5 bra böcker om ASD/Aspergers syndrom

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Aspergers syndrom Àr nÄgot man aldrig kan lÀra sig för mycket om tycker jag. Det finns alltid nÄgot nytt att lÀra sig.

Jag har nÀmligen en slÀkting med diagnosen ASD/Aspergers syndrom sjÀlv, varför det hÀr Àr en lista av böcker som betyder extra mycket för mig. Jag har listat vad jag anser vara de bÀsta böckerna om ASD/Aspergers syndrom i dagslÀget, och dÄ har jag med högsta sannolikhet lÀst nÄgra hundra styckna de senaste 10 Ären.

Vi kanske inte hÄller med om vilka böcker som anses vara bÀst, men det hÀr Àr min lista. Jag stÄr för den, och motiverar Àven varje betygsÀttning sÄ gott jag kan. Lycka till med att hitta en ny bok!

1. Inte bara Anna: Asperger och stress av Elisabet Von Zeipel och Kerstin Alm (2015)

MÄnga hade försökt förstÄ sig pÄ Anna. Men hon hann bli femton Är innan nÄgon förstod att hon hade Aspergers syndrom. Att leva med asperger kan vara pÄfrestande och man stöter pÄ fler hinder i vardagen Àn andra.

Det kan leda till stress och sĂ„ smĂ„ningom utbrĂ€ndhet. Och Anna Ă€r lĂ„ngtifrĂ„n ensam om sina upplevelser. NĂ€r Anna var sjutton Ă„r kom hon till sist inte ivĂ€g till skolan. HĂ€r börjar författaren Elisabet von Zeipel och Anna en spĂ€nnande “resa” som vi fĂ„r följa med pĂ„.

Det hÀr Àr en fackbok i berÀttelsens form. Anna har farit illa men trots det Àr det en hoppfull bok. UtbrÀndhet kan förebyggas nÀr vi sÀnker stressen för personer med asperger.

2. Julias superkrafter: en bok om asperger/högfungerande autism av Malin Roca Ahlgren (2017)

Andra terminen i sjuan drar igĂ„ng och Julia och hennes klasskamrater Lisa och Alice har fĂ„tt en ny lĂ€rare – Micke. Dessutom har tjejerna i 7C börjat med blickar och viskningar. Skolstarten blir inte som Julia hoppats, men med hjĂ€lp av en förstĂ„ende
pappa, erfarna lÀrare samt ett stöttande elevhÀlsoteam vÀnder det. Julia och skolan fÄr lÀra sig att hon har speciella superkrafter.

“Julias superkrafter” Ă€r en bok om Asperger eller högfungerande autism och den Ă€r tĂ€nkt som ett stöd till förĂ€ldrar och deras barn samt till skolpersonal.

Julia sparkade pÄ skÄpdörren och mötte mattelÀraren Mickes blick. Han hade stannat upp och lagt en hand pÄ hennes axel. Julia backade genast undan för att fÄ bort handen. Micke la huvudet pÄ sned. Julia kÀnde det, hon visste det, hon sÄg det, fast hon inte tittade pÄ honom. Hon var van. Ingen fattade nÄnting.

3. Leva med Asperger: en praktisk guide för tonÄringar och vuxna av Nancy J. Patrick (2010)

MÄnga ungdomar och vuxna som har aspergers syndrom har det kÀmpigt i vissa situationer. Det kan handla om att gÄ till tandlÀkaren, göra bra ifrÄn sig under en arbetsintervju eller att helt enkelt klara av att Äka buss. Ett praktiskt tips om hur man kan handla i en viss situation kan fÄ en oerhörd betydelse. Man kan fÄ nya vÀnner och lyckas bÀttre i skolan eller pÄ jobbet. Genom att ta ett steg i taget kan man nÄ ett bÀttre och mindre komplicerat liv.

För personer som har asperger kan boken Leva med Asperger snabbt bli en ovÀrderlig resurs. HÀr finns handfasta rÄd och tips som gör att de kan navigera sig igenom vardagen.

Leva med asperger kan med fördel Àven lÀsas av familjemedlemmar, specialpedagoger, lÀrare, fritidsledare, arbetsgivare och ledare inom föreningslivet.

4. Evans upptÀcker Asperger av Jessica Stigsdotter Axberg (2019)

Det hÀr Àr berÀttelsen om nÀr Evans upptÀcker Asperger Syndrom och kommer underfund med att han nog antagligen har det. Du fÄr lÀsa om hur Evans lÀser om diagnosen och hur han hittar likheter i sitt eget liv. Som till exempel det dÀr om att han inte hade en aning om vilken mÄnad han fyllde Är men han kunde minsann förklara hur en radio fungerade. Och det nÀr han bara var fyra Är gammal.

Det kallades tydligen specialintresse.

Varför ger man ut en bok om Asperger nÀr man inte lÀngre sÀtter diagnosen, kanske du undrar? Jo, för att man fortfarande pratar om diagnosen och de som fÄtt diagnosen har ju den kvar. Den försvinner ju inte bara för att man Àndrat kriterierna i DSM-5.

5. Barn, ungdomar och vuxna med Asperger syndrom: normala, geniala, nördar?

Äntligen kommer en mycket efterlĂ€ngtad bok! En bok om Asperger syndrom skriven av Christopher Gillberg som Ă€r – som Oliver Sacks pĂ„pekar – “en av de kliniskt sĂ€kraste experterna inom omrĂ„det” och som arbetat med dessa patienter och frĂ„gestĂ€llningar i över tjugo Ă„r.

Boken ger en grundlig inblick i detta spĂ€nnande och fascinerande Ă€mnesomrĂ„de. TillstĂ„ndet Ă€r medfött och symptom finns i allmĂ€nhet frĂ„n de första levnadsĂ„ren – trots detta missas ofta rĂ€tt diagnos och det kan skapa stora svĂ„righeter för individen och omgivningen.

Denna bok ger en saklig och lÀttlÀst information som ungdomar och vuxna med Asperger syndrom, deras anhöriga, lÀkare, psykologer, lÀrare, ja alla som Àr intresserade av mÀnniskors utveckling och psyke kan ta del och lÀra sig mycket av.

Boken innehÄller en mÀngd litteraturhÀnvisningar. Barn, ungdomar och vuxna med Asperger syndrom ges numera ut av Studentlitteratur AB. Denna andra upplaga innehÄller dock inga förÀndringar av innehÄllet jÀmfört med den första upplagan.


SÄ dÀr. Det var vÄra 5 bÀsta boktips för dig som vill lÀra dig mer om Aspergers syndrom.

Stort lycka till i jakten pÄ rÀtt bok för dig och din familj!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!