5 bra böcker om ASD/Aspergers syndrom

Aspergers syndrom är något man aldrig kan lära sig för mycket om tycker jag. Det finns alltid något nytt att lära sig.

Jag har nämligen en släkting med diagnosen ASD/Aspergers syndrom själv, varför det här är en lista av böcker som betyder extra mycket för mig. Jag har listat vad jag anser vara de bästa böckerna om Aspergers syndrom i dagsläget, och då har jag med högsta sannolikhet läst några hundra styckna de senaste 10 åren.

Vi kanske inte håller med om vilka böcker som anses vara bäst, men det här är min lista. Jag står för den, och motiverar även varje betygsättning så gott jag kan. Lycka till med att hitta en ny bok!

5 bra böcker om ASD/Aspergers syndrom

1. Inte bara Anna: Asperger och stress av Elisabet Von Zeipel och Kerstin Alm (2015)

Många hade försökt förstå sig på Anna. Men hon hann bli femton år innan någon förstod att hon hade Aspergers syndrom. Att leva med asperger kan vara påfrestande och man stöter på fler hinder i vardagen än andra.

Det kan leda till stress och så småningom utbrändhet. Och Anna är långtifrån ensam om sina upplevelser. När Anna var sjutton år kom hon till sist inte iväg till skolan. Här börjar författaren Elisabet von Zeipel och Anna en spännande ”resa” som vi får följa med på.

Det här är en fackbok i berättelsens form. Anna har farit illa men trots det är det en hoppfull bok. Utbrändhet kan förebyggas när vi sänker stressen för personer med asperger.

2. Julias superkrafter: en bok om asperger/högfungerande autism av Malin Roca Ahlgren (2017)

Andra terminen i sjuan drar igång och Julia och hennes klasskamrater Lisa och Alice har fått en ny lärare – Micke. Dessutom har tjejerna i 7C börjat med blickar och viskningar. Skolstarten blir inte som Julia hoppats, men med hjälp av en förstående
pappa, erfarna lärare samt ett stöttande elevhälsoteam vänder det. Julia och skolan får lära sig att hon har speciella superkrafter.

”Julias superkrafter” är en bok om Asperger eller högfungerande autism och den är tänkt som ett stöd till föräldrar och deras barn samt till skolpersonal.

Julia sparkade på skåpdörren och mötte matteläraren Mickes blick. Han hade stannat upp och lagt en hand på hennes axel. Julia backade genast undan för att få bort handen. Micke la huvudet på sned. Julia kände det, hon visste det, hon såg det, fast hon inte tittade på honom. Hon var van. Ingen fattade nånting.

3. Leva med Asperger: en praktisk guide för tonåringar och vuxna av Nancy J. Patrick (2010)

Många ungdomar och vuxna som har aspergers syndrom har det kämpigt i vissa situationer. Det kan handla om att gå till tandläkaren, göra bra ifrån sig under en arbetsintervju eller att helt enkelt klara av att åka buss. Ett praktiskt tips om hur man kan handla i en viss situation kan få en oerhörd betydelse. Man kan få nya vänner och lyckas bättre i skolan eller på jobbet. Genom att ta ett steg i taget kan man nå ett bättre och mindre komplicerat liv.

Se även  Bra bok om avundsjuka: Avundsjuka i politik och samhällsliv av Gunnar Falkemark

För personer som har asperger kan boken Leva med Asperger snabbt bli en ovärderlig resurs. Här finns handfasta råd och tips som gör att de kan navigera sig igenom vardagen.

Leva med asperger kan med fördel även läsas av familjemedlemmar, specialpedagoger, lärare, fritidsledare, arbetsgivare och ledare inom föreningslivet.

4. Evans upptäcker Asperger av Jessica Stigsdotter Axberg (2019)

Det här är berättelsen om när Evans upptäcker Asperger Syndrom och kommer underfund med att han nog antagligen har det. Du får läsa om hur Evans läser om diagnosen och hur han hittar likheter i sitt eget liv. Som till exempel det där om att han inte hade en aning om vilken månad han fyllde år men han kunde minsann förklara hur en radio fungerade. Och det när han bara var fyra år gammal.

Det kallades tydligen specialintresse.

Varför ger man ut en bok om Asperger när man inte längre sätter diagnosen, kanske du undrar? Jo, för att man fortfarande pratar om diagnosen och de som fått diagnosen har ju den kvar. Den försvinner ju inte bara för att man ändrat kriterierna i DSM-5.

5. Barn, ungdomar och vuxna med Asperger syndrom : normala, geniala, nördar? av Christopher Gillberg (2011)

Äntligen kommer en mycket efterlängtad bok! En bok om Asperger syndrom skriven av Christopher Gillberg som är – som Oliver Sacks påpekar – ”en av de kliniskt säkraste experterna inom området” och som arbetat med dessa patienter och frågeställningar i över tjugo år.

Boken ger en grundlig inblick i detta spännande och fascinerande ämnesområde. Tillståndet är medfött och symptom finns i allmänhet från de första levnadsåren – trots detta missas ofta rätt diagnos och det kan skapa stora svårigheter för individen och omgivningen.

Denna bok ger en saklig och lättläst information som ungdomar och vuxna med Asperger syndrom, deras anhöriga, läkare, psykologer, lärare, ja alla som är intresserade av människors utveckling och psyke kan ta del och lära sig mycket av.

Boken innehåller en mängd litteraturhänvisningar. Barn, ungdomar och vuxna med Asperger syndrom ges numera ut av Studentlitteratur AB. Denna andra upplaga innehåller dock inga förändringar av innehållet jämfört med den första upplagan.

Se även  5 böcker om psykisk ohälsa du måste läsa

Vad är Aspergers syndrom?

Aspergers syndrom avser en högfungerande form av autism. Även om det en gång klassades som sitt eget tillstånd, är Aspergers inte längre en officiell diagnos i Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM). Beteendet som tillskrivs Aspergers är nu omfattat av paraplydiagnosen Autism Spectrum Disorder.

Personer med högfungerande autism/Asperger har ofta svårt med sociala situationer, och de kanske inte kan förstå andras perspektiv och känslor. Men deras språk och kognitiva färdigheter är ofta typiska.

Personer med tillståndet kan också engagera sig i specifika, repetitiva kroppsrörelser. De har ofta en orientering mot detaljer och ett intresse för systematisering, vilket kan uppfattas som en besatthet. Vissa kan visa en anmärkningsvärd anläggning i ett snävt fokuserat och vanligtvis icke-socialt område, som baseballstatistik eller tågscheman.

Tecken & symptom

Som med alla autismspektrumstörningar har personer med Asperger svårigheter i sociala situationer. Till exempel kanske de inte får ögonkontakt, förstår ett skämt eller känner igen hur man fortsätter en konversation. Personer med Asperger kan ha svårt att förstå ickeverbala signaler eller dechiffrera kroppsspråk.

Eftersom personer med Asperger kan sakna förmågan att förstå andras perspektiv, ger de ofta inte tillbaka sociala känslor eller delar i andras lycka eller nöd. De kanske misslyckas med att utveckla vänskap som barn och kan pekas ut av andra barn som ”konstiga” eller ”besvärliga”.

Personer med Asperger fungerar ofta bäst med rutiner och ritualer. De är ofta intensivt upptagna av ett snävt intresseområde och visar ibland otroliga förmågor inom det området (ibland kallad en savant). Liksom de med fullskalig autism, kan de engagera sig i repetitiva beteenden som att vrida med fingrar, vifta med handen eller gunga.

Aspergers var en distinkt diagnos i den tidigare versionen av DSM. I DSM-5, som publicerades 2013, är Aspergers en del av diagnosen Autism Spectrum Disorder. Symtomen inkluderar:

1. Ihållande brister i social kommunikation och social interaktion över flera sammanhang. Exempel inkluderar oförmågan att delta i konversationer fram och tillbaka, brist på ögonkontakt eller oförmåga att upprätthålla relationer över tid.

2. Begränsade, repetitiva beteendemönster, intressen eller aktiviteter. Exempel är att upprepa samma handrörelse konsekvent, strikt följa rutiner eller en fixering vid ett specifikt intresse, såsom tunnelbanesystemet.

För en diagnos skulle symtom också finnas under personens barndom och leda till betydande nöd i personens dagliga liv.

DSM-5 klassificerar svårighetsgraden av autism i tre nivåer. Nivå 1 klassificeras som ”Kräver support.” Nivå 2 klassificeras som ”Kräver betydande stöd.” Nivå 3 klassificeras som ”Kräver mycket betydande stöd.” Eftersom Aspergers historiskt sett var en mild form av autism, kan den kartläggas på nivå 1.

Orsaker till Aspergers syndrom

Rötterna till Aspergers syndrom eller autism är inte väl förstådda. Aktuell forskning pekar på en komplex kombination av biologiska och miljömässiga element.

Det finns en genetisk komponent till Aspergers och autism, eftersom tillståndet tenderar att gå i familjer. Till exempel är enäggstvillingar mycket mer benägna än tvillingar eller syskon att båda har autism. Ny forskning tyder på att det kan finnas en vanlig grupp av gener vars variationer eller deletioner gör en individ sårbar för att utveckla autism med varierande svårighetsgrad och symtom.

Se även  Rädd för döden? 10 böcker om döden att spana in

Hjärnavvikelser kan också vara inblandade, eftersom forskare har avslöjat strukturella och funktionella skillnader i specifika delar av hjärnan hos barn och barn med Aspergers. Dessa skillnader orsakas sannolikt av den onormala migrationen av embryonala celler under fosterutvecklingen som fortsätter att förändra hjärnkretsarna som styr tankar och beteende.

Vissa miljöfaktorer ökar också risken för att utveckla autism, såsom äldre föräldrars ålder, moderns infektion under graviditeten, moderns diabetes, exponering för läkemedlet valproat in utero och låg födelsevikt.

Har autism ökat med tiden?

Under de senaste 50 åren har antalet personer med autism fortsatt att öka. Idag finns 1 av 54 barn på spektrumet, enligt CDC. Forskning tyder på att genetiska och miljömässiga bidrag till autism har varit konsekventa över tiden; därför kan ökningen bero på ökad medvetenhet och diagnostiska förändringar.

DSM-IV, som användes före 2013, innehöll tre kategorier: autistisk störning, Aspergers sjukdom och genomgripande utvecklingsstörning som inte specificeras på annat sätt. DSM-5 ersatte dessa kategorier med en övergripande diagnos: autismspektrumstörning.

Sådana förändringar i kriterierna resulterade sannolikt i att ytterligare personer fick en autismdiagnos. Dessutom är både familjer och läkare idag sannolikt mer medvetna om autism och dess symtom än under tidigare decennier, vilket gör diagnos mer sannolikt.

Varför är Aspergers vanligare hos pojkar än hos flickor?

Autism är ungefär fyra gånger vanligare hos pojkar än hos flickor, enligt CDC. Men orsaken till denna trend är fortfarande inte helt klar. En hypotes, föreslagen av forskaren Simon Baron-Cohen, är teorin om extrema manliga hjärnor, som säger att mäns allmänna benägenhet att systematisera och kvinnors generella benägenhet att empati gör autism till en extrem form av den manliga hjärnan.

Men teorin har kritiserats, eftersom andra tror att den biologiska skillnaden inte kan förklara en så stor avvikelse, och att genetik, socialt lärande och diagnostisk bias också spelar en roll.


Så där. Det var våra 5 bästa boktips för dig som är på jakt efter böcker om Aspergers syndrom.

Stort lycka till i jakten på rätt bok för dig och din familj!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇