på ett bekvämt sätt i mitt tycke. Att läsa text på en ljus skärm är ingen höjdare i längden enligt de allra flesta.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇