Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

9 bästa böckerna av William Faulkner du måste läsa

Beräknad lästid: 9 minuter ⏳
Självaste William Faulkner. Det här vår lista över hans bästa böcker.

Efter att ha vunnit Nobelpriset för litteratur 1949 är William Faulkners andra stora erkännande kanske att få ett omnämnande i Gabriel García Márquezs acceptanstal för samma pris trettiotre år senare.

Bland hans allierade och landsmän (och i själva verket litterära rivaler) hittade man legendariska Hemingway och Fitzgerald, men den amerikanska författaren från Mississippi högg ut en identitet för sig själv genom sitt arbete, som fokuserade på kontroversiella frågor som rör ras, klass och kön, som ofta utspelade sig i stadsdelen “Yoknapatawpha County”.

Faulkners behärskning av moderna berättelseformer, nämligen genom hans användning av den inre monologen, flera berättare och förskjutning av tid, kan avnjutas i följande nio banbrytande verk av författaren. Det här är min lista över de 9 bästa böckerna av William Faulkner.

1. Sanctuary (1931)

Den sensationalistiska handlingen i denna roman kretsar kring en naiv tonårsstudent, Temple Drake, som faller i händerna på några amoraliska södra bootleggare som använder henne och som hon blir knuten till.

Allmänt trodd att ha varit en grytkokare som Faulkner skramlade av på flera veckor för att tjäna en snabb summa, går Sanctuary ändå djupt i sin studie av mänsklig synd och sexualitet gått fel. Prosaen är betydligt mer flytande än många av Faulkners tätare romaner och därmed lättare att förstå för läsare som är mindre bekanta med författarens speciella skrivstil.

2. Soldiers’ Pay (1926)

Faulkners romanistiska debut kanske inte hade ansetts lika framgångsrik som Hemingways (som samma år publicerade The Sun Also Rises) men det var ändå ett ambitiöst arbete vars modernistiska strukturtekniker lade grunden för senare romaner.

Inspirerat av kriget, som Faulkner knappt hade missat, spårar Soldiers Pay den tragiska nedgången av löjtnant Donald Mahon, en skadad stridspilot som återvände från första världskriget till sin familj i Georgien, där han kämpar för att sammanföra sitt liv som sitt tillstånd förvärras och han inser att de människor han älskar mest sakta ger upp honom.

3. A Rose for Emily (1930)

Medan Faulkner alltid kommer att komma ihåg för sina romanistiska mästerverk, var han också en mästare i novellen, och A Rose for Emily är ett säkert bevis på detta. Sedan den trycktes först i en tidning 1930 har den stadigt blivit en av de mest antologiserade amerikanska novellerna i historien.

I en serie flashbacks berättar den om den nu avlidne Emily Grierson och hennes ovilja att förändras med tiden när hon lever ett förfall och avskildhet i sin herrgård.

Historien klimaxar vid sin chockerande avslutning i de sista raderna, vilket överraskar även de mest uppmärksamma läsarna!

4. The Sound and the Fury (1929)

Hans fjärde roman och hans första riktiga mästerverk, The Sound and the Fury, var också Faulkners favorit bland alla hans publicerade verk.

Detta hemsökta och förödande berättelse markerar början på Compson-sagan där vi bevittnar den aristokratiska familjens bortgång. Uppdelad i fyra avsnitt berättade från fyra olika perspektiv är boken både en notoriskt ansträngande och störande läsning, vars ofta förvirrande berättelse kräver tålamod och uthållighet, och vars ämne konfronterar smärtsamma teman, bland vilka bor incest och självmord.

En sann berättelse om uthållighet och mänskligt lidande som verkligen kommer att finnas hos läsarna under mycket lång tid.

5. Light in August (1932)

Ligger i Jefferson i Yoknapatawpha County, Mississippi, det fiktiva men symboliska landskapet för många av Faulkners sydamerikanska romaner. Ljus i augusti har ras och identitet i hjärtat av dess berättelse.

Dess huvudperson, Joe Christmas, är offer för både ras- och religiös intolerans som en föräldralös med blandat arv som uppfostras av en kränkande, puritansk bonde.

Vi följer Joes hopplösa vandring på jakt efter hans personliga identitet samtidigt med berättelserna om andra marginaliserade samhällsmedlemmar, vars skildring kännetecknas av polariteten mellan ljus och mörker, både bokstavligt och figurativt, vilket erkänns av själva verket.

6. As I Lay Dying (1930)

De femtioio kapitlen som omfattar denna självutnämnda kraftresa skrevs enligt författaren själv i fyra timmars skurar under bara sex veckor. I As I Lay Dying tas koncision i uttryck till en ny nivå i det 19: e kapitlet, vars fem ord – “Min mamma är en fisk” – utsedd av en död mammas son, är bara ett exempel på hur familjen Bundren hanterar (eller misslyckas med att hantera) en älskades avgång.

Den hinderfyllda odyssey som familjen genomförde för att återlämna den avlidne Addie till sin hemstad Jefferson för begravning är författarens starkaste uppvisning av berättelsen om medvetenhetsström och rankas som 35: e i Modern Library’s 100 bästa engelskspråkiga romaner av 1900-talet inte mindre.

7. The Hamlet (1940)

Hamlet är den första i en episk trilogi om familjen Snopes, som tar stormen med gemenskapen Frenchman’s Bend, byn som titeln hänvisar till, i en miljö efter inbördeskriget i Mississippi.

Följt mycket senare av The Town and The Mansion, är det den mest hyllade av trion, som på ett episodiskt sätt kartlägger uppkomsten (och eventuellt fall) av en excentrisk familj, av vilken den mest minnesvärda medlemmen utan tvekan är Ike Snopes, som bekänner sin kärlek till en ko som han bortför från ägaren och tar hand om.

8. The Reivers (1962)

Den sista romanen av Faulkner som publicerades före hans död, The Reivers, är en mycket lättare affär än hans tidigare verk. Denna komiska åldrande berättelse har en elva år gammal huvudperson som påminner om Mark Twains Huckleberry Finn, och två äldre följeslagare, som tillsammans stjäl en bil i Mississippi och ger sig ut på en pikareska bilresa fylld med missöden som tar dem norrut, till Memphis. 1969-filmatiseringen av romanen spelade Steve McQueen och nominerades till två Oscars.

9. Absalom, Absalom! (1936)

En av de längsta meningarna i litteraturhistorien, som innehåller knappt 1 300 ord, finns i kapitel sex i denna bok. Men denna oseriösa funktion är bara en mindre del av prestationen som är “Absalom, Absalom!”.

Faktum är att mysteriet bakom dödandet av Charles Bon av hans vän och klasskamrat Henry Sutpen stöds av Faulkners undersökning av sanningens natur och tolkningen av det förflutna ur en nuvarande synpunkt genom en annan uppsättning av olika perspektiv.

Parallellt med detta går historien om Thomas Sutpen, Henrys far, och imperiet som representeras av hans slavplantage i Mississippi.

Sammanfattning

Det här är min lista över Willia Faulkners bästa böcker.

Jag hoppas genuint att du hittar en ny bok att bläddra i. Stort lycka till!

Inlägg senast uppdaterat: 1 juni, 2021

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇