5 bästa böckerna av Salman Rushdie du måste läsa

Salman Rushdie är en trollkarl av ord. Mitt i kontroverser, ordlekar, metaforer och magisk realism skulpterar Rushdie romaner som har gjort honom till en av de mest uppskattade författarna i litteraturens hav.

Engagerande och tankeväckande behandlar Rushdies verk korsningar mellan östlig och västerländsk kultur, liksom frågor om religion, liv och död. Här utforskar vi några av hans måste-läsa verk.

1. The Ground Beneath Her Feet (1999)

Inspirerad av rockmusikkultur och den grekiska myten om Orpheus och Eurydice skapar Salman Rushdie en episk rock and roll-kärlekshistoria av två unga män som båda jagar efter samma unga kvinna. Hela plottet äger rum under den fas då rockmusiken växte.

Det som fängslar läsaren i The Ground Beneath Her Feet är det oerhört rika nätverket av referenser, kulturer och berättelser som flätas samman i berättelsen.

Med influenser från östra och västerländska kulturer, samt uråldrig och samtida, skapar Rushdie en oförglömlig berättelse som överskrider tid och rum.

2. Imaginary Homelands: Essays (1992)

Att läsa Imaginary Homelands är som att få en glimt inuti Rushdies personliga dagbok. Verket är en uppsatsuppsättning där han berättar om olika ämnen, allt från författare till filmer till kultur, samt politiska frågor som postkolonialism och fundamentalism, som ofta korsar sig med hans tankar om litteratur.

Se även  2 böcker av Anders Dahlbom du måste läsa

Även om detta som ett facklitteraturverk är en av få böcker av Rushdie som inte innehåller några myter eller magisk realism, hänför sig Imaginary Homelands ändå starkt till Rushdies fiktion och avslöjar många av hans tankar om den samtida litterära och kulturella scenen.

3. Midnight’s Children (1981)

Midnight’s Children berättar den fascinerande berättelsen om indisk självständighet genom berättelsen om en ung pojke och är en av 1900-talets mest framgångsrika romaner.

Huvudpersonen Saleem Sinai är född vid midnattstoppet, precis när Indien fick självständighet. Han upptäcker gradvis att alla barn som är födda vid denna tid har välsignats med särskilda krafter, inklusive honom själv, och planerar att samla alla barn tillsammans.

Berättelsen är allegorisk om Indiens tidiga år för att försöka samla en enda nationell identitet. Midnight’s Children tilldelades Booker-priset 1981 och har listats som en av de stora böckerna från 20-talet av Penguin Books.

4. The Satanic Verses (1988)

De Sataniska verserna anses vara en av de mest kontroversiella och ändå en av de mest eftertraktade böckerna som någonsin skrivits. Historien börjar med en träff på marken efter en explosion som äger rum i en Londonbundet jet. Två överlevande förvandlas gradvis till representationer av gott och ont – ärkeängeln Gibreel respektive djävulen.

Se även  Bodil Malmstens 3 bästa böcker du måste läsa

Historien är skriven som en invecklad design som finns i en stor matta eller i en moskés väggar, med Rushdie som skickligt sammanväver karaktärer, plotlines och allegorier tillsammans.

Trots att den lyckades skapade romanen stor kontrovers i delar av den muslimska världen och var källan till en fatwa, eller dödsdom, placerad på Rushdie av Ayatollah Khomeini, Irans högsta ledare.

5. The Moor’s Last Sigh (1995)

Med Salman Rushdies levande fantasi och kraften att ta fram magi från hans ord är The Moor’s Last Sigh ett mästerverk i sig. Huvudpersonen Moraes Zogoiby, känd som Moor genom hela berättelsen, berättar sin existens och berättar hur alla händelser har lett fram till nutiden.

Se även  5 bästa böckerna av Haruki Murakami du måste läsa

Med början med berättelserna om sina förfäder beskriver Moor hur generationerna därefter har vridit sig och böjt som leder till händelser i hans liv.

Liksom många av Rushdies andra verk drar The Moor’s Last Sigh på historiska och kulturella referenser, inklusive livet för den sista moriska kungen i Granada och händelser i samtida Indien.

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara de bästa böckerna av Salman Rushdie.

Vi hoppas verkligen du hittar en eller flera nya, spännande böcker att bläddra i!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇