5 böcker om ADHD du måste läsa 2021

ADHD är något man aldrig kan lära sig för mycket om tycker jag. Det finns alltid något nytt att lära sig.

Jag har nämligen diagnosen ADHD själv, varför det här är en lista av böcker som betyder extra mycket för mig. Jag har listat vad jag anser vara de bästa böckerna om ADHD i dagsläget, och då har jag med högsta sannolikhet läst några hundra styckna de senaste 10 åren.

Tips: se även vår lista över bra barnböcker om ADHD.

Vi kanske inte håller med om vilka böcker som anses vara bäst, men det här är min lista. Jag står för den, och motiverar även varje betygsättning så gott jag kan. Lycka till med att hitta en ny bok!

1. ADHD: från duktig flicka till utbränd kvinna (2020)

Det här är en fantastisk bok om den kanske minst förstådda typen av ADHD — nämligen den hos flickor och kvinnor.

Skriven av författaren Lotta Borg Skoglund är det här en bok som är ett självklart val för dig som är kvinna och upplever symtom av ADHD eller har en dotter som du starkt misstänker (eller fått bekräftat) har ADHD.

Då ADHD nästan alltid studeras ur perspektivet pojkar och killar är det lätt hänt att man missar vanliga tecken på att en tjej har ADHD. Flickor och unga kvinnor får inte heller lika effektiv behandling eftersom de flesta läkemedelsstudier på preparat och doser är gjorda på pojkar och män.

Sammanfattning: Det här är boken för dig som vill lära dig mer om ADHD ur ett kvinnligt perspektiv.

2. ADHD-hjälpen: för ett liv i balans (2014)

Det är inte lätt att leva med ADHD, och då är en bok likt den här ett perfekt verktyg i vardagen. Den hjälper dig (eller någon i din närhet) att handskas bättre med sin adhd på ett väldigt pedagogiskt sätt i mitt tycke — nämligen med hjälp av strategier.

Se även  Bli av med ångest utan medicin med en bok

Jag minns inte att jag någonsin haft ett livspussel som gått ihop innan jag började läsa den här typen av böcker och fick hjälp med att börja sätta strategier vad gällde nästan hela mitt liv och känslospektra.

Boken riktar sig främst till dig som är vuxen och har ADHD, alltså inte barn. Där finns det andra, bättre böcker att överväga.

Du får öva på att:

 • planera
 • organisera
 • bromsa impulser
 • reglera känslor
 • förbättra din uppmärksamhet
 • kommunicera och hantera konflikter

Metoderna bygger på KBT, den psykologiska behandling som har starkast vetenskapligt stöd vid adhd. Genom många exempel visar författaren hur andra har arbetat med och fått hjälp av strategierna. Här finns också information om kärnproblemen vid adhd, hur en utredning går till och vilket stöd samhället kan erbjuda. Även anhörigas situation tas upp och boken ger användbara verktyg för ett liv tillsammans med någon som har adhd. Till kapitlen finns övningsformulär som går att skriva ut från webben.

Det kanske allra bästa med boken är att den är lättläst, vilket till och med gör den perfekt att läsa för någon med ADHD!

Sammanfattning: En grym bok som lär dig (eller någon i din närhet) konkreta strategier för att arbeta med ADHD.

3. Fördel ADHD: var på skalan ligger du? (2019)

Det här är en bok om ADHD jag gillar stort, med anledning av att den fokuserar på de positiva egenskaperna av funktionsnedsättningen.

Det här är en bok som kan inspirera dig med ADHD att starta ett företag redan efter de tre första sidorna. Det var exakt och precis den här typen av böcker som först gav mig självförtroendet att satsa på entreprenörskap i egenskap av någon som lider av ADHD.

En perfekt bok att ge i present till någon som precis fått en ADHD-diagnos, kanske?

En bok som lär dig använda din ADHD till din fördel istället för att skämmas för diagnosen.

Sammanfattning: En positiv bok om ADHD. Ordet älska är starkt, men jag älskar verkligen den här boken. Man blir varm i magen av att läsa den.

4. Coolt med ADHD (2014)

Det här en unik bok om ADHD för barn, som fokuserar på att få ADHD att framstå som coolt.

Se även  Bästa boken om keto du aldrig läst

Detta är alltså en bok om ADHD som även lyfter fram styrkorna. Boken är tänkt som ett stöd för barn och deras föräldrar, samt lärare i grundskolan.

Det är i synnerhet viktigt att barn får hjälp med att inte skämmas för sin diagnos tidigt i livet, och får hjälp med att se på diagnosen som någonting positivt istället för negativt.

Enligt min lillasyster som har ADHD är det här en perfekt bok.

Sammanfattning: En grym bok för barn mellan 9-12 år.

5. ADHD i bilder (2020)

En oerhört unik bok, som namnet kanske antyder, visar hur ADHD kan ge uttryck i bilder.

Den är väldigt simpel, men definitivt en av de bästa böckerna om ADHD i mitt tycke.

En bok menad att ge förståelse kring vad ADHD är för något för någon som vill veta mer. Boken visar upp både de positiva och negativa sidorna.

Idén bakom boken kom i samband med hans fotoutställning om ADHD på Kulturhuset i Stockholm i mars 2012. Många upplevde att de genom bilderna fick upp ögonen och förståelsen för sig själva, kompisar eller sina barn och barnbarn…

Victor insåg att det både skulle vara spännande, givande och lärorikt att försöka skapa en bok utifrån dessa bilder, för att fler ska få möjlighet att se hur ADHD kan se ut.

Sammanfattning: En bok som ger mer förståelse för ADHD för någon som vill veta mer — genom användningen av bilder.

Varför läsa böcker om ADHD?

Det är ett enkelt och i de flesta fall bekvämt sätt att lära sig mer om ADHD utan att det behöver kosta skjortan. Sett till hur mycket forskning som görs inom ADHD i dagens läge är det ingen överraskning att det släpps mängder av nya böcker varje år som inkluderar ny information, varför jag anser att man bör köpa nya böcker om ADHD årligen för att hela tiden ligga i framkant.

Se även  10 böcker om AIDS-epidemin du måste läsa

Min erfarenhet av böcker om ADHD

Uppriktigt sagt så upplever jag majoriteten av alla böcker om ADHD att vara väldigt bra skrivna.

Det är lätt hänt att böcker om ADHD blir för långa och innehållslösa, alternativt att det känns som att författaren hela tiden upprepar diverse uttryck och aldrig riktigt kommer med något nytt — men böckerna i den här listan innehåller vad jag anser vara unikt innehåll om ADHD.

Inte bara är innehållet unikt — böckerna är välskrivna och ett annat plus i kanten är att betydligt fler kvinnor blivit experter på ADHD och därmed börjat publicera böcker i ämnet. Det här var inte alls lika vanligt för 10 år sedan.

Jag anser de bästa böckerna om ADHD behandla nya ämnen baserat på forskning, likt de senaste böckerna som släppts om ADHD i kvinnor.

Sammanfattning

Det går alltid att lära sig mer om ADHD, varför jag tagit mig tiden att skapa den här listan över vad jag anser vara de bästa böckerna om ADHD i dagens läge.

Jag hoppas verkligen den här listan hjälper dig hitta en bok som förändrar sättet du ser på ADHD, vare sig det är du själv som upplever symptomen eller någon nära dig.

Har du några tips på andra böcker om ADHD som jag bör överväga att inkludera i listan?

Använd gärna mitt kontaktformulär för att skicka mig ett meddelande.

Jag återkommer oftast inom 24 timmar.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

1 svar på ”5 böcker om ADHD du måste läsa 2021”

 1. Coolt med ADHD är en grym bok för föräldrar med barn som troligen har ADHD.
  Kan inte rekommendera den tillräckligt. Högre självkänsla är precis vad den här typen av barn behöver.

  Svara

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇