Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

Lär dig spela schack: 6 bästa böckerna för ändamålet

Beräknad lästid: 6 minuter ⏳

Det finns en serie böcker om att lära sig spela schack på svenska som är mycket bättre än en stor mängd litteratur som finns tillgänglig på engelska i vårt tycke.

Det här är de 6 bästa böckerna för att lära sig spela schack.

1. Lär dig schack: Steg 1 (2014)

I Steg 1 lär du dig schack från grunden enligt Stegmetodens pedagogiska upplägg. Brädets olika delar, pjäsernas förflyttning, hur man vinner material och mattsättning är några av de delar som ingår i denna första del.Passar utmärkt för det första året som schack-elev!

Stegmetoden har utvecklats av Rob Brunia och Cor van Wijgerden. Metoden fungerar utmärkt att använda för privatstudier, för både barn och vuxna. Varje kapitel i arbetsboken inleds med en faktatext och följs av uppgifter som ska lösas.

Videoinstruktioner till läroboken finns på Youtube.

Mer information om Stegmetoden hittar du på www.stegforsteg.eu

2. Lär dig schack: Steg 2 (2014)

Efter att ha lärt dig spelets regler och de grundläggande färdigheterna i Steg 1 introduceras nu taktiska principer och positionellt spel.

Du lär dig angreppsteknik och hur du vinner material på olika sätt. På den här nivån avgörs alla partier genom taktik, så det är viktigt att lägga ner mycket tid på just detta.

Måltavlor, ett oerhört effektivt träningskapitel med damgafflar som höjer den taktiska träffsäkerheten, andra taktiska idéer samt grundläggande öppningsstrategi är bara några av sakerna studenten får lära sig och träna i Steg 2.

3. Lär dig schack: Steg 3 (2014)

I Steg 3 får du lära sig mer om bondeslutspel samt hur du gör pjäser sämre och stänger in dem. Du får även träna på att tänka flera steg framåt. Du får räkna i huvudet och visualisera nya ställningar på brädet.

4. Lär dig schack: Steg 4 (2016)

I Steg 4 kräver de flesta diagrammen att du tänker tre drag framåt: Vit drar, svart drar, vit drar, svart drar och vit vinner. Således är det klart högre nivå än Steg 3.

Det nya man får lära sig är det förberedande draget. Att angripa omedelbart fungerar sällan därför behövs ett av dessa förberedande drag: Locka, eliminera försvaret, jaga, sikta eller röja.

Den positionella aspekten kommer gradvis ta större plats på den här nivån, och det bästa sättet att introducera detta är genom slutspel. Därför får man även lära sig om olika slutspelsstrategier.

5. Lär dig schack: Steg 5 (2016)

När man nått Steg 5 spelar taktik en något mindre roll, även om det är taktiska moment som avgör de allra flesta partierna. I Steg 5 blir de positionella aspekterna viktigare. Avsnitten om bondestruktur, sjunde raden och öppna linjer ger studenten kunskap som är nödvändig för att genomföra partier på högre nivå.

Att alltid spela efter planer är nödvändigt på Steg 5-nivå och däröver. Därför ägnas mycket utrymme av denna bok till planläggning med fokus på slutspel. Det finns även avsnitt om samarbete och koordination mellan pjäser, övningar för att förstå pjäsers relativa värden samt ett avsnitt om försvar, som i stort sett alla schackstudenter på denna nivå förbiser.

Steg 5 är den ovärderliga fortsättningen på en fantastisk bokserie som tar studenten från nybörjarnivå till tävlingsnivå. Se till att inte fastna på vägen; ta dig till och genom Steg 5. Om du gör det på rätt sätt, och kombinerar träningen med mycket spelande, så kommer du att ha all grundkunskap som krävs för att utmana de bästa!

Mer information om Stegmetoden hittar du på www.stegforsteg.eu.

6. Lär dig schack: Steg 6 (2017)

Med ett gyllene glänsande omslag är Steg 6 den ovärderliga avslutningen på en fantastisk bokserie som tar studenten från nybörjarnivå till tävlingsnivå.

Steg 6 är dubbelt så tjock som de tidigare serien och har fler uppgifter. Se till att inte fastna på vägen; ta dig till och genom Steg 6.

Om du gör det på rätt sätt, och kombinerar träningen med mycket spelande, så kommer du att ha all grundkunskap som krävs för att utmana de bästa!

Mer information om Stegmetoden hittar du på www.stegforsteg.eu.


Vi hoppas böckerna ovan lär dig spela schack. Stort lycka till!

Inlägg senast uppdaterat: 28 augusti, 2021

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Nabil heter jag och är grundaren av 1MiljonBoktips. Jag är, som namnet på sajten avslöjar, helt galen i böcker & ljudböcker! 📚

Jag har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Senaste inläggen av Nabil (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇