3 böcker du med IBS måste spana in

Irritabel tarm (IBS) är ett vanligt tillstånd som påverkar matsmältningssystemet. Det orsakar symtom som magkramper, uppblåsthet, diarré och förstoppning. Dessa tenderar att komma och gå över tiden och kan pågå i dagar, veckor eller månader åt gången. Det är oftast ett livslångt problem.

Det kan vara väldigt frustrerande att leva med och kan ha stor inverkan på din vardag.

Det finns inget botemedel, men kostförändringar och mediciner kan ofta hjälpa till att kontrollera symtomen. Den exakta orsaken är okänd – det har kopplats till saker som mat som passerar genom din tarm för snabbt eller för långsamt, överkänsliga nerver i tarmen, stress och en familjehistoria av IBS.

1. Magkänsla : Handboken för dig med orolig mage och IBS av Sofia Antonsson

Har du fått diagnosen IBS eller har en mage som inte är i balans? Har du sökt hjälp men känt att du inte fått rätt bemötande kring dina problem?

Sveriges IBS-expert Sofia Antonsson har efter tre succékokböcker skrivit en en varm och inkännande bok på vetenskaplig grund, tillsammans med dietisten Jeanette Steijer och sjukgymnasten Beatrice Fröling. Här samlar Sveriges tre tyngsta namn inom behandling av IBS sina erfarenheter, kunskap och aktuell forskning.

Vi tror på att se och behandla hela människan utifrån grundorsak och inte symtom. Kroppen och själen hänger ihop det gör magen och hjärnan också. Är magkänslan bra, mår vi bra, säger Sofia Antonsson.

IBS (Irritabel Bowel Syndrome, även kallad stressmage, ballongmage eller mjölkmage) orsakas av felaktig kost och stress. I den här boken lär du dig förstå hur alla system i kroppen hänger ihop, hur tarmbakterier påverkar oss, hur det hormonella systemet fungerar och varför kroppen reagerar på stress och hur du kan minska den. Toalettvanor, ätbeteende och andra vanliga sjukdomar i mag-tarmkanalen tas också upp.

Se även  3 böcker om chakran du aldrig läst

Magkänsla är upplagd som en kunskaps- och självhjälpsbok med konkreta verktyg från den framgångsrika behandlingen IBS-skolan. Denna bygger på en kombination av FODMAP och stresshantering och har visat sig hjälpa över 75 % av alla personer med IBS.

Det här kan du jobba med själv utifrån boken:

  • FOD-map (kostbehandling som hjälper mot såväl uppsvälldhet och gaser som knip, smärta och avföringsrubbningar)
  • Medvetet ätande
  • Matdagbok
  • Stress
  • Sömn
  • Tankarkänslorbeteenden
  • Andning
  • Yogaövningar

2. Lugn mage med grön mat av Sofia Antonsson

Har du orolig mage eller lider av IBS men vill ändå äta vegetariskt? Då är det här boken för dig!

Recepten i den här boken är anpassade efter kostbehandlingen FODMAP, som är den mest effektiva metoden vi har för att minska symtomen från magen. Genom att första ta bort de livsmedel som vi vet ger symtom hos de flesta och därefter kontrollerat lägga tillbaka dem, får du svart på vitt vad det är som ställer till det i magen. Dietisten Sofia Antonsson berättar mer om hur FODMAP fungerar och ger dig massor av härliga recept.

Lugn mage med grön mat är tillgänglig som e-bok.

3. Magsmart : mat för en lugnare mage och bättre hälsa av David Ek

Från att ha varit det av kroppens organ som det har talats tyst om har tarmen kommit ”i ropet”. Den senaste forskningen visar att om mage och tarmar inte mår bra påverkar det precis hela kroppen. Många har magproblem av olika slag, från sura uppstötningar till inflammationer och IBS. Här kan du lära dig mer om sambandet mellan magen och hjärnan, alla de viktiga bakterierna som finns i din kropp och hur du ska äta så magsmart som möjligt.

Se även  Bästa boken om mental träning du aldrig läst

Det finns mycket du kan göra själv för din mage, inte minst stressa mindre, sova bättre och vara observant på vad du äter. David Jonsson är näringsfysiolog med speciellt intresse för mage och tarm. Bland det mest spännande när det gäller magens välmående är bakteriefloran i mage och tarm och här delar David med sig av sitt kunnande med mängder av tips på vad man kan göra själv för att må bättre – i magen och i hela koppen. Fiffiga listor på magsmarta livsmedel, varför det är så bra att äta ”hel” mat och stämmer det verkligen att ”lite skit rensar magen”?

Här finns över 30 recept för dagens alla måltider, inte minst de viktiga mellanmålen.

Magsmart : mat för en lugnare mage och bättre hälsa är tillgänglig som e-bok.


Om du nyligen har diagnostiserats med irritabel tarm (IBS), så klarar du förmodligen av kroniska bukbesvär eller smärta, uppblåsthet och förändringar i avföringsvanor. Beroende på vilken typ av IBS du har kan du uppleva förstoppning, diarré eller båda. Dessa symtom kan orsaka fysiskt och psykiskt obehag.

Om du tror att du kan ha IBS men inte har fått diagnosen, se till att din vårdgivare kontrollerar om du har celiaki, vilket kan orsaka några liknande symtom. Om du är över 50 och upplever en plötslig förändring i tarmsymptom, se till att bli undersökt för tjocktarmscancer. IBS börjar oftast i tonåren eller tidig vuxen ålder, inte efter 50.

Se även  Bästa boken om feng shui du inte läst

När du har fått diagnosen IBS är det viktigt att hitta en hanteringsplan som fungerar för dig. Detta kommer troligen att involvera trial and error i början och förändringar längs vägen. Med IBS är din tarm extra känslig för stimuli. Vanliga saker som att äta och ha gaser kan utlösa symtom. Att identifiera vad som utlöser din onormala tarmfunktion kan hjälpa till att förebygga eller minimera dina symtom. Du kanske vill föra ett register över vilka livsmedel, händelser och aktiviteter som utlöser dina symtom.

Om dina symtom är milda kan du kanske hantera din IBS genom kost- och livsstilsförändringar. Dessa kan inkludera att undvika mat som utlöser dina symtom, träna regelbundet, dricka mycket vätska och få tillräckligt med sömn. Om dina symtom är mer allvarliga kan din vårdgivare föreslå mediciner.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇