Jane Austens 3 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Jane Austen, född 16 december 1775 i Steventon, Hampshire, död 18 juli 1817 i Winchester, Hampshire, var en brittisk författare. Med sina kÀrleksromaner har Austen blivit en av den engelsksprÄkiga litteraturens klassiska författare.

Det hÀr Àr vÄr lista över Jane Austens 3 bÀsta böcker vi anser att alla bör lÀsa.

1. Stolthet och fördom

KĂ€rleken mellan Elisabeth Bennet och Fitzwilliam Darcy Ă€r en kamp. Han har sin stolthet, hon har sin krassa blick pĂ„ vĂ€rlden. 

Lika tydlig som Jane Austens borgerliga roman Ă€r i skildringen av kĂ€rleksrelationer som maktmedel, lika mĂ„ngbottnade och förĂ€nderliga Ă€r karaktĂ€rerna; lika levande Ă€r miljöerna och landskapet. 

Inte för intet Ă€r Stolthet & fördom en av historiens mest lĂ€sta och omtalade romaner. HĂ€r i översĂ€ttning av Gösta Olzon. 

JANE AUSTEN [1775-1817] var en engelsk författare, född i Steventon, Hampshire. Hennes romaner var realistiska, bitande ironiska skildringar av den engelska överklassen och inte minst kvinnans roll i den. I dag rĂ€knas hon till en av de största brittiska romanförfattarna genom tiderna. Mest berömda Ă€r kanske romanerna Förnuft & kĂ€nsla [Sense & Sensibility, 1811], Stolthet & fördom [Pride & Prejudice, 1813] och den postuma Ă–vertalning [Persuasion, 1818], men den i dag mest kritikerhyllade Ă€r Emma [1816].

2. Emma

Mr Knightley skakade pĂ„ huvudet. Fadern svarade i tillgiven ton: Ӂh, min kĂ€ra Emma! Om du Ă€ndĂ„ inte vore sĂ„ skicklig pĂ„ att smida Ă€ktenskapsplaner. SnĂ€lla du, lĂ„t bli sĂ„dant i fortsĂ€ttningen.””Jag lovar att jag inte ska Ă€gna mig Ă„t det för egen del, pappa, men jag mĂ„ste verkligen fĂ„ tĂ€nka pĂ„ andra. Det Ă€r det roligaste jag vet!

”Jag ska ha en hjĂ€ltinna som ingen utom jag kommer att tycka sĂ€rskilt mycket om”, skrev Jane Austen om sin roman Emma, som av mĂ„nga anses vara hennes frĂ€msta roman. Det Ă€r pĂ„ en gĂ„ng en kĂ€rlekshistoria, en komedi om vem som ska fĂ„ vem och en berĂ€ttelse full av gĂ„tor. Överklassflickan Emma försöker para ihop sin vĂ€ninna med byns unge kyrkoherde, som i sin tur blir intresserad av Emma, men det Ă€r Emmas betydligt Ă€ldre granne och mentor, Mr Knightley, som vĂ€cker hennes kĂ€rlek.

Det har lÀsaren insett lÄngt innan Emma sjÀlv har gjort det, men spÀnningen hÄlls vid liv Ànda till slutet. Ska de fÄ varandra? Och vad ska Emmas bortskÀmde och dominerande far ta sig för om hon gifter sig?Emma utgavs pÄ svenska första gÄngen 1857. DÄ hette den Emma: eller talangen att uppgöra partier för sina vÀnner och enligt tidens sed angavs inte översÀttarens namn. 1956 översattes romanen av Sonja Bergvall, men nu Àr det dags för en ny översÀttning.

Den Àr gjord av Rose-Marie Nielsen, en av Sveriges skickligaste och mest erfarna översÀttare.- Det Àr roligt att försöka göra en översÀttning som mÄste vara trogen originalet samtidigt som den ska kunna lÀsas och förstÄs idag, en sprÄklig balansgÄng, sÀger Rose-Marie Nielsen.

Austen hade ett sprÄk som skiljer sig mycket frÄn dagens engelska, och de gamla översÀttningarna Àr ganska snÄriga att lÀsa, eftersom översÀttningar mÀrkligt nog ofta Äldras fortare Àn originalet. Andra svÄrigheter hos Austen kan vara syftningarna, vem avses i respektive sammanhang, och nÄgot som engelskan slipper men vi mÄste ta stÀllning till i vÄrt sprÄk, nÀmligen tilltalet du eller ni, nog sÄ svÄrt i ett klassamhÀlle som det tidiga artonhundratalets England.

3. Northanger Abbey

Jane Austens första stora roman Northanger Abbey, som inte utkom förrĂ€n efter hennes död, Ă€r en frĂ€n drift med tidens populĂ€ra skrĂ€ckromaner – liksom med den societet hon alltid Ă€lskade att hĂ€ckla. 

Romanens hjÀltinna heter Catherine Morland och hon Àr nyligen introducerad i societeten. Under en vistelse i staden Bath fÄr hon mÄnga nya bekanta. Bland annat den jÀmnÄriga miss Thorpe med vilken hon delar sitt stora intresse för romaner, nÄgot man inte kan diskutera med vem som helst.

De unga damerna pratar om allt vĂ€sentligt: kvĂ€llens bal, morgondagens promenad, en viss ung mans uppförande. Under en bal i inledningen av sin vistelse har Catherine nĂ€mligen blivit presenterad för en mr Tilney. NĂ€r han bjuder upp henne blir hon mycket smickrad, dĂ„ han Ă€r bĂ„de stilig och spirituell – men dagen efter balen Ă€r han försvunnen.

Efter flera dagars bortovaro ÄtervÀnder han dock och Catherine börjar genast förhöra sig lite försiktigt hos hans syster och söker sig allt oftare till hennes sÀllskap. Detta ses inte med helt blida ögon av miss Thorpe, det blir rent av lite spÀnt vid flera tillfÀllen.

NÀr sÄ Catherine blir medbjuden av familjen Tilney att tillbringa en tid pÄ deras gods tackar hon andlöst ja. VÀl framme vid Northanger Abbey tycker hon sig stÀlld inför den gotiska litteraturens alla otÀcka scenarier och förestÀller sig det vÀrsta. Lyckligtvis bistÄs hon av ett sunt förnuft, och den oemotstÄndlige Henry Tilney.

Northanger Abbey Àr en klassisk Jane Austen-roman, fylld av intriger och förvecklingar. Den fick vÀnta lÀnge pÄ publicering och kom ut flera Är efter bÄde Förnuft och kÀnsla och Stolthet och fördom men hennes skildringar av sin tids mellanmÀnskliga förehavanden Àr minst lika briljanta hÀr som i dem.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!