Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

3 böcker om sparande du måste läsa

Beräknad lästid: 6 minuter ⏳

Det här är vår lista över 3 böcker om sparande du måste läsa.

1. Investeringsguiden: så kommer du igång med ditt sparande av Anna Svahn, Linnéa Schmidt (2018)

Detta är en handbok för dig som vill komma igång med ditt sparande. Hur fungerar egentligen börsen? Hur gör man när man analyserar aktier? Vilken kontotyp ska man använda när man investerar? Och hur går det till när man sparar pengar i guld?

Anna Svahn och Linnéa Schmidt driver ett nätverk på Facebook med över 100.000 medlemmar, där de inspirerar kvinnor att komma igång med sitt sparande. I Investeringsguiden förklarar de sina egna investeringsstrategier och går igenom alla praktiska detaljer du som nybörjare behöver ha koll på. Dessutom får du lära dig värdefulla knep från fyra av vår tids största investerare.

2. Mer pengar för pengarna: spara, låna och försäkra som de verkliga experterna (2020)

Den enkla vägen till bättre ekonomi

En stor del av våra sparpengar är placerade på ett mycket lönsamt sätt … för finansbranschen. Banker och försäkringsbolag utnyttjar skamlöst att de flesta tycker att fonder och pensioner är tråkigt och svårt. Målet med den här boken är att du ska sluta ge bort dina pengar till överbetalda finanssäljare.

Den lär dig hur du på bästa sätt tar hand om din ekonomi så att det blir mer pengar till dig och mindre till banken. Och det fina är att det inte alls är så svårt som många tror.

Boken fungerar lika bra för dig som bara vill ha enkla, effektiva råd för din ekonomi som för dig som verkligen vill förstå en värld som ofta framstår som obegriplig.

Du får veta vilka sparprodukter och aktörer du ska undvika och hur de verkliga experterna själva gör med sparande, pensioner, bostadsköp, lån och försäkringar. På område efter område kokar författarna ner teori och forskning till några få centrala råd som är förvånansvärt enkla att förstå och riktigt lönsamma att tillämpa.

Författarna har en bred bakgrund inom finansbranschen och driver den oberoende aktören Småspararguiden. Andreas Runnemo och Patrick Siegbahn hade välbetalda jobb inom finansbranschen när de upprördes över hur rådgivare lurade in folk i dyra fonder.

Det blev startskottet för Småspararguiden och så småningom fick de med sig den likaledes upprörda pensionsexperten Elisabeth Wass. Särskilda meriter är att de avslöjat skandalbolaget Allra och fått konsumentpriset Blåslampan.

3. Aktie- och fondhandboken: lär dig spara i aktier och fonder för en bättre privatekonomi av Björn Wilke (2014)

Aktie- och fondhandboken är en lättläst och överskådlig bok om sparandet i aktier och fonder. När du har läst den kommer du att ha betydligt
bättre förutsättningar att fatta beslut om ditt sparande, oavsett om det gäller ditt pensionssparande eller sparandet för andra ändamål. Aktier har varit den bästa sparformen i flera decennier. Det finns dock en del risker med ägandet i aktier och fonder. Men det finns också goda möjligheter. Riskerna är emellertid inte svåra att identifiera. Med en del enkla medel kan man undvika de värsta fallgroparna. Den som fattar fler
riktiga beslut än felaktiga kan bli en framgångsrik aktie- och fondsparare.

Svårare än så behöver det inte vara. För att själv fatta rätt beslut krävs kunskap om aktier och aktiemarknaden. Boken behandlar exempelvis:

  • Risker och möjligheter på aktiemarknaden
  • Hur aktier värderas och hur börsen reagerar
  • Praktiska frågor om hur man köper och säljer aktier och fonder
  • Hur man fattar bra beslut om att köpa eller sälja aktier eller fonder
  • Hur man ska se på börsintroduktioner
  • Andra placeringar än aktier och fonder
  • Internethandel med aktier
  • Beskattning av aktier och fonder

Aktie- och fondhandboken kräver inga förkunskaper mer än ett intresse för aktier och ekonomi. Boken kan läsas på egen hand eller i studiesyfte.

Uppdaterad utgåva med börsdiagram t o m 2010.

Björn Wilke har varit verksam som aktieanalytiker och ekonomijournalist i mer än 20 år. Han har skrivit böcker om aktier tidigare, bl a Sätt fart på pengarna och Aktieaffärer över Internet. Björn Wilke kommenterar aktiemarknaden i Dagens Industri och i Nyheterna på TV 4 och fick fyra år i rad utmärkelsen som bästa ekonomijournalist i fackpressen.

Inlägg senast uppdaterat: 1 juni, 2021

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇