5 bästa böckerna av Thomas Hardy du måste läsa

Som en av de mest kända poeterna och författarna i engelsk litteraturhistoria är Thomas Hardys böcker måste läsas. Med slående språk skapar han oförglömliga karaktärer, skildrar vackra landskap och komponerar berättelser som lyckas verkligen röra ditt hjärta. Här utforskar vi några av hans mest älskade och mest kritikerrosade verk.

1. The Mayor of Casterbridge (1886)

”Lycka är bara en tillfällig episod i ett allmänt drama av smärta.”

Förmodligen Hardys största verk, borgmästaren i Casterbridge, är den tragiska berättelsen om Michael Henchard, en man som stiger till medborgarnas framträdande men hemsöks av sitt förflutna.

I det första kapitlet presenteras en av de mest chockerande händelserna i den viktorianska litteraturen, medan de psykologiska sinnespelen och de dramatiska handlingarna i den här berättelsen om huvudpersonens uppgång och fall kommer att gripa läsarna och lämna dem förvirrade av den sista sidan.

Inte en upplyftande historia på något sätt, borgmästaren i Casterbridge är ändå ett utmärkt exempel på Hardys verk, och är en perfekt läsning uppkrupen på din soffa med en kopp varm kakao en kall vinterdag.

2. Far from the Madding Crowd (1874)

”Kärlek är en möjlig styrka i en verklig svaghet.”

Se även  11 ukrainska litterära klassiker du måste läsa

Borgmästaren i Casterbridge kan vara Hardys bästa roman, men långt ifrån Madding Crowd är utan tvekan den mest kända. Står det inte på varje obligatorisk läslista i gymnasiet? Har det inte nyligen förvandlats till en film med den mest flammande flamländska skådespelaren för tillfället?

Ändå är det den charmiga och övertygande kvinnliga huvudpersonen som har gjort boken så känd som den är. Den unga, vackra och envisa Bathsheba Everdene är romantiskt involverad i tre väldigt olika män, vilket naturligtvis leder till mycket drama, konflikt och hjärtvärk mot bakgrund av den vackra engelska landsbygden.

Boken har ofta erkänts som en proto-feministisk text, med otaliga läsare som ser upp till Bathsebas djärva försök att bryta sig loss från samhällets förväntningar.

3. Tess of the d’Urbervilles (1891)

”En stark kvinna som hänsynslöst kastar bort sin styrka, hon är värre än en svag kvinna som aldrig har haft någon styrka att kasta bort.”

När den fattiga familjen av 16-åriga Tess Durbeyfields får veta att de är linjära ättlingar till de rika d’Urbervilles skickar de sin dotter för att möta dem. Deras son Alecs obehagliga uppmärksamhet för Tess väcker omedelbart en nervös och oroande känsla hos läsaren och är en dyster förskingring för de efterföljande händelserna som utvecklas genom hela boken.

Precis som Bathsheba Everdene är Tess en av de ledande kvinnliga karaktärerna i 1800-talets litteratur och kommer att stjäla läsarens hjärta. Genom henne utforskar Hardy svåra frågor om sexualitet, social moral och de negativa effekterna av modernisering.

4. The Return of the Native (1878)

”Varför är det så att en kvinna kan se på avstånd vad en man inte kan se nära?”

Se även  6 bästa böckerna av Mario Vargas Llosa du måste läsa

Den mest hårda av alla, den här romanen är inte för nybörjare. Tålamod krävs, men den beslutsamma läsaren kommer att belönas. The Return of the Native lämnar inte utrymme för att motstå Hardys karakteristiska osannolika tillfälligheter och dramatiska ironier.

Den tragiska kärlekshistorien mellan hans fem huvudpersoner verkar till en början bara vara melodramatisk, men det finns djupa psykologiska krafter under. Ett förvånansvärt modernt arbete, The Return of the Native är byggt kring teman om sexuell lust, och var därmed ett otroligt kontroversiellt arbete när det först dök upp.

5. Jude the Obscure (1895)

”Men hans drömmar var lika gigantiska som hans omgivning var liten.”

Trött på den negativa kritiken och det förolämpande svaret efter publiceringen av Jude the Obscure, övergav Hardy att skriva romaner och ägde sig åt poesi resten av sitt liv. I den här boken hade författaren vågat skriva mer uppriktigt än någonsin, fördömt den existerande sexuella moral och åtalat institutionerna för äktenskap, utbildning och religion.

Se även  5 bästa böckerna om bloggande 2021

Återigen ett dyster men djupt moraliskt arbete, berättar Jude the Obscure historien om stackars stenhuggare Jude Fawley, som desperat längtar efter utbildning och kunskap. Men i Hardys universum är människor maktlösa att avvärja ödet och världen är en plats för brutal likgiltighet, och till och med Judas sanna kärlek till sin kusin Sue – den sista och mest extraordinära av Hardys hjältinnor – kan inte rädda honom.

En tragedi av ofyllda mål och människans väsentliga ensamhet, Jude the Obscure, kommer att lämna läsarna tomma, tysta och bedövade.

Sammanfattning

Det här vår lista över vad vi anser vara Thomas Hardy bästa böcker.

Vi hoppas verkligen du hittar en ny, spännande bok att fastna för! Stort lycka till!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇