7 böcker för att lÀra sig programmera Javascript 2021

BerĂ€knad lĂ€stid: 10 minuter ⏳

Javascript Àr ett av vÀrldens bÀsta programmeringssprÄk att lÀra sig just nu. Med Javascript som grund kan du gÄ hur lÄng som helst som programmerare. Det vet du sÀkert redan.

Jag som skriver det hÀr inlÀgget kan skriva skript i HTML & CSS samt programmera vissa grundlÀggande funktioner med hjÀlp av Javascript. Tack vare min kunskap om Javascript har det inte alls varit svÄrt att ta till sig andra programmeringssprÄk som exempelvis PHP eller Python.

Även ramverk för Javascript likt Node.js eller Express.js blir förstĂ„s betydligt enklare att förstĂ„ sig pĂ„ och bli bekvĂ€m i nĂ€r man har en gedigen grund inom Javascript i sitt baggage. Jag har dĂ€rför tagit mig tiden att sammanstĂ€lla vad jag anser vara de 5 bĂ€sta böckerna om Javascript just nu.

Jag hoppas du hittar en ny och utmanande bok om Javascript att blÀddra i.

1. JavaScript and JQuery av Jon Duckett (2014)

Det hÀr Àr en av mina absoluta favoritböcker för att lÀra sig Javascript enkelt.

Är det hĂ€r ens nĂ„got som Ă€r möjligt undrar förstĂ„s du. Mitt svar Ă€r ett enkelt ja.

I boken Javascript and JQuery har författaren Jon Duckett nÀmligen tagit en visuell approach till att lÀra ut JavaScript, varför den hÀr boken Àr placerad högt bland mina favoriter.

Det hĂ€r Ă€r det nĂ€rmsta du kommer ett interaktivt spel i din webblĂ€sare för att lĂ€ra dig mer JavaScript — fast i statiskt format.

Jag kan inte rekommendera den tillrÀckligt. Boken Àr verkligen unik i det avseendet.

Sammanfattning: En bok om JavaScript som tar en visuell approach till att lÀra ut programmeringssprÄket.

2. Javascript For Kids av Nick Morgan (2014)

Det hÀr Àr ocksÄ en bok som platsar högt i min lista över de bÀsta böckerna om JavaScript dÄ den lyckas lÀra ut nÄgot sÄ abstrakt som ett programmeringssprÄk till nÄgot sÄ outvecklat som ett litet barn.

Det hÀr Àr en bok som Àr tÀnkt lÀra ut Javascript till barn frÄn 10 Är och uppÄt, varför den Àven passar vÀldigt bra för deras förÀldrar i sin tur.

Även den hĂ€r boken tar en unik approach nĂ€r det kommer till att lĂ€ra ut programmeringssprĂ„ket.

JavaScript för barn Àr trots allt titeln pÄ boken, varför den onekligen kommit att bli stor bland mÀnniskor som försökt lÀra sig Javascript genom Ären.

Det finns vÀldigt mÄnga vuxna som lÀrt sig Javascript via den hÀr boken men inte vill erkÀnna det.

Sammanfattning: Det hÀr Àr en bok som lÀr dig Javascript pÄ det lÀttaste sÀttet möjligt. Boken Àr dessutom vÀldigt lÀttlÀst och genuint skoj att blÀddra igenom. Ett inte allt för tungt sÀtt att börja bekanta sig med programmeringssprÄket utan att det kÀnns allt för stort.

3. JavaScript – The Definitive Guide, 7e av David Flanagan (2020)

Det hÀr Àr en bok som har en given plats i den hÀr listan.

De senaste 25 Ären har den hÀr bÀstsÀljaren varit go-to boken för mÀnniskor som velat lÀra sig Javascript.

Det bÀsta av allt Àr att den nÀstan Ärligen fÄr uppdateringar och nya element tillagda varför jag starkt rekommenderar att man inte bara köper den hÀr boken en gÄng, utan Àven gÀrna i framtiden för att sÀkra att man lÀr sig Javascript pÄ rÀtt sÀtt.

Versionen av boken som slÀpptes Är 2020 Àr fylld med den senaste informationen kring programmeringssprÄket Javascript och dÀrmed anpassad till nuet.

Sammanfattning: Faktumet att den hÀr boken har varit en bÀstsÀljare i över 25 Är vad gÀller mÀnniskor som försökt lÀra sig Javascript Àr fantastiskt. Jag har inte svÄrt att förstÄ varför. Den Àr verkligen sÄ bra.

4. Functional JavaScript av Michael Fogus (2013)

Den hÀr boken har lÀnge trotts vara den ideala introduktionen till Javascript ifall man redan Àr en programmerare.

Detta dÄ den trycker vÀldigt mycket pÄ att lÀra ut hur man programmerar i Javascript utan att nyttja sig av klasser vilket mÄnga programmerare Àr vana vid som exempelvis kommer frÄn programmeringssprÄket Java.

Det hÀr Àr alltsÄ inte en bok för nybörjare med andra ord, den krÀver att du redan har rÀtt bra koll pÄ programmering i allmÀnhet.

Sammanfattning: Perfekt bok om Javascript för dig som redan Àr en programmerare och kan koda flytande i andra programmeringssprÄk.

5. JavaScript: The Good Parts av Douglas Crockford (2008)

MÄnga programmeringssprÄk bestÄr av bÄde positiva och negativa delar. TyvÀrr Àr Javascript ett av sprÄken som kanske Àr mest stökigt och har minst fokus pÄ korrekt syntax för att det faktiskt ska gÄ att köra koden.

För dig som inte visste det sÄ utvecklades programmeringssprÄket Javascript och lanserades innan det var helt klart, varför det fortfarande hade mÄnga buggar.

Douglas Crackford anses vara en av vÀrldens frÀmsta experter inom just Javascript, varför du bör ta allt som skrivs i den hÀr boken pÄ blodigt allvar. Boken Àr menad att lÀra dig vad i Javascript som Àr dÄligt och Àven att tvinga dig att lÀra bort vad som Àr dÄligt som du kanske redan lÀrt dig.

Sammanfattning: En grym bok skriven av en av vÀrldens frÀmsta experter inom Àmnet.

6. Programmering 1 JavaScript av Mikael Tylmad och Pontus Walck (2018)

Det hÀr Àr en bok som Àr menad att anvÀndas i skolan bland elever som lÀr sig Javascript i gymnasiet, varför jag anser den vara perfekt för nÄgon som Àr ny till Javascript och Àr pÄ jakt efter ett bra verktyg för att lÀra sig mer om programmeringssprÄket.

Sett till att den hÀr boken Àr menad att anvÀndas av gymnasister sÄ leder till att den Àr skriven pÄ ett sÀtt som uppfattas som lÀtt av de flesta lÀsarna.

Det jag gillar allra mest med boken Àr faktumet att den gör det lÀtt att lÀra sig Javascript, bokstavligen talat.

Sammanfattning: En bok om Javascript menad att anvÀndas av gymnasister. Perfekt för hemmastudier.

7. Eloquent Javascript, 3rd Edition av Marijn Haverbeke (2018)

En klassiker bland alla programmerare som försökt lÀra sig Javascript genom Ären. En bÀstsÀljare i uppdaterad form för att Àven tÀcka all den nya magin som tillkommit Javascript senaste Ären.

Javascript Àr trots allt grunden för alla av vÀrldens mest moderna webbapplikationer, varför det kommit att bli ett av vÀrldens mest anvÀnda programmeringssprÄk. Inte sÄ konstigt, med andra ord.

Det hÀr Àr den tredje upplagan av boken som varit populÀr Ànda sen tidigt 90-tal.

Det positiva med den hÀr upplagan av boken Àr att den Àven gÄr in pÄ hur man kan nyttja sig av Node.js i syfte att bygga mer avancerade applikationer pÄ webben.

Sammanfattning: En bok som aldrig slutar vara relevant. Jag kan inte rekommendera den tillrÀckligt för nÄgon som Àr pÄ jakt efter att lÀra sig mer om Javascript med hjÀlp av böcker.

Varför lÀsa böcker om Javascript?

Böcker Àr i vanlig ordning ett av de absolut bÀsta sÀtten att lÀra sig nya saker pÄ. Javascript Àr inget undantag.

NÀr det kommer till just programmeringssprÄk sÄ finns det otaliga mÀngder spel och program som lÄter dig öva in dina programmeringskunskaper pÄ ett interaktivt sÀtt. Nackdelen med dessa Àr att de oftast fokuserar pÄ praktiken i mitt tycke och nÀstan ingenting alls pÄ teorin bakom varför man gör som man gör.

Det kan dÀrför vara en bra idé att komplettera med en bok om Javascript i mitt tycke.

Sammanfattning

Jag tycker alla som intresserar sig för Javascript bör övervÀga att köpa en bok för att fördjupa sig i Àmnet ytterligare. Det Àr det enskilt bÀsta sÀttet att öka sin kunskapsnivÄ om programmeringssprÄket pÄ ett bekvÀmt sÀtt i mitt tycke. Att lÀsa text pÄ en ljus skÀrm Àr ingen höjdare i lÀngden enligt de allra flesta.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!