6 bÀsta böckerna av Jean-Paul Sartre du mÄste lÀsa


BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Född i Paris 1905 var Jean-Paul Sartre, den franska författaren och filosofen, pionjÀren för existentialism och en av 1900-talets mest inflytelserika tÀnkare. Sartres fundering över kritisk teori och litteratur var av vÀrldsomspÀnnande betydelse, och effekterna av hans tÀnkande erkÀndes 1964 nÀr han tilldelades Nobelpriset för litteratur.

Författaren vĂ€grade emellertid denna eftertraktade utmĂ€rkelsen, den första personen som nĂ„gonsin gjorde det, och förklarade sin önskan att inte ”förvandlas till en institution”.

1. La NausĂ©e (Äcklet) (1938)

Sartres första roman, La Nausée, publicerades 1938. Denna bok anses allmÀnt vara den mest autentiska representationen av Sartres existentialistiska tanke. Arbetet handlar om en historikers karaktÀr, orolig för tanken att hans existens betyder absolut ingenting för de flesta situationer och livlösa föremÄl.

La NausĂ©e, eller illamĂ„ende, föreslĂ„r att mĂ€nsklig frihet att agera Ă€r vĂ„r egen förbannelse, eller den sjuka “illamĂ„ende” kĂ€nslan av romanens titel, pĂ„ grund av den desorientering vi kĂ€nner inför det faktum att det inte finns nĂ„gon högre makt, inget ledande syfte till vĂ„r existens.

Vi Àr helt ansvariga för vÄra handlingar, och denna kunskap fyller oss med rÀdsla, representerad genom huvudpersonens spiral ner i existentialistisk Ängest, hopplöshet i tanken pÄ hans existens och nÀstan galenskap. Romanen Àr Sartres mest kÀnda.

2. L’Être et le nĂ©ant (Varat och intet) (1943)

Med betydelsen ”Vara och ingenting”, L’Être et le nĂ©ant Ă€r en uppsats som diskuterar frĂ„gorna och komplexiteten i den mĂ€nskliga existensen. Sartre tog en examen i filosofi, och denna uppsats Ă€r fylld med det djupa metafysiska tĂ€nkandet som fick författaren sitt rykte.

Den hÀr boken slÀpptes 1943 och Àr en introduktion till Sartres tidigaste existentialistiska tÀnkande. Existentialism föreslÄr teorin att det inte finns nÄgon skapare: mÀnniskor har inte utformats med nÄgon specifik natur, dÀrför Àr vi helt ansvariga för vÄra egna handlingar.

L’Être et le nĂ©ant handlar dĂ€rför frĂ€mst om att demonstrera existensen av mĂ€nsklig fri vilja. Personligt ansvar för vĂ„ra handlingar kan förklara varför Sartre ofta valde att trotsa sociala förvĂ€ntningar pĂ„ sin borgerliga uppvĂ€xt och vĂ€grade att följa samhĂ€llets normer.

Detta avslag pÄ överensstÀmmelse för ett mer autentiskt liv Àr ett dominerande tema i hans tidiga arbete, och Sartres anvÀndning av skrivande som en form av motstÄnd mot den nazistiska ockupationen i Frankrike Àr ocksÄ kopplad till detta avslag.

3. Les Mouches (Flugorna) (1943)

Les Mouches skrevs 1943 och Ă€r ett enormt inflytelserikt spel, och Sartres första. Symboliken i Sartres pjĂ€ser Ă„terspeglar hans tĂ€nkande, och Les Mouches, som betyder ‘The Flies’, Ă€r ett utmĂ€rkt exempel pĂ„ detta.


Dramat följer tvÄ huvudpersoner i den antika grekiska mytologin, Electra och Orestes, nÀr de försöker hÀmnas sin far, kung Agamemnon, mördad av sin mor och hennes nya make.

Den viktigaste existentialistiska idén om mÀnsklig frihet kommer starkt igenom i Les Mouches, dÀr Orestes mÄste ta ansvar för sin egen hand i morden i boken.

Skrivet under andra vĂ€rldskriget utforskar detta moraliska och politiska drama tanken pĂ„ vĂ„r egen skuld i de val vi gör. Att avvisa ansvar i pjĂ€sen resulterar i att karaktĂ€rer plĂ„gas av flugor – en symbol för skuld och straff.

4. Les Mains Sales (De smutsiga hÀnderna) (1948)

Detta politiska drama framfördes först 1948. Les Mains Sales, som betyder “Smutsiga hĂ€nder”, diskuterar frĂ„gorna om att vara en politiskt aktiv intellektuell.

HÀndelserna i romanen utlöses av mordet pÄ en politiker och mördarens egen förklaring till varför han begick handlingen. Hugo, en ung kommunist, bestÀmmer sig för att mörda partiledaren nÀr han förrÄder partiets principer och samarbetar med fiendeklasser.

PjĂ€sen utforskar det mĂ€nskliga dilemmaet att offra sin ideologi till förmĂ„n för pragmatism. Hugo accepterar sin mĂ€nskliga frihet att agera som han vill och fĂ„ sina ”hĂ€nder smutsiga” med mordet. PjĂ€sen kallas ofta ”antikommunistisk”.

Sartre var sjĂ€lv marxist men kritiserade Sovjetunionen för sina krĂ€nkningar av de mĂ€nskliga rĂ€ttigheterna. Han hade starka politiska principer och Che Guevara förklarade honom vara ”tidens mest perfekta man” vid mötet.

5. Huit Clos (Inför lyckta dörrar) (1987)

Huit Clos, eller ‘No Exit’, avslutad 1944, Ă€r en annan av Sartres vĂ€rldsberömda pjĂ€ser som illustrerar filosofens teorier i aktion. Helvetet Ă€r pjĂ€sens instĂ€llning, dĂ€r var och en av de tre huvudpersonerna Ă€r fĂ„ngade, Ă€ven om hĂ€r ”helvetet” framstĂ€lls som ett banalt vardagsrum med tre soffor.

NÀr karaktÀrerna försöker urskilja vilka gÀrningar de begÄtt för att förtjÀna sin plats i helvetet blir de varandras torterare och ger sjÀlva sjÀlens plÄga.

PjĂ€sen slutar med det berömda citatet ”fan Ă€r andra mĂ€nniskor”. Helvetet i Sartres spel har ocksĂ„ liknats av mĂ„nga med Paris under nazistiskt styre, och Huit Clos har kallats en social kommentar till situationen vid den tiden.

6. Les Mots (Orden) (1963)

Denna sjÀlvbiografi frÄn 1964 Àr bÄde en cynisk och kvick reflektion över litteraturen och de första Ären av Sartres eget liv. Les Mots undersöker Sartre sjÀlv, och hans utveckling genom existentialistisk Ängest och kÀnslan av hopplöshet av mÀnniskans meningslösa existens till anvÀndning av konst och kreativ aktivitet för att inspirera hopp.

Sartres enkla stil ger en tydlig men vacker lĂ€sning. Sartres egen tolkning av hans tidiga Ă„r representerar hans teori om att vi som mĂ€nniskor lĂ€gger vĂ„r egen betydelse pĂ„ saker och ger dem en “essens”.

Denna bok Àr en perfekt demonstration av utvecklingen av Sartres filosofi och belyser mycket av det tÀnkande och teorier som han pÄverkade sÄ mÄnga med. Denna krigsfÄnge, marxist, filosof, litteraturkritiker och politisk aktivist, har pÄverkat sÄ mÄnga samhÀllssfÀrer, och arvet som lÀmnats av hans böcker fortsÀtter att göra det idag.

Sammanfattning

Det hÀr vÄr lista över vad vi anser vara Jean-Paul Sartres bÀsta böcker.

Vi hoppas du hittar en ny, spÀnnande bok att blÀddra i!


The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!