Emanuel Swedenborgs 3 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Emanuel Swedenborg, född 29 januari 1688 i Sankt Jakobs församling i Stockholm, död 29 mars 1772 i London, var en svensk vetenskapsman, filosof, bibeltolkare, teosof, kristen mystiker och teolog. Swedenborg hade en mÄngsidig karriÀr som uppfinnare och vetenskapsman.

Det hÀr Àr vÄr lista över Emanuel Swedenborgs 3 bÀsta böcker du mÄste lÀsa.

1. En himmelsk lÀra om det Nya Jerusalem

Boken “En Himmelsk LĂ€ra” sammanfattar Swedenborgs teologi, och blir dĂ€rför en utmĂ€rkt introduktion till hans tolkning av kristendomens grundtankar. Swedenborg presenterar ett nytt synsĂ€tt och ett nytt tĂ€nkesĂ€tt. Boken har 23 korta kapitel dĂ€r 23 olika frĂ„gor besvaras.

FrĂ„gor som t.ex. Vem Gud Ă€r? Hur Guds försyn verkar? Vad verklig kĂ€rlek Ă€r och hur mĂ€nniskors pĂ„nyttfödelse – frĂ€lsning sker. Varför frestelser? Vad Ă€r tro?Swedenborg skriver sjĂ€lv i bokens inledning att de presenterade lĂ€rosatserna Ă€r till för en förnyad kyrka.

Att det i Bibeln finns en djupare mening beskriver Swedenborg i alla sina religiösa skrifter. Han förklarar den andliga innebörden bakom bokstavsmeningen i Bibeln. Detta har kallats Swedenborgs korrespondenslÀra.

Eftersom den har blivit uppenbarad för honom frĂ„n himlen kallas den “En Himmelsk LĂ€ra”. Författaren Emanuel Swedenborg 1688 – 1772. Emanuel Swedberg studerade medicin, astronomi, naturvetenskap och matematik vid Uppsala universitet. Han samarbetade med Polhem, gjorde flera mekaniska uppfinningar bl.a. sĂ„dant som kunde anvĂ€ndas i gruvnĂ€ringen. 1716 blev han utnĂ€mnd till assessor vid Bergskollegium.

Han publicerade flera böcker kring teknik och naturvetenskap, och han blev kĂ€nd i den Europeiska vetenskapliga vĂ€rlden. 1719 blev han och hans syskon adlade och tog namnet “Swedenborg”, tidigare Swedberg. 1734 publicerades hans “Principia”, ett praktverk i tre delar om metallurgi.

Han övergick dÀrefter att studera anatomi och fysiologi i ett försök att finna sjÀlens placering i kroppen. Vid mitten av 1740-talet tog Swedenborgs liv en annan vÀndning. Fram till nu hade han sysslat med naturvetenskap, men nu började han en inre resa.

Swedenborg blev övertygad om att Gud ville anvÀnda honom för att förklara Bibelns texter och göra dem meningsfullare för nutidens mÀnniskor. Resten av sitt liv Àgnade Swedenborg Ät att fullfölja denna kallelse.

2. Om den yttersta domen och det förstörda Babylonien

“Den yttersta domen” Ă€r hos Swedenborg inte förbunden med den jordiska mĂ€nsklighetens sista tid eller Guds Ă„tertagande av sin skapelse. Den innebĂ€r istĂ€llet ett renande och fullkomnande av hela den mĂ€nniskovĂ€rld som andligen gĂ„tt över till den andra sidan genom den övergĂ„ng till en helt andlig tillvaro som kallas vĂ„r död.

VĂ„r inre kĂ€rlek leder oss dĂ„ alltid i nĂ„gon riktning, bĂ€ttre eller sĂ€mre, men vi mĂ„ste samtidigt i inre frihet tagas in i nya sociala sammanhang. Swedenborg betonar hur negativa andliga faktorer hĂ€mmat gĂ„ngna tiders fria tĂ€nkande, men att gudomliga ingripanden, “yttersta domar”, renat och frigjort den stelnande och bundna atmosfĂ€ren, den i gamla hjulspĂ„r hĂ€mmade sociala ordningen och spontanakommunikationen mĂ€nniskor emellan.

En “yttersta dom” knuten till Ă„ret 1757 sĂ€gs ha öppnat vĂ€gen för himmelsk uppenbarelse, för en ny kultur, en ny social ordning och en ny öppenhet för ny inre vĂ€gledning i kĂ€rlek och samarbete, för en ny församling, en ny vĂ€rldsordning, dock med allas levande valfrihet och allt djupare insikt om vĂ€rldarnas sammanhang.

3. Den heliga skrift

I alla av Emanuel Swedenborg skrivna religiösa skrifterna finns dels en tanke pÄ en gudomligt given uruppenbarelse, dels en syn pÄ alla sant heliga skrifter som andligt förebildande, dÀr den av ena skriftens symbolvÀrld tolkar den andras, dock inte utan den enskilda mÀnniskans inre ljus och andliga upplysning. Swedenborg hÀvdar att en »lÀra om den heliga skriften« Àr grundlÀggande för all religion.

Den bygger dÄ pÄ en djupare tolkning av det förebildande sprÄk som alla de som uppenbarade hÀvdade skrifterna i Bibeln och alla de i urtidens vishet sedda andliga sanningarna lÀr oss. De hÀr publicerade verken trycktes för första gÄngen i Amsterdam 1763.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!