7 diabetesböcker du måste läsa

Vi tipsar om 7 diabetesböcker du måste läsa

Det finns massor av diabetesböcker där ute – även om många av dem är kokböcker, som är enkla att välja på din pall och tålamod i köket. Men om du försöker få en realistisk förståelse för denna sjukdom, vad du behöver för att hålla dig frisk och hur du ska hantera de många sociala och psykologiska utmaningarna med diabetes, kanske det inte är så uppenbart vilka böcker som är rätt för dig.

Även om du kan hitta mycket information om diabetes på nätet, är bra diabetesböcker fortfarande fantastiska kunskapskällor.

I det här inlägget har jag listat vad jag anser vara de bästa böckerna om diabetes. Du kan dyka in i vilket ämne du än är intresserad av (böcker om diabeteshantering, diabetesdietböcker, böcker om att träna med diabetes eller kanske något helt annat) med förtroende för att du läser en bok som är värd din tid.

Det finns mängder av bra böcker på svenska om diabetes, det här är vad vi anser vara de bästa just nu.

Vi hoppas böckerna inspirerar dig till att må mycket bättre. Stort lycka till!

1. Diabetes av Mona Landin-Olsson, Peter Adolfsson, Michael Alvarsson, Stig Attvall, Mette Axelsen (2020)

Diabetes mellitus har betydelse både för folkhälsan och för den enskilde individen. Boken Diabetes samlar det aktuella kunskapsläget från experi mentell forskning till kliniskt omhändertagande. Ett flertal svenska experter har bidragit med sina specifika kunskaper.

Boken är uppdelad i tre delar. Del I handlar främst om typ 1-diabetes och fokuserar på betydelsen av insulin för en normal energiomsättning och vilka effekterna blir om insulinnivån sjunker. Molekylära och fysio logiska mekanismer presenteras, liksom handfasta kliniska råd avseende akuta diabeteskomplikationer, graviditet, diabetes hos barn och transplantation av pankreas.

Del II fokuserar på typ 2-diabetes och här behandlas insulinets effekter på kroppens olika organ och varför insulinresistens uppkommer. I denna del beskrivs den snabba farmakologiska utvecklingens betydelse och möjligheter till individanpassad terapi. Dessutom belyses komplikationer som är generella för diabetessjukdomen liksom metabola sjukdomar associerade med diabetes.

Del III behandlar diabetes i ett individ-, familje- och samhällsperspektiv. Hur är det att få diabetes, och hur påverkar det individens yrkesliv, fritid och sätt att leva? Vilka nya möjligheter för behandling och kontroll har öppnats genom den tekniska utvecklingen? Och på vilka sätt har de svenska diabetesregistren bidragit till en mera jämlik och förbättrad diabetesvård?

Diabetes är framförallt riktad till läkare under utbildning och sjuksköterskor under specialistutbildning. Genom att de tre delarna av boken har olika fokus är boken också läsvärd för såväl specialister i diabetologi som andra yrkesgrupper vilka i sitt dagliga arbete kommer i kontakt med individer som har diabetes.

2. Koll på diabetes typ 2 : symtom, behandlingar & allt du kan göra själv av Kerstin Brismar, Harriet Wallberg (2021)

Ta kontroll över din diabetes en gång för alla! Även om ärftlighet och ålder påverkar risken att drabbas finns det också en hel del du själv kan göra för att må bättre.

Se även  3 böcker om äggdonation du inte läst

Och du är inte ensam, fler än 600 000 svenskar lever idag med typ 2-diabetes, och ytterligare en miljon ligger i riskzonen att utveckla sjukdomen.

Kerstin Brismar och Harriet Wallberg har många års erfarenhet av forskning, utbildning och rådgivning kring diabetes och guidar dig rätt på ett inspirerande och lättillgängligt sätt.

De tar upp allt från vad de flesta oroar sig för, till fakta om mediciner, vilken vård du har rätt till och vad du själv kan göra för att må bra. Det går att leva ett gott liv med diabetes – här får du veta hur!

3. Bra mat vid typ 2 diabetes av Carina Trägårdh Tornhill, Hannah Helgegren (2019)

Råd och recept för personer med typ 2-diabetes. Näringslära, hur man kan planera sina måltider, både innehållsmässigt och tidsmässigt. Råd vid livsstilsförändringar, motionsvanor, olika diabeteskoster. Lättillgänglig, kortfattad.

Nytt i denna upplaga: nytt omslag, uppdaterad enligt nya rön för diabeteskost.

Enkel och utan pekpinnar. Broschyren inspirerar till nya vanor som är viktiga för ett bra liv med diabetes.

4. Diabetikerns kokbok för viktminskning : kosten som förebygger och bromsar typ 2-diabetes och kan göra dig medicin- och symtomfri av Katie Caldesi, Giancarlo Caldesi, Jenny Phillips (2020)

Bok för alla som vill gå ner i vikt.

När Giancarlo Caldesi diagnostiserades med typ 2-diabetes 2012 gick han över till lågkolhydratkost, vilket förändrade både hans och hela familjens hälsa.

Dessutom gick han ner 25 kilo. I dagsläget har sjukdomen gått tillbaka.

Tillsammans med näringsfysiologen Jenny Phillips visar Giancarlo och hans fru Katie hur du kan lägga om kosten med hjälp av enkla lågkolhydratrecept och okomplicerade ingredienser.

Mat som mättar men inte lägger sig runt midjan!

Du kan fortfarande äta gamla favoriter som biff och pommes, men även upptäcka nya, varför inte testa indisk butter chicken eller läckra fiskpaket, till och med varm chokladkräm och kaneläpplen med konjak och vispad vaniljgrädde finns med bland recepten!

5. Typ 1 diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna – Hur du blir expert på din egen diabetes av Ragnar Hanås (2018)

Typ 1 Diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna – Hur du blir expert på din egen diabetes” vill på ett praktiskt sätt visa vad du behöver veta för att själv kunna ta hand om din diabetes.

Du som har diabetes behöver faktiskt kunna mer om diabetes än vad genomsnittsdoktorn kan, för att förstå och kunna ta hand om din sjukdom på ett ändamålsenligt sätt.

Du behöver detta både för att må bra idag och för att kunna undvika sena komplikationer i framtiden.

Modern forskning visar entydigt att ett lägre genomsnittligt blodsocker och HbA1c minskar risken för sena komplikationer. I den här boken kan
du lära dig hur du åstadkommer detta i praktiken.

Kom ihåg att det är du som bestämmer över ditt liv – låt inte diabetessjukdomen göra det! Lär dig istället hur du kan hantera din diabetes i livets olika situationer.

Se även  3 biografier om cancer du måste läsa

Boken vänder sig till barnfamiljer, ungdomar och unga vuxna med typ 1 diabetes och till personer som kommer i kontakt med diabetes, till exempel sjuksköterskor, läkare, dietister, förskole- och skolpersonal och andra intresserade.

Författaren är docent vid Sahlgrenska Akademin på Göteborgs Universitet och barnläkare vid NU-sjukvårdens Barn- och Ungdomsklinik, Uddevalla och NÄL, med specialisering på diabetes. Han var sekreterare i ISPAD (International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes, www.ispad.org) 2008-2012 och president 2014-2016.

6. Omvårdnad vid diabetes av Karin Wikblad (2012)

Diabetes utgör ett kraftigt växande globalt folkhälsoproblem.

År 2011 beräknade Internationella Diabetesfederationen (IDF) att antalet fall av diabetes i världen uppgick till cirka 366 miljoner och antalet beräknas öka till 552 miljoner år 2030.

Sjukdomen är livslång och kräver en omfattande och komplex egenvård.

Denna nya utökade upplaga av Omvårdnad vid diabetes beskriver hur personer med diabetes ska få möjlighet att bedriva bästa tänkbara egenvård och hur de kan få individuellt anpassad utbildning och stöd från vården.

Omvårdnad vid diabetes är avsedd för de team som ansvarar för att patienterna får det stöd de behöver för att, med bibehållen god livskvalitet, hantera sjukdomen och dess behandling. Den lämpar sig särskilt väl för sjuksköterskor som är kliniskt verksamma inom diabetesvården eller som utbildar sig till diabetessjuksköterska.

I boken medverkar 35 olika författare. Tre personer med diabetes representerar patientperspektivet och en person beskriver anhörigperspektivet.

Övriga författare representerar yrkesgrupper som diabetessjuksköterska, diabetesläkare, kardiologsjuksköterska, certifierad diabetesutbildare, ortopedkirurg, geriatrikläkare, dietist, fotterapeut, tandhygienist, sexolog och psykolog/psykoterapeut.

7. Hjälpredan för typ 1-diabetes : en hjälp för föräldrar, anhöriga och vänner till barn med typ 1-diabetes ; fylld med matglädje, råd och tips – allt för en enklare vardag av Karolina Janson, Lotta Skoglund (2017)

Hjälpredan en hjälp för föräldrar, anhöriga och vänner till barn med typ 1-diabetes. Fylld med matglädje, råd och tips. Allt för en enklare vardag.

Den här boken är skriven ur ett föräldraperspektiv. Här får man lära sig vad diabetes typ 1 är och hur den behandlas.

Du får ca 90 recept på mycket god, lättlagad och bra mat. Alla recept är kolhydratberäknade. Du lär dig också att själv räkna kolhydrater.

Hjälpredan är fylld med råd och tips om vad du bör veta när det gäller idrott, aktiviteter, kalas och fest. Du får även tips för skolan, inför resor och vad du bör tänka på när ett barn med typ 1 ska sova över hos kompisar.

Du får veta vad du ska göra vid akuta situationer och mycket, mycket mer. Allt med ett syfte att göra vardagen enklare. Du möter underbara barn och unga och fantastiska föräldrar som berättar vad de lärt sig och hur de hjälper barnen.


Vad är diabetes?

Diabetes är ett kroniskt (långvarigt) hälsotillstånd som påverkar hur din kropp omvandlar mat till energi.

Det mesta av maten du äter bryts ner till socker (även kallat glukos) och släpps ut i blodomloppet. När ditt blodsocker går upp signalerar det din bukspottkörtel att frigöra insulin. Insulin fungerar som en nyckel för att släppa in blodsockret i kroppens celler för att användas som energi.

Om du har diabetes gör din kropp antingen inte tillräckligt med insulin eller kan inte använda insulinet den gör så bra som den borde. När det inte finns tillräckligt med insulin eller celler slutar svara på insulin, stannar för mycket blodsocker kvar i ditt blodomlopp. Med tiden kan det orsaka allvarliga hälsoproblem, såsom hjärtsjukdomar, synförlust och njursjukdom.

Se även  Bästa boken om högkänslighet du aldrig läst

Det finns ännu inget botemedel mot diabetes, men att gå ner i vikt, äta hälsosam mat och vara aktiv kan verkligen hjälpa. Att ta medicin efter behov, få utbildning och stöd för självhantering av diabetes och att hålla tider inom sjukvården kan också minska effekten av diabetes på ditt liv.

Typer av diabetes

Det finns tre huvudtyper av diabetes: typ 1, typ 2 och graviditetsdiabetes (diabetes under graviditet).

Diabetes: Typ 1

Typ 1-diabetes tros orsakas av en autoimmun reaktion (kroppen attackerar sig själv av misstag) som hindrar din kropp från att tillverka insulin. Ungefär 5-10 % av personerna som har diabetes har typ 1. Symtom på typ 1-diabetes utvecklas ofta snabbt. Det diagnostiseras vanligtvis hos barn, tonåringar och unga vuxna. Om du har typ 1-diabetes måste du ta insulin varje dag för att överleva. För närvarande vet ingen hur man förebygger typ 1-diabetes.

Diabetes: Typ 2

Med typ 2-diabetes använder din kropp inte insulin bra och kan inte hålla blodsockret på normala nivåer. Cirka 90-95 % av personer med diabetes har typ 2. Den utvecklas under många år och diagnostiseras vanligtvis hos vuxna (men allt fler hos barn, tonåringar och unga vuxna).

Du kanske inte märker några symtom, så det är viktigt att testa ditt blodsocker om du är i riskzonen. Typ 2-diabetes kan förebyggas eller försenas med hälsosamma livsstilsförändringar, som att gå ner i vikt, äta hälsosam mat och vara aktiv.

Graviditetsdiabetes

Graviditetsdiabetes utvecklas hos gravida kvinnor som aldrig har haft diabetes. Om du har graviditetsdiabetes kan ditt barn löpa högre risk för hälsoproblem. Graviditetsdiabetes försvinner vanligtvis efter att ditt barn föds men ökar risken för typ 2-diabetes senare i livet. Ditt barn är mer benäget att ha fetma som barn eller tonåring, och mer benägna att utveckla typ 2-diabetes senare i livet.

Sammanfattning

Diabetes är en sjukdom som uppstår när ditt blodsocker, även kallat blodsocker, är för högt. Blodsocker är din huvudsakliga energikälla och kommer från maten du äter. Insulin, ett hormon som tillverkas av bukspottkörteln, hjälper glukos från mat att komma in i dina celler för att användas för energi. Ibland producerar din kropp inte tillräckligt – eller något – insulin eller använder inte insulin bra. Glukos stannar sedan i ditt blod och når inte dina celler.

Med tiden kan för mycket glukos i blodet orsaka hälsoproblem. Även om diabetes inte har något botemedel, kan du vidta åtgärder för att hantera din diabetes och förbli frisk.

Ibland kallar folk diabetes för ”en touch av socker” eller ”borderline diabetes”. Dessa termer tyder på att någon egentligen inte har diabetes eller har ett mindre allvarligt fall, men varje fall av diabetes är allvarligt.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇