Henning Mankells 5 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Henning Georg Mankell, född 3 februari 1948 i Sankt Görans församling i Stockholm, död 5 oktober 2015 pÄ SÀrö i SlÀps församling, Hallands lÀn, var en svensk författare och dramatiker. Han var mest kÀnd för sina deckarromaner med kriminalkommissarie Kurt Wallander i huvudrollen.

Det hÀr Àr vÄr lista över Henning Mankells 5 bÀsta böcker vi anser att alla bör lÀsa.

1. Mannen pÄ stranden

En man sitter död i baksÀtet pÄ en taxi. Han har blivit brutalt mördad. Den vÀlkÀnde kommissarien Kurt Wallander vid Ystadspolisen mÄste hitta mördaren. En spÀnnande jakt börjar.

2. Vettvillingen

Bertil Kras bestĂ€mmer sig en dag för att lĂ€mna sin ansprĂ„kslösa tillvaro i Stockholm och flytta till en liten köping i norr. DĂ€r tar han anstĂ€llning pĂ„ sĂ„gverket och blir snart föremĂ„l för elakartat skvaller. 

Den lilla orten ska visa sig ha gamla oförrĂ€tter som ligger och pyr under ytan och en vinternatt brinner sĂ„gen ner under mystiska omstĂ€ndigheter. Rykten om vem som Ă€r skyldig börjar snabbt sprida sig i köpingen. Som nyinflyttad och medlem i kommunistpartiet blir Bertil den perfekta syndabocken. 

En berĂ€ttelse om utanförskap, och vikten av att konfrontera sin historia under en tid definierad av kriget och politisk förföljelse. Ämnen lika aktuella nu som dĂ„. 

Vettvillingen gavs ut pÄ Författarförlaget 1977 och har inte funnits i tryckt format pÄ över 20 Är. Med nytt omslag av Niklas Lindblad ger vi ut en utav Hennings lite bortglömda spÀnningsromaner. Henning Mankell Àr en av Sveriges internationellt mest lÀste författare. Hans böcker har sÄlt i över 40 miljoner exemplar och översatts till fler Àn 40 sprÄk.

3. Pyramiden

En Piper Cherokee störtar i backen med vÄldsam kraft och fattar eld. Piloten och hans passagerare dödas. Kurt Wallander vid polisen i Ystad konstaterar snart att inget sportplan saknas. Att det mÄste ha flugit utan tillstÄnd. Mitt under haveriutredningen kommer ett nattligt alarm, en brand har utbrutit i systrarna Eberhardssons sybehörsaffÀr. Huset Àr redan övertÀnt och undersökningen efterÄt av de innebrÀnda systrarnas kroppar innebÀr en fasansfull upptÀckt: bÄda kranierna har skotthÄl i nacken.

Henning Mankell Àr en av Sveriges internationellt mest lÀste författare. Hans böcker har sÄlt i över 50 miljoner exemplar och översatts till fler Àn 40 sprÄk. Hösten 2020 lanserar Netflix den internationella serien om den unge Wallander med Adam PÄlsson som Kurt Wallander.

4. Eldens vrede

Henning Mankells efterlÀngtade tredje bok om Sofia. Hon Àr nu ung trebarnsmor som drömmer om en egen symaskin, som skulle kunna bidra till ett bÀttre liv för barnen. Men hennes man kommer hem allt senare och gör av med alla pengar. Snart Àr sveket ett faktum och priset blir högt. Sofias öde skakar om och berör!

5. Mord pÄ blanka juldagen

En fantastisk samling nervkittlande kriminalnoveller skrivna av nĂ„gra av Sveriges absolut frĂ€msta deckarförfattare: Arne Dahl, Åke Edwardson, Inger Frimansson, Amanda Hellberg, Henning Mankell, Katarina Mazetti, Johan Theorin och Dag Öhrlund.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!