5 böcker om lyckad dejting du måste spana in

Så lyckas du på dejten!

Vad menas med att dejta?

Dejting är en form av uppvaktning som består av sociala aktiviteter som utförs av två personer med syfte att var och en bedöma den andras lämplighet som partner i en intim relation eller som make. Även om termen har flera betydelser, hänvisar det vanligtvis till handlingen att träffas och delta i någon ömsesidigt överenskommen social aktivitet offentligt, tillsammans, som ett par.

Protokollen och praxis för dejting, och de termer som används för att beskriva det, varierar avsevärt från land till land. Den vanligaste idén är att två personer provar ett förhållande och undersöker om de är kompatibla genom att gå ut tillsammans offentligt som ett par, som kanske eller ännu inte har sexuella relationer. Denna period av uppvaktning ses ibland som en föregångare till förlovning eller äktenskap.

Är du på jakt efter böcker om dejting som ger dig ny inspiration?

Då har du kommit helt rätt.

5 böcker om lyckad dejting du måste spana in

1. Fuckboy: praktisk handbok i konsten att dejta av Cecilia Salamon (2018)

Detta är en kaxig, snygg, smart och rolig guide till nätdejting och dejtingapparna som totalt har revolutionerat dejtingkulturen skriven av Sveriges egen Carrie Bradshaw.

Singelrevolutionen börjar här

På några få år har dejtinglandskapets villkor ändrats radikalt. Med din perfect match ett par klick bort i telefonen har dejtandet aldrig varit mer tillgängligt eller lika accepterat. Samtidigt förblir allt fler singlar.

Fuckboy Praktisk handbok i konsten att dejta är relationsexperten Cecilia Salamons uppgörelse med destruktiva dejtingmönster, fuckboys (du kommer snart att veta allt du behöver om dem) och seglivade myter om kärlek. Med personliga och professionella tips boostar Sveriges egen Carrie Bradshaw både dem som drömmer om en relation och dem som bara dejtar för skojs skull.

Tillsammans med träffsäkra illustrationer av Louise Winblad, illustratören bakom ”Hej hej vardag , utlovas underhållande igenkänningsläsning och nakna sanningar.

Cecilia Salamon är journalist och uppvuxen i Stockholm. Hon har varit relationsexpert med egen spalt i flera olika magasin. Sedan 2014 arbetar hon för dejtingsajten HappyPancake där hon skriver om kärlek och relationer.

Louise Winblad är illustratör och driver den populära bloggen Hejhej vardag. Hennes Instagramkonto med samma namn har runt 90.000 följare. Hon är aktuell med boken Mammaroll och Snippkontroll på annat förlag samt har tidigare gett ut serieboken Hej hej vardag.

2. Tio underbara, härliga, hemska dejter av Ashley Elston (2020)

När Sophies föräldrar bestämmer sig för att resa bort över jul övertalar hon dem att få stanna hos sin mormor och morfar istället. Planen är att smita ut och kunna träffa (läs: hångla med) sin pojkvän Griffin utan att någon lägger sig i.

Se även  2 böcker för singlar du måste spana in som singel

Men när hon ska överraska Griffin med de goda nyheterna hör hon honom säga till en kompis att han egentligen vill att Sophie ska åka bort, att han vill ha en paus!

Mormor kommer på en briljant plan för att muntra upp Sophie, som är helt förkrossad: bästa sättet att laga ett brustet hjärta är att kasta sig ut i dejtingdjungeln! Under de kommande tio dagarna ska Sophie gå på tio dejter, alla ordnade av olika släktingar.

Någon kommer fixas av kusinen Olivia (som tack och lov är en helt normal person), en annan av galna moster Patrice (att medverka i en pjäs utklädd till Jungfru Maria räknas väl som en dejt?).

Mitt i allt detta dyker Griffin upp igen, och det gör Sophie mer förvirrad än någonsin. För kanske, kanske har hon börjat få känslor för någon annan. Någon som absolut inte är tillgänglig. Det här kommer bli den värsta julen i Sophies liv. Eller… ?

3. 30 dejter på 7 dagar av Sarah Title (2018)

Melissa, eller Bernie som hon kallas, har aldrig brytt sig om berömmelse. Som bibliotekarie på ett universitetsbibliotek är det heller inte särskilt ofta möjligheten att bli kändis uppenbarar sig.

Men när en video av ett frieri som äger rum i biblioteket blir en viral succé, är det inte de nyförlovade som uppmärksamheten riktas mot, utan mot Bernie som i en helknasig min himlar med ögonen åt hela spektaklet.

Snart är ”Ogillande bibliotekarien” ett begrepp som snurrar runt i alla sociala medier.

Colin är journalist och om han inte får ett scoop snart är troligtvis hans karriär som dejtingrådgivare i en ung, hipp nättidning över. Trots hans egna högst bristfälliga meriter på dejtingscenen lyckas han till sin chefredaktör pitcha idén om att hitta dejter till de odejtbara – till exempel Bernie.

Bernie tror inte på lyckliga slut och klarar sig alltid utmärkt på egen hand. Men hon har också svårt att motstå en utmaning.

Hon går alltså med på Colins förslag om att dejta 30 olika män på 7 dagar. Men det blir inte den hon tänkt som vinner hennes hjärta till slut.

30 dejter på 7 dagar är den första, helt fristående, delen i en serie om kärlek på bibliotek.

4. 100 dejter: psykologen som kysste 100 grodor för att skapa den perfekta dejting-guiden av Angela Ahola (2021)

Efter att själv ha kastat sig in i dejtdjungeln, knäckte Angela Ahola, doktor i psykologi, koden.

Otaliga intervjuer med singlar, över 10 000 matchningar, 100+ personliga dejter – allt uppbackat av den senaste forskningen – ledde till denna handbok fylld med konkreta tips.

Går det att veta om den du träffar är den rätta? Hur sticker du ut, connectar så det känns, skapar kemi och nudies – hur hantera hela den biten? Vilka textmeddelanden håller flamman vid liv och hur snabbt bör du höra av dig för att det inte ska rinna ut i sanden? Det finns tre typer av dejtare där ute. En av dessa bör du undvika.

100 DEJTER ger dig svaren på hur du ökar din attraktionskraft, lär dig vilka personligheter som krockar och vilka som passar ihop. Du får också svar på varför vi vill ha det vi inte kan få. Blir du aldrig nöjd? Eller nöjer du dig alldeles för lätt? Det går att hitta balansen och lära sig undvika riskerna.

Se även  3 böcker om äktenskap du inte läst

Denna bok består av fyra delar: Före dejten, Dejten, Efter dejten och Långt förbi dejten där denna sista del avslöjar de bästa och mest aktuella råden för att du ska kunna skapa en fantastisk relation med någon alldeles speciell.

Take control of your game.

Angela Ahola är doktor i psykologi, föreläsare och författare. Hon har blivit rankad som en av Sveriges populäraste föreläsare och bland hennes kunder märks Spotify, H&M, Samsung, Manpower, Bonnier och Sveriges Riksdag. Angela har agerat sakkunnig i rätten, suttit som expert i tv-soffor och tidigare gett ut Konsten att göra intryck (2016) och Dina dolda drivkrafter (2021). Angelas böcker utges förutom i Sverige, bland annat i Ryssland, Kina, Finland, Korea, Taiwan, Ukraina och Litauen.

Mer information om Angela, böcker och föreläsningar hittar du på www.angelaahola.com

5. Börja dejta! av Marie Hagberg (2006)

En oemotståndlig bok för dig som vill bli oemotståndlig!

Här kommer äntligen singlarnas scoutbibel nummer ett – att ha under armen nästa gång du ger dig ut på flirtstråk. ”Börja dejta!” är boken som får dig att våga och vilja ragga loss på vem som helst!

Marie Hagberg arrangerar aktiviteter för singlar i Stockholm. Med en god portion humor berättar hon om hur du kan förbättra din sexappeal och få dina dejter att falla som käglor på en väloljad bowlingbana.

– De flesta singlar skulle vilja vara bättre och framgångsrikare när det gäller att träffa någon, säger Marie Hagberg. Du kunde varken gå, spela skivor eller köra bil som nyfödd. Det är helt enkelt saker du har lärt dig när du behövt det. Att bli bättre på att flirta och dejta är något du kan lära dig, bara du vill.

I boken kan du frossa i detaljer om hur du sänder ut och tar emot de rätta signalerna, hur du tar ett rum i besittning och blir festens självklara medelpunkt och hur du slutligen blir Mästerflirtaren i läderstövlar.


Här är de viktigaste skillnaderna mellan att dejta och att vara i ett förhållande (om du är förvirrad)

Om någon är i ett förhållande presenterar de sin partner som sin pojkvän eller flickvän medan andra som inte är det, presenterar sina partner som ”någon de dejtar”. Det är en skarp skillnad mellan att dejta och att vara i ett förhållande. Även om båda är riktningslika, har de subtila tecken som ger två väldigt olika aspekter av att vara med någon.

Här är några mycket framträdande skillnader mellan att vara i ett förhållande och att dejta någon, ifall du är förvirrad. För övrigt hoppas vi böckerna om dejting vi tipsat om ovan är till stor hjälp!

Ömsesidighet

En av de stora skillnaderna mellan dejting och förhållande är att ha din egen uppfattning om vad de två är. Även om relationer bygger på ömsesidig överenskommelse och förtroende, är dejting inte samma sak. För vissa är casual dating inte ömsesidigt. Idén om exklusivitet när man är med någon kan skilja sig åt. Vissa människor gillar att enbart dejta varandra medan andra gillar att dejta andra människor och inte vill vara engagerade i bara en person.

Se även  2 böcker för singlar du måste spana in som singel

Engagemang

Den här är given. Engagemang är nyckeln i ett förhållande, det är därför det är ett förhållande. Människor förbinder sig att hålla ihop och se fram emot en framtid tillsammans medan dejting (för det mesta) saknar engagemang av något slag. Det enda engagemang människor kan ha när de dejtar är att ta en glass tillsammans, efter middagen!

Kommunikation

Kommunikation skiljer sig till stor del i ett förhållande jämfört med när man dejtar. Medan du är i ett förhållande kommer du att kommunicera med din partner ofta, om varje liten sak. Vare sig det är att berätta för dem om de små små detaljerna från ditt förflutna eller be dem snarka lite mindre medan de sover! Dejting är annorlunda. Kommunikationen är begränsad och grundläggande och inte alltför inneboende. Som att bestämma var de ska äta härnäst eller en avslappnad skämt är något par som dejtar vanligtvis ägnar sig åt.

Förväntningar

Naturligtvis varierar förväntningarna när du dejtar någon eller när du är i ett förhållande. Du förväntar dig mindre av personen om du dejtar dem. Det är normalt att en person är mer in i det dynamiska än den andra personen, men eftersom ni båda vet att det är slentrianmässigt finns det inga förväntningar på framtiden etc. med dem. En relation bygger dock på förväntningar. Du förväntar dig varje liten sak av din partner. Från tålamod till till och med en ljust lysande framtid, allt är på autopilot.

Prioriteringar

Även om både dejting och relationer är meningsfulla, prioriterar den ena mindre än den andra. När du dejtar någon är du inte nödvändigtvis seriös med dem så du prioriterar andra saker tillsammans med dem som arbete, vänner, aktiviteter etc. När du är i ett förhållande kan din dynamik med andra människor förändras helt på grund av den person du ’re med är av största vikt i ditt liv. De kommer före familj, vänner och till och med arbete.

Även om dessa är de fem mest framträdande skillnaderna mellan dejting och relationer, finns det andra små små saker som gör dem unika på sitt eget sätt. Sagt och gjort, båda är spännande att uppleva och ibland kan personen du dejtar bli partnern i ditt förhållande också!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇