20 bästa ledarskapsböckerna 2021

Vissa tror att ledare föds, andra tror ledare skapas.

Jag tror personligen på en blandning av båda två om jag ska vara helt ärlig.

Det är möjligt att man har en mer social personlighet naturligt och därför lämpar sig bra för att leda människor, men det finns alltid mer att lära sig ifall man vill bli den bästa möjliga ledaren.

Jag anser mig vara en grym ledare själv om jag ska vara helt ärlig, och jag attribuerar det till min naturliga personlighetstyp där jag är väldigt social och inte rädd för att säga vad jag tycker.

Böcker ger dig dock möjligheten att ta ditt ledarskap till nästa nivå, och en bok behöver inte kosta skjortan likt en konferens om ledarskap hade gjort. Jag har därför tagit mig friheten att sammanställa vad jag anser vara en topplista över de 10 bästa böckerna om ledarskap just nu.

Vissa av böckerna är rena klassiker och har hängt med ett bra tag, andra är nya och innehåller nya perspektiv på något man försökt klura ut i århundraden.

Innehåll visa

1. Good to Great: Hur vanliga företag tar språnget till mästarklass av Jim Collins (2001)

Jag kan ärligt säga att det här är den enskilt bästa boken om ledarskap som någonsin skrivits. Hur då?

Titta bara på det här YouTube-klippet för att se vad det är Jim försöker förmedla för budskap, och ställ dig själv den ärliga frågan: vilken nivå av ledarskap är det du ligger på just nu?

Tror du dig ha vad som krävs för att ta ditt ledarskap till nästa nivå?

I boken Good to Great får du helt enkelt nya perspektiv på ledarskap och även chansen att rannsaka dig själv som chef — ifall du vågar det.

Du kommer med högsta sannolikhet vara med om minst 10 aha-upplevelser under bokens gång. Det här genuint en av de bästa böckerna om ledarskap som någonsin skrivits. Jag tycker Jim sätter ord på så många bra koncept, men kanske framför allt — att de bästa ledarna är passionerade. Är du passionerad i ditt arbete?

Sammanfattning: En ”bibel” för dig som är chef och vill utveckla både ditt företag och dig själv. Jag rekommenderar boken starkt!

2. The Art of War av Sun Tzu

Det här är definitivt en av världens bästa böcker om lederskap ifall du frågar mig. Kallas även för ”Krigskonsten” på svenska.

Boken skrevs för väldigt många år sedan och var menad att användas av kinesiska generaler i krig. Den är skriven på ett sätt som konstant får dig att vilja lägga ned boken för att smälta vad du precis insett. En fantastisk bok, helt enkelt.

En bok som lär dig att tänka taktiskt som ledare.

Inte för att säga att man alltid behöver tänka med hjärnan, ibland behöver man helt enkelt tänka med hjärtat.

Det här är, uppriktigt sagt, en bok som kan förändra ditt liv fullkomligen — inte bara ditt ledarskap.

Den är så djup och välskriven att orden verkligen ristar fast sig själva i ens näthinna.

Jag kan inte rekommendera den här boken tillräckligt för någon som behöver bli en bättre ledare.

Sammanfattning: Det här är en bok som tveklöst kan ta ditt ledarskap till nästa nivå. Underskatta inte innehållet i den.

3. Start With Why av Simon Sinek (2011)

Det här är en bok som rekommenderats flera gånger på den här webbplatsen tidigare.

Den är helt enkelt så pass bra.

I boken Start With Why av Simon Sinek försöker författaren lära ut vilka olika typer av ledarskap som finns där ute, och vilken som fungerar mest effektivt. Han försöker göra poängen att den högsta formen av ledarskap är den där ledaren är passionerad och där människor mer än gärna följer personen — inga frågor ställda.

Jag kan av erfarenhet säga att det inte finns många chefer jag haft under mitt arbetsliv i Sverige som uppnått den nivån av ledarskap. De allra flesta i chefspositioner är inte menade att vara ledare tror jag. De får många gången jobben på grund av sina kontakter, inte så mycket på grund av deras kompetens i egenskap av ledare.

Sammanfattning: En av världens bästa ledarskapsböcker, utan tvekan. Titta gärna på Simon Sineks YouTube-klipp för att bättre bilda dig en bild av vad det är han försöker framföra för budskap. Här är en annan recension av boken ifall du vill veta mer.

4. First, Break All the Rules: What the World’s Greatest Managers Do Differently (2016)

Det finns en simpel fråga den här boken försöker besvara: vad är det som skiljer de bästa ledarna från alla andra?

Svaret är simpelt — de har en annorlunda bakgrund!

Trots att de har olika bakgrunder finns det oftast en sak de alla har gemensamt — de är villiga att bryta mot alla konventionella regler!

Inte nog med det — boken är baserad på vetenskaplig fakta!

Jag tycker den här boken lär ut något som inte bara är viktigt inom ledarskap men även entreprenörskap och livet i allmänhet — nämligen att man måste bryta mot alla regler och bara göra sitt ibland.

Se även  John Grishams 5 bästa böcker genom tiderna

Sammanfattning: Det här är boken som lär dig bryta regler som ledare, något som är vitalt ifall du vill lyckas.

5. Execution: The Discipline of Getting Things Done av Larry Bossidy och Ram Charan (2002)

Det här är en bok som går in på något som är väldigt, väldigt viktigt viktigt som ledare — nämligen ens förmåga att få saker gjort.

Larry Bossidy, den legendariska VD för Honeywell International, Inc., slår sig samman med konsulten och den produktiva författaren Ram Charan för att förklara hur att få saker gjort – inte strategi, innovation eller något annat – är den viktigaste funktionen för en företagsledare.

I denna affärsbästsäljare undersöker författarna i detalj de tre viktigaste processerna för utförande – människor, strategi och operationer – och visar hur alla tre är sammankopplade. Utförande är den smarta företagsledarens guide för att få saker gjorda.

Sammanfattning: Ledarskap handlar inte bara om att delegera. I den här boken går författarna in på hur viktigt det är att få saker gjort i egenskap av ledare också. Fantastisk litteratur.

6. How to Win Friends & Influence People av Dale Carnegie (1998)

Den här boken är en klassiker, oavsett om du är på jakt efter ledarskapsböcker eller självutveckling.

Denna klassiska självhjälpsbok, som först publicerades 1936, har sålt mer än 15 miljoner exemplar över hela världen. Carnegies råd om övertalning, karriärsutveckling, kommunikation och inflytande är lika viktiga och relevanta idag som när de först publicerades. Uppnå din maximala potential som ledare med How to Win Friends & Influence People.

Det här är boken som lär dig hur du får fler vänner och påverkar människor i sitt beslutsfattande till din fördel.

Den innehåller över 100 konkreta tips för dig som är ledare och behöver få till ett bättre ledarskap.

Sammanfattning: Den här boken kan förändra ditt liv och dina interkationer med andra människor vilket är vitalt som ledare.

7. The 21 Irrefutable Laws of Leadership: Follow Them and People Will Follow You by John C. Maxwell (2007)

Maxwell, den världsberömda ledarskapsexperten, har författat dussintals böcker som behandlar ämnet som har sålts i miljoner exemplar.

I ”The 21 Irrefutable Laws of Leadership” har var och en av lagarna sitt eget kapitel som när de läses, förstås och genomförs hjälper till att vägleda läsarna i rätt riktning, leda människor, motivera och inspirera – allt med det yttersta målet att skapa en ledare som folk vill följa.

Faktumet att författaren tagit sig tiden att skapa ett kapitel per lag tycker jag är fantastiskt. Det gör att man verkligen kan djupduka och lära sig mer om det man tycker är mest intressant av alla lagarna boken innehåller.

Sammanfattning: Det här är en fantastisk bok om ledarskap, skriven av en av världens främsta experter inom ledarskap. Inte konstigt att den blivit en av världens mest sålda böcker inom ledarskap.

8. Tribes: We Need You to Lead Us av Seth Godin (2008)

Medan bästsäljande författare Seth Godin har skapat mer än 15 böcker (Free Prize Inside, Linchpin, Purple Cow), hänvisar vi konsekvent till Tribes som vår favorit. Om du är en ledare som vill mobilisera en publik (tänk anställda, kunder, investerare, läsare) kring en central idé eller vill att de ska ta en viss handling, kommer den här Godin-boken att ge dig knuffen du behöver i rätt riktning.

Seth Godin är en legend — det vet alla som jobbat med försäljning, ledarskap eller marknadsföring i någon form.

Boken Tribes i sin tur — den är legendarisk om ni frågar mig.

I den här boken går Seth Godin ner på de mest primitiva egenskaperna hos oss människor och förklarar vikten av att skapa en stam.

Ja, du läste rätt — en stam. Det är bokstavligen talat vad Seth försöker övertala dig till att skapa.

Det är nämligen då ens ledarskap är som mest effektivt — när någon verkligen vill följa en.

Sammanfattning: En bästsäljare när det kommer till ledarskapsböcker, och en bästsäljare när det kommer till Seth Godins alla böcker.

Sedan boken släpptes i oktober 2015 har ”Extreme Ownership” revolutionerat ledarskapsutvecklingen och satt en ny standard för litteratur inom ämnet. Nödvändig läsning för många av de mest framgångsrika organisationerna och har blivit en integrerad del av de officiella utbildningsprogrammen för ledarskap för många företagsteam och militära enheter.

Extreme Ownership visar hur man använder SEAL-enheter för att utföra de svåraste stridsuppdragen och visar hur man tillämpar dem på vilket lag eller organisation som helst, i vilken ledarskapsmiljö som helst. En övertygande berättelse med kraftfull instruktion och direkt tillämpning, Extreme Ownership utmanar ledare överallt för att uppfylla sitt yttersta syfte: leda och vinna.

Jocko Willink är någon som deltagit i bland annat Joe Rogans podcast de senaste åren, det var nämligen så jag upptäckte honom från första början. I den här boken — som han är mest känd för — visar han verkligen på hur man leder utan att komma med några ursäkter.

Det gäller att äga varje liten millimeter av sitt ledarskap för att inge förtroende för att sedan ha en chans att lyckas, varför Jocko valt namnet ”Extreme Ownership” på boken. Extremt ägande, med andra ord.

Sammanfattning: En fantastisk bok som bokstavligen satt en ny standard för hur ledarskapsböcker bör utformas. Du kommer garanterat lära dig något nytt av att läsa den här boken, även fast den är skriven av någon som tidigare jobbat i militären.

10. The Five Dysfunctions of a Team: A Leadership Fable av Patrick Lencioni (2002)

I ”The Five Dysfunctions of a Team” erbjuder Patrick Lencioni återigen en ledarskapsfabel som är lika fängslande och lärorik som hans första två bästsäljande böcker, ”The Five Temptations of a CEO” och ”The Four Obsessions of an Extraordinary Executive”.

Den här gången använder han sitt skarpa intellekt och berättande kraft till den fascinerande, komplexa världen av ledarskap.

Kathryn Petersen, Decision Techs VD, står inför den ultimata ledarskapskrisen: Att förena ett team i en sådan oordning att det hotar att slå ner hela företaget. Kommer hon att lyckas? Kommer hon att få sparken? Kommer företaget att misslyckas?

Lencionis helt gripande berättelse fungerar som en tidlös påminnelse om att ledarskap kräver lika mycket mod som insikt. Under hela historien avslöjar Lencioni de fem dysfunktionerna som går till hjärtat av varför lag även de bästa ofta kämpar. Han beskriver en kraftfull modell och åtgärder som kan användas för att övervinna dessa vanliga hinder och bygga ett sammanhängande, effektivt team.

Precis som med sina andra böcker har Lencioni skrivit en övertygande fabel med ett kraftfullt men ändå bedrägligt enkelt budskap för alla dem som strävar efter att vara exceptionella lagledare.

Se även  Maria Langs 3 bästa böcker du måste läsa

Sammanfattning: En exceptionell bok om hur det är att vara ledare i en turbulent tid. Baserad på en sann historia.

11. Positive Leadership: Strategies for Extraordinary Performance av Kim Cameron (2008)

Det finns något att säga om att lära sig av andra. En ledare vet att genom att utbilda sig kan större framgång uppnås. Varför skulle du försöka göra något som någon annan gjorde – och misslyckades? Om du inte lär dig om framgångarna och misslyckandena i de omgivande branscherna kan du slösa mycket resurser på att uppnå negativa resultat.

Målet med denna bok är annorlunda. Den syftar till att förklara strategier som kan hjälpa ledare att nå bortom vanlig framgång för att uppnå extraordinär effektivitet, spektakulära resultat och positivt avvikande prestanda. Det gör den genom att förlita sig på validerade resultat från empirisk forskning.

Boken är baserad på analyser av organisationer som har uppnått exceptionella framgångsnivåer. Att noggrant undersöka organisationer som den här boken gjort har hjälpt till att avslöja några atypiska ledarskapsstrategier som möjliggör prestandanivåer som dramatiskt överträffar förväntningarna och når extraordinära nivåer av excellens.

Sammanfattning: En bok, baserad på empirisk data, som hjälper dig bli en bättre ledare. Exemparlisk!

12. The Emperor’s Handbook av Marcus Aurelius (2002)

Ibland kan ett enkelt citat påverka de beslut vi fattar – särskilt när citatet kommer från en av de mäktigaste ledarna och härskarna i hela världen.

Den här boken är fylld med citat som alla ledare anser vara användbara. Att hitta dig själv fokuserad på dem kan också leda till att du blir en bättre ledare. Välj att bära med dig den här boken överallt, förvandla ett kraftfullt citat till ett mantra eller helt enkelt ha den helt enkelt som något slags uppslagsverk att vända dig till när du behöver vägledning.

Marcus Aurelius styrde det romerska riket när det var som störst, ändå förblev han orenad av den oberäkneliga rikedom och absoluta makt som hade skadat många av hans föregångare. Marcus visste hemligheten med hur man ska leva det goda livet mitt i försökta och ofta katastrofala omständigheter, hur man kan hitta lycka och fred när man omges av elände och oro och hur man väljer den hårdare rätten framför den lättare felaktiga utan tydlig hänsyn till en själv — ledarskap.

”The Emperor’s Handbook” erbjuder en levande och fräsch översättning av denna viktiga bit av forntida litteratur.

Sammanfattning: Denna bok väcker Marcus Aurelius ord till liv och visar att hans visdom är lika relevant idag som den var under andra århundradet. Denna bok hör hemma på skrivbordet och i portföljen för varje företagsledare, politisk ledare och militär officer. Det talar till själen hos alla som någonsin har utövat auktoritet eller mött motgångar eller trott på en bättre dag.

13. The 7 Habits of Highly Effective People av Stephen R. Covey (2004)

Kanske en klassisk bok som alla – särskilt de som är i ledarroller – bör läsa.

Som med andra böcker ser vi temat förändring här i Coveys bok. Att skapa vanor som är fördelaktiga för dig när förändring oundvikligen inträffar. Att utveckla vanor som gör att du är redo att möta förändringen och anamma nya möjligheter kan bara komma med övning — något Covey går in på i mer detalj i sin bok.

Sammanfattning: I ”The 7 Habits of Highly Effective People” presenterar författaren Stephen R. Covey ett holistiskt, integrerat, principcentrerat tillvägagångssätt för att lösa personliga och professionella problem.

Med genomträngande insikter och spetsiga anekdoter avslöjar Covey en steg-för-steg-väg för att leva med rättvisa, integritet, service och mänsklig värdighet – principer som ger oss tryggheten att anpassa oss till förändring och visdom och kraft för att dra nytta av möjligheterna den förändringen skapar. En grundläggande bok för ledare världen över av en anledning.

14. Leadership is an Art av Max De Pree (2004)

De Pree’s bok har ofta kallats Bibeln om ledarskap i amerikanska näringslivet — och med goda skäl.

Ledare måste vara snälla och generösa. Ledare som har dessa egenskaper kommer att upptäcka att de kommer att få mer framgång i att driva ett företag framåt än de ledare som tar mer av en aggressiv, diktatorisk strategi. En ganska simpel sak att förstå sig på för vissa, väldigt svår för andra.

Sammanfattning: Pree ser på ledarskap som en slags förvaltning, betonar vikten av att bygga relationer, initiera idéer och skapa ett varaktigt värdesystem inom en organisation. I stället för att fokusera på ”hur” i företagslivet förklarar han ”varför”. Han visar att ledarens första ansvar är att definiera verkligheten och det sista är att säga tack.

Leadership Is an Art erbjuder en beprövad design för att uppnå framgång genom att utveckla den generösa andan inom oss alla. Nu mer än någonsin ger den de insikter och riktlinjer som ledare inom alla områden behöver.

15. It’s Not About the Coffee: Lessons on Putting People First from a Life at Starbucks av Howard Behar (2009)

Starbucks har onekligen uppnått fantastiska saker i kafévärlden världen över, vilket innebär att vi kan lära oss en sak eller två från en av dess bästa chefer. Och om du någonsin har varit i en Starbucks kanske du har märkt hur glada de anställda verkar vara.

Som ledare är det viktigt att komma ihåg att dina anställda är det som får ditt företag att växa. Visst, du leder dem, men du kan inte göra det ensam. Så intressera dig för dem som är på resan till framgång med dig — dina alldeles egna anställda.

Sammanfattning: Howard Behar har under sina många år som seniorchef på Starbucks hjälpt till att etablera Starbucks-kulturen, vilket betonar människor över vinster. Behar visar att om du tänker på din personal som människor (inte arbetskraftskostnader) kommer de att uppnå fantastiska resultat. En fantastisk bok.

16. Leaders Eat Last: Why Some Teams Pull Together and Others Don’t av Simon Sinek (2014)

Kulturen i ditt företag är oerhört viktig om du vill leda det till framgång. När du skapar en plats där anställda vill arbeta – och de vill arbeta tillsammans – kan du växa och uppnå extraordinära resultat oavsett vart i världen du befinner dig.

Ledare måste först vinna medarbetarnas förtroende och sedan arbeta för att få dem att lita på varandra. Denna process kan bli ful och obekväm för alla inblandade.

Sammanfattning: I dag, i många framgångsrika organisationer, skapar stora ledare miljöer där människor naturligt arbetar tillsammans för att göra anmärkningsvärda saker. För många arbetsplatser drivs av cynism, paranoia och egenintresse. Men de bästa främjar förtroende och samarbete eftersom deras ledare bygger det som Sinek kallar en ”Circle of Safety” som skiljer säkerheten i teamet från utmaningarna utanför. Sinek illustrerar sina idéer med fascinerande sanna berättelser som sträcker sig från militär till storföretag, från regering till investmentbank. En bok som innehåller många praktiska exempel, helt enkelt.

Se även  5 bästa böckerna av Arne Dahl du måste läsa

17. The Hard Thing About Hard Things: Building a Business When There are no Easy Answers av Ben Horowitz (2014)

Ledare borde veta att det är svårt att vara ledare. Ingen sa någonsin att det skulle vara lätt. Det kommer att finnas svåra stunder, obekväma stunder, tillfällen då du vill kasta in handduken. Det kommer också att finnas bemyndigande ögonblick och lyckliga ögonblick. Att vara verklig och veta att striderna kommer kommer att hjälpa dig att förbereda dig för att tackla dem när de väl gör det.

Sammanfattning: Medan många pratar om hur bra det är att starta ett företag, är väldigt få ärliga om hur svårt det är att verkligen driva företagen ifråga. Ben Horowitz analyserar de problem som ledare möter varje dag och delar med sig av de insikter han fått när det gäller att utveckla, hantera, sälja, köpa, investera i och övervaka teknikföretag. I egenskap av en livslång rap-fanatiker förstärker han affärslektioner med texter från sina favoritlåtar.

18. Girlboss av Sophia Amoruso (2015)

Vem som helst kan vara ledare.

Låt oss säga det igen – vem som helst kan vara ledare.

Det spelar ingen roll var du kommer ifrån eller hur ditt liv började. Det här är en berättelse om någon som gjorde några dåliga val tidigt i livet och du skulle aldrig ha föreställt dig att det så småningom skulle leda henne till att bli VD.

Om du inte tror att du har vad som krävs eller ens om du är rädd för att bryta mot reglerna, är den här boken något för dig — speciellt i egenskap av kvinna.

Sammanfattning: #GIRLBOSS visar att framgång inte handlar om vart du gick på högskolan eller hur populär du var på gymnasiet. Det handlar om att lita på dina instinkter och följa din tarm; att veta vilka regler som ska följas och vilka att bryta; när du ska knäppas upp och när du ska låta din freak-flagga flyga. En perfekt bok för kvinnliga ledare i mitt tycke.

18. Developing the Leader Within You av John C Maxwell (2005)

Ledare kan lära sig av alla. Låt dig inte luras av den kristna bakgrunden till den här boken. Maxwell har under decennier visat hur produktiv och kraftfull hans ledaregenskaper är.

Ledare tar information när de kan – och när de vet att det är bra. Och en bra ledare vet vilken information man ska ta och hur man använder den till nytta.

Sammanfattning: En bok om ledarskap som John Maxwell har använt som pastor och företagsledare i mer än fyrtio år. Samma principer och metoder är tillgängliga för vardagsledare i varje del av världen. Det är en hög kallelse att leda en grupp – en familj, en kyrka, en ideell verksamhet, ett företag – och de tidlösa principerna i den här boken kommer att medföra en positiv förändring i ditt liv och i livet för dem omkring dig.

19. The Score Takes Care of Itself: My Philosophy of Leadership av Bill Walsh (2010)

Ledare blir uppmärksammade. Och du behöver inte coacha ett NFL-lag för att det ska hända.

Walsh leder 49ers genom några fantastiska omvandlingar medan varje fotbollsfans tittar. När du leder kommer du att bli märkt och du kommer att vända huvuden. Dina beslut kommer inte bara att påverka dina anställda eller ditt team, utan de kan ha en inverkan på alla dessa extra ögonpar.

Sammanfattning: Bill Walsh är en hög figur i NFL:s historia. Hans avancerade ledarskap förvandlade San Francisco 49ers från sportens värsta franchise till en legendarisk dynasti. Under processen förändrade han sättet fotboll spelas. Bill Walsh lärde att kraven på framgångsrikt ledarskap är desamma oavsett om du driver en NFL-franchise, ett fortune 500-företag eller en hårdvaruaffär med 12 anställda. En bok om ledarskap som behandlar ämnet ur många olika perspektiv.

20. Powerful: Building a Culture of Freedom and Responsibility av Patty McCord (2018)

Ledare måste kunna gå utanför den normala metoden att göra affärer och prova något nytt. Se vad som fungerar för ditt företag eller ditt team, snarare än att acceptera det som status quo. Bra ledare vet att det som fungerar för ett lag kanske inte fungerar för ett annat, så de måste göra ändringar när det behövs.

Sammanfattning: McCord, grundaren av Netflix, hävdar att de gamla beredskapen för företagets HR ― årliga prestationsgranskningar, lagringsplaner, anställdas bemyndigande och engagemangsprogram ― ofta blir ett enormt slöseri med tid och resurser. Hennes goda råd, som erbjuds med humor och vördnad, ger läsarna en annan väg för att skapa en kultur med hög prestanda och lönsamhet. Powerful kommer att förändra hur du tänker på arbete och hur ett företag ska drivas.

Varför läsa ledarskapsböcker?

Ledarskap är idag helt avgörande för vissa organisationers överlevnad.

Att läsa böcker om ledarskap, utöver att faktiskt leda ute i näringslivet exempelvis, är det enskilt bästa sättet att lära sig mer om ledarskap på enligt mig.

Böcker ger dig oftast en unik inblick i någons tänk, i det här fallet kring hur ledare tänkt innan de fattat stora beslut och hur de tänkt även när vissa beslut visat sig vara felaktiga.

Sammanfattning

Jag tycker alla som tar ledarskap på allvar ska investera i en eller flera ledarskapsböcker.

Kom ihåg: ledare är inte födda, ledare skapas.

Jag hoppas min topplista över ledarskapsböcker var till stor hjälp.

Se till att skaffa dig så mycket relevant erfarenhet du bara kan i egenskap av ledare, och läs böcker om ledarskap under tiden för att maximera din kunskap kring hur du bäst leder olika grupper av människor.

Jag hoppas verkligen min lista över vad jag anser vara de bästa böckerna om ledarskap hjälper dig hitta en ny bok att bläddra i någon gång snart. Stort lycka till i ditt sökande och med ditt ledarskap!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

1 svar på ”20 bästa ledarskapsböckerna 2021”

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇