8 böcker som utspelar sig i Litauen du bör läsa under din resa

Varje bokälskare vet att en begåvad författare kan beskriva en plats bättre än ens våra egna ögon kan tolka den!

Det är därför du bör läsa dessa underbara böcker i Litauen för att få en känsla för det ständigt föränderliga landet ur ett annat perspektiv – lär dig mer om litauisk kultur och traditioner och förstå deras folk lite bättre genom sidorna i dessa mästerverk!

Vilnius Poker

Ričardas Gavelis är superstjärnan för post-modernismen i Litauen.

Hans mod i att skriva och publicera Vilnius Poker var ofattbar för folket i hans generation som växte upp under Sovjetunionens regim. Och ändå skrev Gavelis Vilnius Poker och kritiserade kommunismen inifrån och ut.

Denna bok var en sann uppenbarelse redan i slutet av 1900-talet. 2009 översattes Vilnius Poker till engelska och samma år blev det en av de 25 bästa bästsäljande översatta böckerna i USA.

Så om du vill lära dig mer om att bo i Sovjetunionen är Vilnius Poker rätt bok!

In Lithuanian Wood

In Lithuanian Wood är den första romanen av Wendell Mayo, med fokus på de problem som Litauen hade att möta på 90-talet efter att ha återvunnit sin frihet från Sovjetunionen.

Se även  7 bästa böckerna som utspelar sig i Warszawa

Mayo beskriver perfekt osäkerheten som litauerna, särskilt den äldre generationen, kände efter att allt förändrats på bara ett par år.

Historia buffs och människor som tycker om att analysera olika sociala beteenden bör definitivt lägga In Lithuanian Wood till sin läslista.

Silva Rerum

Kristina Sabaliauskaitė är en av de mest inflytelserika litauiska författarna på sin tid, och hennes böcker anses redan vara klassiker. Den första delen av Silva Rerum handlar om den ädla Norvaišų-familjen på 1600-talet.

Denna historiska roman är ett perfekt val för dem som är intresserade av adelns liv! Även om familjen Norvaišų är fiktiv, är det värt att notera att de flesta beskrivningarna i boken är historiskt korrekta.

The Sky Is Falling: Lithuanian Folk Tales

Om du reser genom Litauen med familjen och letar efter en bok att läsa för dina barn är The Sky Falling: Lithuanian Folk Tales ett underbart val!

Alla de mest populära litauiska folkeberättelserna samlas i den här boken, inklusive ”Himlen faller”, utan tvekan en av de mest kända litauiska folksagorna som alla litauiska barn känner utan att känna!

Så ta den här boken nu om du vill lära dig mer om litauiska folk och också läsa några kvalitetsberättelser för dina barn!

Between Shades of Gray

Between Shades of Grey är skriven av Rūta Šepetys och fokuserar på det grymma ödet för en liten tjej som förvisades till Sibirien, där hon var tvungen att separera från sin familj och förödande levnadsförhållanden för att överleva.

Se även  En introduktion till litauisk litteratur genom 8 böcker

När Sovjetunionen ockuperade Litauen deporterades många lokalbefolkningen till Sibirien. Om du vill ha en bättre förståelse för hur det kändes (var beredd att gråta) är detta en måste läsas.

Hour of the Wolf

Andrius Tapinas är litauisk influencer, journalist, TV-programledare och författare. Allt han gör är litauiskfokuserat, så det är ingen stor överraskning att hans bok, Hour of the Wolf, blev en riktig hit 2013.

Denna fiktiva läsning spelas i Litauen i början av 1900-talet. De flesta karaktärer är riktiga historiska litauiska människor, men handlingen äger rum i en alternativ verklighet.

Det är en perfekt bok för fiktionfans, som också vill lära sig mer om Vilnius och dess smala gator!

One Grateful Immigrant

En tacksam invandrare är en berättelse om en litauisk man som var tvungen att överge sitt hemland och immigrera till USA och letade efter en ny start och ett bättre liv.

Även om inte alla åtgärder sker i Litauen, kan du lära dig mycket om landets problem och den övergripande mentaliteten under 1900-talet när Sovjetunionen tog över.

Se även  6 böcker du måste läsa innan du reser till Armenien!

Många litauer utvandrade till USA och lämnade sina familjer och hem kvar – och medan vissa av dem lyckas misslyckades många också.

Master Thaddeus: The Last Foray in Lithuania

Varje sann poesiälskare måste läsa Master Thaddeus: The Last Foray i Litauen minst en gång under sin livstid!

Mästaren Thaddeus är skriven av Adam Mickiewicz, den stora poeten och författaren på 1800-talet. Medan Mickiewicz nationalitet fortfarande diskuteras är en sak säker – hans skrivförmåga är oklanderlig!

I Master Thaddeus fokuserar Mickiewicz på litauiska och polska herrar 1811 och 1812. Så om du letar efter högkvalitativ poesi om Litauen finns det verkligen inget bättre val än Master Thaddeus!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇