5 bÀsta böckerna av Thomas Hardy du mÄste lÀsa


BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Som en av de mest kÀnda poeterna och författarna i engelsk litteraturhistoria Àr Thomas Hardys böcker mÄste lÀsas. Med slÄende sprÄk skapar han oförglömliga karaktÀrer, skildrar vackra landskap och komponerar berÀttelser som lyckas verkligen röra ditt hjÀrta. HÀr utforskar vi nÄgra av hans mest Àlskade och mest kritikerrosade verk.

1. The Mayor of Casterbridge (1886)

“Lycka Ă€r bara en tillfĂ€llig episod i ett allmĂ€nt drama av smĂ€rta.”

Förmodligen Hardys största verk, borgmÀstaren i Casterbridge, Àr den tragiska berÀttelsen om Michael Henchard, en man som stiger till medborgarnas framtrÀdande men hemsöks av sitt förflutna.

I det första kapitlet presenteras en av de mest chockerande hÀndelserna i den viktorianska litteraturen, medan de psykologiska sinnespelen och de dramatiska handlingarna i den hÀr berÀttelsen om huvudpersonens uppgÄng och fall kommer att gripa lÀsarna och lÀmna dem förvirrade av den sista sidan.

Inte en upplyftande historia pÄ nÄgot sÀtt, borgmÀstaren i Casterbridge Àr ÀndÄ ett utmÀrkt exempel pÄ Hardys verk, och Àr en perfekt lÀsning uppkrupen pÄ din soffa med en kopp varm kakao en kall vinterdag.

2. Far from the Madding Crowd (1874)

“KĂ€rlek Ă€r en möjlig styrka i en verklig svaghet.”

BorgmÀstaren i Casterbridge kan vara Hardys bÀsta roman, men lÄngt ifrÄn Madding Crowd Àr utan tvekan den mest kÀnda. StÄr det inte pÄ varje obligatorisk lÀslista i gymnasiet? Har det inte nyligen förvandlats till en film med den mest flammande flamlÀndska skÄdespelaren för tillfÀllet?

ÄndĂ„ Ă€r det den charmiga och övertygande kvinnliga huvudpersonen som har gjort boken sĂ„ kĂ€nd som den Ă€r. Den unga, vackra och envisa Bathsheba Everdene Ă€r romantiskt involverad i tre vĂ€ldigt olika mĂ€n, vilket naturligtvis leder till mycket drama, konflikt och hjĂ€rtvĂ€rk mot bakgrund av den vackra engelska landsbygden.

Boken har ofta erkÀnts som en proto-feministisk text, med otaliga lÀsare som ser upp till Bathsebas djÀrva försök att bryta sig loss frÄn samhÀllets förvÀntningar.

3. Tess of the d’Urbervilles (1891)

“En stark kvinna som hĂ€nsynslöst kastar bort sin styrka, hon Ă€r vĂ€rre Ă€n en svag kvinna som aldrig har haft nĂ„gon styrka att kasta bort.”


NĂ€r den fattiga familjen av 16-Ă„riga Tess Durbeyfields fĂ„r veta att de Ă€r linjĂ€ra Ă€ttlingar till de rika d’Urbervilles skickar de sin dotter för att möta dem. Deras son Alecs obehagliga uppmĂ€rksamhet för Tess vĂ€cker omedelbart en nervös och oroande kĂ€nsla hos lĂ€saren och Ă€r en dyster förskingring för de efterföljande hĂ€ndelserna som utvecklas genom hela boken.

Precis som Bathsheba Everdene Àr Tess en av de ledande kvinnliga karaktÀrerna i 1800-talets litteratur och kommer att stjÀla lÀsarens hjÀrta. Genom henne utforskar Hardy svÄra frÄgor om sexualitet, social moral och de negativa effekterna av modernisering.

4. The Return of the Native (1878)

“Varför Ă€r det sĂ„ att en kvinna kan se pĂ„ avstĂ„nd vad en man inte kan se nĂ€ra?”

Den mest hÄrda av alla, den hÀr romanen Àr inte för nybörjare. TÄlamod krÀvs, men den beslutsamma lÀsaren kommer att belönas. The Return of the Native lÀmnar inte utrymme för att motstÄ Hardys karakteristiska osannolika tillfÀlligheter och dramatiska ironier.

Den tragiska kÀrlekshistorien mellan hans fem huvudpersoner verkar till en början bara vara melodramatisk, men det finns djupa psykologiska krafter under. Ett förvÄnansvÀrt modernt arbete, The Return of the Native Àr byggt kring teman om sexuell lust, och var dÀrmed ett otroligt kontroversiellt arbete nÀr det först dök upp.

5. Jude the Obscure (1895)

“Men hans drömmar var lika gigantiska som hans omgivning var liten.”

Trött pÄ den negativa kritiken och det förolÀmpande svaret efter publiceringen av Jude the Obscure, övergav Hardy att skriva romaner och Àgde sig Ät poesi resten av sitt liv. I den hÀr boken hade författaren vÄgat skriva mer uppriktigt Àn nÄgonsin, fördömt den existerande sexuella moral och Ätalat institutionerna för Àktenskap, utbildning och religion.

Återigen ett dyster men djupt moraliskt arbete, berĂ€ttar Jude the Obscure historien om stackars stenhuggare Jude Fawley, som desperat lĂ€ngtar efter utbildning och kunskap. Men i Hardys universum Ă€r mĂ€nniskor maktlösa att avvĂ€rja ödet och vĂ€rlden Ă€r en plats för brutal likgiltighet, och till och med Judas sanna kĂ€rlek till sin kusin Sue – den sista och mest extraordinĂ€ra av Hardys hjĂ€ltinnor – kan inte rĂ€dda honom.

En tragedi av ofyllda mÄl och mÀnniskans vÀsentliga ensamhet, Jude the Obscure, kommer att lÀmna lÀsarna tomma, tysta och bedövade.

Sammanfattning

Det hÀr vÄr lista över vad vi anser vara Thomas Hardy bÀsta böcker.

Vi hoppas verkligen du hittar en ny, spÀnnande bok att fastna för! Stort lycka till!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!