5 bÀsta böckerna av Salman Rushdie du mÄste lÀsa


BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Salman Rushdie Àr en trollkarl av ord. Mitt i kontroverser, ordlekar, metaforer och magisk realism skulpterar Rushdie romaner som har gjort honom till en av de mest uppskattade författarna i litteraturens hav.

Engagerande och tankevÀckande behandlar Rushdies verk korsningar mellan östlig och vÀsterlÀndsk kultur, liksom frÄgor om religion, liv och död. HÀr utforskar vi nÄgra av hans mÄste-lÀsa verk.

1. The Ground Beneath Her Feet (1999)

Inspirerad av rockmusikkultur och den grekiska myten om Orpheus och Eurydice skapar Salman Rushdie en episk rock and roll-kÀrlekshistoria av tvÄ unga mÀn som bÄda jagar efter samma unga kvinna. Hela plottet Àger rum under den fas dÄ rockmusiken vÀxte.

Det som fÀngslar lÀsaren i The Ground Beneath Her Feet Àr det oerhört rika nÀtverket av referenser, kulturer och berÀttelser som flÀtas samman i berÀttelsen.

Med influenser frÄn östra och vÀsterlÀndska kulturer, samt urÄldrig och samtida, skapar Rushdie en oförglömlig berÀttelse som överskrider tid och rum.

2. Imaginary Homelands: Essays (1992)

Att lÀsa Imaginary Homelands Àr som att fÄ en glimt inuti Rushdies personliga dagbok. Verket Àr en uppsatsuppsÀttning dÀr han berÀttar om olika Àmnen, allt frÄn författare till filmer till kultur, samt politiska frÄgor som postkolonialism och fundamentalism, som ofta korsar sig med hans tankar om litteratur.

Även om detta som ett facklitteraturverk Ă€r en av fĂ„ böcker av Rushdie som inte innehĂ„ller nĂ„gra myter eller magisk realism, hĂ€nför sig Imaginary Homelands Ă€ndĂ„ starkt till Rushdies fiktion och avslöjar mĂ„nga av hans tankar om den samtida litterĂ€ra och kulturella scenen.

3. Midnight’s Children (1981)

Midnight’s Children berĂ€ttar den fascinerande berĂ€ttelsen om indisk sjĂ€lvstĂ€ndighet genom berĂ€ttelsen om en ung pojke och Ă€r en av 1900-talets mest framgĂ„ngsrika romaner.

Huvudpersonen Saleem Sinai Àr född vid midnattstoppet, precis nÀr Indien fick sjÀlvstÀndighet. Han upptÀcker gradvis att alla barn som Àr födda vid denna tid har vÀlsignats med sÀrskilda krafter, inklusive honom sjÀlv, och planerar att samla alla barn tillsammans.

BerĂ€ttelsen Ă€r allegorisk om Indiens tidiga Ă„r för att försöka samla en enda nationell identitet. Midnight’s Children tilldelades Booker-priset 1981 och har listats som en av de stora böckerna frĂ„n 20-talet av Penguin Books.


4. The Satanic Verses (1988)

De Sataniska verserna anses vara en av de mest kontroversiella och Ă€ndĂ„ en av de mest eftertraktade böckerna som nĂ„gonsin skrivits. Historien börjar med en trĂ€ff pĂ„ marken efter en explosion som Ă€ger rum i en Londonbundet jet. TvĂ„ överlevande förvandlas gradvis till representationer av gott och ont – Ă€rkeĂ€ngeln Gibreel respektive djĂ€vulen.

Historien Àr skriven som en invecklad design som finns i en stor matta eller i en moskés vÀggar, med Rushdie som skickligt sammanvÀver karaktÀrer, plotlines och allegorier tillsammans.

Trots att den lyckades skapade romanen stor kontrovers i delar av den muslimska vÀrlden och var kÀllan till en fatwa, eller dödsdom, placerad pÄ Rushdie av Ayatollah Khomeini, Irans högsta ledare.

5. The Moor’s Last Sigh (1995)

Med Salman Rushdies levande fantasi och kraften att ta fram magi frĂ„n hans ord Ă€r The Moor’s Last Sigh ett mĂ€sterverk i sig. Huvudpersonen Moraes Zogoiby, kĂ€nd som Moor genom hela berĂ€ttelsen, berĂ€ttar sin existens och berĂ€ttar hur alla hĂ€ndelser har lett fram till nutiden.

Med början med berÀttelserna om sina förfÀder beskriver Moor hur generationerna dÀrefter har vridit sig och böjt som leder till hÀndelser i hans liv.

Liksom mĂ„nga av Rushdies andra verk drar The Moor’s Last Sigh pĂ„ historiska och kulturella referenser, inklusive livet för den sista moriska kungen i Granada och hĂ€ndelser i samtida Indien.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara de bÀsta böckerna av Salman Rushdie.

Vi hoppas verkligen du hittar en eller flera nya, spÀnnande böcker att blÀddra i!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!