3 biografier om Zlatan Ibrahimovic du måste läsa

1. Jag är Zlatan: Zlatans egen berättelse av Zlatan Ibrahimovic, David Lagercrantz (2011)

”Varför kom hon inte? Tyckte hon inte om mig längre? Det gick en minut, två, tre, tio minuter, och till slut pallade jag inte längre. Det var värsta förnedringen. Hon har säkert blåst mig, tänkte jag. Vem skulle vilja ha en date med mig? Och så drog jag därifrån. Jag skiter väl i henne, typ.

Jag ska ändå bli fotbollstjärna. Men alltså, det var dummaste grejen. Tjejens buss hade bara varit lite försenad. Det var chaffisen som velat ta en cigg eller nåt, och hon kom dit precis efteråt och blev lika ledsen som jag. ”

I ”Jag är Zlatan Ibrahimovic” ger han en helt ny och skakande bild av uppväxten i Rosengård. Med sina egna ord berättar han om papporna från den fina sidan av stan som försöker få honom utslängd från Malmö FF.

Han berättar om kampen och striderna i Ajax, om köpet till Juventus, succén i Italien och spelskandalen som höll på att förstöra hans karriär.

Han berättar om Inter och segrarna, om Mourinho, målen och de stora stjärnorna. Han berättar om Helena, barnen och om livet bakom strålkastarljuset. För första gången avslöjar han precis vad som hände med Pep Guardiola i Barcelona.

Se även  2 biografier om jihad du måste läsa

I Zlatans egen självbiografi får vi det rafflande spelet bakom klubbytena. Vi får en insyn i den absoluta toppfotbollen vi aldrig fått förut.

För första gången får vi hela sanningen om Zlatan Ibrahimovic.

2. Zlatan Ibrahimovic: ett liv av Tomas Dömstedt (2017)

Zlatan Ibrahimovic är en världens bästa fotbollsspelare. I den här boken får du reda på allt om hans liv, även utanför fotbollsplanen. Du kan läsa om hans landslagskarriär och alla klubbar han har spelat i.

Detta är historien om killen från Rosengård som blev en av världens bästa fotbollsspelare. Här får du reda på allt om Zlatan, hans liv och fotbollskarriär. En intressant bok om att lyckas mot alla odds.

Ett liv är serien med lättlästa biografier. Här finns utrymme för längre och mer djupgående resonemang, vilket gör böckerna lämpliga att använda i undervisningen – och att sätta i händerna på den elev som gärna läser om personer som förändrat sin tid och påverkat hur vårt samhälle ser ut i dag.

3. Zlatan är Zlatan av Petter Karlsson, Jennifer Wegerup (2020)

Vår tids största stjärna, rebell, hjälte och bråkstake – vem är han egentligen, Zlatan Ibrahimovic? Följ vår fotbollsprofil från den inhägnade bakgården i Rosengård till världens största arenor.

Zlatan är den fotbollsspelare som går sin egen väg, som gör de snyggaste finterna och märkligaste målen. Som ständigt fortsätter att överraska, roa, irritera, frälsa, charma och provocera. Som gett oss klassiska citat som: ”Förlovningspresent? Hon fick ju Zlatan!”

Se även  10 biografier av svenska YouTubers & Influencers du måste läsa

Ta del av historierna om hur han blev utbuad i Ajax och om målen – och slagsmålen – i Juventus, polisrazzian i hans hem och storbråken med medierna. Följ med in i svenska landslagets omklädningsrum under succé-EM och fiasko-VM och ta del av aldrig hittills avslöjade detaljer om hur Zlatan kom till Inter.


Den brinnande svenska fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic blev en av Europas främsta anfallare medan han spelade huvudrollen för åtta raka titelvinnande klubbar.

Vem är Zlatan Ibrahimovic?

Född den 3 oktober 1981, i Malmö, Sverige, Zlatan Ibrahimovic övervann en svår uppväxt för att bli en professionell fotbollsstjärna. Han spelade för klubbar i Sverige, Nederländerna, Italien, England och Spanien och knep flera poängtitlar samtidigt som han ledde sina lag till åtta raka ligamästerskap. En av sportens mest polariserande figurer, Ibrahimovic släppte en bästsäljande självbiografi 2011.

Zlatan Ibrahimovic: Tidigt liv

Fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic föddes den 3 oktober 1981 i Malmö, Sverige, av en bosnisk pappa och en kroatisk mamma. Hans föräldrar skilde sig när Ibrahimovic var 2, och han tillbringade en svår barndom i den invandrarbefolkade stadsdelen Rosengård. Av egen räkning var Ibrahimovic en cykeltjuv och skolmobbare, men han utvecklades till en lång, smidig idrottare med en uppenbar talang för att spela fotboll.

Zlatan Ibrahimovic: Professionell karriär

Ibrahimovic gjorde sin professionella debut för Malmö FF 1999 och hjälpte andradivisionsklubben att ta steget till första nivån säsongen därpå. 6’5″-anfallaren skrev sedan på med den framstående holländska klubben AFC Ajax och finslipade sina formidabla färdigheter som en del av två titelvinnande lag, även om han också utvecklade ett rykte som en temperamentsfull spelare.

Se även  10 biografier av svenska kändisar du måste läsa

Efter fyra år i Ajax gick Ibrahimovic över till Juventus F.C. och ledde den italienska klubben till två Serie A-mästerskap. Men Juventus fråntogs dessa titlar när klubbledningen anklagades för att fixa matcher i den ökända Calciopoli-skandalen, och Ibrahimovic tvingade fram en övergång till A.C. Milan. Mer framgång följde för den höga anfallaren, som vann tre raka Serie A-titlar och tog sin första poängkrona i ligan 2009.

Handlade till F.C. Barcelona för Samuel Eto’o 2009, Ibrahimovic spelade för en laddad klubb som rullade till en ligatitel och Super Cup-segrar, men han slog huvudet mot manager Pep Guardiola och tillbringade följande säsong på lån till A.C. Milan. Den italienska klubben köpte hans kontrakt direkt för 2011-12 och Ibrahimovic tog sin andra poängkrona, även om hans fantastiska rad på åtta raka säsonger på en titelvinnande klubb tog slut.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇