Miguel Cervantes bÀsta bok pÄ svenska du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

Miguel Cervantes, eller mera korrekt Miguel de Cervantes Saavedra, född 29 september 1547 i Alcalå de Henares, Kastilien, död 23 april 1616 i Madrid, var en spansk författare och Spaniens nationalskald. Cervantes Àr framförallt kÀnd för sitt verk Don Quijote.

Den snillrike riddaren Don Quijote av La Mancha (2016)

Don Quijote Àr en av vÀrldens mest lÀsta och Àlskade klassiker. BerÀttelsen om Riddaren av den sorgliga skepnaden, hans trogne vapendragare Sancho Panza och hans Àlskade Dulcinea av Toboso har trollbundit lÀsare vÀrlden över Ànda sedan den först utkom i början av 1600-talet. Romanen kan lÀsas som en Àventyrsroman, med bÄde komiska och tragiska inslag, men ocksÄ som en allegori över dÄtidens Spanien.

Drömmaren och romantikern Don Quijote symboliserar kungamaktens utopiska ideal, medan Sancho Panza Àr realisten, den vanliga mÀnniskan, som försöker klara sig sÄ gott han kan under rÄdande förhÄllanden.

För den hÀr boken belönades Jens Nordenhök av Kungl. Vetenskapsakademien med Letterstedtska priset för översÀttningar. Han har Àven erhÄllit Svenska Akademiens översÀttarpris.

Röster om boken:

“Formidabel nyöversĂ€ttning.”
Ola Larsmo, Dagens Nyheter

“Ett mĂ„ste för varje klassikermedveten bokhylla.”
Göran HÀgg, Aftonbladet

“Vad man omedelbart slĂ„s av Ă€r det lediga flyt som prĂ€glar berĂ€ttelsen frĂ„n början till slut Jens Nordenhök har trĂ€ffat rĂ€tt.” 
Knut Ahnlund, Svenska Dagbladet
“Ett sprĂ„kligt mĂ€sterstycke, en orgie i hĂ€pnadsvĂ€ckande formuleringskonst.”
Jan Arnald, Göteborgs-Posten

“Den kanske största romanen genom alla tider, Cervantes Don Quijote, som lĂ€nge funnits tillgĂ€nglig endast i nedstrukna och lappade svenska utgĂ„vor, föreligger nu fullstĂ€ndig i Jens Nordenhöks frĂ€scha och tidlösa sprĂ„kdrĂ€kt och dĂ€rtill i ett sĂ€llsynt vackert utförande.”
Oscar Hemer, Sydsvenskan

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!