Lär dig Yoga hemma: 5 bästa böckerna

Intresserad av att lära dig mer om yoga hemifrån? Då har du hamnat helt rätt.

Det här är vår lista över vad vi anser vara de 5 bästa böckerna om yoga.

1. Yogateknik: få ut mer av träningen genom att förstå vad som händer i kroppen (2019)

När yogan fungerar mår du bättre inifrån och ut.

De vetenskapliga bevisen för att yoga och meditation funkar växer stadigt. De senaste åren har det kommit allt fler belägg för att yoga leder till såväl bättre hälsa som inre lugn och lycka. Yogateknik förklarar på vilket sätt yoga och meditation främjar hela din kropp.

Yoga och meditation sänker blodtrycket, minskar inflammation och förebygger åldersrelaterade förändringar i hjärnan. Med texter och anatomiska illustrationer – av såväl hjärnan som resten av kroppen – visar Ann Swanson hur yoga och meditation har en positiv inverkan på elva system i din kropp.

Yogateknik får du nycklarna till hur du utför de klassiska yogapositionerna så att du kan maximera yogans välgörande effekter. Tydliga illustrationer förklarar i detalj vilka muskler och leder som aktiveras i de olika positionerna. Boken passar alla – från nybörjare till instruktörer. Här finns allt du behöver för att finslipa tekniken!

2. Yoga: en källa till harmoni och livsglädje (2014)

Med hjälp av denna bok kan du utöva yoga hemma. Den innehåller ett stort urval andnings- och kroppsövningar samt tips på hur du kan sammanställa personliga träningsprogram. Utför rörelserna i samklang med din andning och dig själv.

Se även  3 böcker om chakran du aldrig läst

Med en sund själ i en sund kropp kan du motverka vardagens stress. Genom avslappnande meditation och rörelser försöker yogan återställa och bibehålla kroppslig och själslig harmoni.

3. Medicinsk yoga: en väg till bättre hälsa (2021)

MEDICINSK YOGA – EN VÄG TILL BÄTTRE HÄLSA ger dig tips påenkla yogarörelser och meditationer som hjälper dig att må bättre.Medicinsk yoga är en träningsform som hjälper oss nutidsmänniskor atthantera vår tids största hälsoproblem: stress, smärta och sömn. Boken beskriverlättfattligt vilka effekter yoga har på kroppen, varför yogan fungerar ochsammanfattar vad forskningen har visat så här långt.Boken kan läsas både av dig som är novis och vill må bättre eller av digsom tränar yoga och vill fördjupa dig i yogans medicinska effekter.

Det är även en utmärkt handbok för dig som är instruktör i medicinsk yoga eller yogalärare och guidar andra till ett friskare liv.Ulrika Berglind är legitimerad sjukgymnast och en av av de mest erfarna inom kundaliniyoga och medicinsk yoga i Sverige. Ulrika har i drygt 20 år lett yogapass samt utbildat hundratals lärare och instruktörer i både kundaliniyoga och medicinsk yoga. Ulrika har även lång erfarenhet som lärare i sjukgymnastik på Linköpings universitet. Ulrikas ledstjärna är att ALLA som vill KAN göra yoga.

4. Yoga för seniorer (2019)

Alla kan yoga!

Se även  Bästa boken om klimakteriet du aldrig läst

Man behöver inte vara vig, stark och ung för att kunna ta del av yogans positiva effekter. I den har boken visas övningar som har anpassats för lite äldre yogautövare. Övningarna förbättrar balans, koordination, hållning, rörlighet och styrka och gör gott för både kropp och själ.

Yoga, meditation och djupavslappning ger ett inre lugn och ökad livsglädje.

5. Vila dig i form med yinyoga (2012)

Föreställ dig att din kropp är smidig, böjlig och stark, att ditt inre är lugnt och i balans och att du är energisk och glad. Bara några få yinyogapass kan göra den skillnaden i ditt liv. Yinyoga är en lätt och vilsam form av yoga. Visserligen beskrivs den som skönt outhärdlig eller outhärdligt skön, men framförallt är den enkel – alla kan yinyoga.

Se även  Bästa KBT-boken du aldrig läst

Min önskan med denna bok är att göra dig vig, lugn och mer energisk. Att du helt enkelt ska komma i god form.

Till min hjälp har jag mina elever och vänner – de har alla tränat yinyoga med mig. Jag hoppas att vi tillsammans ska ge dig inspirationen att pröva själv, hemma, i din egen takt, utan krav. Du behöver inte ens ta på dig särskilda kläder.

Lägg dig i de enkla ställningarna, slappna av och låt livet ha sin gång.

Välkommen till yinyoga.

Om du är intresserad av att gå ner i vikt med yoga har vi tipsat om bra böcker för det också.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇