Kerstin Ekmans 3 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Kerstin Lillemor Ekman, född Hjorth den 27 augusti 1933 i Risinge församling i Östergötland, Ă€r en svensk författare och ledamot av Samfundet De Nio, samt tidigare ledamot av Svenska Akademien 1978–2018. Det hĂ€r Ă€r vĂ„r lista över Kerstin Ekmans 3 bĂ€sta böcker vi anser att alla bör lĂ€sa.

1. Tullias vÀrld

Ciceros dotter Tullia Àr den sköra trÄden i min berÀttelse. Om henne visste jag ingenting i skolan och inte pÄ universitetet. Om man ville ha reda pÄ nÄgot om de kvinnor som levde under de stora mÀnnens tid sÄ mÄste man lÀsa om de stora mÀnnen. Det fanns inget annat sÀtt. Egentligen har vi nÀstan ingen kunskap om kvinnornas tankar och kÀnslor förrÀn de sjÀlva börjar berÀtta om dem. Det skulle dröja mycket lÀnge. Vem Tullia innerst var fÄr vi aldrig veta.

UtifrÄn sitt intresse för antiken skriver Kerstin Ekman fram en ung kvinnas liv och vÀrld, i en rik och ömsint bok med skönlitterÀra och personliga inslag.

2. HĂ€ndelser vid vatten

I början av sjuttiotalet Àr Svartvattnet en tynande norrlÀndsk by bland mÄnga andra. DÄ hÀnder nÄgot. Ett dubbelmord lÄngt ute i vÀglöst land.Det gÄr arton Är innan nÄgon börjar ana sanningen om det som skett. Och dÄ blir det lika farligt igen dÀrute i myrlandet. HÀndelsen har blivit en mörk kraft med verkan in i mÄnga mÀnniskors liv. Det Àr dessa mÀnniskor Kerstin Ekmans roman handlar om, deras försök att rÀdda minne och sammanhang fast de bor i den skugga av glömska som ligger över landsbygdens byar och smÄ samhÀllen. Men i lika hög grad Àr det en roman om ett landskap. MÀnniskan har farit illa fram med det. NÀr de stora skogsbolagen drar sig tillbaka Àr det för alltid förÀndrat av hyggen, vÀgnÀt och grustÀkter. Kvar Àr de namnlösa platserna i starrens rike, gungande vÄta tuvor och sorlande vatten under marken. Vattnet viskar och jÀmrar, isande klart eller sugande svart. I sommarens bleka nattljus tycks hÀndelser och platser svÀva och vandra, lika svÄrgripbara och tvetydiga som mÀnniskors minnen och handlingar.

HÀndelser vid vatten utkom första gÄngen 1993 och belönades bl.a. med Augustpriset, Svenska Deckarakademins pris och Nordiska rÄdets pris. Sedan dess har romanen gjort ett segertÄg över vÀrlden och översatts till ett stort antal sprÄk.

3. Urminnes tecken

Det finns folk och djur. Och sĂ„ finns de andra. Förr var det fart pĂ„ dem, Ă€nda nere i byarna. Men nu har de dragit sig undan. En del av dem bor i fjĂ€llskogen pĂ„ Gielas sluttningar. Det Ă€r inte lĂ€tt att fĂ„ syn pĂ„ dem. Man kan tro att de bara Ă€r tussar av dimma pĂ„ myren som rör sig. I Urminnes tecken (2000) fĂ„r vi komma dessa varelser inpĂ„ livet. Alla de stora saker som hĂ€nder nere i mossan och inne i grandunklet blir till berĂ€ttelse. En berĂ€ttelse om hur Skymt grips av kĂ€rlek, hur han Ă€ndrar vĂ€rldens gĂ„ng genom att prata, om krig och sĂ„ng och om det gömda och glömda urminnet lĂ„ngt inne i bergets mörker.Detta Ă€r en print-on-demand-utgĂ„va. LĂ€s mer pĂ„ www.abforlag.se/pod

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!