9 bästa böckerna av William Faulkner du måste läsa

Självaste William Faulkner. Det här vår lista över hans bästa böcker.

Efter att ha vunnit Nobelpriset för litteratur 1949 är William Faulkners andra stora erkännande kanske att få ett omnämnande i Gabriel García Márquezs acceptanstal för samma pris trettiotre år senare.

Bland hans allierade och landsmän (och i själva verket litterära rivaler) hittade man legendariska Hemingway och Fitzgerald, men den amerikanska författaren från Mississippi högg ut en identitet för sig själv genom sitt arbete, som fokuserade på kontroversiella frågor som rör ras, klass och kön, som ofta utspelade sig i stadsdelen ”Yoknapatawpha County”.

Faulkners behärskning av moderna berättelseformer, nämligen genom hans användning av den inre monologen, flera berättare och förskjutning av tid, kan avnjutas i följande nio banbrytande verk av författaren. Det här är min lista över de 9 bästa böckerna av William Faulkner.

1. Sanctuary (1931)

Den sensationalistiska handlingen i denna roman kretsar kring en naiv tonårsstudent, Temple Drake, som faller i händerna på några amoraliska södra bootleggare som använder henne och som hon blir knuten till.

Allmänt trodd att ha varit en grytkokare som Faulkner skramlade av på flera veckor för att tjäna en snabb summa, går Sanctuary ändå djupt i sin studie av mänsklig synd och sexualitet gått fel. Prosaen är betydligt mer flytande än många av Faulkners tätare romaner och därmed lättare att förstå för läsare som är mindre bekanta med författarens speciella skrivstil.

2. Soldiers’ Pay (1926)

Faulkners romanistiska debut kanske inte hade ansetts lika framgångsrik som Hemingways (som samma år publicerade The Sun Also Rises) men det var ändå ett ambitiöst arbete vars modernistiska strukturtekniker lade grunden för senare romaner.

Inspirerat av kriget, som Faulkner knappt hade missat, spårar Soldiers Pay den tragiska nedgången av löjtnant Donald Mahon, en skadad stridspilot som återvände från första världskriget till sin familj i Georgien, där han kämpar för att sammanföra sitt liv som sitt tillstånd förvärras och han inser att de människor han älskar mest sakta ger upp honom.

3. A Rose for Emily (1930)

Medan Faulkner alltid kommer att komma ihåg för sina romanistiska mästerverk, var han också en mästare i novellen, och A Rose for Emily är ett säkert bevis på detta. Sedan den trycktes först i en tidning 1930 har den stadigt blivit en av de mest antologiserade amerikanska novellerna i historien.

I en serie flashbacks berättar den om den nu avlidne Emily Grierson och hennes ovilja att förändras med tiden när hon lever ett förfall och avskildhet i sin herrgård.

Historien klimaxar vid sin chockerande avslutning i de sista raderna, vilket överraskar även de mest uppmärksamma läsarna!

4. The Sound and the Fury (1929)

Hans fjärde roman och hans första riktiga mästerverk, The Sound and the Fury, var också Faulkners favorit bland alla hans publicerade verk.

Detta hemsökta och förödande berättelse markerar början på Compson-sagan där vi bevittnar den aristokratiska familjens bortgång. Uppdelad i fyra avsnitt berättade från fyra olika perspektiv är boken både en notoriskt ansträngande och störande läsning, vars ofta förvirrande berättelse kräver tålamod och uthållighet, och vars ämne konfronterar smärtsamma teman, bland vilka bor incest och självmord.

Se även  3 böcker av Gerdi Antti du måste läsa

En sann berättelse om uthållighet och mänskligt lidande som verkligen kommer att finnas hos läsarna under mycket lång tid.

5. Light in August (1932)

Ligger i Jefferson i Yoknapatawpha County, Mississippi, det fiktiva men symboliska landskapet för många av Faulkners sydamerikanska romaner. Ljus i augusti har ras och identitet i hjärtat av dess berättelse.

Dess huvudperson, Joe Christmas, är offer för både ras- och religiös intolerans som en föräldralös med blandat arv som uppfostras av en kränkande, puritansk bonde.

Vi följer Joes hopplösa vandring på jakt efter hans personliga identitet samtidigt med berättelserna om andra marginaliserade samhällsmedlemmar, vars skildring kännetecknas av polariteten mellan ljus och mörker, både bokstavligt och figurativt, vilket erkänns av själva verket.

6. As I Lay Dying (1930)

De femtioio kapitlen som omfattar denna självutnämnda kraftresa skrevs enligt författaren själv i fyra timmars skurar under bara sex veckor. I As I Lay Dying tas koncision i uttryck till en ny nivå i det 19: e kapitlet, vars fem ord – ”Min mamma är en fisk” – utsedd av en död mammas son, är bara ett exempel på hur familjen Bundren hanterar (eller misslyckas med att hantera) en älskades avgång.

Den hinderfyllda odyssey som familjen genomförde för att återlämna den avlidne Addie till sin hemstad Jefferson för begravning är författarens starkaste uppvisning av berättelsen om medvetenhetsström och rankas som 35: e i Modern Library’s 100 bästa engelskspråkiga romaner av 1900-talet inte mindre.

7. The Hamlet (1940)

Hamlet är den första i en episk trilogi om familjen Snopes, som tar stormen med gemenskapen Frenchman’s Bend, byn som titeln hänvisar till, i en miljö efter inbördeskriget i Mississippi.

Följt mycket senare av The Town and The Mansion, är det den mest hyllade av trion, som på ett episodiskt sätt kartlägger uppkomsten (och eventuellt fall) av en excentrisk familj, av vilken den mest minnesvärda medlemmen utan tvekan är Ike Snopes, som bekänner sin kärlek till en ko som han bortför från ägaren och tar hand om.

8. The Reivers (1962)

Den sista romanen av Faulkner som publicerades före hans död, The Reivers, är en mycket lättare affär än hans tidigare verk. Denna komiska åldrande berättelse har en elva år gammal huvudperson som påminner om Mark Twains Huckleberry Finn, och två äldre följeslagare, som tillsammans stjäl en bil i Mississippi och ger sig ut på en pikareska bilresa fylld med missöden som tar dem norrut, till Memphis. 1969-filmatiseringen av romanen spelade Steve McQueen och nominerades till två Oscars.

9. Absalom, Absalom! (1936)

En av de längsta meningarna i litteraturhistorien, som innehåller knappt 1 300 ord, finns i kapitel sex i denna bok. Men denna oseriösa funktion är bara en mindre del av prestationen som är ”Absalom, Absalom!”.

Faktum är att mysteriet bakom dödandet av Charles Bon av hans vän och klasskamrat Henry Sutpen stöds av Faulkners undersökning av sanningens natur och tolkningen av det förflutna ur en nuvarande synpunkt genom en annan uppsättning av olika perspektiv.

Parallellt med detta går historien om Thomas Sutpen, Henrys far, och imperiet som representeras av hans slavplantage i Mississippi.

William Faulkner: Om författaren

Vem var William Faulkner?

William Faulkner var en nobelprisvinnande författare som skrev utmanande prosa och skapade det fiktiva Yoknapatawpha County. Han är mest känd för romaner som ”The Sound and the Fury” och ”As I Lay Dying”.

Se även  10 bästa böckerna i modern Filippinsk literatur

Mycket av William Faulkners tidiga verk var poesi, men han blev känd för sina romaner som utspelade sig i den amerikanska södern, ofta i hans påhittade Yoknapatawpha County, med verk som inkluderade The Sound and the Fury, As I Lay Dying och Absalom, Absalom! Hans kontroversiella roman Sanctuary från 1931 förvandlades till två filmer, The Story of Temple Drake från 1933 samt ett senare projekt från 1961.

Faulkner tilldelades 1949 Nobelpriset i litteratur och vann till slut två Pulitzers och två National Book Awards också.

William Faulkner: Yngre år

En södra författare till och med, William Cuthbert Falkner (den ursprungliga stavningen av hans efternamn) föddes i den lilla staden New Albany, Mississippi, den 25 september 1897. Hans föräldrar, Murry Falkner och Maud Butler Faulkner, döpte honom efter hans farfarsfars far, William Clark Falkner, en äventyrlig och listig man som sju år tidigare sköts ihjäl på torget i Ripley, Mississippi.

Under hela sitt liv arbetade William Clark Falkner som järnvägsfinansiär, politiker, soldat, bonde, affärsman, advokat och – under sina skymningsår – bästsäljande författare (The White Rose of Memphis).

Den ”gamle överstens” storslagenhet, som nästan alla kallade honom, var stor i William Clark Falkners barn och barnbarn.

Den gamle överstens son, John Wesley Thompson, öppnade First National Bank of Oxford 1910. Istället för att senare testamentera järnvägsverksamheten till sin son, Murry, sålde Thompson den. Murry arbetade som affärschef för University of Mississippi.

Murrys son, författaren William Falkner, höll hårt på sin farfars fars arv och skrev om honom i sina tidigaste romaner som utspelar sig i den amerikanska södern.

Lika mycket som de äldre männen i Faulkners familj gjorde intryck på honom, så gjorde kvinnorna det. Faulkners mamma, Maud, och mormor Lelia Butler var glupska läsare, såväl som fina målare och fotografer, och de lärde honom skönheten i linje och färg.

Faulkners ”mamma”, som han kallade henne, var en svart kvinna vid namn Caroline Barr. Hon uppfostrade honom från födseln till den dag han lämnade hemmet och var grundläggande för hans utveckling.

När hon vaknade berättade Faulkner för den sörjande folkmassan att det var ett privilegium att se henne ute, att hon hade lärt honom rätt och fel och var lojal mot sin familj trots att hon inte bar någon av dem. I senare dokument pekar Faulkner på Barr som drivkraften för hans fascination av sexualitets- och raspolitiken.

Som tonåring blev Faulkner tagen av att teckna. Han tyckte också mycket om att läsa och skriva poesi. Faktum är att vid 12 års ålder började han avsiktligt härma skotska romantiker, särskilt Robert Burns, och engelska romantiker, A. E. Housman och A. C. Swinburne. Men trots hans anmärkningsvärda intelligens, eller kanske på grund av det, tråkade skolan ut honom och han fick aldrig gymnasieexamen. Efter att ha hoppat av arbetade Faulkner inom snickeri och sporadiskt som kontorist på sin farfars bank.

Under denna tid träffade Faulkner Estelle Oldham. Vid tiden för deras möte var hon både populär och ytterst sprudlande och stal omedelbart hans hjärta. De två dejtade ett tag, men en annan man vid namn Cornell Franklin friade till henne innan Faulker gjorde det.

Estelle tog förslaget med glädje, delvis för att Franklin precis hade fått uppdraget som major i Hawaiian Territorial Forces och snart skulle iväg för att anmäla sig. Estelle hoppades att det skulle lösas upp naturligt, men flera månader senare skickade han en förlovningsring till henne.

Se även  3 böcker av Moa Martinson du måste läsa

Estelles föräldrar bad henne att acceptera erbjudandet, eftersom Franklin var en juristexamen från University of Mississippi och kom från en familj med högt anseende.

Drabbad av Estelles engagemang vände Faulkner sig till den nya mentorn Phil Stone, en lokal advokat som var imponerad av hans poesi. Stone bjöd in Faulkner att flytta och bo med honom i New Haven, Connecticut. Där närde Stone Faulkners passion för att skriva. Medan han grävde ner sig i prosa arbetade Faulkner på Winchester Repeating Arms Company, en framstående gevärstillverkare.

Lockad av kriget i Europa gick han med i British Royal Flying Corps 1918 och utbildade sig till pilot i det första Royal Canadian Air Force. Han hade tidigare försökt ta värvning i de amerikanska styrkorna, men fick avslag på grund av sin längd (han var något under 5′ 6″). För att ta värvning i Royal Air Force ljög han om flera fakta, ändrade sin födelseort och efternamn – från Falkner till Faulkner — för att framstå som mer brittisk.

Faulkner tränade på brittiska och kanadensiska baser och avslutade sin tid i Toronto strax innan kriget tog slut, utan att hamna i fara. En man av skicklig överdrift, Faulkner förskönade sina erfarenheter och ibland helt fabricerade krigshistorier för sina vänner där hemma.

William Faulkner: Tidiga skrifter

År 1919 hade Faulkner skrivit in sig vid University of Mississippi. Han skrev för studenttidningen, Mississippian, och skickade in sin första publicerade dikt och andra korta verk. Men efter tre terminer som en helt ouppmärksam student hoppade han av. Han arbetade kort i New York City som bokhandlareassistent och i två år som postmästare för universitetet, och tillbringade en kort period som scoutmästare för en lokal trupp.

1924 eskorterade Phil Stone en samling av Faulkners poesi, The Marble Faun, till ett förlag. Strax efter dess 1 000 exemplar, flyttade Faulkner till New Orleans. Medan han var där publicerade han flera essäer för The Double Dealer, en lokal tidskrift som tjänade till att förena och fostra stadens litterära skara.

1926 lyckades Faulkner få sin första roman publicerad, Soldiers’ Pay. Så snart det hade antagits för tryck 1925, seglade han från New Orleans till Europa för att bo några månader på Le Grand Hôtel des Principautés Unies i Paris. Under sin vistelse skrev han om Luxembourgträdgården som låg en kort promenad från hans lägenhet.

Sammanfattning

Det här är min lista över William Faulkners bästa böcker.

Jag hoppas genuint att du hittar en ny bok att bläddra i. Stort lycka till!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇