Olga Tokarczuks 3 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Olga Nawoja Tokarczuk, född 29 januari 1962 i SulechĂłw, Polen, Ă€r en polsk författare och psykolog. Hon debuterade som poet och har skrivit noveller, romaner, essĂ€er samt tre filmmanus. Hon Ă€r bosatt i WrocƂaw, och undervisar vid universitetet i Opole och Jagellonska universitetet i KrakĂłw.

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Olga Tokarczuks 3 bÀsta böcker du mÄste lÀsa.

1. Löparna

“Löparna” Ă€r en roman om att befinna sig i stĂ€ndig rörelse. Men ocksĂ„ om att till varje pris bjuda motstĂ„nd – att bromsa och bevara.

Frédéric Chopins syster smugglar hans konserverade hjÀrta över grÀnsen till Polen. En kvinna flyger över halva jordklotet med uppdraget att barmhÀrtighetsmörda sin dödssjuka tonÄrskÀrlek. En man sjunker lÄngsamt ned i galenskap efter att hans fru och barn mystiskt försvunnit under en semesterresa, för att sedan lika mystiskt dyka upp igen. Den ryska sekten Löparna förkunnar att vÀgen till frÀlsning ligger i att aldrig slÄ sig till ro.

Episoder och fragment avlöser varandra i en lekfull och originell romantext som rör sig fritt genom tid och rum. Det handlar om resande och migration, liv och död, och den mÀnskliga kroppens förfall och bevarande.

2. Styr din plog över de dödas ben

Det Àr vinternatt och snön faller tÀt. Janina Duszejkos hus Àr ett av fÄ bebodda i den lilla byn pÄ den polska landsbygden. Tidigare arbetade Janina som lÀrare, numera Àgnar hon dagarna Ät att översÀtta William Blake, studera astrologi och se om vÀlbÀrgade Warszawabors sommarstÀllen. Hon betraktas som en ensling, som föredrar rÄdjurens och vildsvinens sÀllskap framför mÀnniskornas.

Den hÀr natten intrÀffar den första av en rad allt mÀrkligare hÀndelser i Janinas avlÀgsna hörn av vÀrlden. Grannen Storfot hittas död. Snart följer fler offer. Den lokala polisen famlar, och Janina inser att hon mÄste ta utredningen i egna hÀnder. Bara hon verkar kunna tyda spÄren.

“Styr din plog över de dödas ben” Ă€r en mörk sagoliknande thriller som utforskar mĂ€nniskans förhĂ„llande till naturen, och utmanar förestĂ€llningar om rĂ€ttsskipning, ödestro, förnuft och vansinne.

3. Jakobsböckerna

I somligas ögon Àr han en vis man, en frÀlsare. Andra ser honom som en kÀttare och bedragare. I mitten av 1700-talet, i det myllrande grÀnslandet mellan dagens Polen och Ukraina, splittrar den unge Jakob Frank den judiska gemenskapen med sina nya, utmanande idéer.

Han Àr karismatisk och kontroversiell, en grÀnsöverskridare som tillsammans med sina hÀngivna lÀrjungar nÀrmar sig bÄde katolicism och islam och pÄ vÀgen fÄr lika mÄnga anhÀngare som mÀktiga fiender.

“Jakobsböckerna” Ă€r Olga Tokarczuks mĂ€sterverk. UtifrĂ„n den historiska personen Jakob Franks hĂ€pnadsvĂ€ckande livshistoria skriver Tokarczuk fram en magnifik fresk över 1700-talets Europa, och hĂ„ller samtidigt upp en spegel mot vĂ„r egen tid.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!