9 bÀsta böckerna av William Faulkner du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 9 minuter ⏳
SjÀlvaste William Faulkner. Det hÀr vÄr lista över hans bÀsta böcker.

Efter att ha vunnit Nobelpriset för litteratur 1949 Àr William Faulkners andra stora erkÀnnande kanske att fÄ ett omnÀmnande i Gabriel García Mårquezs acceptanstal för samma pris trettiotre Är senare.

Bland hans allierade och landsmĂ€n (och i sjĂ€lva verket litterĂ€ra rivaler) hittade man legendariska Hemingway och Fitzgerald, men den amerikanska författaren frĂ„n Mississippi högg ut en identitet för sig sjĂ€lv genom sitt arbete, som fokuserade pĂ„ kontroversiella frĂ„gor som rör ras, klass och kön, som ofta utspelade sig i stadsdelen “Yoknapatawpha County”.

Faulkners behÀrskning av moderna berÀttelseformer, nÀmligen genom hans anvÀndning av den inre monologen, flera berÀttare och förskjutning av tid, kan avnjutas i följande nio banbrytande verk av författaren. Det hÀr Àr min lista över de 9 bÀsta böckerna av William Faulkner.

1. Sanctuary (1931)

Den sensationalistiska handlingen i denna roman kretsar kring en naiv tonÄrsstudent, Temple Drake, som faller i hÀnderna pÄ nÄgra amoraliska södra bootleggare som anvÀnder henne och som hon blir knuten till.

AllmÀnt trodd att ha varit en grytkokare som Faulkner skramlade av pÄ flera veckor för att tjÀna en snabb summa, gÄr Sanctuary ÀndÄ djupt i sin studie av mÀnsklig synd och sexualitet gÄtt fel. Prosaen Àr betydligt mer flytande Àn mÄnga av Faulkners tÀtare romaner och dÀrmed lÀttare att förstÄ för lÀsare som Àr mindre bekanta med författarens speciella skrivstil.

2. Soldiers’ Pay (1926)

Faulkners romanistiska debut kanske inte hade ansetts lika framgÄngsrik som Hemingways (som samma Är publicerade The Sun Also Rises) men det var ÀndÄ ett ambitiöst arbete vars modernistiska strukturtekniker lade grunden för senare romaner.

Inspirerat av kriget, som Faulkner knappt hade missat, spÄrar Soldiers Pay den tragiska nedgÄngen av löjtnant Donald Mahon, en skadad stridspilot som ÄtervÀnde frÄn första vÀrldskriget till sin familj i Georgien, dÀr han kÀmpar för att sammanföra sitt liv som sitt tillstÄnd förvÀrras och han inser att de mÀnniskor han Àlskar mest sakta ger upp honom.

3. A Rose for Emily (1930)

Medan Faulkner alltid kommer att komma ihÄg för sina romanistiska mÀsterverk, var han ocksÄ en mÀstare i novellen, och A Rose for Emily Àr ett sÀkert bevis pÄ detta. Sedan den trycktes först i en tidning 1930 har den stadigt blivit en av de mest antologiserade amerikanska novellerna i historien.

I en serie flashbacks berÀttar den om den nu avlidne Emily Grierson och hennes ovilja att förÀndras med tiden nÀr hon lever ett förfall och avskildhet i sin herrgÄrd.

Historien klimaxar vid sin chockerande avslutning i de sista raderna, vilket överraskar Àven de mest uppmÀrksamma lÀsarna!

4. The Sound and the Fury (1929)

Hans fjÀrde roman och hans första riktiga mÀsterverk, The Sound and the Fury, var ocksÄ Faulkners favorit bland alla hans publicerade verk.

Detta hemsökta och förödande berÀttelse markerar början pÄ Compson-sagan dÀr vi bevittnar den aristokratiska familjens bortgÄng. Uppdelad i fyra avsnitt berÀttade frÄn fyra olika perspektiv Àr boken bÄde en notoriskt anstrÀngande och störande lÀsning, vars ofta förvirrande berÀttelse krÀver tÄlamod och uthÄllighet, och vars Àmne konfronterar smÀrtsamma teman, bland vilka bor incest och sjÀlvmord.

En sann berÀttelse om uthÄllighet och mÀnskligt lidande som verkligen kommer att finnas hos lÀsarna under mycket lÄng tid.

5. Light in August (1932)

Ligger i Jefferson i Yoknapatawpha County, Mississippi, det fiktiva men symboliska landskapet för mÄnga av Faulkners sydamerikanska romaner. Ljus i augusti har ras och identitet i hjÀrtat av dess berÀttelse.

Dess huvudperson, Joe Christmas, Àr offer för bÄde ras- och religiös intolerans som en förÀldralös med blandat arv som uppfostras av en krÀnkande, puritansk bonde.

Vi följer Joes hopplösa vandring pÄ jakt efter hans personliga identitet samtidigt med berÀttelserna om andra marginaliserade samhÀllsmedlemmar, vars skildring kÀnnetecknas av polariteten mellan ljus och mörker, bÄde bokstavligt och figurativt, vilket erkÀnns av sjÀlva verket.

6. As I Lay Dying (1930)

De femtioio kapitlen som omfattar denna sjĂ€lvutnĂ€mnda kraftresa skrevs enligt författaren sjĂ€lv i fyra timmars skurar under bara sex veckor. I As I Lay Dying tas koncision i uttryck till en ny nivĂ„ i det 19: e kapitlet, vars fem ord – “Min mamma Ă€r en fisk” – utsedd av en död mammas son, Ă€r bara ett exempel pĂ„ hur familjen Bundren hanterar (eller misslyckas med att hantera) en Ă€lskades avgĂ„ng.

Den hinderfyllda odyssey som familjen genomförde för att Ă„terlĂ€mna den avlidne Addie till sin hemstad Jefferson för begravning Ă€r författarens starkaste uppvisning av berĂ€ttelsen om medvetenhetsström och rankas som 35: e i Modern Library’s 100 bĂ€sta engelsksprĂ„kiga romaner av 1900-talet inte mindre.

7. The Hamlet (1940)

Hamlet Ă€r den första i en episk trilogi om familjen Snopes, som tar stormen med gemenskapen Frenchman’s Bend, byn som titeln hĂ€nvisar till, i en miljö efter inbördeskriget i Mississippi.

Följt mycket senare av The Town and The Mansion, Àr det den mest hyllade av trion, som pÄ ett episodiskt sÀtt kartlÀgger uppkomsten (och eventuellt fall) av en excentrisk familj, av vilken den mest minnesvÀrda medlemmen utan tvekan Àr Ike Snopes, som bekÀnner sin kÀrlek till en ko som han bortför frÄn Àgaren och tar hand om.

8. The Reivers (1962)

Den sista romanen av Faulkner som publicerades före hans död, The Reivers, Àr en mycket lÀttare affÀr Àn hans tidigare verk. Denna komiska Äldrande berÀttelse har en elva Är gammal huvudperson som pÄminner om Mark Twains Huckleberry Finn, och tvÄ Àldre följeslagare, som tillsammans stjÀl en bil i Mississippi och ger sig ut pÄ en pikareska bilresa fylld med missöden som tar dem norrut, till Memphis. 1969-filmatiseringen av romanen spelade Steve McQueen och nominerades till tvÄ Oscars.

9. Absalom, Absalom! (1936)

En av de lĂ€ngsta meningarna i litteraturhistorien, som innehĂ„ller knappt 1 300 ord, finns i kapitel sex i denna bok. Men denna oseriösa funktion Ă€r bara en mindre del av prestationen som Ă€r “Absalom, Absalom!”.

Faktum Àr att mysteriet bakom dödandet av Charles Bon av hans vÀn och klasskamrat Henry Sutpen stöds av Faulkners undersökning av sanningens natur och tolkningen av det förflutna ur en nuvarande synpunkt genom en annan uppsÀttning av olika perspektiv.

Parallellt med detta gÄr historien om Thomas Sutpen, Henrys far, och imperiet som representeras av hans slavplantage i Mississippi.

Sammanfattning

Det hÀr Àr min lista över Willia Faulkners bÀsta böcker.

Jag hoppas genuint att du hittar en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!