Topp 10: Författare

Här kommer en lista över mina topp tio författare och varför de är det.

1. Tamora Pierce: Tamora Pierce är en relativt okänd författare och en av mina största idoler. Hon har skrivit en massa olika serier som alla utspelar sig i samma universum. De är alla fantasyböcker, jag kan bäst beskriva dem som Harry Potter möter Narnia. Pierce har ett mycket starkt och härligt sätt att skriva och hennes huvudpersoner är alla väldigt olika i sättet och i hur deras historia utspelar sig. Alla hennes böcker har både roliga och allvarliga ögonblick. Det komplexa universum som hon har skapat är inte bara väldigt detaljerat utan också ett samhälle som skulle ha kunnat existera (om magi hade funnits i verkliga världen vilket det oturligt nog inte gör), men det är dock en personlig åsikt.

2. J.K. Rowling: Oavsett vem du är eller hur du hamnade på den här bloggen så kan jag med stor säkerhet säga att du förmodligen har hört talas om denna fantastiska författare. Om du inte känner igen namnet så har du nog åtminstone hört talas om hennes böcker. Harry Potter serien kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta eftersom det var den som fick mig att först börja läsa på riktigt. Rowling har ett väldigt speciellt och humoristiskt sätt att skriva som fångar de flesta läsare direkt. Precis som Tamora Pierce så har Rowling skapat en hel värld med bakgrund och detaljer vilket ger läsupplevelsen extra krydda.

3. John Flanagan: Denna författare är precis som Pierce inte väldigt känd. Hans serie Spejarens lärling är en av mina absoluta favoritserier. Även dessa böcker handlar om en person i ett till största del påhittat land, jag är ett stort fan av den sortens böcker. Serien består av 12 böcker, han har också skrivit en annan serie som heter Broderband och som utspelar sig i samma universum. Humorn i böckerna består till 99% av sarkasm och om du frågar mig så finns det inget bättre.

4. Sarah Dessen: Kärlek, förändring och sommar är vad jag skulle säga om någon bad mig att beskriva Dessen på tre ord. Böckerna hon skriver handlar om unga tjejer, vanligtvis 16-19 år, som har problem på något sätt. Då träffar de en kille som visar dem hur de ska vara sig själva, de blir kära och lever lyckliga i alla sina dagar. Ja, ni fattar. Trots att många tycker att den här sortens böcker är väldigt tråkiga och förutsägbara, för att inte tala om klyschiga. Jag älskar alla Dessens böcker, jag kan lova att de riktigt suger in en. De är välskrivna och glada och är alltid bra för att muntra upp en om man är nere.

5. Meg Cabot: Meg Cabot har skrivit många serier som till exempel Hemsökt, Saknad och (den mest kända) En Prinsessas Dagbok. Cabots böcker och sätt att skriva är inte för alla men jag har alltid dragits till hennes roliga och realistiska karaktärer och lätta sätt att skriva. Min favoritserie som hon har skrivit är Hemsökt, Suze är den perfekta kombinationen mellan söt och asgrym. Fast mest asgrym. Cabot är inte bara en fantastisk författare, hon är också ett ondskefullt geni vilket jag upptäckte idag när jag satt och läste om En Prinsessas Dagbok igen. Som ni kanske vet så har det gjorts filmer av böckerna, i själva böckerna har det också gjorts filmer men då om huvudpersonen Mias liv. Det roliga jag upptäckte var att i böckerna när Mia pratar om filmerna som gjorts om henne så beskriver hon filmerna som gjorts i verkliga världen! Hon till och med kritiserar att de har ändrat så mycket i filmerna. Jag kanske är sen med att upptäcka detta men jag tyckte det var så kul att jag var tvungen att dela med mig

6. Margit Sandemo: Margit Sandemo är en norsk författare som har skrivit hur många böcker som helst men den serien jag har läst heter Sagan om Isfolket. Serien innehåller totalt 47 böcker, vilket är otroligt imponerade i sig men det är knappt hälften av alla böcker hon har skrivit. Sandemo är en otrolig förebild för alla (som jag) som vill bli författare. Serien är också mycket bra med en komplicerad och väldigt realistisk historia som måste ha krävt väldigt mycket efterforskningar och eftertanke.

7. Kerstin Gier: Kerstin Gier har skrivit Ädelstens-trilogin, en av mina favorit serier, nedanför finns en bokrecension om serien där jag hyllar Gier och pratar mer om det hennes böcker. Gier har ett sätt att skriva som gör att man får tänka efter ordentligt. Hennes upplägg av böckerna visar på mycket bra planering, hon avslöjar bara vissa saker vilket gör att man aldrig slutar undra över vad det är som händer eller har hänt.

8. Kristen Casshore: Casshore har skrivit serien De Utvalda, en serie som i likhet med Flanagan och Pierces böcker utspelar sig i en påhittad värld. Det är en fantasy serie som riktar sig till tonåringar. De tre böckerna i serien handlar om tre olika tjejer som lever i samma värld men helt olika liv. Deras personligheter skiljer sig åt kraftigt vilket jag måste berömma Casshore för, jag ser alltför ofta att författare skriver om karaktärer som är exakt likadana allihop. Deras personligheter är också enligt mig mycket verkliga och alla tre gör en otrolig resa genom sin bok. De lär sig och ändras och det kan man verkligen märka av när man läser böckerna.

9. Cassandra Clare: Jag älskar Cassandra Clares serie The Mortal Instruments, en fantasy serie som utspelar sig främst i dagens New York. Huvudpersonen, Clary, är en rolig och begåvad tjej och karaktärerna runt henne och precis lika välskrivna. Anledningen till att Clare kom så långt ner på den här listan är att jag tycker att hon alltför ofta hänger upp sig på onödiga detaljer vilket kan göra vissa delar lite tråkiga. Men serien har gott om spännande ögonblick och massor av kärlek och drama.

10. John Green: John Green som har skrivit succéboken The Fault in Our Stars är en författare som jag beundrar, och inte bara för hans böcker men nu är det ju dem som jag ska skriva om. Alla hans böcker får en att tänka till och se livet lite annorlunda. Jag är den första att erkänna att jag grät i slutet av The Fault in Our Stars och Paper Towns jag mig en rejäl så kallad bokfylla (som en bakfylla fast med böcker, när en bok har påverkat en så starkt att man måste ta en liten stund för att återhämta sig och fortsätta med sitt liv). Han är längst ner på den här listan för att jag upptäckte honom mycket senare än de andra på denna lista och därför inte har haft en chans att bilda mig en tillräckligt ordentlig uppfattning om hans skrivande för att kunna göra en generell bedömning.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇