5 bästa böckerna av Cilla Naumann du måste läsa

Cilla Naumann föddes i Stockholm. Under en period av sitt liv bodde hon med sin familj i sydöstra Skåne, men återvände senare för att bosätta sig i Stockholm. Hennes författarkarriär tog fart medan hon arbetade som journalist på tabloiden Expressen och senare som reporter på Dagens Nyheter, där hon samordnade reportage om mordet på statsminister Olof Palme 1986.

Hon citerar att hon vill gräva djupare in i de frågor och personligheter hon stötte på som reporter som en av anledningarna till att hon började skriva skönlitteratur. Hon tog ledigt från jobbet och skrev in sig på en manuskurs, vilket resulterade i hennes första publicerade roman.

Hon är aktiv feminist och är en av initiativtagarna till Stockholms feministiska festival, som äger rum i samband med internationella kvinnodagen. Hon fortsätter att arbeta som journalist.

Det här är de 5 bästa böckerna av Cilla Naumann du måste läsa.

1. Bära barnet hem

»Hon är här nu, Magda. Hon som så länge skyndat i skuggan med sin mage, på väg från barnhemmet, på väg över sjukhusplanen, över Bogotás trafikerade gator, på väg, alltid på väg bort.«

I Bära barnet hem reser berättaren till andra sidan jorden för att hennes son, Adam, ska få träffa sin biologiska mor. Förberedelserna är förknippade med stor oro. Var kommer han att höra hemma nu? Samtidigt är berättarens egen mamma långsamt på väg in i en glömska där tiden är i oordning och det är oklart vem som är mor till vem.

Detta är också berättelsen om Ana, som inte har någon far eller mor, inga barn heller, men som passar andras barn: matar dem, älskar dem, vakar över både dem och den blå dörren i huset mittemot, barnhemmets dörr där föräldrar lämnar in sina barn och sedan försvinner.

Bära barnet hem är en roman som med skärpa och innerlighet berättar om vad en mor är: om att föda barn, lämna bort barn och om att bära barnen hem.

Cilla Naumann debuterade med romanen Vattenhjärta 1995, och belönades med Katapultpriset för årets bästa debut. Sedan dess har hon gett ut ett dussintal romaner och har nominerats till Augustpriset två gånger, senast för kritikerrosade Springa med åror 2012.

Ömt, ärligt, träffande. Jag blir inte förvånad om den innebär Naumanns tredje nominering till Augustpriset.

Henrik Petersen, Sydsvenskan

”Det är en fin, känslig, vacker, underbar liten bok. Jag kan tänka mig att det här är en av de bästa svenska romanerna i höst.

Yukiko Duke, SVT Gomorron

Bära barnet hem är en viktig roman som utmanar många farliga förenklingar kring adoption, moderskap och familjeband genom att både söka och finna ett rikare och mer exakt språk för de här erfarenheterna.

Se även  5 bästa böckerna av Charles Dickens du måste läsa

Stina Otterberg, Dagens Nyheter

”Bära barnet hem är en vacker roman; öm, skör och doftande som ett spädbarns ömtåliga huvud; ärlig och uppriktig inför de svåra frågor som en adoption nödvändigtvis bär med sig. /…/ Det här är skickligt gjort.

Josefin Holmström, Svenska Dagbladet

[Cilla Naumann] skriver skarpt och trovärdigt, med en inlevelseförmåga som sträcker sig långt utanför bokpärmens minimala omfång. Som läsare befinner du dig hela tiden sida vid sida med karaktärerna, i denna imponerande tätt skrivna roman, vars språk präglas av exakthet och pregnans.

Björn Kohlström, Tidningen Vi

Hela texten är som ett darrande spänningsfält som sprakar återhållet från den första sidan till den sista och gör läsningen till en näst intill fysisk upplevelse. // Naumanns genomlysta prosa gestaltar världen exakt och osentimentalt, utan att vare sig förenkla eller mystifiera. Här finns inte ett ord för mycket, aldrig en onödig förklaring eller opåkallad metafor. Med lätt hand tecknar hon en berättelse som är på en gång språkligt nyanserad, psykologiskt insiktsfull och politiskt brännande.

Naima Chahboun, Borås Tidning

Romanen är välskriven och påfallande lättläst, men den har djup som en ytlig läsning inte förmår avtäcka. Vare sig man är mor eller far eller av olika anledningar saknar barn ger berättelsen rika insikter och vidgade perspektiv.

Inger Littberger Caisou-Rousseau, BTJ-häftet

En av sommarens finaste romaner // det här var en bok som berörde ända in i själen.

Bloggen Och dagarna går

Jag är inte direkt livstidsprenumerant av Mama och liknande tidningar, men jag gissar att Cilla Naumann säger mer om moderskap på 225 sidor än vad alla dessa gör under ett helt år.

Kristian Ekenberg, Östersunds-Posten

Röster om Springa med åror:

Springa med åror är en psykologiskt insiktsfull och skickligt komponerad roman som växlar mellan då och nu i en rörelse som driver mot sitt oundvikliga slut.

Ur Augustjuryns motivering

en myriad av psykologiska nyanser, subtila skevheter och outsagda antydningar. Att läsa Cilla Naumann när hon är som bäst är att ha känselspröten så laddade att det nästan blir plågsamt.

Annina Rabe om Springa med åror i Dagens Nyheter

Ärligt och utan omsvep skriver Naumann fram en tystnad, en plats för läsaren att med fjäderlätt koncentration lyssna till ett liv.

Per Israelson, Svenska Dagbladet, om Kulor i hjärtat (2009)

Målningen på omslaget är ”Tjärn” av Karin Broos (beskuren)
Att läsa Cilla Naumann när hon är som bäst är att ha känselspröten så laddade att det nästan blir plågsamt.

Annina Rabe, Dagens Nyheter

Bära barnet hem är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

2. 17 timmar härifrån

I ”17 timmar härifrån” följer Tom med en kompis och hans familj till Sydamerika. Det är jullov och första gången han är långt hemifrån. Toms möte med Colombia blir omtumlande på många sätt. Värmen, fattigdomen, det paradisiska, allt i en enda röra, och hela tiden har han sina föräldrars prat om alla farligheter i bakhuvudet.

Se även  3 bästa böckerna av Selma Lagerlöf du måste läsa

Cilla Naumann skildrar med stor skicklighet alla motstridiga känslor och tankar som flödar i Tom under mötet med detta land som är så annorlunda mot hans vanliga hemmamiljö.

Tidigare böcker om Tom: Värsta brorsan, Kulor i hjärtat och 62 dagar.

”Den obekväma skammen inför att konfronteras med sina egna otillräckliga reaktioner är en känsla som Cilla Naumann ringar in med gåshudsframkallande precision utan att fördöma eller idiotförklara. Hon behandlar med varlig hand sjuttonåringarna och deras föräldrar med samma respekt och jag föreställer mig att hon är någon som i största allmänhet låter människor tala till punkt, vilket är en förmåga lika värdefull hos människor som hos böcker.” Kajsa Bergström, Expressen.

17 timmar härifrån är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

3. Kulor i hjärtat

”Pricksäkra, oförglömliga berättelser”, Ingalill Mosander, Aftonbladet.

Kulor i hjärtat är en samling berättelser som balanserar på gränsen mellan lycka och skräck. Alla noveller har samma huvudperson, men är olika till sin karaktär. En handlar om mystiska och skrämmande händelser under en cykelfärd i mörka kvällen. En annan om att utsätta någon för fara utan att mena det, en tredje berättar om kärlek och en fjärde om en incident på IKEA. Vitt skilda ämnen som tillsammans bildar ett liv och en helhet.

Novellsamlingen utkom för första gången 2009 då den även nominerades till Augustpriset. Boken har hyllats i pressen och används flitigt i skolundervisningen. Huvudpersonen Tom är även med i Cilla Naumanns romaner ”Värsta brorsan”, ”62 dagar” och ”17 timmar härifrån”. Cilla Naumanns efterlängtade novellsamling Kulor i hjärtat, nu återutgiven med en nyskriven novell – Solvargen.

CILLA NAUMANN är författare och journalist, bosatt i Stockholm och på Österlen. 2010 erhöll hon Nils Holgersson-plaketten och hennes roman för vuxna ”Springa med åror” blev Augustnominerad 2012. Pressröster om ”Kulor i hjärtat” ”Mitt i prick träffar Cilla Naumann med sin ungdomsbok ”Kulor i hjärtat”. //Texter fyllda med liv, längtan, rädsla och berusande lycka. En stor berättelse i högkoncentrat.” Dagens Nyheter ”Imponerande lätthet i pricksäkra noveller”// Det är monumentalt. Och i samma anda fortskrider det.//Texternas nedtonade ömsinthet förmedlar omtanke för en omvärld som sällan är begriplig, men som alltid betyder något. Det är fullständigt avväpnande.//Ärligt och utan omsvep skriver Naumann fram en tystnad, en plats för läsaren att med fjäderlätt koncentration lyssna till ett liv.” SvD ”…och jisses, vad bra det är!” Bokhora

Kulor i hjärtat är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

4. 62 dagar

Sommarlovet blev inte alls så där härligt långt och soligt som det brukade. Femtonåriga Tom är på sommarlov med sin familj precis som han alltid är på somrarna. Men det blir inte som vanligt.

Se även  3 böcker av Lars Lerin du måste läsa

En trist kväll hänger han med de andra i gänget och innan han hinner fatta vad som är på gång så har det redan skett. Ett vanligt pojkstreck förvandlas till blodigt allvar.

Cilla Naumann har på ett mästerligt sätt skildrat en femtonårings kaotiska inre. Resultatet är en inkännande, otäck, spännande och rörande berättelse. (Ålder 12+)

”Med stark närvaro skildras ett urspårande pojkstreck och en tonårings inre berg- och dal bana. Det är både poetiskt och direkt, skickligt konstruerat och fullständigt magnetiskt.” Kerstin Bergman, Smålandsposten.

”Med ett allvar och en stilsäkerhet som imponerar, tecknar Cilla Naumann i ungdomsromanen 62 dagar en 15-årig pojkes skakiga inre och yttre resa mot vuxenvärlden. Det är både poetiskt och okonstlat, på samma gång blytungt och lätt att ta till sig.” David Anthin, Svenska Dagbladet

62 dagar är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

5. Springa med åror

”Kom hit, Monika”, säger Johanna, och drar ned mig på gruset. Det är tyst omkring oss, ovanligt vindstilla den här första dagen. Havet ligger som en violblå spegel nedanför gården.Inget annat än Johanna har hänt, ändå är allt förändrat. Hon ligger på rygg bredvid cykeln i det dammiga gruset med sina bleka ben och smutsiga underbyxor. Bredvid henne ligger flaskan med tjock röd hallonsaft. Allt är egentligen som vanligt. Utom detta att Johanna ligger på min gårdsplan.

Springa med åror handlar om sommargästen Johanna och bondflickan Monika och om hur deras somrar blir en lekplats med konsekvenser som sträcker sig långt fram i tiden – till deras egna barn som omedvetet framkallar sina mödrars laddade ödesdigra klasskonflikt.

Omslagsformgivare: Johan Petterson

Springa med åror är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇